Tęcza Duda Leszno przed sezonem 2007/2008...

Moderator: patrese

Którego miejsca dla Tęczy oczekujesz na zakończenie sezonu 2007/2008?

Czas głosowania minął 13 czerwca 2007, 23:13

Miejsce 1-2
2
5%
Miejsce 3-4
1
2%
Miejsce 5-8
15
34%
Miejsce 9-10
12
27%
Miejsce 11-12
6
14%
Miejsce 13-14
8
18%

Liczba głosów: 44

Awatar użytkownika
elen
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: elen » 17 sierpnia 2007, 21:41

z ta Williams to juz dawno mówiłem ze tak bedzie. U nas w zeszłym roku było podobnie. Kilka osób jednak twierdziło ze Gorzów to co innego, czyzby jednak z Lesznem stało się to samo?
Obrazek

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem

Awatar użytkownika
patrese
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: patrese » 20 sierpnia 2007, 16:55

Nowa w Tęczy.

Dziś po raz pierwszy z zespołem Dudy Tęczy Leszno trenowała nowa zawodniczka Agnieszka Makowska, która w minionym sezonie reprezentowała barwy Cukierków Brzeg.

Agnieszka ma 25 lat i mierzy 181 cm, grać będzie na pozycji skrzydłowej. Ma za sobą także występy w reprezentacji Polski

To taka trochę wymiana, bo w dalszym ciągu kontuzję leczy Marta Żyłczyńska mówi trener leszczyńskiego zespołu Jarosław Krysiewicz.

Nowa zawodniczka może grać na pozycjach 2 i 3 co zdecydowanie poprawia ofensywność drużyny. Sztab szkoleniowy poszukuje jeszcze zagranicznej zawodniczki na pozycję 1 W Polsce nie ma już nikogo, kto spełnia warunki gry w ekstraklasie. Ma to w założeniach być koszykarka, która grała w dobrej drużynie. Otwartą sprawą jest czy będzie to ktoś z naszego kontynentu czy z USA dodaje trener.

Agnieszka ostro ruszyła do pracy, ma trochę do nadrobienia, ale widząc jej zapał można powiedzieć, że bardzo szybko z formą dołączy do koleżanek.

Moim celem w nadchodzącym sezonie jest pokazać, co potrafię, bo ostatnio nie miałam takich możliwości, a może mi nie wyszło przyznaje sama zawodniczka.

Aga ma też swój pseudonim boiskowy "Szopen" – Ciągnie się on za mną już od podstawówki, to z powodu mojej bujnej fryzury tłumaczy z uśmiechem.(z)

www.elka.pl

.......................................................................................

Co to są za transfery? Gdzie jest następczyni Nikity :?:
SIAMO SEMPRE CON VOI - LECH POZNAŃ
Obrazek

Mozarthio
Kadet

Postautor: Mozarthio » 21 sierpnia 2007, 10:52

no ładnie nieladnie ... po powrocie widzę ze wiele uczyniono w celu rozszerzenia składu drużyny o wartościowe polskie zawodniczki ale z kolei lidera wciąż brak , z jednej strony czytam ze juz nie ma szans na to by wsparła nas jakaś zagraniczna zawodniczka teraz z kolei ze wciaz szukają ..jesli szukają to mam nadzieje ze nie bedzie to ktos z pierwszej łapanki i mam tez nadzieje ze znajda ! ale co nam pozostaje ..pozostaje czeka i miec nadzieje ze bedzie to sklad na play off!!
Życiowe bitwy nie zawsze wygrywają silni i szybsi, lecz prędzej czy później TYM, który wygrywa, jest TEN, który nieustannie myśli, że może wygrać.

don.deks00
Amator
Kontaktowanie:

Postautor: don.deks00 » 21 sierpnia 2007, 12:22

Mysle że liderka w tym sezonie moze byc Daria Mieloszyńska która przez kilka ostatnich lat nabywała umiejetnosci w USA... Patrząc na jej staty z tamtych sezonów to można sie spodziewać ciekawej gry z jej strony...

2002-2003: Illinois Central (śr. 8.2 pkt, 3.6 zb, 2.5 as, FG 50 %)

2003-2004: Illinois Central (śr. 15.2 pkt, 7.8 zb i 3.6 as. Polka została wybrana do 2004 NJCAA All-America Second Team, First Team All-Region a także otrzymala nagrodę MVP Regional)

2004-2005: University of Texas (śr. 2 pkt, 1.6 zb, 0.6 as)

2005-2006: University of Texas (śr. 4.7 pkt, 4.6 zb, 0.6 as, 1.2 przech; wystąpiła w 27 spotkaniach grając śr. 20 min)

to tyle w teori a ile w praktyce dowiemy sie chociazby w zapowiedzianych turniejach sparingowych przed sezonem...
sorry za błedy leci spontan

Awatar użytkownika
patrese
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: patrese » 21 sierpnia 2007, 12:56

"Na bezrybiu i rak ryba" jak to mówią. W tej sytuacji pewnie będzie musiała zostać liderką zespołu. Choć jej statystyki nie są powalające- zwłaszcza te z ostatnich lat wliczając sezon 2006-2007.
Sęk w tym, że miało być zupełnie inaczej. Najpierw priorytetem było zatrzymanie Nikity, co działaczom się nie udało. Następnie było tyle innych wariantów i obietnic o zawodniczkach z przeszłością z WNBA, których również nie udało się zatrudnić. A kibicom wciska się jakiś kit o oszczędzaniu pieniędzy na kontrakty dla Amerykanek, ale w następnym sezonie. Przez kilka miesięcy byliśmy zasypywani informacjami o "prawie pewnych" kontraktach z dobrymi Amerykankami. I co? I nic. Może należałoby jednak wspomnieć o swojej nieudolności i pamiętać o starym powiedzeniu, że lepiej jest mniej gadać, a więcej robić...

Obrazek

Awatar użytkownika
patrese
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: patrese » 30 sierpnia 2007, 16:53

Litwinka w Lesznie?

30.08.2007.
17 października ruszają rozgrywki Ford Germaz Ekstraklasy. Koszykarki Tęczy Dudy Leszno, przygotowują się do sezonu pod okiem trenerów Jarosława Krysiewicza i Krzysztofa Zajca. Aktualnie drużyna przebywa na obozie przygotowawczym w Bornem Sulinowie.

- Trenujemy trzy razy dziennie. Jest to obóz, który ma nam dać wytrzymałość, siłę i przygotowanie do obrony oraz lekkie akcenty dotyczące ataku - mówi Jarosław Krysiewicz, pierwszy trener zespołu Tęczy.

Do drużyny przed sezonem dołączyły nowe zawodniczki. - Znam Olę Żytomirską, Martynę Koc i Agnieszkę Makowską. Są to koszykarki sprawdzone i mają tę zaletę, że bardzo chcą zrobić krok do przodu. Są ambitne, waleczne. Natomiast jeśli chodzi o Darię Mieloszyńską, to widać po treningach, że będzie sporym wzmocnieniem dla drużyny - kontunuuje trener.

Zespół Tęczy nie jest skompletowany do końca. W jej szeregach brakuje rozgrywającej. - Cały czas szukamy. Nie stać nas na podpisanie kontraktów z Amerykankami. W sytuacji kiedy się nie sprawdzi, trzeba taką zawodniczkę odesłać z powrotem, a to wiąże się z ogromnymi kosztami.
Aktualnie są dwie możliwości. - W piątek będziemy więcej wiedzieli na temat zawodniczki z Litwy, która jeżeli wyleczy kontuzję i zagra na Mistrzostwach Europy, zostanie naszą koszykarką. W przeciwnym razie poszukamy zawodniczki zza oceanu - tłumaczy Krysiewicz.

W szeregach ekipy trenerów Krysiewicza i Zajca nie ujrzymy w nadchodzącym sezonie Marty Żyłczyńskiej. - Kontuzja eliminuje ją na rok. Jest to bardzo poważna choroba. Niestety ten sezon musi uznać za stracony. Jest duża szansa, że Marta po roku będzie mogła wrócić do zawodowej koszykówki - zakończył Jarosław Krysiewicz.(bax)

www.elka.pl

Obrazek

Mozarthio
Kadet

Postautor: Mozarthio » 30 sierpnia 2007, 17:16

Ja to tu czegos nie rozumiem .. brakuje nam rozgrywającej hmm a ja myślałem ze skoro graliśmy pol sezonu Siwczak lub Krysiewicz jako rozgrywające to bylo ok ..moze nie super ale dawaly rade... pewnie ze fajno by bylo żeby byla jakaś klasowa rozgrywająca ale znowu nie czaje ..brakuje nam pieniędzy na amerykanki... no hmm nie komentuje tego. Wszystko fajnie ladnei ze mamy wysokie zawodniczki jednak brakuje mi kogos o zblizonym stylu do Nikity Bell potrzebny jest taki egzekutor który bedzie wchodzić pod kosz bez pardonu bo nie wiem czy Mieloszynska temu podoła bo wyglada na to ze to ona będzie miala te role co miała Nikita...
Życiowe bitwy nie zawsze wygrywają silni i szybsi, lecz prędzej czy później TYM, który wygrywa, jest TEN, który nieustannie myśli, że może wygrać.

Awatar użytkownika
bartas
Żak

Postautor: bartas » 30 sierpnia 2007, 18:39

Mozarthio pisze:Ja to tu czegos nie rozumiem .. brakuje nam rozgrywającej hmm a ja myślałem ze skoro graliśmy pol sezonu Siwczak lub Krysiewicz jako rozgrywające to bylo ok ..moze nie super ale dawaly rade... pewnie ze fajno by bylo żeby byla jakaś klasowa rozgrywająca ale znowu nie czaje ..brakuje nam pieniędzy na amerykanki... no hmm nie komentuje tego. Wszystko fajnie ladnei ze mamy wysokie zawodniczki jednak brakuje mi kogos o zblizonym stylu do Nikity Bell potrzebny jest taki egzekutor który bedzie wchodzić pod kosz bez pardonu bo nie wiem czy Mieloszynska temu podoła bo wyglada na to ze to ona będzie miala te role co miała Nikita...

Zgadzam sie z Toba. Oby bylo tak jak trenejro zapowiada iz Daria bedzie duzym wzmocnieniem ale z calym szacunkiem Nikity nam ni zastapi. Zapewne takze nici z jej zastepczyni o ktorej huczało juz zaraz po odejsciu Nikity. Byla Williams ktora juz praktycznie byla w Lesznie i brakowalo tylko podpisu, wychodzi na to ze jej podpisu chyba sie juz nie doczekamy, gdyz ten temat umarl chyba juz dawno. Prozno takze chyba liczyc na inna klasowa Amerykanke. Troche smieszne jest dla mnie tlumaczenie iz sa za drogie i nie stac nas na nie. To w zeszlym roku gdy ledwo ciagnelismy ten wozek znalazla sie kasa na az 3 zawodniczki to teraz ma nie byc zadnej? Fakt wierze iz zawodniczki amerykankie dosc ostro podniosly swoje wymagania finansowa po tym co dzialo sie w zeszlym sezonie, jednak to wszystko to napewno kwestia czasu i czym blizej sezonu ceny Amerykanek beda spadac jak ceny w sklepach w trakcie wyprzadazy. Dlatego z tym nie ma co sie spieszyc i wieze ze zarzad sproawdzi klasowa zawodniczke ktora w znaczynym stopniu zastapi nam Nikite. Spodziewalbym sie nawet jakis nowych zawodniczke w zimowym okienku transferowym gdy zespol nie bedzie gral tak jakby tego wszyscy oczekiwali. Co do rozgrywajacej to fakt iz przydalaby sie, mimo iz mamy 3 zawodniczki ktore na biede moga grac na jedynce (Siwa, Edzia, Talar) jednak zadna z tych to nie to co chocby Nanna, ktora miala po prsotu perfekcyjne panowanie nad pilka, i nie raz zdarzala sie sytuacja gdy rywalki naciskaly nas pressingiem to wtedy bylo rozpaczliwe szukanie Nanny aby troche poklepala po tym jak inne zawodniczki seriami tracily pilke. Na pozycje rozgrywajacej: stanowczo Amerykanka!! Z drugiej strony brak zdecydowanej liderki, do ktorej moze isc pilka w najtrudniejszych momentach, taka zawodniczka jest nam niezbedna jak tlen. Ale poki co mimo iz do rozpoczecia sezonu pozostal niewiele ponad miesiac to spokojnie, Krysiewicz jest dobrym fachowcem i wie co nam potrzeba. Bedzie good:)

pozdro

radosław
Nowy na forum

Postautor: radosław » 02 września 2007, 22:04

Dotąd milczałem, ale aż ciężko czytać to "optymistyczne" podejście do zespołu, działczy, klubu.
Klub w postaci trenera dobiera zawodników, działacze tylko realizują bądź nie kontrakty. Zachwycamy się Nikitą, ale widocznie właśnie profesjonalizm działaczy nie pozwolił, aby grała w zespole w tym roku. Zastanawiam się, jak długo Rybnik pociągnie wypłaty Nikity, bo może para pójdzie w gwizdek?
Powrócę do składu zespołu - gdzie optymizm? Daria nie ma zastąpić Nikity - ma być od niej lepsza. I JEST! Takich zawodniczek, jak Nikita jest w stanach na pęczki, natomiast białych dziewczyn grających w pierwszej piątce w jednej z najlepszych drużyn uczelnianych jest niewiele. Zaznaczam - białych. Większość z Was nie widziała zapewne Darii w akcji, mnie ten przywilej przypadł. I podzielę się z Wami - Nikita jest przy niej skromnym graczem. No ale to zadanie Darii, żeby Was przekonać do siebie.
Druga obserwacja - drużyna nie potrzebuje gwiazd - stąd nazwa DRUŻYNA. Koszykówka to gra zespołowa o ile mi wiadomo. Zatem poczekajmy spokojnie sezonu, przeżyjmy pierwszych 5-6 meczy (choć to będzie trudne - patrz tabela rozgrywek) i zobaczymy. Jak znam naszych kibiców, to większość z Was po pierwszych meczach się odwróci od drużyny, bo prawdopodobnie dziewczyny będą przegrywały. Cóż - trafiły pechowo w losowaniach. Zatem - będą na nas wszystkich bardzo liczyły, bo polecą w tabeli na sam dół. Ale potem osobiście nastawiam się na dużą ucztę.

Wychodzi, że jestem fanem Darii - otóż nie. Zwyczajnie wkurza mnie to wnoszenie na piedestał Nikity. Jak się ją rozpracuje, to nie jest groźna. Z pewnością DRUŻYNIE Dudy nie będzie trudno zatrzymać Nikity, znają jej wszystkie słabe punkty. Plus do tego kunszt pracy p. trenera Krysiewicza.

Zatem - Siwa, Talar, Krzywa, Królowa, Budnikowa, Szopen, Daria, Edzia, Żyto, Brigid - trzymam za Was wszystkie kciuki.

Awatar użytkownika
patrese
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: patrese » 03 września 2007, 11:01

radosław pisze:Dotąd milczałem, ale aż ciężko czytać to "optymistyczne" podejście do zespołu, działczy, klubu.
Klub w postaci trenera dobiera zawodników, działacze tylko realizują bądź nie kontrakty. Zachwycamy się Nikitą, ale widocznie właśnie profesjonalizm działaczy nie pozwolił, aby grała w zespole w tym roku. Zastanawiam się, jak długo Rybnik pociągnie wypłaty Nikity, bo może para pójdzie w gwizdek?

A jakie można mieć podejście do działaczy Tęczy, skoro na każdym kroku spotyka nas brak profesjonalizmu i totalna amatorszczyzna.
(nie zawodniczek, bo na nie nikt tutaj nie narzeka i wszyscy i tak zaakceptują skład taki jaki będzie; mamy jednak chyba prawo do oceny ruchów transferowych działaczy i komentowania tego na forum)
Chyba największy laik wie, iż skład na przyszły sezon buduje się w oparciu o liderkę zespołu, która sprawdziła się w poprzednim sezonie i bez której drużyna nie istniała. Nikita była uwielbiana w Lesznie i to głównie dla niej przychodzili kibice do Trapezu, bo jako jedyna potrafiła wziąć ciężar gry na siebie. Przegrały u siebie nawet z Łomiankami grając bez Nikity. I taką zawodniczkę puszcza się lekką ręką do innego klubu mimo zapewnień, że zatrzymanie Nikity miało być priorytetem... A chodziło przecież o niewielkie różnice w kwocie kontraktu.
Wszyscy zapewniali, że zamiast Nikity pozyskana zostanie zawodniczka z przeszłością w WNBA. A nawet dwie. Teraz wmawia się nam, że Daria Mieloszyńska ma zastąpić Nikitę. A teraz słyszę, że jest już lepsza od niej. No śmiech mnie ogarnia... Jakieś zapewnienia, że działacze oszczędzają tym samym na trzy Amerykanki na sezon 2008/2009 - bajki dla dorosłych czy co?
Zresztą jak czas pokazał ściągnięcie kogoś z USA na poziomie Nikity przerosło działaczy Tęczy. Działacze boją się kupowania w ciemno zawodniczki z Ameryki i ponoszenia kosztów związanych z jej ewentualnym odesłaniem. Ale na kontrakcie z Nikitą postanowili zaoszczędzić kilkaset dolarów. Jak to mówią "chytry dwa razy traci"...
A jak na razie to Rybnik podebrał nam najlepszą zawodniczkę i można tylko podziwiać podejście tamtejszych działaczy w budowaniu składu beniaminka. (nie będę już przypominać jakim składem dysponowała Tęcza rozpoczynając poprzedni sezon)

radosław pisze:Powrócę do składu zespołu - gdzie optymizm? Daria nie ma zastąpić Nikity - ma być od niej lepsza. I JEST! Takich zawodniczek, jak Nikita jest w stanach na pęczki, natomiast białych dziewczyn grających w pierwszej piątce w jednej z najlepszych drużyn uczelnianych jest niewiele. Zaznaczam - białych. Większość z Was nie widziała zapewne Darii w akcji, mnie ten przywilej przypadł. I podzielę się z Wami - Nikita jest przy niej skromnym graczem. No ale to zadanie Darii, żeby Was przekonać do siebie.

A jakie to ma znaczenie czy Daria jest biała czy czarna? Nikita skromnym graczem? Jak na nasze warunki to była rewelacja, która niestety pewnie długo się nie powtórzy.

radosław pisze:Druga obserwacja - drużyna nie potrzebuje gwiazd - stąd nazwa DRUŻYNA. Koszykówka to gra zespołowa o ile mi wiadomo. Zatem poczekajmy spokojnie sezonu, przeżyjmy pierwszych 5-6 meczy (choć to będzie trudne - patrz tabela rozgrywek) i zobaczymy. Jak znam naszych kibiców, to większość z Was po pierwszych meczach się odwróci od drużyny, bo prawdopodobnie dziewczyny będą przegrywały. Cóż - trafiły pechowo w losowaniach. Zatem - będą na nas wszystkich bardzo liczyły, bo polecą w tabeli na sam dół. Ale potem osobiście nastawiam się na dużą ucztę.
Wychodzi, że jestem fanem Darii - otóż nie. Zwyczajnie wkurza mnie to wnoszenie na piedestał Nikity. Jak się ją rozpracuje, to nie jest groźna. Z pewnością DRUŻYNIE Dudy nie będzie trudno zatrzymać Nikity, znają jej wszystkie słabe punkty. Plus do tego kunszt pracy p. trenera Krysiewicza.
Zatem - Siwa, Talar, Krzywa, Królowa, Budnikowa, Szopen, Daria, Edzia, Żyto, Brigid - trzymam za Was wszystkie kciuki.

Jak drużyna nie potrzebuje gwiazd? A właśnie, że potrzebuje, by kibice mieli kogo podziwiać i mieli na kim polegać. By reszta drużyny mogła się czuć pewniej. Drużyna gra przede wszystkim dla kibiców, a nie tylko dla sztabu działaczy i trenerów. Ale działacze-partacze nawet nie zainteresowali się, by kupić dla drużyny stroje w barwach klubowych zielono-żółtych, którą cały czas nazywają jakąś Dudą, mimo że to jest Tęcza. Kompromitacja i tyle.
A wszystkie pierwsze mecze w tym sezonie mamy w plecy i to nie dlatego, że "dziewczyny trafiły pechowo w losowaniu" lecz dlatego, iż Prezesowi Tęczy zachciało się organizować w Lesznie jakiś gówniany Superpuchar i właśnie dlatego Tęcza była rozlosowywana z takiej pozycji, że mamy na "dzień dobry" mecze z najsilniejszymi ekipami. To kolejny przykład na "świetne rozeznanie" działaczy i wysłanie Prezesa na losowanie. Większy byłby pożytek gdyby siedział w domu i w ogóle tam nie jechał.
Podsumowując - to że koszykówka w Lesznie na poziomie w ekstraklasie jest dopiero drugi sezon nie usprawiedliwia tej całej amatorszczyzny. W pierwszym sezonie można było wybaczyć niedociągnięcia, teraz jednak już nie. Przez rok można było się wiele nauczyć, a nie powtarzać poprzednie błędy. W tym roku w ekstraklasie prawdopodobnie zagra kilka słabych zespołów, więc o utrzymanie nie ma się co martwić. Kibice jednak chcieliby czegoś więcej...
To nie jest tylko moje zdanie. Znam wiele osób, które myślą podobnie.
Pozdrawiam licząc oczywiście, że jakoś to będzie...

Obrazek

Awatar użytkownika
gilus
Młodzik

Postautor: gilus » 03 września 2007, 16:50

Dzisiaj podobno Leszno wygrało 3 punktami z MUKS-em Poznań.

Ali_G
Amator
Kontaktowanie:

Postautor: Ali_G » 04 września 2007, 15:25

patrese pisze:
Podsumowując - to że koszykówka w Lesznie na poziomie w ekstraklasie jest dopiero drugi sezon nie usprawiedliwia tej całej amatorszczyzny. W pierwszym sezonie można było wybaczyć niedociągnięcia, teraz jednak już nie. Przez rok można było się wiele nauczyć, a nie powtarzać poprzednie błędy. W tym roku w ekstraklasie prawdopodobnie zagra kilka słabych zespołów, więc o utrzymanie nie ma się co martwić. Kibice jednak chcieliby czegoś więcej...
To nie jest tylko moje zdanie. Znam wiele osób, które myślą podobnie.
Pozdrawiam licząc oczywiście, że jakoś to będzie...

Amen..

Funkcja prezesa drużyny koszykówki jest bardzo ważna. Osoba pełniąca tę funkcję powinna znać i czuć klimat basketu. Czy nasz prezes (sponsor klubu) spełnia taka funkcję? WĄTPIĘ!
Facet ewidentnie nie zna się na koszykówce i taka jest PRAWDA, gdyby było inaczej Nikita przygotowywała by sie teraz do nowego sezonu w barwach Tęczy. Śmiem twierdzić, że alternatywa (Wiliams) dla Nikity okazała się paradoksalnie droższa niż Nikita :?
Nikita Bell- I love this game!
Tęcza Leszno!

Awatar użytkownika
wlodi9
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: wlodi9 » 04 września 2007, 20:07

radosław pisze: Zatem poczekajmy spokojnie sezonu, przeżyjmy pierwszych 5-6 meczy (choć to będzie trudne - patrz tabela rozgrywek) i zobaczymy. Jak znam naszych kibiców, to większość z Was po pierwszych meczach się odwróci od drużyny, bo prawdopodobnie dziewczyny będą przegrywały. Cóż - trafiły pechowo w losowaniach. Zatem - będą na nas wszystkich bardzo liczyły, bo polecą w tabeli na sam dół. Ale potem osobiście nastawiam się na dużą ucztę.

Na pewo nikt z tego forum!!!! I oczywiscie ze beda mogly na nas liczyc
FORZA Tęcza Leszno :) pzd :wink:
T Ę C Z A
L E S Z N O

Awatar użytkownika
patrese
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: patrese » 06 września 2007, 08:35

Koszykarki pilnie trenują
05.09.2007.

Koszykarki Tęczy Dudy Leszno zbliżają się do końca obozu w Bornem Sulinowie. Od poniedziałku leszczynianki przygotowywać się będą do sezonu już w Lesznie.
Na obozie przebywa 12 zawodniczek. Koszykarki trenują bardzo pilnie, bo dobrze przepracowany okres przygotowawczy powinien przynieść dobre efekty w sezonie.

- Dziewczyny mają wszystko co potrzebne do treningów. Korzystają więc z hali, sauny, siłowni. Mają pełną odnowę biologiczną - mówi Zbigniew Król, wiceprezes Tęczy Dudy Leszno.

Leszczynianki podczas obozu rozegrały mecz sparingowy z MUKS Poznań, beniaminkiem ekstraklasy, wygrywając 73:70.

- Zespół musiał na ten sparing pojechać do Wałcza. Tam na obozie przebywał zespół ze stolicy Wielkopolski. W meczu nie zagrała Agnieszka Budnik. Po pierwszej kwarcie nie pojawiła się też na parkiecie Olga Żytomirska, która otrzymała dość bolesne uderzenie w plecy. Poznanianki grały bardzo ostro - dodał Król.

Po powrocie z obozu zespół dostanie 3 dni wolnego, a od poniedziałku wznowi treningi już na miejscu. We wtorek leszczynianki mają zagrać w Polkowicach w sparingu z zespołem CCC. 21-22 września z kolei w Lesznie odbędzie się turniej, w którym obok gospodyń zagrać mają zespoły z Brzegu oraz Jeleniej Góry. Nie jest jeszcze znany trzeci zespół, ale nie jest wykluczone, że będzie to I-ligowy Kadus Bydgoszcz.

Działacze prowadzą dość zaawansowane rozmowy z jednym ze sponsorów, który miałby wesprzeć zespół z Leszna w obecnym sezonie.

Wciąż też trwają poszukiwania koszykarki na pozycję rozgrywającej. Bardzo prawdopodobne jest to, że w Lesznie zagra reprezentantka Litwy.

- Jesteśmy po wstępnych rozmowach. W tej sprawie rozmawiał już trener Krysiewicz. Jest to zawodniczka, która ostatnio leczyła kontuzję, ale prezentuje określoną klasę sportową. Wznowiła już treningi i prawdopodobnie zagra na zbliżających się mistrzostwach Europy. Ewentualne zatrudnienie uzależniamy właśnie od tego czy zagra na tej imprezie i jak się zaprezentuje - kończy wiceprezes.

Do klubu dotarły też trzy oferty od zawodniczek zza oceanu, ale po obejrzeniu filmów propozycje te zostały odrzucone, gdyż owe zawodniczki nie prezentowały najwyższego poziomu.

www.panorama.media.pl

Obrazek

radosław
Nowy na forum

Postautor: radosław » 07 września 2007, 21:28

Do patrese.

Ta różnica dla Nikity to nie kilkaset dolarów - to różnica 3.000 USD. Spora kwota. To tytułem wyjaśnienia.

A co do Dudy - jeśli Duda zrezygnuje ze sponsorowania klubu, to po zespole w ekstraklasie, bo dziewczyny grają z 3 powodó: kibice, bo lubią i dla kasy.
I tu się zgadzam, że to brak profesjonalizmu ze stronu Zarządu, że jest jeden główny sponsor, a reszta to tylko wspieracze. Bez kasy nie tylko koszykówka padnie, ale i klub. Zatem trzxymajmy kciuki.

Odnośnie losowania - fakt, zgadzam się, że Prezes się nie spisał. Ale sytuacja jest jak ajest i trzeba dziewczyny wesprzeć.

Wróć do „Tęcza Leszno”