Co słychać w Wiśle?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 07 września 2007, 21:14

To że Kobryn niczego negatywnego czy niepokornego nie powiedziała to już inna bajka..
Obrazek

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 07 września 2007, 21:15

garnett pisze:
Greebo
Ta wypowiedź nijak się ma do agresywnych tekstów Dolhy w kierunku byłego klubu... :wink:

Przykład Dolhy miał tylko pokazać ze jest olbrzymi róznica przed tym co zwodnicy gadają, a tym na co ich stać. Kobryn to samo co teraz o Wisle gadała o Lotosie przed każdym meczem finałowym. A im więcej gadała tym słabiej grała. Wolę by w Wiśle sytuacja była odwrotna. Napinki przedsezonowe zostawmy Gdyni z prezesem Krawczykiem na czele.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
garnett
Junior

Postautor: garnett » 07 września 2007, 21:32

Greebo pisze:Przykład Dolhy miał tylko pokazać ze jest olbrzymi róznica przed tym co zwodnicy gadają, a tym na co ich stać. Kobryn to samo co teraz o Wisle gadała o Lotosie przed każdym meczem finałowym. A im więcej gadała tym słabiej grała. Wolę by w Wiśle sytuacja była odwrotna. Napinki przedsezonowe zostawmy Gdyni z prezesem Krawczykiem na czele.

Rozumiem Twoje intencje Greebo, ale moim zdaniem te dwie wypowiedzi nie mają ze sobą wiele wspólnego.
Wypowiedzi Dolhy były prowokacyjne mające na celu rozpoczęcie wojny psychologicznej przed meczem, a Kobryn nic w swojej wypowiedzi nie wspomina o rywalach.Jest pewna wartości swojej i zespołu w którym gra.

Słabsza gra Kobryn w kolejnych meczach finału to skutek słabszej organizacji gry Lotosu i lepszej postawy Wisły i nie doszukiwałbym się przyczyn Jej mniej aktywnej postawy w wypowiedziach okołomeczowych. :)

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 08 września 2007, 11:06

Magdalena Radwan: Walczymy o Final Four!

W zeszłym sezonie wróciła na parkiet po ciężkiej kontuzji i długiej rehabilitacji. Teraz ze zdwojoną energią pod okiem nowego szkoleniowca przygotowuje się do nachodzących rozgrywek. O celach Wisły Can-Pack Kraków na najbliższy rok i medalach mistrzostw Europy rozmawiamy z Magdaleną Radwan.

Zdrowie dopisuje?

- Tak, jest już wszystko ok., nie mam problemów z kolanem. Tamta kontuzja została całkowicie wyleczona. Teraz nadrabiam braki mięśniowe, które już są prawie niewidoczne.

Jak się Pani pracuje w tak okrojonym gronie?

- Z pewnością pewne elementy, przede wszystkim technikę indywidualną lepiej w ten sposób poprawić. Na początku trenowałyśmy w trójkę, teraz dołączyła Ania Wielebnowska. Trener każdej z nas może zwrócić uwagę na to, co robi źle, jakie błędy popełnia. Na bieżąco może to korygować. Natomiast na pewno minusem jest zgranie zespołu. Nie możemy w takich warunkach poćwiczyć taktyki, czy rozegrać gier. Możemy jedynie pograć jeden na jeden lub dwa na dwa, bo jesteśmy w czwórkę. Ćwiczymy również indywidualne elementy obrony, zespołowe będą dopiero później wdrażane. Są plusy i minusy, ale możemy wiele zyskać indywidualnie.

Pracowała Pani pod okiem kilku szkoleniowców. Czy trener Tomasz Herkt czymś Panią zaskoczył?

- Na pewno jednym z takich elementów są sport-testery. Mamy bieg tlenowy na swoim progu tlenowym, żeby nie wchodzić na procesy mieszane. Każda z nas ma indywidualny. Jest to dobre, bo biegamy swoim tempem i nikt nikogo nie próbuje wyprzedzać. Mamy je także na treningach koszykarskich. Kiedy dochodzimy do pewnego tętna, to odpoczywamy.

Trener Herkt ma cały trening bardzo dobrze przygotowany. Zajęcia są intensywne, nie ma żadnych przestojów. To na pewno nam pomoże. W zeszłym sezonie nie miałam za wiele do czynienia z treningami. Praktycznie jak przyszłam po kontuzji to siedziałam na ławce. Na treningach dziewczyny cały czas grały i nie było możliwości, abym coś mogła zrobić. Teraz jest inaczej, treningi są ciekawe, każdy jest inny.

Może się czepiam, ale każdy wasz trening pod okiem Elmedina Omanicia, na którym byłem wyglądał tak samo…

- Nie chce się wdawać w szczegóły, jestem zawodniczką i nie jestem od oceny trenerów. Od tego są prezesi i działacze. Fakty są takie, że trener Omanić przygotowywał nas dobrze przed sezonem, natomiast w trakcie rozgrywek treningi nie miały takiej intensywności. Jak wróciłam po kontuzji, to teoretycznie powinnam być po każdym treningu zmęczona, ale większość z nich przesiedziałam. Wiadomo, że nie mogłam od razu wejść do gry, ale faktycznie treningi nie były urozmaicone. I tak jest dużym sukcesem, że zdobyłyśmy mistrzostwo. W Eurolidze trochę zabrakło. Może zdrowia, a może to właśnie przez te treningi? Nie chcę oceniać…

Ale generalnie zmiana trenera i postawienie na polską myśl szkoleniową to dobre posunięcie władz klubu?

- Tak, treningi są bardzo dobre; intensywne i przygotowane z głową.

Jak Pani ocenia naszą ligę? Prawie połowa drużyn zagra w pucharach, ale z drugiej strony kilka ledwie wiąże koniec z końcem.

- Wisła, Lotos, czy też Gorzów i Polkowice to mocne zespoły, ale mamy i słabsze, których nie stać na transfery, w związku z czym będą w ogonie tabeli. Ale tak jest wszędzie na świecie. Są te co mają pieniądze i te biedniejsze. My chcemy powalczyć w Eurolidze, a w lidze obronić mistrzostwo i wrócić do Pucharu Polski.

Spory nacisk jest na sukcesy w Eurolidze. Myśli Pani, że w tym sezonie uda się wejść do ósemki?

- Wydaje mi się, że szansę na to są bardzo duże. Nie możemy narzekać na grupę. W zeszłym roku dziewczyny wygrały z Moskwą, więc każdy może w Eurolidze wygrać z każdym. Mamy bardzo mocny skład, zadaniem trenera jest tylko odpowiednie zgranie drużyny. Wydaje mi się, że powinnyśmy się znaleźć w ósemce, a nawet powalczyć o Final Four.

Jesteście mocniejsze kadrowo niż przed rokiem?

- Ciężko powiedzieć, ale wydaje mi się, że skład jest porównywalny, a nawet lepszy. Mamy Martę Fernandez i Candice Dupree. Do tego dochodzi Anka DeForge, która rozegrała się pod koniec sezonu WNBA. Trzeba będzie się zgrać, ale nie wydaje mi się, żeby był z tym problem. Na pewno będzie lepiej niż w zeszłym sezonie.

W lidze walczycie o mistrzostwo i puchar. Takie same cele ma Lotos. Nie wiadomo tylko, czy zagra Tamika Catchings, która zerwała ścięgno Achillesa.

- Straszny pech. Catchings to świetny gracz, ale taki jest sport. Wiadomo, że Lotos też chce zdobyć mistrzostwo, w końcu miał je przez tyle lat, a my je odebrałyśmy, dlatego będzie ciężko. Do walki włączy się też Gorzów i Polkowice, zespoły te na pewno tanio skóry nie oddadzą.

Nawet o złoto będą mogły powalczyć?

- Na pewno o czwórkę. W finale wydaje mi się, że będzie jak w poprzednich sezonach i o mistrzostwo znów będzie walczyć Wisła i Lotos.

Na koniec zapytam jeszcze o reprezentacje. Tutaj Ania Wielebnowska podpowiada, że kadra zdobędzie medal. Pani też jest aż taką optymistką?

- Potencjał jest duży. Gramy teraz z Finlandią. Tam nam nie wychodziło, ale ostatnio ze Słowenią było już bardzo dobrze. Jak dziewczyny zagrają na swoim poziomie i nie będzie tak, że rzucać będzie tylko Ela Międzik, czy „Biba”, ale siły zostaną odpowiednio rozłożone to będzie bardzo dobrze. Jak dojdzie jeszcze Małgosia Dydek i się zgrają to potencjał tego zespołu będzie jeszcze większy. Trzeba być optymistą, też wierzę, że medal jest w naszym zasięgu.
www.plkk.pl
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

KIBIC
Junior

Postautor: KIBIC » 11 września 2007, 23:04

Ałgaja pisze:
osesek pisze:
KIBIC pisze:
Fufurek pisze:
Dlaczego odrazu poprzewracało? :) Chyba każda zawodniczka wierzy w sukces swojej drużyny :)

a gdyby grała w Lotosie też byś tak napisałA?

Kibic przecież Ty miałeś przyjemnoć poznać Fufurka w Gdyni...jak mogłeś zapomnieć? :? :wink:

Gdy Ewelina była w Gdyni wypowiadała się w bardzo podobnym tonie i jakoś wtedy Ci to nie przeszkadzało.
Taki ma dziewczyna styl publicznych wypowiedzi i nic nie poradzimy....:wink:

Poza Tobą świata nie widziałem więc się nie dziw :wink:
Nie chcę ciągnąc juz tematu ale jak grała w Gdyni inaczej pisałaś nie ważne . Mam nadzieje ,że przyjedziesz do Gdyni i sobie pewne sprawy wyjaśnimy w realu :twisted: :lol: :wink:

ann:KIBIC, takie sprawy to na priv

Liquidor
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Liquidor » 11 września 2007, 23:44

jezu jakie to już nudne :?

czy to jest portal sympatia.pl ?
TO MY KINOLE PAPIESKIEGO MIASTA

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 12 września 2007, 05:59

Jelena Skerović już w Krakowie!

Obrazek
Jelena Skerović i Piotr Dunin Suligostowski na lotnisku w Balicach

11 września - Jelena Skerović, czołowa zawodniczka mistrza Polski Wisły Can-Pack Kraków od wtorkowego wieczoru przebywa w Krakowie. Popularna Skera od środy rozpoczyna zajęcia treningowe pod okiem wiślackiego sztabu szkoleniowego. W środę też spotka się z przedstawicielami mediów.

- Bardzo cieszę się, że jestem znów w Krakowie. Tęskniłam za tym pięknym miastem i krakowską publicznością, a przede wszystkim za koleżankami z drużyny - mówi Jelena Skerović.

Z wcześniejszego przyjazdu Skerović do Krakowa zadowolony jest sztab szkoleniowy krakowskiej drużyny. - Jesteśmy szczęśliwi, że Skera jest już z nami. Jest to wyjątkowa okazja, aby mogła bardzo dobrze przygotować się do nadchodzącego sezonu i pomóc nam w zrealizowaniu postawionych przed drużyną celów. Poprzednie lata nie pozwalały na taki tryb przygotowań, ponieważ Jelena spędzała okres przedsezonowy z reprezentacją Serbii i Czarnogóry - mówi Piotr Dunin-Suligostowski.

- Jej entuzjazm i wyjątkowe zaangażowanie oraz wysokie umiejętności sportowe spowodowały, że była jednym z filarów naszej drużyny - dodaje dyrektor Wisły Can-Pack. - W tym sezonie bez wątpienia będzie tak samo i swoją grą pozwoli zrealizować sportowe cele, a kibicom dostarczy niezapomnianych wrażeń.

Przez ostatnie tygodnie Skerović trenowała indywidualnie w rodzinnej Podgoricy, aby jak najlepiej przygotować się do kolejnego sezonu w zespole Wisły Can-Pack. Od środy będzie piąta zawodniczką, która trenuje w Krakowie. Pozostałe koszykarki przygotowują się do mistrzostw Europy, lub odpoczywają po trudach sezonu w WNBA.

www.wislacanpack.pl
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 12 września 2007, 07:37

zaraz, to Skera nie jedzie na ME??
Cellar Door
No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z
Obrazek

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 12 września 2007, 07:45

osesek pisze:zaraz, to Skera nie jedzie na ME??

Czarnogóry nie ma na ME :roll:
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 12 września 2007, 08:20

ano...
Cellar Door
No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z
Obrazek

Awatar użytkownika
fearless
Kadet

Postautor: fearless » 12 września 2007, 11:14

Jakoś tak mizernie na zdjęciu wygląda... Mylę się?

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 12 września 2007, 14:45

Skera jest jedną z tych zawodniczek, które wywalczyły awans do ME z Serbią, natomiast aktualnie reprezentuje Czarnogórę :wink:

Skerović: Dobrze wracać do Krakowa

12 września - Cieszę się, że przez najbliższe dwa lata nadal będę reprezentowała Wisłę Kraków – powiedziała przedstawicielom krakowskich mediów Jelena Skerović. Zawodniczka spotkała się dziś z dziennikarzami.

W spotkaniu uczestniczył również dyrektor Piotr Dunin-Suligostowski, który odpowiadał na pytania dotyczące spraw bieżących, a zwłaszcza przygotowań do najbliższego sezonu. – Jeśli przyjmiemy optymistyczny wariant dla reprezentacji narodowej, to kilka naszych zawodniczek pojawi się dopiero 9 października. Oczywiście jest to spore utrudnienie, bo będziemy musieli wejść w sezon praktycznie z marszu. Na szczęście kilka wiślaczek jest już do dyspozycji sztabu szkoleniowego i pracowicie spędza ostatnie tygodnie – mówi Piotr Dunin-Suligostowski.

Jelena Skerović pomimo tego, iż w Krakowie jest od wczoraj, przez ostatnie tygodnie nie próżnowała. – Nie wyjeżdżałam na żadne wakacje. Przez ten czas biegałam i miałam spory kontakt z piłką – mówiła zawodniczka.

Skera oceniła również szanse Wisły Can-Pack w najbliższym sezonie. - Na pewno mamy mocny skład, który pozwala walczyć o najwyższe cele. Na pewno o najlepszą ósemkę w Europie, a może nawet wyżej. Mistrzostwo i Puchar Polski to podstawowe cele – skomentowała.

www.wislacanpack.pl

Koszykówka: Jelena już w Krakowie

W skromnym, bo pięcioosobowym składzie koszykarki Wisły przygotowują się do obrony mistrzowskiego tytułu. Amerykanki Anna DeForge, Candice Dupree i Hiszpanka Marta Fernandez przylecą dopiero w październiku.
Pierwszą koszykarką z zagranicy, która wylądowała w Krakowie we wtorek późnym wieczorem, była Jelena Skerović. Rozgrywająca z Czarnogóry tryskała humorem po długich wakacjach spędzonych we własnym kraju. - Cieszę się, że będę grała w Wiśle jeszcze przez dwa lata. Poznałam nowego trenera Tomasza Herkta, komunikacja na pierwszym treningu była dobra - żartowała Skerović. Przed Wisłą dwa najważniejsze cele: obrona pierwszego miejsca w Polsce i co najmniej ćwierćfinał Euroligi. - W zeszłym sezonie minimalnie przegraliśmy z Ros Casares Walecja, który awansował do Final Four. Może w tym roku szczęście uśmiechnie się do nas? - zastanawiała się Skerović.

Tymczasem do kadry Lotosu Gdynia, najpoważniejszego rywala Wisły, dołączyły dwie koszykarki grające ostatnio pod Wawelem: Dominique Canty i Chamique Holdsclaw. - We wstępnych rozmowach obie zawodniczki deklarowały chęć gry w Krakowie, ale dopiero od stycznia. Tłumaczyły to ciężkim sezonem w WNBA i koniecznością odpoczynku. Stało się inaczej. Zobaczymy, kto na tym zyska, a kto straci - wyjaśniał menedżer Wisły Piotr Dunin-Suligostowski. Co na to Skerović? - Good bye and good luck! - spuentowała ze śmiechem.

Na Suligostowskim, jednocześnie przewodniczącym Rady Nadzorczej PLKK, nagła przeprowadzka Canty i Holdsclaw nie zrobiła wrażenia. - Nie ma lęku i przerażenia z powodu ich odejścia. Mamy bardziej zrównoważoną drużynę od Lotosu, opartą na Jelenie i DeForge - podkreśla menedżer Wisły. I wylicza - ławka rezerwowych wiślaczek jest dłuższa i mocniejsza, a Lotos rewolucyjnie zmienił skład, szczególnie polskich koszykarek.

Kalendarz gier jest bardzo napięty: Wisła od 14 października będzie grała co trzy dni aż do końca lutego z przerwą świąteczno-noworoczną. - Im dłuższa ławka, tym mniejsze przemęczenie zespołu, a czekają nas tak długie podróże lotnicze jak choćby do Jekatierinburga - przypomniał. Z powodu aktualnie szczupłej kadry Wisła musiała zrezygnować z atrakcyjnego turnieju na Wyspach Kanaryjskich, a kolizja terminów z rozgrywkami ligowymi była przyczyną odmowy wzięcia udziału w turnieju z okazji 100-lecia Fenerbahce Stambuł.

W odróżnieniu od Lotosu Wisła ma jeszcze miejsce w składzie dla jednej Amerykanki. - Wykorzystamy ten ruch, ale jeszcze nie czas na podanie nazwiska - zdradza Suligostowski.

Wisła rozpocznie sezon meczem o Superpuchar Polski w Lesznie. Rywalem będzie Lotos, tegoroczny zdobywca Pucharu Polski. W kadrze Polski są cztery wiślaczki: Agata Gajda, Dorota Gburczyk, Ewelina Kobryn i Agnieszka Pałka. Wczoraj grały ze Słowenią w ramach pierwszej części kwalifikacji do mistrzostw Europy. Jeśli Polki awansują na mistrzostwa, czołowe koszykarki Wisły pojawią się dopiero po 10 października, tak jak Amerykanki. - Nic nie szkodzi, będą się zgrywały w trakcie sezonu - nie widzi problemu menedżer Wisły.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków

KIBIC
Junior

Postautor: KIBIC » 13 września 2007, 08:46

fearless pisze:Jakoś tak mizernie na zdjęciu wygląda... Mylę się?

zawsze tak wyglądała nie każda zawodniczka Wisły może wyglądać tak jak Dorota Gburczyk :roll: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 13 września 2007, 13:44

no, to do kompletu ulubiony redaktor Ann z Gazety Krakowskiej:

KOSZYKÓWKA Jest komunikacja
Od dawna nie miała tak długich wakacji. Jednakże były jej bardzo potrzebne. Mowa oczywiście o czarnogórskiej koszykarce Wisły Can Pack, Jelenie Skerović, która wczoraj odbyła pierwszy trening w "Białą Gwiazdą". Po wtorkowym przylocie pod Wawel.

Bardzo lubiana przez krakowskich fanów "Skera" oświadczyła: - Na pewno wypoczęłam i swoje zdrowie doprowadziłam do porządku. Taka regeneracja była wręcz niezbędna. I wreszcie trochę dłużej pomieszkałam w domu. Choć z drugiej strony miło mi, że jeszcze przez dwa lata będę mogła bronić barw Wisły. Świetnie się czuję tak w Wiśle, jak i w Krakowie. Na Jelenie nie zrobiły też większego wrażenia wieści, że Dominique Canty i Chamique Holdsclaw w nowym sezonie występować będą w gdyńskim Lotosie: - Owszem, byłam zaskoczona samą ich decyzją, gdyż... inaczej się umawiałyśmy. Miały przecież dalej grać w Wiśle, choć dopiero w drugiej części sezonu. Ale skoro tak wybrały... Tylko że wszystko wskazuje, iż my będziemy jeszcze mocniejsze, niż w ostatnim sezonie. Czyli w lidze, bo inne zespoły też się wzmocniły, winni być interesująco. Uważam też, że w Eurolidze stać nas będzie nawet na ten wymarzony Final Four. Po raz pierwszy od czasu związania się z Wisłą, Jelena Skerović współpracować będzie z trenerem Tomaszem Herktem. Od razu zaznaczyła - "podpierając" się zdaniem koleżanek - że to fajny szkoleniowiec. - Poza tym już na pierwszych zajęciach nasza komunikacja była właściwa, co sympatycznie rokuje - oświadczyła Czarnogórzanka.
Jej powrót spowodował też, że w zespole jest wreszcie... piątka koszykarek. "Skera" dołączyła bowiem do Moniki Krawiec, Anny Wielebnowskiej, Magdaleny Radwan i Agnieszki Fikiel: - Czyli możemy już nawet zagrać jakiś sparing... Ale mówiąc poważnie, to w takich okolicznościach poszczególne zawodniczki mogą wiele zyskać, jeśli chodzi o pracę indywidualną. A że w całości spotkamy się praktycznie tuż przed startem sezonu? Nie jest to wymarzona sytuacja, jednakże zdarza się nie po raz pierwszy, ponadto w Wiśle nie ma przypadkowych koszykarek! Czyli poradzimy sobie! Przypomnijmy więc, że jeśli nasza kadra awansuje do finałów ME, to wiślacka piątka reprezentantek może wrócić do klubu nawet dopiero 9-10 października. Podobnie jak DeForge, Dupree, Fernandez i Trafimawa. M. in. innymi z tych względów strona krakowska musiała odmówić swój udział w turniejach na Wyspach Kanaryjskich i 100-lecia Fenerbahce Stambuł. A na niedzielę 14.10 - w Lesznie - zaplanowano mecz o Superpuchar Polski z Lotosem. I 17.10 start ekstraklasy.

------------------------------------------------------------
w Dzienniku Polskim jest w sumie to co było już w innych mediach...no może poza tym, że napisali iż Skera "wieży" :? , że Wisła będzie w 8 euroligi
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 14 września 2007, 16:33

Candice Dupree: "Hello to all of Wisła fans"

Już wkrótce nowy sezon w lidze koszykówki kobiet. Skład „Białej Gwiazdy” wzmocniło kilka wspaniałych zawodniczek, wśród nich jest silna skrzydłowa zza oceanu. Serdecznie zapraszamy do lektury wywiadu z naszą nową gwiazdą Candice Dupree.
(...)

ciąg dalszy tutaj
http://www.forzawisla.pl/news/show/66

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”