Dorota Gburczyk

Jeśli Twój zespół nie ma jeszcze osobnego podforum, pokaż w tym dziale, że na to zasługuje!

Moderatorzy: sawa_JGora, Platini, ludzik76, Moderatorzy

Awatar użytkownika
garnett
Junior

Dorota Gburczyk

Postautor: garnett » 09 sierpnia 2007, 11:03

Dorota Gburczyk: Dostarczać jak najwięcej emocji

Wśród zawodniczek przebywających na zgrupowaniu reprezentacji Polski w Szczyrku jest kapitan Wisły Can-Pack Kraków. Dorota Gburczyk opowiada o pierwszym z meczów sparingowych ze Słowacją, losowaniu fazy grupowej Euroligi i wyzwaniach na nowy sezon, ale nie tylko tych sportowych.

Sporej wielkości okład z lodu na Twoim kolanie. Co się dokładnie dzieje?

- Jestem po dwóch operacjach kolana. Po rekonstrukcji więzadeł, a teraz bardzo dużo pracujemy na kadrze i kolano daje o sobie znać. Muszę mieć wtedy dzień odpoczynku i jest już wszystko w porządku, co było widać dzisiaj podczas meczu.

Przeciwnik dał wam możliwość dobrej gry, ale trener kilkakrotnie był niezadowolony z poczynań zespołu…

- Tak. Miałyśmy dziś do zrealizowania kilka założeń w tym meczu. Ćwiczyłyśmy kilka elementów taktycznych w obronie. Domyślam się, że nie wszystko udało nam się zrealizować. Dlatego trener miał do nas dużo pretensji. Myślę, że z każdym meczem będzie co raz lepiej i wkrótce będziemy realizować wszystkie założenia taktyczne.

Pełna realizacja założeń będzie niezbędna również w Eurolidze. Uważasz, że Wisła Can-Pack miała dobre losowanie?

- Na pewno zawsze mogło być lepiej. Mamy znacznie lepszą grupę niż zawodniczki Lotosu. W tym sensie, że rywalki są chyba nieco słabsze. Na pewno jest szansa, by zająć lepsze miejsce niż w zeszłym sezonie.

Może to być miejsce pierwsze w grupie?

- Myślę, że byłby to dla nas wielki sukces. Ostatecznie miejsce w Final Four byłoby znakomitym wynikiem.

Kibice znają Cię jako znakomitą zawodniczkę i kapitan zespołu Wisły Can-Pack. Od niedawna jesteś menedżerem sportu. Recenzenci mówią, że napisałaś bardzo dobrą pracę dyplomową. Jaka była jej tematyka?

- Ewolucja roli menedzera sportowego w drużynie koszykarek w latach 2000-2007, oczywiście na przykładzie naszej drużyny. Wyznaczyłam kilka modeli managera sportowego, w tym jego roli w marketingu. Jaki ma wpływ obecnie i jak to będzie wyglądać w przyszłości.

Jakie są główne wnioski z tej pracy?

- Na pewno znaczący wpływ roli menedżera, gdy do klubu przyszedł sponsor strategiczny, gdy trzeba było postawić silny nacisk na marketing i promocję zespołu. Zwłaszcza wizerunek drużyny koszykarek Wisły Can-Pack Kraków.

Mówi się, że klub musi być przygotowany na sukces nie tylko od strony sportowej, ale zwłaszcza organizacyjnej i marketingowej. Co jest najważniejsze, by zachęcić kibiców do oglądania meczy koszykówki kobiet?

- Przede wszystkim wizerunek klubu, aby był akceptowany przez społeczeństwo, by przekonać kibiców piłki nożnej i nie tylko, że warto przychodzić na mecze koszykówki.

Zapewne widzisz spory potencjał, który można wykorzystać w najbliższym sezonie?

- Jest on bardzo duży. Zwłaszcza w zakresie przyciągania kibiców, na mecze na hali. Piłkarze przyjęli jakiś status i nie rozwijają się tak dynamicznie. Zwłaszcza tak, jak koszykarki, w szczególności Wisły Can-Pack. Było to widać w ostatnich meczach sezonu, zwłaszcza w frekwencji kibiców. Myślę, że podobną liczbę kibiców moglibyśmy zgromadzić na meczach wcześniejszej fazy. Nawet w fazie zasadniczej, czy rozgrywkach Euroligi.

Czyli kibice nie muszą się obawiać o atrakcyjność meczy już od początku sezonu?

- Będziemy się starać zrobić wszystko, aby byli zadowoleni i dostarczać im jak najwięcej emocji i rozrywki.

Rozmawiał Krzysztof Zakrzewski.

wislacanpack.pl

Awatar użytkownika
garnett
Junior

Postautor: garnett » 12 października 2007, 12:28

Gburczyk: Nie jesteśmy słabsze niż rok temu

W zespole mistrzyń Polski panuje znakomita atmosfera

Tuż po zakończonej prezentacji koszykarek Wisły Can-Pack o udzielenie wywiadu poprosiliśmy kapitana mistrzyń Polski – Dorotę Gburczyk.

- Pani Doroto, przez cały czas trwania prezentacji można było zauważyć, że uśmiechy nie schodziły wam z ust. Czy jest to odzwierciedlenie atmosfery panującej w zespole przed zbliżającym się sezonem?

- Atmosfera w zespole jest bardzo dobra. Jesteśmy bardzo dobrze nastawione przed początkiem rozgrywek. Z niecierpliwością czekamy na pierwsze spotkania. Zespół jest bardzo dobrze skonsolidowany i pełen energii. Jesteśmy już prawie w komplecie. Zgranie się z nowymi zawodniczkami jest tylko kwestią czasu, a później mam nadzieję, że zaczniemy osiągać sukcesy.

- W niedzielę czeka was bardzo ciężkie spotkanie z Lotosem, gdzie stawką będzie Superpuchar Polski. W zespole zabraknie Anny DeForge, która dołączy do Wisły później.

- Myślę, że sobie poradzimy. W drużynie Lotosu również nie wystąpią wszystkie Amerykanki. Na mecz z Lotosem mamy prawie pełny skład. Zabraknie jedynie Anny, ale oprócz niej mamy inne gwiazdy, które naprawdę potrafią grać w koszykówkę.

- Zdążyłyście już bliżej poznać Martę Fernandez i Candice Dupree?

- Znamy się dopiero od dwóch dni. Fernandez przyleciała do nas przedwczoraj, Dupree wczoraj, więc nie miałyśmy zbyt dużo czasu do zapoznania się. Na pewno jesteśmy otwarte dla dziewczyn i myślę, że jeszcze będzie dużo czasu, aby lepiej się zapoznać. Jak wspomniałam wcześniej, atmosfera w zespole jest bardzo dobra i mam nadzieję, że dziewczyny nie będą miały problemów z aklimatyzacją.

- Dwie czołowe zawodniczki z poprzedniego sezonu, które broniły barw Wisły – Chamique Holdsclaw i Dominique Canty będą występować w barwach Lotosu Gdynia. Będzie trudniej w tym sezonie?

- Na pewno będzie ciężko. Lotos ma wyznaczony cel – pokonać Wisłę. My mamy za zadnie obronić tytuł mistrzowski. Zespół z Gdyni stawia z roku na rok poprzeczkę coraz wyżej. Odeszły od nas dwie Amerykanki, za to mamy wspaniale grające Dupree i Hiszpankę Fernandez, która gra bardzo zespołowo. Na pewno nie jesteśmy słabsze niż w poprzednim roku i sądzę, że zespół dokonał dużych wzmocnień na zbliżający się sezon.

Rozmawiał Artur Jach

(Biuro Prasowe Wisła Can-Pack )

Wróć do „Inne kluby”