MTK wycofało się z rozgrywek!

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
BasketFan
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: BasketFan » 15 października 2007, 09:17

Prawdą jest, że w Pabianicach cały czas ,systematycznie pracuje się z młodzieżą.
Prawda jest, że tą pracę z młodzieżą wykonuja trenerki-PASJONATKI :!: :!:
Gdyby nie ich pasja, dawno by zrezygnowały ze społecznej pracy w tym klubie. :!: :!:
Prawdą również jest, że w tym klubie nie stawiano na wychowywaną młodzież w konteście drużyny seniorskiej.
W/g mnie wielkim błedem było inwestowanie pieniędzy w wyszkolenie zawodniczki do wieku juniorki, a potem nie wykazywanie zainteresowania nią. :!: :!:
Topiliśmy pieniądze sprowadzając z zagranicy "wątpliwej jakości towar", a nasze dziewczyny "ginęły" na koszykarskim rynku.
Obecnie ta sytuacja się zmieniła, ale niech nikt nie sądzi, że z powodu zmiany polityki kadrowej klubu.
Niestety zmieniła się tylko i wyłącznie z powodu braku finansów. :!: :!:
Jestem pewny, że jak tylko pojawią się w PTK Pabianice jakieś większe pieniądze od sponsorów (Hartmann i Big Stone), to zaraz zacznie się szukanie jakiś "wynalazków" na rynku .
A wtedy nasze juniorki grające obecnie w pierwszym składzie znowu poczują jak twarda jest ławka rezerwowych.
Taka niestety jest polityka władz klubu od wielu lat.
Dlatego też uważam, że dla dobra pabianickiej koszykówki młodzieżowej i przyszłości pabianickiej koszykówki wogóle, należy odejść od tej polityki.
W/g mnie i jeszcze paru innych osób należy utworzyć nowy klub, najlepiej uczniowski ( WŁÓKNIARZ PABIANICE w nazwie, żeby tradycja nie zagineła :!: :!: ),zacząć grać we wszystkich mozliwych kategoriach młodzieżowych, zdobywać fundusze tylko i wyłącznie na młodzież, a sukcesy powinny się pojwić już niedługo.
Kto wie, może powtórzymy osiągnięcie MUKS Poznań :?: :?:
Mamy poparcie władz miasta(na spotkaniach z prezydentem takie poparcie uzyskaliśmy) i zdeklarowaną pomoc sponsorów.
Potwierdzenie tego w tekście poniżej:
"Powrót Polfy do sportu?
12-letnimi koszykarkami zaopiekują się zakłady farmaceutyczne Polfa. Od stycznia będą ich sponsorem.

Mamy dobrą wiadomość: ponad 80 dziewczynek, które grają w koszykówkę, spokojnie może trenować. A już nad ich głowami zbierały się czarne chmury, bo Miejskiemu Towarzystwu Koszykówki zabrakło pieniędzy na treningi dla najmłodszych koszykarek. Tę dyscypline sportu uprawia pięć grup dziewcząt w wieku 10-14 lat. Opiekują się nimi trzy trenerki.
- Dwa razy spotkałem się z rodzicami zawodniczek i wspólnie szukaliśmy sposobu, by dzieci nadal mogły trenować – mówi wiceprezydent Dariusz Wypych. - Właśnie prowadzę rozmowy z Polfą. Pani prezes wstępnie zgodziła się, by od nowego roku Polfa została sponsorem najmłodszych koszykarek.
Dziewczynki będą trenować w Uczniowskim Klubie Sportowym. Roczny koszt utrzymania klubu to 150.000 zł. Takie pieniądze są potrzebne na zakup strojów, wynajmowanie sal do treningów, przejazdy na zawody, organizowanie zawodów w Pabianicach i na pensje trenerek.
- Na razie rodzice zawodniczek składają się po sto złotych – dodaje Wypych. - Od stycznia Polfa może też wspomagać finansowo inne dziecięce kluby sportowe."

źródło: życiepabianic.pl

Tak więc jest światełko w tunelu. :!: :!:
Miejmy nadzieję, że Włókniarz Pabianice i koszykówka w Pabianicach nigdy nie zginie :!: :!: :!:
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym
następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyn

Awatar użytkownika
BasketFan
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: BasketFan » 15 października 2007, 09:26

Szymon pisze: 5. Kim jest ten cały nowy prezes PTK?? Skąd on się wziął??

Odpowiedź na to pytanie w artykule poniżej:

"W poniedziałek zapadną ostateczne decyzje czy koszykarki z Pabianic zagrają w lidze.
Przed tygodniem Miejskie Towarzystwo Koszykówki w Pabianicach poinformował Polską Ligę Koszykówki Kobiet o wycofaniu drużyny z rozgrywek z powodu kłopotów finansowych. Ale żeby ratować koszykówkę w mieście, powołano nowe stowarzyszenie pod nazwą Pabianickie Towarzystwo Koszykówki.

Rada Nadzorcza PLKK postawiła jednak warunki. Stowarzyszeniu do końca tygodnia ma wykupić dziką kartę za 50 tys. zł oraz przedstawić gwarancje finansowe, zapewniające, że w nowym sezonie klub będzie posiadał budżet nie mniejszy niż pół miliona złotych. - Musimy także do soboty zgłosić upadłość MTK do sądu gospodarczego - mówi Paweł Szałecki, wiceprezes PTK.

Szefowie nowego klubu zapowiadają, że spełnią warunki PLKK i dziś zarząd podejmie ostateczną decyzję o przystąpieniu drużyny do rozgrywek. - Mamy kilka dni, aby podpisać umowy sponsorskie, a później wykupić licencję na występy w ekstraklasie - tłumaczy Szałecki.

Już wiadomo, że PTK będą wspierać finansowo m.in. firma Hartmann oraz Big Stone. Prezesem PTK został Piotr Zawirski, szef pabianickiej filii Hartmanna, a skarbnikiem klubu Ewa Szrajer z Paco Banku.

Ekstraklasa koszykarek startuje już w środę, ale spotkanie pabianiczanek z AZS Gorzów zostało odwołane. Jeżeli PKT spełni do piątku wszystkie warunki, dzień później zagra u siebie z Energią Toruń."

Źródło: Gazeta Wyborcza Łódź
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym
następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyn

artmak21
Nowy na forum

Postautor: artmak21 » 16 października 2007, 02:19

Czytam i zastanawiam sie o co Wam wlasciwie chodzi.Po co ta licytacja o medale, miejsca, statystyki?Najwazniejsze chyba dla nas powinny byc koszykarki i to w kazdym wieku.Bez wzgledu na osiagane przez nie lub nie wielkie sukcesy.Nie naszym zadaniem jest ocena pracy trenerek-pasjonatek ktore pracuja z mlodszymi dziewczynami.Czapki z glow przed tymi Paniami.Bo to nie nam ten klub najwiecej zawdziecza.
Jesli chodzi o to czy teraz dzialacze zaloza koszulke z napisem BIG STONE miast POLFA to kogo to obchodzi?Niech sobie chodza w czym chca!!!Dla mnie Wlokniarz nigdy nie przestal istniec.Czy bronie dzialaczy nie .Absolutnie nie.Powinni zostac rozliczeni z kazdej zlotowki i jesli cos sie nie zgadza to niech poniosa konsekwencje.Wiec kogo bronie ?Naszych koszykarek, trenerow i kilku ludzi ktorzy oddali temu klubowi serce.Co by sie z NIMI stalo gdyby wprowadzic w zycie rady niektorych radykalow?Kto by zostal tak naprawde ukarany gdyby nie dano nam szansy?Kto by najbardziej na tym ucierpial?Dla kogo bylaby to najwieksza strata?Przeciez napewno nie dla dzialaczy.Zastanowcie sie nad tym.Nie ma sensu sie napinac.To nie one sa dla nas tylko my dla NICH.A dzialaczy - tradycyjnie z gory ....
Pozdrawiam wszystkich kibicow Wlokniarza!
Artur M.
P.S.Szymon z tym zniczem troche sie pospieszyles.Mam nadzieje, ze nie przeplaciles .Nic sie nie martw 1 listopada tuz tuz ... :)

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 19 października 2007, 14:15

Komunikat Zarządu PLKK
2007-10-19 15:09

Polska Liga Koszykówki Kobiet informuje, że w dniu 19.10 w biurze Spółki została złożona dokumentacja dotycząca udziału Stowarzyszenia PTK Pabianice w rozgrywkach Ford Germaz Ekstraklasy w sezonie 2007/2008.

Powyższa dokumentacja zostanie poddana weryfikacji formalno-prawnej, a stosowna decyzja zostanie ogłoszona przez Zarząd Spółki w dniu 23.10.2007r. (wtorek) o godz.12.00.

Zarząd PLKK

www.plkk.pl

qBK
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: qBK » 23 października 2007, 10:51

PLKK bez Pabianic

Komunikat Zarządu Polskiej Ligi Koszykówki Kobiet
2007-10-23 10:58

Polska Liga Koszykówki Kobiet informuje, iż po dokonaniu wnikliwej analizy dokumentacji złożonej przez Stowarzyszenie PTK Pabianice wraz z wnioskiem o przyznanie prawa udziału w najwyższej klasie rozgrywkowej koszykówki kobiet na zasadzie „dzikiej karty” – w sezonie 2007/2008, Zarząd Ligi podjął w tej mierze decyzję negatywną.

Jednocześnie na podkreślenie zasługuje fakt, iż Stowarzyszenie PTK Pabianice spełniło wymogi organizacyjno - prawne i finansowe niezbędne do uzyskania zgody na udział w rozgrywkach. Jednakże Zarząd Ligi uznał, iż przyznanie prawa do udziału w rozgrywkach w najwyższej klasie rozgrywkowej koszykówki kobiet – podmiotowi, który nie posiada, nawet na zasadzie sukcesji, jakichkolwiek tradycji koszykarskich, zwłaszcza w rozgrywkach szczebla centralnego – sprzeczne byłoby z duchem sportowej rywalizacji i dobrem dyscypliny.

Polska Liga Koszykówki Kobiet wyraża ubolewanie z powodu wycofania się z rozgrywek długoletniego ich uczestnika MTK Pabianice. Jednocześnie Zarząd Ligi pragnie wyrazić uznanie Panu Piotrowi Zawirskiemu, Prezesowi Zarządu nowego stowarzyszenia oraz innym osobom, których wysiłek organizacyjny należy docenić.

Polska Liga Koszykówki Kobiet życzy Pabianickiemu Towarzystwu Koszykówki w Pabianicach wielu sukcesów sportowych.

Zarząd PLKK Sp. z o.o.

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 23 października 2007, 13:19

przykro mi... pozostaje mieć nadzieję, że nie jest to równoznaczne z końcem koszykówki w Pabianicach - a brak WŁÓKNIARZA w ekstraklasie będzie krótkim stanem przejściowym.

powodzenia w odbudowie

malkontent
Żak

Postautor: malkontent » 23 października 2007, 13:19

I po balu :twisted: Zycza sukcesow :?: :shock: Niech sie stukna w te glupie lby :!:
spoko, loko, luz i spontan... :-)

Gość

Postautor: Gość » 23 października 2007, 13:30

malkontent pisze:I po balu :twisted: Zycza sukcesow :?: :shock: Niech sie stukna w te glupie lby :!:

A niby dlaczego?Skoro odcieli sie od dlugow to zrezygnowali rowniez z tradycji.A jak masz watpliwosci to spytaj tych o zdanie ktorym zalegaja pieniadze.Kiedys trzeba bylo zrobic porzadek.Koniec z zyciem ponad stan.Jesli jakikolwiek klub ma zaleglosci nie powinien byc dopuszczony do rozgrywek.

malkontent
Żak

Postautor: malkontent » 23 października 2007, 13:38

Jakich sukcesow zycza, gdzie :?:
Pewnie ze koniec z zyciem ponad stan. I koniec brania kolosalnych pieniedzy przez zawodniczki ktorym sie one nie naleza. Kilka osob sie ladnie nachapalo :!:
Po co sie mam kogos pytac o zdanie :?: Znam ich zdanie 8)
Pozdrawiam.

malkontent
Żak

Postautor: malkontent » 23 października 2007, 13:55

I moze sie myle, nie wiem, ale Ci ludzie ktorym zalegaja pieniadze i tak ich nie odzyskaja.

jaki

Postautor: jaki » 23 października 2007, 14:11

niech Herkt w spolnie z Krupska teraz oddadza kaske na klub...doprowadzili do tego ze juz nic nie bedzie w pabach, sku.... juz brak slow!!!
:twisted:

Gość

Postautor: Gość » 23 października 2007, 14:30

jaki pisze:niech Herkt w spolnie z Krupska teraz oddadza kaske na klub...doprowadzili do tego ze juz nic nie bedzie w pabach, sku.... juz brak slow!!!
:twisted:

nie tylko oni ale i prezesi, kierownicy, menadzerowie nałykali się wszyscy.
Na takie praktyki jak oni chcieli zrobić powinno się zrobić doniesienie do prokuratury o popełnieniu przestępstwa (ucieczka przed wierzycielami). a za takie machloje odpowiadał by nowy zarząd .
SZKODA TYLKO DZIEWCZYN a prezesami starymi i nowymi powinien się zająć prokurator.

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 23 października 2007, 14:43

No i nastał koniec :!: :!: :!:

Obawiam się (i tak też twierdzą niektóre osoby z którymi rozmawiałem) iż nie dopuszczenie zespołu do rozgrywek oznacza koniec koszykówki w Pabianicach (koszykówki na jako takim "profesjonalnym" poziomie)..... choć kto wie??? Może zespół wystartuje w jakiejś niższej lidze - o ile nie jest już za późno (a zdaje mi się że jest).

Uczucia mieszane......

.........z jednej strony WIELKI żal przede wszystkim pracy włożonej przez wiele osób na czele z Panem Henrykiem Langierowiczem by w Pabianicach zbudować drużynę, klub na wysokim poziomie. Przez lata ciężkiej pracy został wyrobiony odpowiedni system szkolenia i prowadzenia klubu który zaczął przynosić efekty!!! Dziesiątki medali zdobywanych w kategoriach młodzieżowych w końcu przełożyły się na sukcesy w dorosłej koszykówce!!!! Dość powiedzieć że w latach 1988-94 graliśmy siedem razy w finalałach MP wygrywając je cztery razy!!!! I ja mogę się pochwalić iż miałem ZASZCZYT w tych wydarzeniach i dniach chwały WŁÓKNIARZA PABIANICE uczestniczyć!!!! Miałem możliwośc oglądać i dopingować tak wybitne i fenomenalne zawodniczki jak ś.p. Małgosia Gliszczyńska, Gosia Urbankowska-Storozyński, Jadzia Sidoruk, Marzena Seroka, Gosia Błoch-Knop, Wiesia Piotrkiewicz, Beata Wróbel-Binkowska, Marzenka Grabowska, Renia Piestrzyńska, Marzenka Jarzyna-Głaszcz, Mariola Szymańska i wiele innych..... Mogłem też oglądać w akcji wiele wybitnych koszykarek grających w innych drużynach, że wymienię choćby Mariolę Pawlak, Elżbietę Barańską, Lucynę Mruk, Martę Starowicz czy Małgorzate Czerlonko. Patrzyłem jak rodzi się WIELKA Olimpia Poznań, cieszyłem sie gdy nasz rywal zza miedzy ŁKS leciał do 2 ligi..... ojjj...... wiele się wydarzyło i przeżyło przez te moje 20 lat w sektorze A na Włókniarzu!!!!
I teraz koniec...... choć ponoć WSPOMNIENIA SĄ BEZCENNE :!: - za wszystko inne zapłacisz kartą :wink:

...... z drugiej strony może i dobrze się stało!! Czas chyba był najwyższy by zakończyć tę "operę mydlaną" pt: "profesjonalna koszykówka w Pabianicach". Wiele razy o tym pisałem........ pseudo zarząd klubu robiący sobie prywatny folwark, dbający by nikt nowy przypadkiem się nie dostał do tego skostniałego towarzystwa wzajemnej adoracji, szastanie pieniędzmi na lewo i prawo, sciąganie i przepłacanie "gwiazdek koszykówki" które najlepsze występy notowały w Pabianickich lokalach późną wieczorową porą..... ehhh..... wiele by pisać można :twisted: :twisted: :twisted:
PANOWIE DZIAŁACZE!!!!
Z KLUBU KTÓRY BYŁ WIZYTÓWKĄ MIASTA, CHLUBĄ PABIANICZAN KTÓRZY GODZINAMI STALI W WIELOMETROWYCH KOLEJKACH BY DOSTAĆ BILET NA MECZ, ZROBILIŚCIE TRUPA KTÓRY KONAŁ, KONAŁ AŻ WRESZCIE WYZIONĄŁ DUCHA :!: :!: :!:
WSTYD I HAŃBA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ciekaw jestem tylko czy ktoś poniesie za to jakiekolwiek konsekwencje!!!!
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

Awatar użytkownika
ziutek_pabianice
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: ziutek_pabianice » 23 października 2007, 15:18

Posostaje tylko podpisać się pod postem Szymona...

gulchynsky
Młodzik

Postautor: gulchynsky » 23 października 2007, 15:19

qBK pisze:PLKK bez Pabianic

Jednakże Zarząd Ligi uznał, iż przyznanie prawa do udziału w rozgrywkach w najwyższej klasie rozgrywkowej koszykówki kobiet – podmiotowi, który nie posiada, nawet na zasadzie sukcesji, jakichkolwiek tradycji koszykarskich, zwłaszcza w rozgrywkach szczebla centralnego – sprzeczne byłoby z duchem sportowej rywalizacji i dobrem dyscypliny.

Jak dla mnie uzasadnienie trochę bez sensu, ale może się mylę...

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”