I Kolejka FGE: ŁKS Łódź- MUKS Poznań 70-68

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
gilus
Młodzik

Postautor: gilus » 17 października 2007, 23:30

Wróciłem - z małymi przygodami ale jestem :)

Poziom meczu może nie był porywający ale nie żałuję, że byłem. Większość czasu mecz na styku, czasami któraś z drużyn odjeżdżała na 4-5 punktów. Do teraz jednak nie rozumiem dlaczego zawodniczki MUKS-u nie faulowały gdy piłkę wyprowadzał ŁKS na 12 sekund przed końcem (wynik 70:68). Chyba jasne, że będą grały do końca? :?
No ale co się odwlecze to nie uciecze :)
Gratulacje dla ŁKS-u za zwycięstwo. Gratulacje dla MUKS-u za walkę ;)

P.S.
Pozdrowienia dla kibiców ŁKS-u których miałem okazję poznać :)

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 17 października 2007, 23:31

zawsze bylem przeciwny sadzaniu na statystykach ludzi, którzy nie mają pojęcia jaka odpowiedzialność na nich spoczywa i co robią. zawsze o mdłości przyprawiały mnie "wyczyny" "statystyków" z Gorzowa. ostatnio trochę się polepszyło, ale przeszłości nie wymażą. U nas np. przy laptopie siedzi dwóch trenerów z grup młodziezowych. po rozmowie z jednym z nich wiem, ze nie jest łatwo operowac programem od statystyk, dlatego tym bardziej dziwię się, że w innych klubach obsadza się przed monitorem ludzi, którzy sobie nie radzą... Takie coś powinno się jak najszybciej wyeliminować. błędne cyferki działają na szkodę przeciez także dziewczynom, które nie będą miały argumentów na swoją dobrą grę przy negocjowaniu kontraktów, skoro "umyka" specom 10(sic!) zbiórek!

Awatar użytkownika
DaRiO
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: DaRiO » 18 października 2007, 00:16

Skandal z tymi statystykami, MUKS też poszkodowany w zbiórkach. Np jedna z zawodniczek na bank miała z 6 zbiórek i 2 soczyste bloki a w statsach ma TYLKO 1 ZBIORKE. Są przykłady, że można rzetelnie robić statsy, tak jak to się dzieje na AZSie Poznań - miałem okazję przyjrzeć się temu z bliska. W sobotę sam zadebiutuję w tej roli więc przekonam się sam czy moża robić to w miarę dokładnie. Pozdrawiam poznanych kibiców ŁKSu. Co do samego meczu to cały czas nie mogę przeboleć - wygrana byłaby wymarzonym startem dla MUKSu. Gratulacje dla Łodzianek za zwycięstwo, a sama gra pozostawia jeszcze chyba wiele do życzenia.. Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
pietroc
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: pietroc » 18 października 2007, 00:37

ci ludzie, ktorzy maja robic statytyki, nie maja o tym zielonego pojecia. pomylki byly nawet w liczbie punktow poszczegolnych zawodniczek i po meczu szly orekty, wec o innych srawach, jak np. zbiorki nawet nie ma co mowic. to jest zalosne, ze oni za taka fuszerke dostaja pieniadze.

pstaram sie obejrzec powtorki w tv toya i policzyc zbiorki naszej nowej centeer... niekaw jestem ile wyjdzie,,,

Gość

Postautor: Gość » 18 października 2007, 09:48

Jeśli program, którym ma się obsługiwać mecz dostaję się na 1 dzień przed meczem to czego wielkiego od nich wymagacie! Oni się na pierwszym meczu niestety dopiero uczą. Kicha wielka dla PLKK, że nie udostępnia programu na np. miesiąc wczesniej. Na szkoleniu 5 dni !!! (sic) przed liga PROGRAMU NIE MA! Mówi się o teorii niestety, a praktyki nic nie zastapi. Nie bronie ich w 100% ale niestety do takich sytuacji doprowadza samo PLKK organizując tak, a nie inaczej szkolenia. Miał być na nich testowany program na meczu ROW-u ale niestety programu nie było :(.Mam nadzieję że w nast. kolejkach bedzie lepiej.
Kolega Statystyka

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 18 października 2007, 10:08

Byłeś Dario w barze na górze?? :lol:
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

obs
Nowy na forum
Kontaktowanie:

Postautor: obs » 18 października 2007, 10:38

co? Humphrey 4 zbiórki??? :shock: :shock: :shock:

Co jak co to zbierać ona umie, trochę gorzej ze skutecznością rzutów spod kosza.

Co do samego meczu, to MUKS bardzo ambitnie do końca, ale trochę jak szalony koń. Ale z tych zawodniczek będą ludzie.

Maras pisze:Byłeś Dario w barze na górze??

:lol: :lol: :lol:
Łódzki K.S.

Awatar użytkownika
DaRiO
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: DaRiO » 18 października 2007, 11:01

Anonymous pisze:Jeśli program, którym ma się obsługiwać mecz dostaję się na 1 dzień przed meczem to czego wielkiego od nich wymagacie! Oni się na pierwszym meczu niestety dopiero uczą. Kicha wielka dla PLKK, że nie udostępnia programu na np. miesiąc wczesniej. Na szkoleniu 5 dni !!! (sic) przed liga PROGRAMU NIE MA! Mówi się o teorii niestety, a praktyki nic nie zastapi. Nie bronie ich w 100% ale niestety do takich sytuacji doprowadza samo PLKK organizując tak, a nie inaczej szkolenia. Miał być na nich testowany program na meczu ROW-u ale niestety programu nie było :(.Mam nadzieję że w nast. kolejkach bedzie lepiej.
Kolega Statystyka

Co do szkolenia to racja, było totalną ściemą. No ale przegapić kilkanascie zbiórek w meczu? Tym bardziej, że program po wklepaniu do niego niecelnego rzutu sam pyta o to która zawodniczka zebrała piłkę? :>

Z pewnością będzie lepiej bo program rzeczywiście wymaga trochę ćwiczeń żeby wszystko w miarę płynnie w nim notować. No cóż zobaczymy jak to będzie. Pozdrawiam.

PS Tak Maras - byłem ;)

gostekk
Żak

Postautor: gostekk » 18 października 2007, 15:24

gilus pisze:Wróciłem - z małymi przygodami ale jestem :)

Poziom meczu może nie był porywający ale nie żałuję, że byłem. Większość czasu mecz na styku, czasami któraś z drużyn odjeżdżała na 4-5 punktów. Do teraz jednak nie rozumiem dlaczego zawodniczki MUKS-u nie faulowały gdy piłkę wyprowadzał ŁKS na 12 sekund przed końcem (wynik 70:68). Chyba jasne, że będą grały do końca? :?
No ale co się odwlecze to nie uciecze :)
Gratulacje dla ŁKS-u za zwycięstwo. Gratulacje dla MUKS-u za walkę ;)

P.S.
Pozdrowienia dla kibiców ŁKS-u których miałem okazję poznać :)

Myślę, że znam odpowiedź na twoje pytanie dlaczego zawodniczki z Poznania nie faulowały w samej końcówce meczu. Dowiedziałem się (niestety dopiero po meczu), że od tego sezonu jest mała zmiana w przepisach gry w kosza. Otóż za każdy faul nie na piłkę (kiedy zamiarem zawodnika nie jest chęć wybicia bądź odzyskania piłki a tylko przerwania meczu) gwizdane jest teraz przewinienie umyślne. Stąd pewnie odgwizdane 3 lub 4 (już nie pamiętam) takie przewinienia. Nalezało by wyjaśnić jeszcze jeden przepis a mianowicie tzw: obijanie zawodnika piłką. Bo jak narazie to raz się gwiżdże faul a raz nie a czasami to jest to nawet interpretowane jako faul niesportowy. Trochę to dziwne. Jedno jest pewne. Ja bym już tej Pani sędzinie nie dawał więcej dmuchać w gwizdek na parkiecie.

Gość

Postautor: Gość » 18 października 2007, 19:49

Na pierwszej stronie kibice ŁKS mocno ubolewają nad artykułem na stronie PLKK, faktycznie tekst " rewelacyjny", ale podobny popełnił Pietroc na stronie ŁKS:
"Dla zespołu MUKS-u Poznań sam awans do Ekstraklasy to ogromny sukces. Klub, który powstał zaledwie kilka lat temu, aby zająć się poznańską (i nie tylko, gdyż poszczególne drużyny MUKS-u tworzy zazwyczaj zbieranina zawodniczek z całej Polski) młodzieżą zdołał jednak awansować do najwyższej klasy rogrywkowej, a jak wiadomo, apetyt rośnie w miarę jedzenia. Działacze zapewniają, że zespół tanio skóry w żadnym meczu nie sprzeda i postara się walczyć o awans do fazy play-off, a więc ... ma podobny cel jak ŁKS. Choć z założenia w MUKS-ie miały wystepować jedynie młode zawodniczki, na potrzeby Ekstraklasy trzeba było sprowadzić kilku doświadczonych graczy. Młodość, z Agnieszką Skobel na czele, zostanie więc wsparta przez 2 starsze zawodniczki z Polski - Katarzynę Rezler i Justynę Nieznalską i 2 Amerykanki - Sultrę Harding i Okeishę Howard."

Chciałbym tylko przypomnieć, że każdy zespół ekstraklasy to" zbieranina zawodniczek z całej Polski" i trzeba być mocno zadufanym w sobie, by nie zauważyć ogromnej pracy trenerów MUKS. Na podforum " Kibice" wielka dyskusja o dziewczynie, która przeszła do MUKS i jaka jest be,. może by ktoś zastanowił, dlaczego podjęła napewno trudny dla siebie krok, może coś w klubie jest nie tak.

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 18 października 2007, 19:55

tak - w klubie jest "nie tak" - i ani nie rozważamy jej przejścia ani nikt nie jest przeciwny - kwestia natomiast gwizdania na klub, w którym się było jeszcze miesiąc temu i identyfikacja z którym nie kończyła się na grze to zupełnie inna sprawa.

Na pierwszej stronie kibice ŁKS mocno ubolewają nad artykułem na stronie PLKK, faktycznie tekst " rewelacyjny", ale podobny popełnił Pietroc na stronie ŁKS:
"Dla zespołu MUKS-u Poznań sam awans do Ekstraklasy to ogromny sukces. Klub, który powstał zaledwie kilka lat temu, aby zająć się poznańską (i nie tylko, gdyż poszczególne drużyny MUKS-u tworzy zazwyczaj zbieranina zawodniczek z całej Polski)

Chciałbym tylko przypomnieć, że każdy zespół ekstraklasy to" zbieranina zawodniczek z całej Polski" i trzeba być mocno zadufanym w sobie, by nie zauważyć ogromnej pracy trenerów MUKS.

Przeczytaj sobie jeszcze raz tekst Pietroca - gdzie dość jasno nie odnosi konkretnie do zespołu z ekstraklasy - a do "poszczególnych drużyn MUKS-u" - nikt się nie dziwi i nic nie mówi o ekstraklasie bo wiadomo, że nie da się grać samymi wychowankami - a i nie o to chodzi. Pietroc zauważa jednak, że chełpienie się od dawna wyłącznie "wychowankami" podczas kiedy się jest ewidentnie selekcjonerem całego regionu, albo i całej Polski" - jest hipokryzją.

Do pracy trenerów nikt nic nie ma - chwała im za to.

Gość

Postautor: Gość » 18 października 2007, 20:12

No to może parę konkretnych przykładów tej selekcji z całego regionu, albo i Polski, bo zdaje się, że chyba nie śledzicie dokładnie składów MUKS i powtarzacie coś, co kiedyś usłyszeliście z trzecich ust, jako wygodne wytłumaczenie sukcesów.

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 18 października 2007, 20:29

Jak zauważyłem rozmawiamy o twierdzeniu wypowiedzianym przez Pietroca - a ja starałem Ci się jedynie wyprostować opatrzne zrozumienie tekstu. Mało mnie interesuje jego zawartość merytoryczna - a co do przykładów to niech sobie sam Pietroc podaje - albo inni chętni do drążenia tematu. Z mojej strony pytanie tylko, czy Angela Kowalska też jest już wychowanką? czy ona jako jedyna nie?

Gość

Postautor: Gość » 18 października 2007, 20:32

Żeby zakończyć temat, jeszcze parę słów, bo z racji swojej pracy, chyba lepiej znam temat, niż Pietroc. Nawet, jeżeli wiele dziewczyn grających obecnie w MUKS, zaczynało grać w Olimpii, to Jabłońscy mogą spokojnie powiedzieć, że to ich wychowanki, oni je trenowali i za nimi przeszły do nowego klubu. Z tego, co wiem, to w zespołach młodzieżowych MUKS jedynie siostry Mistygacz, Natalia Hyrnik, no i Angelika Kowalska nie zaczynały pod okiem Jabłońskich. Więc gdzie ta hipokryzja, przejrzycie składy zespołów kadetek w Polsce, to zobaczycie, że wszędzie jest ruch i przejścia zawodniczek.

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 18 października 2007, 20:39

ale nikt się tym nie napina...

Daj spokój - ja nic nie chce od Jabłońskich ani też nie mam żadnego złego zdania o nich. Nie jestem z Waszego środowiska i jakieśtam, istniejące wewnętrze napinki mnie nie interesują...

O ile się nie mylę pracując jednak w Olimpii wykonuje się pracę dla ówczesnego pracodawny i nie ma podstaw do naciągania teorii "wychowanek". Są to wychowanki Olimpii i tyle. Albo rozmawiamy (tzn rozmawiajcie) konkretnie albo szukamy interpretacji...

pozdrowienia

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”