Derby dla akademiczek

Moderatorzy: Nas, Mytek, Bury

kula
Amator
Kontaktowanie:

Derby dla akademiczek

Postautor: kula » 15 stycznia 2005, 23:04

Dziś koszykarki występujące w Torell Basket Lidze rozgrywały trzynastą kolejkę spotkań. W Poznaniu w hali „Arena” miejscowy AZS podejmował rywala zza „miedzy” Ostrovię Ostrów Wielkopolski . W poprzedniej rundzie akademiczki rozgromiły rywalki 74:49. Niespodzianki nie było również i tym razem. AZS pewnie choć nie bez problemu pokonał Ostrovię 73:62(20:11, 16:20, 18:12, 19:19).

Poznianianki rozpoczęły pojedynek z ostrowiankami od mocnego uderzenia. Pierwsze punkty z linii 6, 25 m zdobyła Beata Krupska Tyszkiewicz , trafiały również jej koleżanki Reda Jankowska oraz Joanna Jarkowska. Po trzech minutach gry było 8:0 dla gospodyń. Po kolejnych dwóch minutach było już 12:2, 18:3. W końcówce przebudziły się jednak ambitnie grające ostrowianki i ostatecznie pierwsze dziesięć minut meczu zakończyło się wygraną gospodyń 20:11.

Drugą odsłonę meczu lepiej rozpoczęły przejezdne, które po trafieniach Ilony Mądrej oraz Danuty Przybylak zaczęły odrabiać straty, a po akcji „2+1” Urszuli Bieli przegrywały tylko 25:23. W szóstej minucie meczu, po punktach Joanny Jarkowskiej oraz Aleksandry Karpińskiej miejscowe prowadziły 29:23, 32:25. Końcówka pierwszej części meczu należała jednak ponownie do podopiecznych Jacka Wawrzyniaka, które po trzech punktach Ilony Mądrej przegrywały tylko 36:31. I takim też rezultatem zakończyła się pierwsza połowa spotkania.

Trzecią część pojedynku ponownie lepiej rozpoczęły ostrowianki, które po celnych rzutach Mądrej i Szymańskiej przegrywały tylko trzema punktami (38:35). Poznanianki jednak zaczęły grać składniej, agresywniej w obronie, co znalazło odzwierciedlenie również na tablicy wyników, po punktach Mrozińskiej, Karpińskiej i Tyszkiewicz akademiczki prowadziły 46:35, 48:35. Ostatecznie trzecia część meczu zakończyła się wynikiem 54:43 dla AZS-u.

Ostatnia odsłona pojedynku, to wyrównana i zacięta walka „kosz za kosz”. Sporo błędów z jednej, jak i z drugiej strony. W siódmej minucie, po punktach Karoliny Żurkowskiej dla gości Ostrovia przegrywała 69:57. Ostatecznie AZS, po bardzo wyrównanym, zaciętym meczu pokonał Ostrovię Ostrów Wielkopolski 73:62.

W zespole poznańskim, w końcówce spotkania zadebiutowała Weronika Idczak. Niespełna szesnastoletnia zawodniczka, wychowanka Olimpii Poznań, reprezentantka Polski kadetek.

AZS Poznań – TS Ostrovia Ostrów Wlkp 73:62.
Kwarty: 20:11, 16:20, 18:12, 19:19.

AZS Poznań: Mrozińska 20, Ciecierska, Jankowska po 16, Karpińska 14,Tyszkiewicz 5, Jarkowska 2, Malendowicz , Szarowska , Pamuła, Lorek, Sibora, Idczak 0.

TS Ostrovia Ostrów Wlkp: Mądra 19, Biela 11, Żurkowska 8, Banaszkiewicz, Szymańska po 7, Kaczmarek 6, Przybylak 4, Górczak, Łuczak, Misiek O.

Sędziowali: J. Żabko, R. Kuczyński.
Widzów: 300.

Autor: Łukasz Klin
www.kkforum.pl

Awatar użytkownika
MirU <poznań>
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: MirU <poznań> » 16 stycznia 2005, 14:36

Krupa rzuciła tylko 5 punktów :( co się z Nią stało albo co się dzieje niedobrego, że tak mało punktów zdobywa?? :roll: Gdzie są te mecze i czasy gdzie zdobywała po 20-25 punktów albo i więcej... :lol:

Awatar użytkownika
mati
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: mati » 16 stycznia 2005, 14:58

ja nadal nie mogę się nadziwić faktu dwóch sędziów i komisarza z Poznania...no ale cóż...

Awatar użytkownika
Mytek
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Mytek » 16 stycznia 2005, 15:04

tak szczerze mowiac to tez jestem zdziwiony; dowiedzialem sie tego dopiero z forum, bo wszesniej nie zwrocilem uwagi na to skad sa sedziowie...
no ale generalnie mecz byl chyba obietkywnie sedziowany, jak myslicie?
reloaded :]

Awatar użytkownika
mati
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: mati » 16 stycznia 2005, 19:00

Gdyby to spotkanie toczyło się na styku Ostrovia nie wygrała by go na pewno. Przykład wówczas gdy nasze laski doszły akademiczki na trzy punkty. Nagle faulowana Szymańska pociągnięta przez Krupską zrobiła kroki...oczywiscie sędziowie widzieli tylko i wyłącznie kroki i to odgwizdali. Później chwilę niby Biela faulowała i już AZS miał osiem punktów. Sorry ale to było bardzo perfidne. Nie zwalam nic na sędziów ponieważ nie tędy droga ale na prawdę byłem oburzony tym faktem...nie tylko ja naturalnie. Ale nadal nie czaję jak można było pozwolić żeby trzech sędziów było miejscowych....komisarz to rozumiem i jestem w stanie zrozumieć. Boiskowi natomiast powinni być jednak spoza!

Ps. Korzystając z okazji jeszcze raz pozdrawiam Siwą i Paulinę :wink:

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 16 stycznia 2005, 19:06

:twisted: :twisted: :twisted: obsada sędziowska tego meczu, to kolejny dowód na to, że "misie" z plkk siedzą na tyłkach i nic nie robią :twisted: :twisted: :twisted:
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

Awatar użytkownika
Mytek
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Mytek » 16 stycznia 2005, 19:39

Szymon pisze::twisted: :twisted: :twisted: obsada sędziowska tego meczu, to kolejny dowód na to, że "misie" z plkk siedzą na tyłkach i nic nie robią :twisted: :twisted: :twisted:

jak to nic nie robia!!!??? robia, tylko to czego nie powinni: np. szlagier AZS Poznan vs. Lotos Gdynia został przsuniety z soboty na piatek!!! to jest SKANDAL!!!!!! kto przyjdzie na ten mecz? nikt!! znowu bedzie swiecilo pustkami w Arenie! jeszcze na dodatek mam akurat w ten dzien egzamin z WDP......tragedia.... :evil: :evil: :evil:

Awatar użytkownika
MirU <poznań>
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: MirU <poznań> » 16 stycznia 2005, 20:32

Niestety robią wszystko a może i nic na niekorzyśc szczególnie z tym meczem z Lotosem :twisted:

Teraz z innej beczki:

Po zwycięstwie CCC nad AZS Gorzów zajmujemy 5 lokatę w tabeli co cieszy - przynajmniej mnie :lol:

ajaja
Młodzik

Postautor: ajaja » 17 stycznia 2005, 14:28

Szymon pisze::twisted: :twisted: :twisted: obsada sędziowska tego meczu, to kolejny dowód na to, że "misie" z plkk siedzą na tyłkach i nic nie robią :twisted: :twisted: :twisted:

Dalej swoje. A po jaką cholerę mieli przysyłać na mecz derbowy sędziów dajmy na to z Przemyśla czy Stalowej Woli? Chyba że wychodzimy z założenia, że lepiej jest wydać kasę na delegacje sędziów niż na wypłaty dla zawodniczek. Ale to chyba błędne myślenie :oops:

ajaja
Młodzik

Postautor: ajaja » 17 stycznia 2005, 14:42

Mytek pisze:

jak to nic nie robia!!!??? robia, tylko to czego nie powinni: np. szlagier AZS Poznan vs. Lotos Gdynia został przsuniety z soboty na piatek!!! to jest SKANDAL!!!!!! kto przyjdzie na ten mecz? nikt!! znowu bedzie swiecilo pustkami w Arenie! jeszcze na dodatek mam akurat w ten dzien egzamin z WDP......tragedia.... :evil: :evil: :evil:

mylisz się Mytek. na prośbę Lotosu, który wraca akurat z Samary, AZS zgodził się grać w piątek. Tym bardziej, że chyba dwie z Lotosu grają w niedzielę w Warsaw w meczu gwiazd męskiej ligi - przynajmniej trochę odpoczną

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 17 stycznia 2005, 15:04

ajaja pisze:

Dalej swoje. A po jaką cholerę mieli przysyłać na mecz derbowy sędziów dajmy na to z Przemyśla czy Stalowej Woli? Chyba że wychodzimy z założenia, że lepiej jest wydać kasę na delegacje sędziów niż na wypłaty dla zawodniczek. Ale to chyba błędne myślenie :oops:

A po taką cholerę, by nie było żadnych niedomówień!
A w kwestii formalnej, to były derby okręgu. Owszem, gdyby AZS grał z Olimpią, MUKS-em to rozumiem. Ale nie w takiej sytuacji.
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

Awatar użytkownika
mati
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: mati » 18 stycznia 2005, 08:07

Szymon pisze:
ajaja pisze:

A po taką cholerę, by nie było żadnych niedomówień!
A w kwestii formalnej, to były derby okręgu. Owszem, gdyby AZS grał z Olimpią, MUKS-em to rozumiem. Ale nie w takiej sytuacji.

Oczywiscie, że trzeba było sędziów zza Poznania zakontraktować na to spotkanie. Do jesnej ciasnej jak to jest możliwe taka sytuacja. Powiedz mi jak byś się czuł gdyby w meczu Ostrovia- AZS sędziowali ludzie z Ostrowa. Mecz zakładając byłby na styku i robili by wszystko żebyście przegrali to spotkanie. Oczywiscie na pewno dla ciebie teraz było by to bardzo normalne. Obojętnie jakie to by nie mialo być spotkanie NIE POWINNI sędzować tego ludzie z Poznania. Rozumiem sparing, no rozumiem puchar polski. Ale ligowy pojedynek to jest dla mnie lekka przesada!

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 18 stycznia 2005, 15:48

Juz Mati sie nie oburzaj o sedziow! Nawet gdyby byli wszyscy spoza Poznania i tak byscie tego meczu nie wygrali! I nie bylo z ich strony zadnej stronniczosci, zawsze ci co przegrywaja maja jakies zarzuty!
Teraz to juz jest musztarda po obiedzie! Mecz sie skonczyl , wygral AZS i takie sa fakty! Skonczmy ten temat? Dobra?
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Awatar użytkownika
mati
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: mati » 18 stycznia 2005, 18:01

MARAS pisze:Juz Mati sie nie oburzaj o sedziow! Nawet gdyby byli wszyscy spoza Poznania i tak byscie tego meczu nie wygrali! I nie bylo z ich strony zadnej stronniczosci, zawsze ci co przegrywaja maja jakies zarzuty!
Teraz to juz jest musztarda po obiedzie! Mecz sie skonczyl , wygral AZS i takie sa fakty! Skonczmy ten temat? Dobra?

Ale powiedz w którym momencie napisałem, że Ostrovia przegrała mecz przez sędziów? Napisałem tylko, że jest to dla mnie CHORA sytuacja, która nie powinna mieć miejsca. I powiedz w którym momencie podwazyłem fakt, że to AZS wygrał to spotkanie? A skąd wiesz, że gdyby byli sedziowie byli spoza Poznania Ostrovia nie wygrała by tego meczu?

Awatar użytkownika
Mytek
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Mytek » 18 stycznia 2005, 19:48

MARAS pisze: Skonczmy ten temat? Dobra?

a ja mysle ze nie powinnismy zaprzestac tej dyskusji! mati ma rcje. tak czy inaczej znowu okazalo sie ze "misie" z PLKK siedza sobie na tyleczkach i nic nie robia......

Wróć do „AZS Poznań”