Jaka jest nazwa ekstraklasowej drużyny koszykarek?

Moderatorzy: thomas72, kyS, tadziu

Gość-1147
Młodzik

Jaka jest nazwa ekstraklasowej drużyny koszykarek?

Postautor: Gość-1147 » 29 listopada 2007, 13:31

.
.
Na stronie internetowej klubu ukazała się „Informacja dla mediów”, w której czytamy:

Informacja dla mediów
Aktualności
Wpisał: Paweł
28.11.2007.
KS AZS-PWSZ Gorzów Wlkp. przypomina, że obecna nazwa ekstraklasowej drużyny koszykówki kobiet to: KSSSE AZS PWSZ Gorzów Wlkp. Klub, mając na uwadze dobro naszego sponsora strategicznego Kostrzyńsko-Słubickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej SA, prosi media o używanie tej nazwy we wszystkich publikacjach związanych z drużyną koszykówki kobiet.

Pojawia się tu pytanie, jaka rzeczywiście jest nazwa gorzowskiej ekstraklasowej drużyny koszykówki kobiet.

KSSSE AZS PWSZ Gorzów Wlkp.
czy
KSSSE AZS-PWSZ Gorzów Wlkp.
a może
KSSSE AZS-PWSZ Gorzów Wielkopolski

Czyli, czy istnieje myślnik pomiędzy AZS, a PWSZ, czy też tego myślnika tam nie ma oraz co z nazwą miasta. Niby drobna sprawa, detal, ale w profesjonalnej działalności liczą się również i detale. Dlatego mówimy, że ktoś (a w szczególności klub sportowy) jest profesjonalny w każdym calu (czyli dokłada staranności w każdym elemencie swojej działalności).
Klub gorzowski dość powszechnie ma opinię klubu działającego profesjonalnie. Ja osobiście też co do profesjonalizmu naszego klubu nie mam żadnych wątpliwości. Ale dobra ocena nie jest nikomu dana raz na zawsze. Trzeba o nią dbać.

Popatrzmy, jaki zamęt mamy z nazwą ekstraklasowej drużyny koszykówki kobiet:

1. na stronie internetowej Klubu jest logo (po lewej stronie od zdjęcia zespołu) zawierające w nazwie myślnik, a także zawierające człon „Wielkopolski”, zamiast członu „Wlkp.”.

2. na stronie PLKK klub ma nazwę bez myślnika ale za to z członem „Wielkopolski”, zamiast członu „Wlkp.”.

3. na stronie FIBA EuroCup Women jest nazwa z myślnikiem i zawierająca tylko człon „Gorzow” (bez członu „Wlkp.”), a przecież do rozgrywek FIBA zgłoszenie wysyłał albo Klub albo wysyłała PLKK.

A więc, może działacze Klubu wyjaśnią (jeżeli zaglądają na to Forum) jak to jest z nazwą ekstraklasowej drużyny koszykarek.

P.S. Detale nazwy (duże, małe litery, kropki, przecinki, myślniki) są na przykład bardzo ważne przy wpisywaniu nazw przedsiębiorstw czy też spółek prawa handlowego do odpowiednich rejestrów. Sądzę, że tak samo jest z klubami sportowymi ale nie znam się na tym, więc może jestem w błędzie.
.
.

tomaszek

Postautor: tomaszek » 29 listopada 2007, 13:53

O ilę się orientuje to nazwa klubu brzmi KSSSE AZS PWSZ Gorzów Wielkopolski (Wlkp.)

Nie ma myślnika między AZS PWSZ natomiast "Wielkopolski" bądź "Wlkp." to stwierdzenia tożsame wg języka polskiego :lol: . Jest to poprostu skrót. Wiec tu nie doszukiwał bym się jakichś nieprawidłowości. W języku polskim stosować można "Wlkp." bądź "Wielkopolski" zamiennie.

Zastanawiam się tylko czy w nazwie nie powinno być KS KSSSE AZS PWSZ Gorzów Wielkopolski.

Odnośnie nazwy klubu na stronach FIBA to nie przywiązywał bym wagi do tego gdyz FIBA stosuje własne skróty :lol: Dla przykładu nasz rywal z Chorwacji nazywa się Gospić Croatia .... (i dalej nie pamietam :lol: ) a FIBA stosuje tylko nazwę Gospic.

Awatar użytkownika
pawelsuch
Amator
Kontaktowanie:

Postautor: pawelsuch » 29 listopada 2007, 14:25

Tomaszek wypowiedz o skrotach jakbys mial jakiego magistra z filologi polskiej czy cos :P

tomaszek

Postautor: tomaszek » 29 listopada 2007, 14:31

pawelsuch pisze:Tomaszek wypowiedz o skrotach jakbys mial jakiego magistra z filologi polskiej czy cos :P

No magistra filologii polskiej jeszcze nie mam :D I wydaje mi się ze moja wypowiedz nie była az nadto naukowa. Poprostu nazwa miejscowości może być pisana w dwojaki sposób. Albo w całości albo skrótem. O ile skrót jest przyjęty jako dopuszczalny w języku polskim. A chyba "Wlkp." jest dopuszczone do użytku :lol:

Awatar użytkownika
elen
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: elen » 29 listopada 2007, 14:43

kolego Gość-1147 poruszyłes fajny temat.

A wiec według mojej wiedzy klub nazywa sie KS AZS PWSZ Gorzów Wlkp.
Zamiennie mozna stosować rozwiniecie skrótu WLKP czyli Wielkopolski. W tym roku zespół ekstraklasowy został zgłoszony do rozgrywek jako KSSSE AZS PWSZ Gorzów Wlkp.. Niestety rózne istytucje i media przekrecają to nazwe stad apel klubu.

To jest mój stat wiedzy, oczywiście moze byc inaczej
Obrazek

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem

Gość-1147
Młodzik

Postautor: Gość-1147 » 29 listopada 2007, 15:23

.
elen napisał:

"Niestety rózne istytucje i media przekrecają to nazwe stad apel klubu."

Najlepsze, że wśród przekręcających tę nazwę instytucji jest również gorzowski klub, a wśród przekręcających mediów, jest również internetowa oficjalna strona gorzowskiego klubu (patrz napis obok zdjęcia zespołu). :D :D :D

Stąd wziął się właściwie ten temat (mój pierwszy post).

Dobra, jest na razie dobrze, może będzie lepiej. Co ja mówię. Lepiej musi być!

.
.

Awatar użytkownika
elen
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: elen » 29 listopada 2007, 15:26

Co do strony to w jednym z tematów zostało juz wystarczajaco duzo napisane, ale klub tego akurat zmienic nie chce
Obrazek

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem

Awatar użytkownika
kyS
Kadet

Postautor: kyS » 29 listopada 2007, 15:35

Moja cegielka, do tej powaznej dyskusji :D

Klub Sportowy Akademicki Związek Sportowy Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Gorzowie Wielkopolskim, notomaist zgloszony do ekstraklasy jako KSSSE AZS PWSZ Gorzów Wielkopolski.
Tak samo jak zawsze bedzie Klub Sportowy STAL GORZÓW WIELKOPOLSKI (tutaj akurat do tego Wielkopolski moznaby sie przyczepic, ale nie o to chodzi), niewazne czy by jezdzial w lidze jako mars rtv, czy caleum costam.

Osobiscie wydaje mi sie, zeby duzo fajnie by bylo jaky "te media" nie przekrecaly nazwisk i imion zawodniczek - to juz bylby cud. No ale kazdy o swojego sponsora dbac musi :wink:
Obrazek

CokolwiekPomiedzyLudzmiKonczySie
ZnaczyNigdySieNieZaczelo
GdybyPrawdziwieSieZaczeloNieSkonczylobySie
SkonczyloSieBoSieNieZaczelo
CokolwiekPrawdziwieSieZaczynaNigdySieNieKonczy

Wróć do „AZS-PWSZ Gorzów Wlkp.”