Wywiad z Iloną Mądrą

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Wywiad z Iloną Mądrą

Postautor: MARAS » 29 czerwca 2004, 09:59

Jest już przesądzone, że w nadchodzącym sezonie w barwach Ostrovii Ostrów ponownie występować będzie jedna z jej podstawowych zawodniczek Ilona Mądra (37 lat, 181 cm). Ta doświadczona koszykarka, olimpijka z Sydney i mistrzyni Europy jako jedna z pierwszych ze składu, który w minionym sezonie rywalizował na parkietach esktraligi zdecydowała się na przedłużenie kontraktu z ostrowskim klubem.

Przesądziły o tym, jak sama mówi – dobra atmosfera w drużynie, uczciwość ludzi związanych z ostrowskim żeńskim basketem i względy prywatne.

Jarosław Wszędybył: Jako jedna z pierwszych ze składu, który w ubiegłym sezonie reprezentował barwy Ostrovii zdecydowałaś się na przedłużenie kontraktu z ostrowskim klubem. Skąd taka szybka decyzja?

Ilona Mądra: W Ostrowie gram już od dwóch lat. Czuję się tu dobrze. Klubowe władze są zainteresowane tym żebym nadal reprezentowała barwy ich klubu. Wiem, że tutaj mam możliwość grania, pewne miejsce w drużynie. Wiem, że ludzie związani z ostrowskim środowiskiem żeńskiego basketu są uczciwi i mogę im zaufać. Poza tym na moją decyzję wpływ miały również względy prywatne. Nie było więc co zbyt długo deliberować.

Powiedziałaś, że w Ostrowie masz możliwość grania. Czy to znaczy, że innych możliwości nie było?

Były, ale jak już wspomniałam przez dwa minione lata na ostrowskim klubie i ludziach z nim związanych nie zawiodłam się ani razu i nie mogę na nich powiedzieć jednego złego słowa. Uznałam więc, że nie ma sensu szukać czegoś nowego skoro jest możliwość, by w Ostrowie kontynuować tę pracę, która rozpoczęliśmy tu jeszcze w I lidze. Poza tym chciałabym pod kątem kolejnych lat spróbować rozeznać trochę koszykówki od strony ławki trenerskiej i być może poprowadzić jakąś grupę młodzieżową, choć nie wiem czy uda się to już w tym momencie, w którym musiałabym godzić te obowiązki z grą w ekstralidze. Tak czy inaczej postanowiłam związać się z Ostrowem na kolejny rok i przeprowadzić się tu wraz z synem.

Z Ostrovii postanowił odejść trener Koniecki. Jak zareagowałaś na wiadomość o jego decyzji?

Prawdę powiedziawszy spodziewałam się takiej właśnie decyzji trenera. Dostał propozycję z Krakowa, z klubu z pewnością o bardzo dobrym budżecie, o praktycznie skompletowanym już składzie. Z klubu wreszcie, który występować będzie w rozgrywkach Ligi Mistrzyń. Trudno się dziwić, że zdecydował się skorzystać z tak kuszącej oferty. Zwłaszcza, że rozeznanie koszykówki europejskiej, na które ma szansę prowadząc Wisłę w pucharach powinno być mu bardzo pomocne w jego dalszej pracy z kadrą.

Nadal nie jest znany jego następca, ale najpoważniejszym w tej chwili kandydatem jest Grzegorz Zieliński – człowiek, który z żeńską ekstraklasą nie miał dotychczas nic do czynienia. Czy jeśli rzeczywiście zostałby trenerem Ostrovii, nie obawiasz się, że jego umiejętności, doświadczenie mogą okazać się niewystarczające na prowadzenie ekstraligowego zespołu?

Trudno mi jednoznacznie odpowiedzieć. Nie znam osobiście trenera Zielińskiego. Nigdy z nim nie współpracowałam. Ale z tego co wiem posiada sporą wiedzę trenerską. Przez dłuższy czas prowadził Aluminium Konin, prowadzi kadrę kadetów. Z koszykówką jest związany od wielu lat. Jeśli rzeczywiście obejmie posadę szkoleniowca Ostrovii o tym czy da sobie radę czy nie przekonają dopiero ligowe realia. Nikogo nie można jednak z góry skreślać.

W minionych dwóch latach to przede wszystkim na tobie spoczywał ciężar gry. Jak widzisz swą rolę w drużynie w nadchodzącym sezonie?

Szczerze mówiąc, nie chciałabym żeby to opierało się na mnie. Wolałabym, żeby palmę pierwszeństwa zaczęły w swoje ręce przejmować młodsze zawodniczki. Ja natomiast chciałabym oczywiście je wspomóc, ponieważ cały czas czuję się jeszcze na siłach, żeby grać na dobrym poziomie w ekstraklasie. Mam tylko nadzieję, że ominą mnie kontuzje, bo w minionym sezonie złamany palec i pięć tygodni przerwy z pewnością nie pozwoliły mi na to, by w pełni się wykazać.

Nie wiadomo jeszcze dokładnie jak będzie wyglądał ostateczny skład kadrowy drużyny, ale jak sądzisz – o jakie cele Ostrovia walczyć będzie w nadchodzącym sezonie?

Mam nadzieję, że tym razem nie będzie już nerwowej walki o utrzymanie się w ekstraklasie. To wszystko zależy oczywiście od możliwości finansowych klubu przede wszystkim. Jeżeli to będzie poukładane od tej strony i znajdą się wzmocnienia, które na pewno są konieczne, zwłaszcza na pozycji centra i rozgrywającej powinnyśmy walczyć o coś więcej niż tylko utrzymanie. Mam nadzieję i życzyłabym sobie, żeby w najbliższym sezonie Ostrovia uplasowała się gdzieś w środku ligowej tabeli. Myślę, że miejsca w granicach 5-6 byłyby dużym sukcesem.

» Źródło wiadomości: Kurier Ostrowski
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 30 czerwca 2004, 15:05

Myślę, że w dzień ucieczki Herkta należy przeczytać rozmowę z kimś, kto jako jedna z ostatnich reprezentuje przywiązanie do klubu, uczciwość w stosunku do kibiców, nie poddaje swoich ideałów żądzy pieniądza. Dla mnie Dzidka zawsze była wielkim wzorem i takim mam nadzieję bedzie jeszcze kilka lat na parkiecie, i na zawsze w życiu! WIELKI SZACUNEK!
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 30 czerwca 2004, 17:55

Seba pisze:Myślę, że w dzień ucieczki Herkta należy przeczytać rozmowę z kimś, kto jako jedna z ostatnich reprezentuje przywiązanie do klubu, uczciwość w stosunku do kibiców, nie poddaje swoich ideałów żądzy pieniądza. Dla mnie Dzidka zawsze była wielkim wzorem i takim mam nadzieję bedzie jeszcze kilka lat na parkiecie, i na zawsze w życiu! WIELKI SZACUNEK!

Święte słowa!!
Ale JEJ postępowanie to nic takiego dziwnego biorąc pod uwagę fakt że DZIDKA należy do "starej gwardii". Szkoda że cała plejada dawnych koszykarek już nie gra. Obecne "gwiazdy" by zobaczyły co to znaczy przywiązanie do klubu, uczciwość itp.
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

Awatar użytkownika
Lisu
Kadet

Postautor: Lisu » 30 czerwca 2004, 23:25

Takiem mamy już czasy. Jak to ktoś powiedział: nie ma sianka, nie ma granka. W dupie mają historię, tradycję i przywiązanie do barw. Zawodniczki uciekają tam gdzie im więcej zapłacą nie patrząc nawet na to czy będą w danym klubie więcej grać niż w poprzednim. A chyba największym brakiem szacunku dla tadycji jest zamienianie historycznych nazw klubów które nie raz mogą się pochwalić wieloletnią historią na zmutowane twory pod którymi kryją się nazwy firm istniejących nie raz tylko kilka lat. Czy wyobrażacie sobie np. AS Pepsi Roma ?

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 01 lipca 2004, 17:32

Lisu pisze:Takiem mamy już czasy. Jak to ktoś powiedział: nie ma sianka, nie ma granka. W dupie mają historię, tradycję i przywiązanie do barw. Zawodniczki uciekają tam gdzie im więcej zapłacą nie patrząc nawet na to czy będą w danym klubie więcej grać niż w poprzednim. A chyba największym brakiem szacunku dla tadycji jest zamienianie historycznych nazw klubów które nie raz mogą się pochwalić wieloletnią historią na zmutowane twory pod którymi kryją się nazwy firm istniejących nie raz tylko kilka lat. Czy wyobrażacie sobie np. AS Pepsi Roma ?

A z tymi nazwami naszych drużyn to już jest skandal :twisted: :twisted: :twisted: . Dziwne że tylko u nas takie idiotyzmy się odbywają :twisted: :twisted: :twisted:
No ale Polska to kraj wielkich możliwości.
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

Awatar użytkownika
Lisu
Kadet

Postautor: Lisu » 02 lipca 2004, 11:14

Dlatego szacunek dla ekip (takich jak Włókniarz) które kibicują swojemu klubowi i są wierne barwom a nie zmieniają ich w zależności od sponsora który przyjdzie do klubu i wpieprzy się w nazwę klubu. Nie możemy przeciwstawić się temu k... się działaczy bo kiedyś to ktoś rozpoczął i teraz będzie bardzo trudno to zatrzymacz ale przynajmniej my sami możemy pozostać wierni latom hisotrii i tradycji.

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 02 lipca 2004, 20:56

zaluje ze iloncia nie gra w poznaniu - zawsze kojarzyla sie z poznaniem mozna powiedziec ze jest jego ikona ,mam nadzieje ze pogra jeszcze troszke na niezlym poziomie(niestety inna sprawa jest taka ze nie odchodzi z ostrovii tylko dlatego ze nikt sie po nia nie zglosil-patrza jej w metrke i mowia do widzenia! jednakze w poznaniui dla lonci jest zawsze wolne miejsce

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 03 lipca 2004, 10:12

My też będziemy miećbarwy Azsowskie czyli biało-niebieskie! :) :)
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 03 lipca 2004, 11:51

MARAS pisze:My też będziemy miećbarwy Azsowskie czyli biało-niebieskie! :) :)
Jak to będziemy? To co teraz macie? :shock:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Lisu
Kadet

Postautor: Lisu » 03 lipca 2004, 12:27

MARAS pisze:My też będziemy miećbarwy Azsowskie czyli biało-niebieskie! :) :)

Ja znam AZSy które mają barwy biało-zielone :P

Mikey pisze: Jak to będziemy? To co teraz macie?

Teraz mają barwy sponsorskie czyli Starego Browaru. Za rok przyjdzie nowy sponsor znowu będą musieli zmienić barwy i nazwe a co za tym idzie wszystko co związane z kibicowaniem (przyśpiewki, flagi, szale itp.)

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”