Skończył się czas udzielania odpowiedzi w pierwszym tygodniu, więc pora na podsumowanie - najpierw rozwiązania zagadek
Pytanie 1 - Było to pytanie, gdzie na początku trzeba było trochę ruszyć głową

Napisałem, że zawodniczka ta zdobyła mistrzostwo Europy i że posiada siostrę-bliżniaczkę, dla której rok zdobycia tego mistrzostwa jest równie pamiętny co dla bohaterki zagadki... To chyba było proste - obie musiały więc występować w tej mistrzowskiej drużynie. I jakto siostry-blizniaczki była duża szansa, że nazywały się identycznie. Teraz do znalezienia rozwiązania wystarczały jedynie google. Najpierw trzeba znależć składy mistrzowskich zespołów z ostatnich lat. Można było sobie odpuścić rok 1999, bo w naszym zespole raczej blizniaczek nie było.. hehe... Rosjanki i Francuzki są raczej znanymi drużynami, więc dość szybko można odrzucić pochodzenia bohaterki z tych państw. Zostają Litwinki... no i ewentualnie Ukraina, ale to już było dość dawno temu, więc raczej Litwinki... Tu są składy -
http://www.terra.es/personal/jlpenag/bk_euro2.htm Jak widać w drużynie tej występowały dwie koszykarki nazywające się identycznie. Czyli jesteśmy w domu! Wystarczy teraz sprawdzić, która aktualnia występuje w Szwecji...
JURGITA KAUSAITE - tak brzmi prawidłowa odpowiedz! Swoją droga dla mnie trochę dziwne, że, obserwując drogę koszykarską tej zawodniczki, nikt w Polsce się nie zainteresował, by ściągnąć ją (albo siostrę) do swojego zespołu. W obliczu tego, że grało i gra u nas wiele słabych, mało znanych i wcale nie tak tanich koszykarek to jest trochę dziwne. Występy Jurgi w Finlandii czy Szwecji wskazują, że nie jest to droga koszykarka, a patrząc na jej wyniki można było się spodziewać, że w Polsce zrobiłaby podobna karierę jak Daiva Jodeikaite. Zresztą widziałem jak Jurgita grała, wiec wiem co mówię

Obecnie mimo już 35 lat rzuca w meczach często nawet powyżej 30 punktów (nie tak dawno aż 38!).
Pytanie 2 - Jeśli chodzi o zawodniczkę, to nie było problemów -
MARTA JODŁOWSKA-STAROWICZ, pózniejsza wielokrotna reprezentantka Polski i jedna z najlepszych naszych rozgrywających, podpora Wisły Kraków. Niestety tylko jedna osoba potrafiła wskazać również osobę trenera, który wtedy wprowadził AZS Katowice do ekstraklasy. Potem zaś wywarł i wywiera tak wielki wpływ na polski basket. Tym coachem był...
TADEUSZ HUCIŃSKI. O jego dokonaniach nie muszę chyba wspominać, zdążył bowiem w ciagu tych wielu lat swoimi kontrowersyjnymi poczynaniami narobić sobie tyle wrogów, co przyjaciół

Oto malutka reklama tej osoby -
http://www.sld-up.pl/index.php?view=1&a ... 110&rsid=0
Pytanie 3 - W tym przypadku również wystarczały google - co prawda aktualnie nie wiem czemu strona, na której można znależć informację o jednej ze słynniejszych osobistości wywodzących się z szukanego miasta, nie działa, ale...
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Kry ... idzica&lr= Tym pierwszym zespołem Krystyny Szymańskiej-Lary był
MKS NIDZICA. Do tego klubu trafiła w wieku 13 lat i z niego trzy lata pózniej przeszła prosto na salony najwyższej klasy rozgrywek, do Polonii Warszawa.
Teraz klasyfikacja...
Jedna osoba jak już wspomniałem odpowiedziała na wszystkie pytania prawidłow! Tym Forumowiczem jest... fanfary...
QIERO!!! WIELKIE GRATULACJE!!! Dwóm osobom zabrakło tylko jednego punkcika - za osobę trenera Hucińskiego. Podali za to nazwisko Marty Starowicz, więc postanowiłem zamiast dwóch "oczek" za pytanie numer dwa przyznać im po jednym. Są nimi
Szymon i
Kołysanka. Czwarte miejsce w pierwszym tygodniu zajął
Wojteg, który niestety nieprawidłowo podał pierwszy klub Krysi Szymańskiej-Lary, pisząc o Polonii Warszawa.
Oto więc klasyfikacja:
1. Qiero 6 punktów;
2. Kołysanka i Szymon po 5 punktów;
4. Wojteg 4 punkty.
Wszystkie pytania w pierwszym tygodniu były mojego autorstwa, więc nie ma póki co dodatkowych, bonusowych punktów za stworzenie zagadki. To się zmieni od drugiego etapu zabawy, bo mam już kilka propozycji, z których dwie z pewnością znajdą się wśrod pytań. Pytania te zostaną ogłoszone dziś wieczorem... Nagrody bardzo atrakcyjne, straty do uczestników na razie niewielkie, więc myślę, że dobrym pomysłem jest dołączenie do naszej zabawy!
DZIĘKUJĘ BARDZO tym, którzy już postanowili wziąść udział!
Pozdrawiam!