"Rok założenia: 1923" - co to za data?

Moderator: Moderatorzy

pietrek
Żak
Kontaktowanie:

"Rok założenia: 1923" - co to za data?

Postautor: pietrek » 24 marca 2008, 22:53

Na wysokim zielonym pucharze stojącym w gablocie mojej szkoły są takie napisy:
"Miedzyzakładowy Robotniczy Klub Sportowy WŁÓKNIARZ", poniżej są loga-obrazki symbolizujące wszystkie dyscypliny Włókniarza (w tym m.in. kosz i piłka), a na samym dole jest napis:
"ROK ZAŁOŻENIA: 1923".

Co to jest za data i czym ona się różni od 1946?
Chyba że ktoś się pomylił (na pewno nie ja, wiem co widziałem). Puchar musi być co najmniej z 94 r. (czyniłem na niego zakusy, niestety nieskutecznie).
Chyba że to nie nasz MRKS W.

Awatar użytkownika
Siero
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Siero » 25 marca 2008, 09:59

Miedzyzakładowy Robotniczy Klub Sportowy to raczej pewne ze naszy, ale data hmmm
MRKS Włókniarz Pabianice http://mrks.wlokniarz.info/

Awatar użytkownika
Belfer
Żak

Postautor: Belfer » 25 marca 2008, 13:03

Jeśli dobrze pamiętam to data założenia Klubu Sportowego "Krusche-Ender", czyli fabrycznego klubu tej dużej fabryki w centru (czerwona cegła i komin wysoki :lol: , oraz tam gdzie dzisiaj Carrfour i sieć sklepów). Był boks (mieliśmy olimpijczyka - Nowak), piłka nożna (derby Wielkie PTC - "Krusche-Ender" - Burza (klub niemiecki), tenis stołowy, koszykówka kobieca chyba też coś mi się wydaje że przed wojną było 4 miejsce albo nawet 3, trzeba to sprawdzić. Stadion był przed Kościołem NMP tam gdzie te wieżowce. Po wojnie zakłady upaństwowiono, zmieniły nazwę PZPB "Pamotex" i Włókniarz był dalej takim klubem przyzakładowym. Choć zawodnicy "pracowali" też w innych zakładach.
"...moja wiara to wszystko co mam... WŁÓKNIARZ..."

O bracia wilcy! Brońcie się nim wszyscy wyginiecie!
...NARODOWE SIŁY ZBROJNE...
Kosovo je Srbija
Wileńszczyzna = Polska

pietrek
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: pietrek » 26 marca 2008, 20:21

Aha, dzieki wielkie :o
Czyli ta data zostala przypisana takze Włókniarzowi?
Ciekawe tylko dlaczego pomineli "nasza" datę. Moze zeby nadac wieku, albo zeby kontynuowac robotnicze tradycje poprzedniego klubu, upamietnic jego istnienie.

Wróć do „Archiwum”