Finały Mistrzostw Polski Kadetek (Łódź, 4-8 czerwca)
Moderator: Moderatorzy
Daleki jestem oczywiście od twierdzenia, że Angelika Kowalska była kluczem do zwycięstwa MUKS-u, w końcu 2 lata temu z Angelą w składzie ŁKS również nie sprostał w finale poznaniankom. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że nie tylko w Poznaniu są świetne zawodniczki i tylko tam się szkoli, a poza tym to pustynia... Jest jeszcze kilka ośrodków, gdzie pomimo mniej przychylnej atmosfery np. władz miasta czy też z mniejszą kasą również wychowywane są niezłe "grajki"... patrz np. Lublin, Wołomin czy właśnie Łódź.
A jeszcze chciałem zwrócić uwagę, choć może to niekoniecznie właściwe forum, że co prawda MUKS ma 3 mistrzostwa w kategoriach młodzieżowych w koszykówce dziewcząt, ale za to ŁKS może być jedyną drużyną z medalem zarówno wśród dziewcząt jak i chłopców (kadeci walczą właśnie w finałach i nie są bez szans) - zatem i my mamy jakiś tam system...
A jeszcze chciałem zwrócić uwagę, choć może to niekoniecznie właściwe forum, że co prawda MUKS ma 3 mistrzostwa w kategoriach młodzieżowych w koszykówce dziewcząt, ale za to ŁKS może być jedyną drużyną z medalem zarówno wśród dziewcząt jak i chłopców (kadeci walczą właśnie w finałach i nie są bez szans) - zatem i my mamy jakiś tam system...
krzysio pisze: Jest jeszcze kilka ośrodków, gdzie pomimo mniej przychylnej atmosfery np. władz miasta czy też z mniejszą kasą również wychowywane są niezłe "grajki"... patrz np. Lublin, Wołomin czy właśnie Łódź.
Mniej przychylnej w stosunku do kogo/czego? Bo jeśli masz na myśli MUKS to chyba nieco błędne porównanie..
Nowy adres - http://www.unia.swarzedz.pl
krzysio pisze:Daleki jestem oczywiście od twierdzenia, że Angelika Kowalska była kluczem do zwycięstwa MUKS-u, w końcu 2 lata temu z Angelą w składzie ŁKS również nie sprostał w finale poznaniankom. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że nie tylko w Poznaniu są świetne zawodniczki i tylko tam się szkoli, a poza tym to pustynia... Jest jeszcze kilka ośrodków, gdzie pomimo mniej przychylnej atmosfery np. władz miasta czy też z mniejszą kasą również wychowywane są niezłe "grajki"... patrz np. Lublin, Wołomin czy właśnie Łódź.
powiedzmy że masz racje z koszykówką dziewcząt i chłopców, fajnie że dzieci i młodzież mają taką możliwość, ale na przykładzie np Poznania czy wyzej Kraków, Trójmiasto, Wrocław tam to wszystko działa, ale potem się łączy idea bardziej scoutingu.
W Łodzi od dłużego czasu nie było Medalu w Seniorskich MP a kogo interesuje ze mają dwie drużyny w finale MP U-16?? Za chwile Ci chłopcy czy dziewczyny zostaną zaproszeni przez lepsze kluby w koszykówce zawodowej i potem o Łodzi słuch zaginie, wspomną że zaczynali przygode w Łodzi, niezła promocja miasta
Specjalizacja powoli sie konczy, są kluby skonkretyzowane, kto ma wszystko nie ma nic...
Ale takie jest moje zdanie, możecie mieć inne i za to trzeba szanować każdego
Oczywiście, masz rację, ale gdzie są wychowanki MUKS-u, które nie mają sobie równych w kategoriach młodzieżowych w Polsce? Grają dla MUKS-u w ekstraklasie? Chyba nie za bardzo, a kto walczy ostatnio o tytuły w seniorskiej koszykówce? Wisła i Lotos - nie widziałem zespołów z Krakowa i Gdyni w tych finałach... Zatem to nie jest tak, że trzeba szkolić młodzież, żeby potem mieć sukcesy w seniorach.
Piszesz, że nikogo nie obchodzi, że Łódź ma dwa zespoły w finałach rozgrywek kadeckich... Pewno też nikogo nie obchodzi, że w zeszłym roku na pudle mistrzostw Polski młodziczek były dwa zespoły z łódzkiego... Ale może tak samo niewielu obchodzi, że MUKS ma tytuły wśród kadetek czy też juniorek?
A tak na marginesie - chociaż to znowu nie to forum - skąd jest jedyny obecnie Polak w NBA? A słyszałeś o Kubie Wojciechowskim? Mimo wszystko to chyba jest jakaś promocja łódzkiego klubu... i myślę, że srebro ŁKS wśród kadetek też.
Piszesz, że nikogo nie obchodzi, że Łódź ma dwa zespoły w finałach rozgrywek kadeckich... Pewno też nikogo nie obchodzi, że w zeszłym roku na pudle mistrzostw Polski młodziczek były dwa zespoły z łódzkiego... Ale może tak samo niewielu obchodzi, że MUKS ma tytuły wśród kadetek czy też juniorek?
A tak na marginesie - chociaż to znowu nie to forum - skąd jest jedyny obecnie Polak w NBA? A słyszałeś o Kubie Wojciechowskim? Mimo wszystko to chyba jest jakaś promocja łódzkiego klubu... i myślę, że srebro ŁKS wśród kadetek też.
DaRiO pisze:krzysio pisze: Jest jeszcze kilka ośrodków, gdzie pomimo mniej przychylnej atmosfery np. władz miasta czy też z mniejszą kasą również wychowywane są niezłe "grajki"... patrz np. Lublin, Wołomin czy właśnie Łódź.
Mniej przychylnej w stosunku do kogo/czego? Bo jeśli masz na myśli MUKS to chyba nieco błędne porównanie..
myśle ze masz całkowitą racje Dario - nie ma atmosfery, to jest niedorzeczne, ale skąd ma się takie informacje, plotki, plotki, plotki... ehhh
no ale wiesz moze Krzysio czyta Tabloidy i wie lepiej
krzysio pisze:Q88 pisze:
myśle ze masz całkowitą racje Dario - nie ma atmosfery, to jest niedorzeczne, ale skąd ma się takie informacje, plotki, plotki, plotki... ehhh
no ale wiesz moze Krzysio czyta Tabloidy i wie lepiej
nie, nie czytam, ale w przeciwieństwie do Was jestem dość blisko tej drużyny
Krzysio ale to zabrzmiało tak, jakbyś mówił o MUKSie, o którym pisał Q88 w cytowanym przez Ciebie poście..
krzysio pisze:Oczywiście, masz rację, ale gdzie są wychowanki MUKS-u, które nie mają sobie równych w kategoriach młodzieżowych w Polsce? Grają dla MUKS-u w ekstraklasie? Chyba nie za bardzo, a kto walczy ostatnio o tytuły w seniorskiej koszykówce? Wisła i Lotos - nie widziałem zespołów z Krakowa i Gdyni w tych finałach... Zatem to nie jest tak, że trzeba szkolić młodzież, żeby potem mieć sukcesy w seniorach.
Wychowanki MUKS są w MUKS, bo chciałem Ci przypomnieć,że ten klub powstał w 2004 i najstarsze jego wychowanki to rocznik 1989. A niby kto grał dla MUKS w ekstraklasie w zeszłym sezonie, więc bez demagogii.
Mam nieodparte wrażenie, że w odróżnieniu od kibiców z Łodzi, ludziom związanym z drużyną nie przechodzi przez gardło, żę w tym turnieju MUKS był poza zasięgiem innych.
No to gdzie teraz jest Skobel i Durak?
A co do kadetek MUKS-u, to ja zawsze twierdziłem i twierdzę dalej, że ŁKS jest w stanie wygrać z nimi jeden mecz na dziesięć (najwyżej), ale tutaj dyskusja zeszła chyba na inne tory i mówimy o możliwościach obu klubów. Dla niedomyślnych wyjaśnię, że chodzi o ŁKS i MUKS.
Dla jasności wyłożę jeszcze kawę na ławę. Uważam, że MUKS jest klubem lepiej zorganizowanym i o większych możliwościach i dlatego nie zgadzam się z twierdzeniem, ze wicemistrzostwo kadetek ŁKS jest porażką. Jest to bardzo duży sukces wbrew temu, co niektórzy usiłują wmówić łódzkim zawodniczkom. I tylko o to mi chodzi. Doceńcie też innych. Tyczy się to też Lublina, Wołomina i pozostałych uczestników finałów. Nie tylko Poznań jest na koszykarskiej mapie Polski!
A co do kadetek MUKS-u, to ja zawsze twierdziłem i twierdzę dalej, że ŁKS jest w stanie wygrać z nimi jeden mecz na dziesięć (najwyżej), ale tutaj dyskusja zeszła chyba na inne tory i mówimy o możliwościach obu klubów. Dla niedomyślnych wyjaśnię, że chodzi o ŁKS i MUKS.
Dla jasności wyłożę jeszcze kawę na ławę. Uważam, że MUKS jest klubem lepiej zorganizowanym i o większych możliwościach i dlatego nie zgadzam się z twierdzeniem, ze wicemistrzostwo kadetek ŁKS jest porażką. Jest to bardzo duży sukces wbrew temu, co niektórzy usiłują wmówić łódzkim zawodniczkom. I tylko o to mi chodzi. Doceńcie też innych. Tyczy się to też Lublina, Wołomina i pozostałych uczestników finałów. Nie tylko Poznań jest na koszykarskiej mapie Polski!
Ja doceniam wszystkie te zespoły, które wymieniłeś i nie tylko
Wg mnie każdy klub, jeśli włożył by w wychowanie młodzieży tyle trudu co MUKS miałby teraz taką silną młodzież. W każdym mieście na pewno chodzą do szkół takie talenty jak Skobel, tyle, że trzeba ich szukać bo nie zawsze same się zgłosza do klubu. MUKS własnie szuka ich już od zerówek albo i wcześniej. I to bez kasy z miasta a z własnej kieszeni. I bez względu na to jaka jest ogólna opinia na temat NIEKTÓRYCH ludzi z tego klubu, to nie można im odmówić wkłądu w wychowywanie koszykarek.
Pozdrawiam.
Wg mnie każdy klub, jeśli włożył by w wychowanie młodzieży tyle trudu co MUKS miałby teraz taką silną młodzież. W każdym mieście na pewno chodzą do szkół takie talenty jak Skobel, tyle, że trzeba ich szukać bo nie zawsze same się zgłosza do klubu. MUKS własnie szuka ich już od zerówek albo i wcześniej. I to bez kasy z miasta a z własnej kieszeni. I bez względu na to jaka jest ogólna opinia na temat NIEKTÓRYCH ludzi z tego klubu, to nie można im odmówić wkłądu w wychowywanie koszykarek.
Pozdrawiam.
DaRiO pisze:Ja doceniam wszystkie te zespoły, które wymieniłeś i nie tylko
Pozdrawiam.
myśle że to jest kwestia też dobrego scoutingu i siła persfazji, motywacji, co w dzisiejszych czasach jest bardzo trudne...
w pozostałych kwestiach zgadzam sie z przedmówcą
DaRiO pisze:... MUKS własnie szuka ich już od zerówek albo i wcześniej. I to bez kasy z miasta a z własnej kieszeni...
A co to znaczy "z własnej kieszeni"? tzn co? Trenerzy dają kasę, czy może rodzice? Przecież klub tak na prawdę nie ma za wiele własnych pieniędzy. Może mieć trochę z jakiejś działalności gospodarczej ,trochę z transferów i chyba tyle. Resztę ma od sponsorów lub właśnie "od miasta". Chyba, że coś pominąłem. Jeśli tak, to proszę o oświecenie.
Ciekawi mnie też np. informacja, kto płaci pensje trenerom. Jest ich dość spora grupa i to niezłych fachowców, więc pewnie nie pracują "za czapkę gruszek"
Krzysio a z jakich transferów mógł mieć pieniądze MUKS na początkach swojej działalności? mial sprzedawac mlodziczki albo kadetki? Jako tacy sponsorzy pojawili się dopiero po wejściu do ekstraklasy no i dawali oni pieniądze na drużynę seniorek, a grupy młodzieżowe działały tak jak wczesniej. Drobni sponsorzy lub rodzice fundowali stroje itd ale zadnego wielkiego siana nie bylo. Dlatego nazwalem to "z wlasnej kieszeni".
Wróć do „Koszykówka młodzieżowa”