Tęcza przed sezonem 2008/2009

Moderator: patrese

kibolek
Nowy na forum

z umiejętnościami do Darii to przesada

Postautor: kibolek » 15 czerwca 2008, 10:15

Krężel to zupełnie inna zawodniczka. To nie Daria. Trochę niższa, słabiej zbudowana. Pamiętam ją z gry z SMS-u (miała dobrą siatę), ale to była tylko I liga. Nasze ówczesne gwiazdy nie radziły sobie z nią w żaden sposób. Być może że gra w NCAA nauczyła ją coś więcej niż tylko dobry rzut. Statystyki niby pokazują, że potrafi też zebrać piłki i przechwycić co nieco. Poza tym Daria była typową skrzydłową, a Krężel to ,,dwójka". Mi u Darii podobały się te piękne zwody. Nie sądzę, by Krężel potrafiła tak ,,wkręcać" rywalki jak Daria. Życzę jednak jak najlepiej.

Mozarthio
Kadet

Postautor: Mozarthio » 15 czerwca 2008, 11:15

ok ze wszystkim mozna sie zgodizc masz racje ale zauwaz... ze te piekne zwody Darii choc skuteczne byly oklepane:) i pod koniec sezonu juz raczej przeciwniczki wiedzialy czego sie spodziewac jesli daria wchodizla pod kosz wiec takze ladnei do obrony sie ustawialy ;)
coz co do tego ze grala jako 2 no tak ale wiessz nie mozna pryzpisac zawodniczki do jednej pozycji tak odrazu... mysle ze jako skrzydlowa Kasia sie rowniez odnajdzie ale nei ma narazie co mowic czy bedzie lepsza czy taka sama jak Daria poki tak naprawde nei zobaczymy jej nazywo w meczach :) ale z tego co wiem oprocz niej w texasie grala takze Piekarska ktora zostala wybrana do draftu WNBA majac chyba nawet podobne staty jak Kasia ;)
Życiowe bitwy nie zawsze wygrywają silni i szybsi, lecz prędzej czy później TYM, który wygrywa, jest TEN, który nieustannie myśli, że może wygrać.

kibolek
Nowy na forum

Piekarska nawet zagrała

Postautor: kibolek » 15 czerwca 2008, 11:19

Piekarska nawet zagrała w WNBA, ale zagrała krótko. Szybko jej podziękowali. W UTEP z Krężel i Piekarską grała jeszcze Zalesiak, która wróciła do Gorzowa. Krężel przy Mieloszyńskiej jest naprawdę drobnej postury. Niewiele się zmieniła pod względem sylwetki od czasów gry w SMS. Na pewno jest bogatsza koszykarsko i mam nadzieję, że to wykorzysta.

Mozarthio
Kadet

Postautor: Mozarthio » 15 czerwca 2008, 11:56

no to coz mozna powiedziec ze liczymy na jej technike ;) i fantazje :)
Życiowe bitwy nie zawsze wygrywają silni i szybsi, lecz prędzej czy później TYM, który wygrywa, jest TEN, który nieustannie myśli, że może wygrać.

Awatar użytkownika
xavery2
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: xavery2 » 15 czerwca 2008, 12:03

przede wszyastkim trzeba liczyc ze bedzie ona wzmocnieniem przed nadchodzacym sezonem :wink:

Marek1990
Kadet

Postautor: Marek1990 » 15 czerwca 2008, 13:22

Z tymi zwodami, to zupełnie sie nie zgadzam.... Daria ma swoją firmową zagrywke: Jeden, dwa piwociki i do kosza...:D Nie raz sie zdarzyło, że rzutu nie zdążyła oddac , bo juz Ją ktoś złapał na ofensa.... :)

Awatar użytkownika
bartas
Żak

Postautor: bartas » 15 czerwca 2008, 13:45

Zaraz, zaraz bo czegos tu chyba nie kumam, rezygnujemy z Talara na rzecz Krzywej i Król? To sa chyba jakies zarty. Miala byc 12 - stka zawodniczek do gry a tu raptem zwolnilo sie tylko jedno miejsce. Choc moze rzeczywiscie jesli trener mogl zagwarantowac Talarowi jeszcze mniej minut niz miala w minionym sezonie to...Klub ponownie daje plame z Ryan, Panie tenerze i reszta w klubie: nie mozemy grac calkowicie polskim skladem!! Te dwie amerykanki to jest naprawde minimum. Moze jednak warto sciagnac Ryan, bo jestesmy bez typowej rozgrywajacej. Przeciez Edzia i Siwa to nie sa nominalne rozgywajace, mimo iz na bieda moga grac na tej pozycji. Amerykanska rozgrywajaca jest nam potrzebna jest rybie tlen.
Obrazek

kibolek
Nowy na forum

ale ile razy skuteczna

Postautor: kibolek » 15 czerwca 2008, 13:45

Marek, ale ile razy była w tym też skuteczna... Wiem, że im dalej było w las, tym gorzej, bo rywalki się połapały, ale nie powiesz, że miała małe umiejętności chyba?

Marek1990
Kadet

Re: ale ile razy skuteczna

Postautor: Marek1990 » 15 czerwca 2008, 18:46

kibolek pisze:Marek, ale ile razy była w tym też skuteczna... Wiem, że im dalej było w las, tym gorzej, bo rywalki się połapały, ale nie powiesz, że miała małe umiejętności chyba?

Nie mowie, ze nie, bo rzeczywiście Jej to wychodziło, chodzi mi jednak o sam fakt, że to nie były jakieś wielkie zwody, tylko jeden konkretny, który Daria wykorzystywała przez cały sezon...

Mozarthio
Kadet

Postautor: Mozarthio » 15 czerwca 2008, 21:59

P.S co do centerki z Afryki ktora ma grac na olimpiadzie to podejrzewam te zawodniczki ;) innej opcji nie ma

Sadio Sangare
http://www.usbasket.com/player.asp?Cntr ... rID=133890

Aminata Sininta
http://www.africabasket.com/player.asp? ... rID=104117

Nagnouma Coulibaly
http://www.eurobasket.com/player.asp?Cn ... 18&Women=1

Ali_G
Amator
Kontaktowanie:

Re: z umiejętnościami do Darii to przesada

Postautor: Ali_G » 16 czerwca 2008, 14:24

kibolek pisze:Krężel to zupełnie inna zawodniczka. To nie Daria. Trochę niższa, słabiej zbudowana. Pamiętam ją z gry z SMS-u (miała dobrą siatę), ale to była tylko I liga. Nasze ówczesne gwiazdy nie radziły sobie z nią w żaden sposób. Być może że gra w NCAA nauczyła ją coś więcej niż tylko dobry rzut. Statystyki niby pokazują, że potrafi też zebrać piłki i przechwycić co nieco. Poza tym Daria była typową skrzydłową, a Krężel to ,,dwójka". Mi u Darii podobały się te piękne zwody. Nie sądzę, by Krężel potrafiła tak ,,wkręcać" rywalki jak Daria. Życzę jednak jak najlepiej.

Ja nie pamiętam tej zawodniczki, ale pozostaje wierzyć, że coś ciekawego zaprezentuje. Na pewno szkoda Darii, aczkolwiek w drugiej cześci sezonu była już totalnie rozszyfrowana przez przeciwników.
Nikita Bell- I love this game!
Tęcza Leszno!

Awatar użytkownika
madristas
Nowy na forum

Postautor: madristas » 16 czerwca 2008, 16:49

ogólnie to ja może sie nie znam na tym całym koszu ale nie mogę pojąć po co te wszystkie transfery czwarta drużyna w lidze i kupuje pięc zawodniczek ale tez pizgam z innych drużyn prawie całe składy wymieniają dla mnie to jeden wielki SUCHAR i kiedy te zawodniczki maja sie zgrać i wygrywać jeśli co sezon zmieniane sa składy ...

radosław
Nowy na forum

Postautor: radosław » 16 czerwca 2008, 18:24

Spróbuję odpowiedzieć, choć też się nie znam. I posłużę się przykładem Tęczy jako 4 drużyny ub. sezonu - otóż: Drzewińska, Czarnecka, Krężel to uzupełnienie składu po odejściu - Mieloszyńskiej i Talarczyk (obie na własną prośbę z tego, co wiem), Żytomirskiej (tu powodu nie znam, podobno sprawy osobiste), Sroczyńskiej (to oczywiste), Krzywickiej (choć tu podobno jeszcze nie jest postanowione). Panie Nawrotek i Durak to wynik nowych przepisów, ale i potrafią co nieco. Generalnie to wymienianie/uzupełnianie składu w Tęczy ma na celu wydłużenie ławki, aby:
po pierwsze - utrzymanie wyniku z ub. sezonu,
po drugie - nastąpiła wymienność czy też zastępowalność zawodniczek -> patrz kontuzje Mieloszyńskiej - 6 tygodni pauzy, Żytomirskiej (właściwie cały sezon problemy ze stopą), Siwczak - nieobecna od połowy grudnia, wróciła na parkiet w kwietniu. Jeśli dodamy, że właściwie nie grały Sroczyńska, Krzywicka i Król, to Pan Krysiewicz dysponował 6, max. 7 zawodniczkami. Pogratulować dziewczynom i trenerowi miejsca i... żelaznej kondycji.
po trzecie - dać sobie szansę na grę 12 zawodniczkami (choć chyba to jednak będzie 11, może nawet 10.
po czwarte - chęć sięgnięcia po więcej.

Mamy zatem skład:
Budnik, Siwczak, Koc, Makowska, Krysiewicz, Drzewińska, Czarnecka, Durak, Nawrotek, Krężel, Król. Na razie 11 pań. Ale skład co najmiej satysfakcjonujący.

Co do zrgania - choć nadal uważam, że się nie znam za bardzo. Niemniej - dziewczyny zaczynają treningi w połowie lipca, a jak tu niektórzy piszą, sezon rozpoczyna się pod koniec września - daje nam to 2,5 miesiąca treningu. O ile poznałem metody pracy trenera Krysiewicza, to parkiet w tym czasie przesiąknie potem dziewczyn. To nie są dziewczynki ze szkółki, ale w znakomitej większości ograne zawodniczki, więc wiedzą, o co w tej grze chodzi. Przez te 2,5 miesiąca przed ligą z pewnością nauczą się zagrywek, bo koszykówka to nie jest przypadkowa gra, choć niektóre komentarze kibiców w czasie meczu świadczą o tym, że większość z nas ogląda, ale tak do końca nie wie, co jest grane na parkiecie. Szkoda, że jest to "okraszone" słowami na "k", powszechnie uznanymi jako obraźliwe - ale to taka dygresja. W koszykówce nie ma przypadkowości - nawet rzut Siwej z połowy boiska (trafiony, okrzyknięty przez PLKK rzutem sezonu, choć tu osobiście uważam, że ADF w finałowym meczu z Lotosem miała rzut lepszy) nie jest przypadkowy, bo dziewczyny na treningach ćwiczą rzuty z połowy boiska - jak widać przydaje się i taka umiejętność.

Podsumowując - zmiany są konieczne, nawet w ilości 5 sztuk. Żeby ewaluować w górę (chyba nawet nie można w dół), trzeba szukać ulepszeń. Moim zdaniem ulepszenia są.

Mam nadzieję, że potrafiłem Tobie wytłumaczyć zasady zmian i te "SUCHARY" :)

radosław
Nowy na forum

Postautor: radosław » 16 czerwca 2008, 18:34

A tak przy okazji - właśnie PLKK opublikowało swoje decyzje - jedziemy do Pabianic 21 września :) Mamy beniaminka (który nie wie, czy przystąpi do rozgrywek, bo nie ma sponsorów na 750 tys.)

Marek1990
Kadet

Postautor: Marek1990 » 16 czerwca 2008, 20:35

Tak wiec na dzień dzisiejszy, na dzien dobry 2pkt...:)

Wróć do „Tęcza Leszno”