TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2008/09

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 05 lipca 2008, 15:33

Agnieszka Szott zagra w Izraelu
W nadchodzącym sezonie nie zobaczymy Agnieszki Szott na parkietach Ford Germaz Ekstraklasy. Koszykarka KSSSE AZS PWSZ Gorzów Wielkopolski podpisała umowę z zespołem Elizur Ramla. - Kontrakt został podpisany na jeden sezon – powiedziała Agnieszka Szott.

- Propozycja działaczy Elizur okazała się najbardziej konkretna spośród tych, które otrzymałam i przede wszystkim jest ona dla mnie bardzo korzystna pod względem zabezpieczenia w razie ewentualnej kontuzji. Pozostałe zaproponowane przez działaczy warunki również były bardzo dobre, dlatego też zdecydowałam się podpisać z tym zespołem umowę. Myślę, że gra w bardzo silnej lidze izraelskiej, w której występuje wiele zawodniczek z WNBA, pozwoli mi dalej podnosić swoje koszykarskie umiejętności - dodała Szott.

Ekipa Elizur Ramla, która do fazy play-off przystępowała z trzeciej pozycji, na finiszu sezonu 2007/2008 uplasowała się na pierwszym miejscu. Podopieczne Eli Rabiego pokonały w finale rozgrywek Bnot Hasharon 3:1, wywalczając tym samym mistrzostwo Izraela. Za sprawą tego sukcesu drużyna Elizur Ramla wystąpi w europejskich pucharach.

Wojciech Strzebińczyk
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

gdziol
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: gdziol » 05 lipca 2008, 15:48

szkoda Korony, ale wielce prawdopodobne jest, że taki sam los spotka Pabianice. Do ligi pewnie nikogo nie włączą, bo przeciez PLKK chodzi o zredukowanie wystepujacych w ekstraklasie zespolow. Nie bez powodu stworzona zapis, że bez względu na to ile druzyn ukończy ligę to i tak dwie spadają.

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 05 lipca 2008, 18:09

Czy to moze oznaczac z miany w terminarzu w przypadku nie przystapienia 2 zespolow ?
Czy znowu bedziemy swiadkami "kabaretu" z tym terminarzem jak przed rokiem?
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 05 lipca 2008, 18:24

Endrju pisze:Czy to moze oznaczac z miany w terminarzu w przypadku nie przystapienia 2 zespolow ?
Czy znowu bedziemy swiadkami "kabaretu" z tym terminarzem jak przed rokiem?

Mam nadzieje ze jednak pomyślą tym razem, bo to jednak 4 wolne terminy by sie znalazły. Byłby czas na normalna 1 runde PO, i albo na mniej meczy w środę, albo na lepsze terminy finałów. Choć wolałbym aby oba te kluby jednak przystąpiły do ligi..
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

gdziol
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: gdziol » 06 lipca 2008, 11:52

do 15.07 jest czas na zgromadzenie budżetu. w razie czego bedzie jeszcze wystarczająco duzo czasu na ewentualne zmiany terminarza. miejmy nadzieje, że obie druzyny wystartują i nie będzie problemu.

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 07 lipca 2008, 21:02

Agnieszka Szott zagra w Izraelu
Jedna z liderek brązowej ekipy KSSSE AZS PWSZ wybrała - w przyszłym sezonie zagra daleko od domu, w izraelskim Elizur Ramla. - Liga jest silna, też grają tam zawodniczki z WNBA. Wierzę, że to będzie krok do przodu w mojej karierze - przekonuje Szott.

Rozmowę z Agnieszką Szott znajdziecie w zakładce Multimedia (po prawej stronie).

www.gorzow24.pl (kilkuminutowy wywiad z Agnieszka na mp3).

qBK
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: qBK » 08 lipca 2008, 20:10

(Offtopic lekki) : ostatnie 50 odwiedzin odra.polskikosz.pl :) Aga Szott przebiła wszystkich ;)

Obrazek

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 08 lipca 2008, 22:54

A skąd wiesz że to akurat ona?? I jaki miala by interes żeby tam wchodzić :lol:
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

qBK
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: qBK » 08 lipca 2008, 23:16

MARAS pisze:A skąd wiesz że to akurat ona?? I jaki miala by interes żeby tam wchodzić :lol:

? Chodziło mi o to, że prawie wszystkie wejścia na stronę Odry to wejścia na podstronę z profilem Agnieszki (najczęściej przez wklepanie "Agnieszka Szott" w Google/WP itd. i kliknięcie linka) - czyli fala poszukiwań informacji po rozejściu się newsa o transferze, która przyćmiła wszelkie inne wizyty ;)

Awatar użytkownika
xavery2
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: xavery2 » 09 lipca 2008, 13:38

Marta Żyłczyńska wzmocni Energę Toruń
2008-07-09 13:16

Na dzisiejszej konferencji prasowej działacze Energi Toruń poinformowali o podpisaniu umowy z Martą Żyłczyńską. 27-letnia zawodniczka, która ostatni sezon spędziła w Belgii w ekipie Spirou Monceau Charleroi, parafowała 3-letni kontrakt.

www.plkk.pl

Eve
Młodzik

Postautor: Eve » 09 lipca 2008, 19:20

Energa ma nową koszykarkę. Atut: 190 cm

Koniec polskich transferów w drużynie Energi. Wczoraj kierownictwo klubu ogłosiło skład na rozpoczynające się jesienią rozgrywki.
Ostatni nabytek Energi - klub właśnie przedłużył umowę z dotychczasowym sponsorem strategicznym i jest w trakcie rozmów z kolejnym - to Patrycja Gulak. Powinna być dużym - również w dosłownym sensie tego słowa - wzmocnieniem zespołu Elmedina Omanicia. Gulak w ostatnim sezonie była rezerwową w jednym z najsilniejszych polskich klubów, Lotosie Gdynia. Jest środkową o doskonałych warunkach fizycznych - ma aż 190 cm wzrostu. Przydaje się przede wszystkim w defensywie. W ub. sezonie grała przeciętnie ok. 16 minut - w tym czasie miała prawie 4 zbiórki i zdobywała niemal 6 punktów przy bardzo dobrej, 51-procentowej, skuteczności rzutów.

Wcześniej kontrakty z Energą podpisały zawodniczki z szerokiego składu reprezentacji narodowej - rozgrywająca Natalia Waligórska i rzucająca Monika Krawiec. Umowę podpisały również skrzydłowe - doświadczona Ilona Jasnowska, która ma być zmienniczką Emilii Tłumak oraz Marta Żyłczyńska, uznawana przed kilkoma laty za jedną z najbardziej utalentowanych koszykarek młodego pokolenia.

- Można powiedzieć, że nasz skład pod względem Polek, jest już zamknięty - mówi prezes toruńskiego zespołu, Maciej Krystek. - Pozostaje już tylko jeden znak zapytania - dodaje dyrektor klubu, Krystyna Bazińska. Energa czeka jeszcze na zamknięcie formalności w przypadku jeszcze jednej polskiej środkowej. Oficjalnie jej nazwisko ma być podane dopiero na początku sierpnia.

Teraz Energa chce się skupić już tylko na kontraktach z zawodniczkami zagranicznymi. Na pewno rozgrywającą zespołu będzie Amerykanka Sheena Moore, która dwa ostatnie sezony spędziła w lidze rumuńskiej - zdobyła wtedy mistrzostwo tego kraju. Ma 24 lata i 170 cm wzrostu. Priorytetem dla klubu jest angaż środkowej. Krystek: - Na pewno będzie nią Amerykanka. Jeśli nie Lindsay Taylor (dotychczasowa środkowa w zespole, która teraz oczekuje znacznej podwyżki, co utrudnia negocjacje z działaczami - red.), to trener znajdzie koszykarkę na porównywalnym poziomie, albo nawet lepszą.

Energa czeka też na podpis na kontrakcie reprezentantki Bułgarii - jej imienia i nazwiska działacze nie ujawniają dopóki nie będą mieli pewności, że wybierze toruński zespół. Warunki umowy są uzgodnione, a dokumenty już wysłane do zawodniczki - teraz klub czeka na jej ostateczną akceptację.

Początek przygotowań drużyny zaplanowano na 1. sierpnia. Tydzień wcześniej do Torunia przyjedzie nowy trener drużyny, Elmedin Omanić. 8 sierpnia koszykarki wyjadą na obóz do Zakopanego.

Źródło: Gazeta Wyborcza Toruń
Wszystko można osiągnąć, gdy człowiek sie uprze i wytrwale dąży do celu... Takie cuda zdarzają się codziennie...

Marek1990
Kadet

Postautor: Marek1990 » 09 lipca 2008, 19:48

Waligórska, Krawiec, Gulak, Jasnowska, Tłumak, Żyła, Moore? jak zostanie Taylor i dokoptują do tego z dwie Amerykanki to strach jechać do Torunia...:) Czuje, że będzie ciekawie w tym sezonie...:) pzdr. :)

rodgers-kibic z torunia
Kadet

Postautor: rodgers-kibic z torunia » 09 lipca 2008, 20:25

to fakt, nasz klub szykuje mocna pake, ale nie wiem jak to bedzie wygladalo w lidze.Myślę, ze niepotrzebnie wymieniono az tyle zawodniczek. znow wyjdzie tak jak w poprzednim sezonie, ze zamiast walczyc o medale walczylismy o utrzymanie.Choc oczywiscie jako kibic energi mam nadzieje, ze czarny scenariusz sie nie sprawdzi. :D :D

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 10 lipca 2008, 00:28

Energa faktycznie bedzie miec niezla pake. Jesli jeszcze wypali ta reprezentantka Bulgarii (ciekawe jaka pozycja) i polska srodkowa, to wowczas Omanic bedzie miec do dyspozycji 10 wartosciowych zawodniczek. No ale poczekajmy do rozpoczecia sezonu, zeby ocenic, jak zespol bedzie sie prezentowal. Wbrew negatywnym glosom mysle, ze ten trener bedzie w stanie sensownie posklejac ta ukladanke. To nie jest byle kto, naprawde dobry fachowiec.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 10 lipca 2008, 08:15

mysle, ze przydało by sie trochę posprzątać w wątku głównym:

1) AZS POZNAŃ - z przyjścia spokojnie można usunąć Patrycję Gulak (Toruń) i Talara (Kadus)

2) JELENIA GÓRA - nie przyjdzie Gulak, ze względu na angaż w Toruniu

3) TORUŃ - przyjście Gulak na zielolno ;-)

4) te 3 Amerykanki na pomarańczowo w POLKOWICACH spokojnie można przetransferować na czerwono. rozmawialem z prezesem Korsakiem i mówił, że co chcilę są nowe propozycje, a to wracają do poprzednich itd. jako ze rozmowa miała miejsce jakis czas temu, sadze ze akurat one nie są "bardzo prawdpodobne"

i to chyba tyle :P

pozdrawiam

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”