TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2008/09

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 05 sierpnia 2008, 17:30

No to szybko to przeanalizujmy.

Polki

Justyna Zurowska , Katarzyna Czubak, Joanna Zalesiak, Agnieszka Kaczmarczyk... uzupelnienie Ola Pietraszek ew. Agata Chaliburda.

Zagraniczne: Samantha Richards, Katerina Zohnova, Anne Breitreiner, Lindsay Taylor, Shala Crawford.

Co do Polek: 2 musza wystepowac na boisku.

Justyna bedzie grac ok 30minut... reszte czasu na jej pozycji bedzie wchodzic Agnieszka Kaczmarczyk.

Choć moim zdaniem Kaśka też nie jest optymalną rozgrywajką na 30-40 minut w meczu.

Nie po to sciagnieto australijke zeby kaska grala 30-40minut:)

Dlatego razem z australijka zagraja po ok 20minut.
Duzo minut ma zagrac rowniesz Aska Zalesiak ktora bedzie zmieniala sie z Czeszka.

Pierwsza piatka:
Czubak(Richards) - Zohnova(Zalesiak) - Breitreiner - Zurowska(Kaczmarczyk) - Taylor(Crawford).

Wiec ja tu nie widze problemu w obsadzie Polek... jedyny problemem moze byc kontuzja np. Justyny... ale wtedy jest jeszcze zimowe okienko transferowe...

tylko trzeba dodac ze jednak te 2 kluby maja rasowe polskie zawodniczki Kobryn Wielebnowska Pawlak czy tez Leciejewska... a czy Zurowska

Akurat tutaj dales porownanie :lol: :lol: :lol: Bo ja nie widze duzej roznicy ;)
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 05 sierpnia 2008, 18:30

Endrju pisze:Justyna bedzie grac ok 30minut... reszte czasu na jej pozycji bedzie wchodzic Agnieszka Kaczmarczyk.
a co, jeśli Aga nie da rady grać na konkretnym poziomie w Estraklasie? albo wynik będzie taki, że Maciejewski nie odważy się zdjąć Żurowskiej? Inna sprawa, że Justyna nie jest przyzwyczajona do grania 30 min w każdym meczu. a z tego co się orientuję będziecie grać też w FIBA Cup (prawda to?), więc z jej wytrzymałością może być różnie. Fakt, że w pucharach ona nie musi grać 30 minut, ale nie sądze byście chcieli odpuścić sobie podbój Europy i nie grać z Żurkiem.
Choć moim zdaniem Kaśka też nie jest optymalną rozgrywajką na 30-40 minut w meczu.

Nie po to sciagnieto australijke zeby kaska grala 30-40minut:)

Dlatego razem z australijka zagraja po ok 20minut.

Moim zdaniem, nie popartym żadnymi doświadczeniami, Kaśka może mieć problem z zagwarantowaniem takiego poziomu sportowego jak Australijka. w związku z tym skoro i tak będzie musiała grać jako Polka, siła rażenia Gorzowa znacznie spada. a jedynie 20minut na parkiecie teoretycznie lepszej Australijki może okazać się za mało. Po co więc ściągać taką koszykarkę, skoro pakuje się ją w taki skład, żeby nie móc jej w pełni wykorzystać?

Duzo minut ma zagrac rowniesz Aska Zalesiak ktora bedzie zmieniala sie z Czeszka.

podobnie jak wyżej - różnica umiejętności stosunkowo niemała...
Wiec ja tu nie widze problemu w obsadzie Polek... jedyny problemem moze byc kontuzja np. Justyny... ale wtedy jest jeszcze zimowe okienko transferowe...

kontuzja którejkolwiek Polki to dla was wręcz dramat. póki przed grudniem to jeszcze pół biedy, choć i tak wolnych Polek, gwarantujących poziom drużyny aspirującej do medalu może być mało, albo jeszcze mniej. A co, jeśli kontuzja przydarzy się np. w styczniu? wówczas pies pogrzebany i na dobrą sprawę jesteście uziemieni z ŻADNĄ DOBRĄ rezerwową.

tylko trzeba dodac ze jednak te 2 kluby maja rasowe polskie zawodniczki Kobryn Wielebnowska Pawlak czy tez Leciejewska... a czy Zurowska

odnośnie autora tego wpisu - nie sądzę, żeby problem z Polkami był w Polkowicach ;-)

Pozdrawiam

tomaszek

Postautor: tomaszek » 05 sierpnia 2008, 18:42

Z przykrością ale zgodze się z Kubą. Jak dla mnie też w Gorzowie brakuje jednej klasowej Polki. Myśle ze klub troche sie przeliczyl i sądzono ze Szott jednak zostanie. Mamy na dobra sprawe tylko jedna klasowa Polkę (Justyna), jedna średnia (Kasia Czubak) i dwie juniorki (Aga i Aśka) a później dlugo, dlugo nic... Jak na gre conajmniej dwoma polkami w meczu to troche malo...

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 05 sierpnia 2008, 19:11

Ja mam pytanie - czy któraś zawodniczka z trójki: Richards, Taylor, Crawford ma europejskie papiery?
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 05 sierpnia 2008, 19:22

Mozarthio pisze:. a czy Zurowska i Czubak beda mocnymi zawodniczkami ? no a drugie to zapewne fakt ze bedzie brak wartosciowych zmienniczek co moze sie odbic czkawką trenerowi

Zurkowska nie jest gorsza (a kto wie czy nie lepsza) od Kobryn ,Wielebnowskiej Pawlak czy tez Leciejewskiej.

Każdy ma problem z Polkami i ich rotacją więc Gorzów nie jest jakimś ewenementem.I ich problemy nie są gorsze od innych.

Co do czołowych drużyn mam dziwne uczucie że pod koszem najgorzej wyglądają nasze Euroligowe drużyny. :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: Kiedyś Lotos niszczył rywali PLKK a teraz nie wiem czy sie złapie do trójki drużyn naszej ligi (zresztą Wisła nie lepsza a jakościowo nawet gorsza. Dlatego Krawczyk koniecznie musi dokupić klasowego centra.
Obrazek

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 05 sierpnia 2008, 19:50

Kuba pisze:
Endrju pisze:Justyna bedzie grac ok 30minut... reszte czasu na jej pozycji bedzie wchodzic Agnieszka Kaczmarczyk.
a co, jeśli Aga nie da rady grać na konkretnym poziomie w Estraklasie? albo wynik będzie taki, że Maciejewski nie odważy się zdjąć Żurowskiej?

W tamtym sezonie sie sprawidzila grajac srednio ponad 11minut.. to dlaczego mialaby sie nie sprawdzic w tym sezonie ?? Rownie dobrze mozna byloby powiedziec to samo np. o Skobel (moze troszeczke przesadzilem)... ale obydwie sa mlode i perspektywistyczne zawodniczki i wedlug mnie nie dzieli ich duza roznica klasy.

... i napewno zadna zawodniczka nie bedzie grala 40minut na parkiecie...

Pozdro

Pozatym jak to dobrze napisal hellraiser kazdy ma w problemy z polkami... w Lotosie czy Wisle tez wartosciowych zmienniczek nie ma.

Dobre polki maja jedynie te zespoly... ktore posiadaja zagraniczne zawodniczki jaki uzupelnienie skladu a nie wzmocnienie.

Jednak w tym sezonie duzo bedzie zalezalo od trenera i jego manewrowania skladem. Jak dobrze pouklada zespol to bedzie to napewno owocowalo.

Cel w Gorzowie jest jasny. Zdobycie przynajmniej brazowego medalu i wywalczenie pojedynczych zwyciestw z Wisla czy Lotosem.
Uwazam cel za bardzo realny.
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

rodgers-kibic z torunia
Kadet

Postautor: rodgers-kibic z torunia » 05 sierpnia 2008, 22:48

"Każdy ma problem z Polkami i ich rotacją"

u nas w Toruniu ja takiego problemu nie widze....choc moze sie okazac, ze dla Chelczynskiej czy Grabowskiej moze zabraknac miejsca w meczowej "12". nie wiem po co Omaniciowi taka szeroka kadra, skoro podobno preferuje gre jedna piatka przez cale spotkanie....troche gorzej wyglada poki co sprawa z zawodniczkami zza granicy.jedna taka zawodniczka to zdecydowanie za malo i tu inne kluby maja nad nami przewage...

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 05 sierpnia 2008, 22:58

Leszno grało tylko z Coleman ii raczej dobrze im poszło w zeszłym sezonie, nie uważasz?
ObrazekObrazek

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 05 sierpnia 2008, 23:01

W Gorzowie zmienili niemal calkowicie koncepcje budowy druzyny, nie przewidujac mozliwych skutkow nowego przepisu. Zgodze sie jednak z poprzednikami, ze nowy przepis odnosnie dwoch Polek na parkiecie to problem nie tylko dla Gorzowa, ale tez Wisly i Lotosu. Tak wiec nie tylko Richards moze troche marnowac sie na lawce. Na chwile obecna w Krakowie sa cztery klasowe zawodniczki na pozycje 1-3, w zwiazku z czym Skera lub Marta moze (chociaz tutaj wierze w rozsadek Zapolskiego) podzielic los Trafimavej z dwoch poprzednich sezonow. Maksimovic tez nie bedzie mogla grac wiele - jesli 10 min w PLKK, to powinna byc zadowolona. W Gdyni moga natomiast marnowac sie Marczanka i Podrug - na pewno lepsze od Pawlak i Leciejewskiej. Mimo szerokiej jak nigdy kadry Lotosu, udzial pozostalych Polek bedzie cokolwiek symboliczny (chyba ze Maslovski dostanie obywatelstwo), a nie zapominajmy, ze docelowo w druzynie ma byc siedem zawodniczek zagranicznych, wiec jedna z nich zawsze wedrowalaby na trybuny. W tej sytuacji bardziej uprzywilejowane beda takie druzyny jak CCC, Utex, Energa czy AZS Poznan, gdzie najpierw zadbano o skompletowanie polskiego skladu, a potem zaczeto rozgladac sie za wzmocnieniami zza granicy - i to w ograniczonej ilosci. Tam trenerzy nie beda musieli tyle glowkowac ze zmianami w czasie meczu i wszystko bedzie wygladac bardziej naturalnie, tak jak dotad. Co do naszych euroligowych teamow, to niejako oczywiste, ze priorytetem byly zawodniczki zagraniczne, gdyz one stanowia o ich sile. Wiadomo tez, ze nawet reprezentantki Polski niezbyt chetnie widza siebie w tych druzynach, wiedzac, ze moze je czekac grzanie lawy. To powoduje, ze dystans miedzy czolowa dwojka ligi a reszta nie bedzie juz tak wielki, ale na pewno dalej bedzie. Niby wiec liga bedzie bardziej wyrownana, ale czy final Wisla - Lotos (inny sklad tej konfrontacji bedzie jednak mega sensacja) bylby na rownie wysokim poziomie co poprzednie? Nie ma co wybiegac w przyszlosc tak daleko, ale sadze, ze jednak niekoniecznie.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 05 sierpnia 2008, 23:09

No to wypowiem sie odnośnie Kaczmarczyk bo miałem okazje ją obserwować na paru meczach Mistrzostw Europy U-20.
Otóż ma ona duże problemy z trafiania spod samego kosza a jej zdobycze punktowe głównie opierały sie o celne rzuty osobiste, gdy nie mogła oddać rzutu bo rywalki ją szczelnie blokowały gubiła sie i traciła piłke. Więc jeszcze w mojej opinii jeszcze wiele pracy przed nią ale ma zadatki na dobrego gracza. Zgodzą sie ze mną z pewnością obserwatorzy tych mistrzostw.
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 05 sierpnia 2008, 23:26

MARAS pisze:No to wypowiem sie odnośnie Kaczmarczyk bo miałem okazje ją obserwować na paru meczach Mistrzostw Europy U-20.
Otóż ma ona duże problemy z trafiania spod samego kosza a jej zdobycze punktowe głównie opierały sie o celne rzuty osobiste, gdy nie mogła oddać rzutu bo rywalki ją szczelnie blokowały gubiła sie i traciła piłke. Więc jeszcze w mojej opinii jeszcze wiele pracy przed nią ale ma zadatki na dobrego gracza. Zgodzą sie ze mną z pewnością obserwatorzy tych mistrzostw.

tak, to prawda, słabo było u niej ze skutecznością.. ale mimo wszystko odgrywała raczej kluczową rolę w zespole.. przynajmniej do finału ze Szwecją. Trzeba też dodać, że jej straty wynikały raczej ze zmęczenia.. bo rzadko siadała na ławce. Ale na pewno masz rację - jeśli poprawi skuteczność, to będzie wartościową zawodniczką ;)) jeszcze bardziej niż jest ;)
ObrazekObrazek

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 06 sierpnia 2008, 08:57

Ewelina Gala trenuje w Toruniu. Po przejściu testów medycznych zawodniczka prawdopodobnie podpisze kilkuletni kontrakt z klubem toruńskim!!!!
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

swatch
Amator

Postautor: swatch » 06 sierpnia 2008, 09:20

matrix pisze:Ewelina Gala trenuje w Toruniu. Po przejściu testów medycznych zawodniczka prawdopodobnie podpisze kilkuletni kontrakt z klubem toruńskim!!!!

Poczekamy i zobaczymy czy Krawczyk pusci ja wolno....
^^

Mozarthio
Kadet

Postautor: Mozarthio » 06 sierpnia 2008, 09:46

kilkuletni ? tzn na ile lat 5 , 8 , 10 ? raczej kilkuletnich kontraktow sie nie podpisuje Matrix :) chyba ze chce sie zatrzymac duzy talent w druzynie ale wtedy to sama zawodniczka woli poczekac na lepsze oferty :)
Życiowe bitwy nie zawsze wygrywają silni i szybsi, lecz prędzej czy później TYM, który wygrywa, jest TEN, który nieustannie myśli, że może wygrać.

swatch
Amator

Postautor: swatch » 06 sierpnia 2008, 10:27

Mozarthio pisze:kilkuletni ? tzn na ile lat 5 , 8 , 10 ? raczej kilkuletnich kontraktow sie nie podpisuje Matrix :) chyba ze chce sie zatrzymac duzy talent w druzynie ale wtedy to sama zawodniczka woli poczekac na lepsze oferty :)

Mysle, ze 3 lata dla takiej zawodniczki to max...ale wiadomo, ze jak sie wypromuje to bedzie "pedzic" do lepszego klubu;)
^^

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”