TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2008/09

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

koszykarz

Postautor: koszykarz » 10 września 2008, 10:09

koszykarz pisze:nasz skład jest ,,wypasiony '' jak na mozliwości klubu ...

Dodać do tego Holie Merideth o panią Jacqueline Moore - będziemy sie bili o czolówe miejsca w lidze... .

Przede wszystkim nie kombinowaliśmy z trenerem typu Raczyński - bo to on nam spartolił ubiegly sezon , przede wszystkim nie przygotował dziewczyn do sezonu...

No i nie bedzie chyba teraz liderki typu Lindsay Taylor - bo wydaje sie że drużyna nie ma póki co słabych punktów - a nawet jak któraś będzie miała słabszy dzień - zawsze jest zmienniczka...

PS . w transferach wypadaloby na zielono wpisać : E.GALA , J.MOORE oraz wymazać K.CWIKLINŚKĄ która będzie w Liderze Pruszków oraz Krupska Tyszkiewicz...

* a to tak żeby nie było : odnosnie ostatniego transferu Energi.
http://www.sportowefakty.pl/kosz/2008/0 ... ie-energi/

Mozarthio
Kadet

Postautor: Mozarthio » 10 września 2008, 12:15

Nie nie blokuje miejsca Krawiec i Waligorskiej misiu :) jak bedzie potrzeba to trener je powola o ile znajdzie cos pozytywnego w ich grze

p.s. tez bym chcial polowe swojej druzyny widziec w kadrze ;)
Życiowe bitwy nie zawsze wygrywają silni i szybsi, lecz prędzej czy później TYM, który wygrywa, jest TEN, który nieustannie myśli, że może wygrać.

koszykarz

Postautor: koszykarz » 10 września 2008, 13:21

Mozarthio pisze:Nie nie blokuje miejsca Krawiec i Waligorskiej misiu :) jak bedzie potrzeba to trener je powola o ile znajdzie cos pozytywnego w ich grze

p.s. tez bym chcial polowe swojej druzyny widziec w kadrze ;)

no a kto by nie chciał...

z tym że ktos powiedzial że jakby KRUPA była a kadrze to jest to blokownie miejaca Pawlak lub Gajdzie...

no w takiiej sytuacji Krysiewicz w kadrze jest analagiczna - z tym że ona blokuje miejsace innym a KRUPY w kadrze nie ma więc nie blokuje...

Co do Krawiec czy Waligórskiej - no jesli ktos ma wogóle jakieś ,,ale '' do umiejeności Krawiec no to sorry --- jego sprawa...

Takie samo zdanie miałem 3,2, rok temu - tak samo mówie teraz...

Moim zdaniem Pawlak jest zwyczajnie faworyzowana przez Koziorowicza .ale to na szczęscie jest nie tylko moje zdanie...

PS . z pewnością gdyby nie to - że trenerem asystentem jest Krysiewicz - to szczerze wątpię by była jakaś zawodniczka z Dudy - no chyba że licząc DIDI Mieloszyńska - która już jednak jest w Polkowicach...

Mozarthio
Kadet

Postautor: Mozarthio » 10 września 2008, 14:54

heh koszykarz widze ze troche znowu ci sie odchyly właczają ...no tak wsyzstko przez trenera Krysiewicza :) no jesli spojrzymy na to ze jego druzyna zajela 4 miejsce gdzie prym wiodły glownie polki + coleman no to rzeczywiscie dziwie sie dlaczego to tak jest!! skoro wisla i lotos to raczej zagraniczne kluby w zeszlym sezonie z lekka sie zrobily ...no i Gorzow... rzecyzwiscie jest problem koszykarz :( ja nie wiem po co bylo powolywac Didi Koc i Krysiewicz do kadry ... trzeba bylo w ciemno brac super rozgrywająca Waligorska grajaca ogony w lotosie i Krawiec :)
Życiowe bitwy nie zawsze wygrywają silni i szybsi, lecz prędzej czy później TYM, który wygrywa, jest TEN, który nieustannie myśli, że może wygrać.

koszykarz

Postautor: koszykarz » 10 września 2008, 15:15

dobra - daj już spokoj i nie zaczynaj.....

wyraziłem swoje zdanie - po to przecież to forum jest... - a ,,odchyły '' to raczej tobie puściły kolego ... . Taki mam pogląd - ty masz swoj i OK ...

Szacunek dla EDZI - że miały niezły sezon - no ale bez przesady...

przecież każdy będzie zawsze po stronie swojego klubu - to oczywiste przecież...

Mieloszynska grala świetnie - na tyle dobrze że zasłuzyla na kadrę - tego ja ani nikt inny nie kwestionuje...

Awatar użytkownika
bartas
Żak

Postautor: bartas » 10 września 2008, 15:46

koszykarz pisze:dobra - daj już spokoj i nie zaczynaj.....

wyraziłem swoje zdanie - po to przecież to forum jest... - a ,,odchyły '' to raczej tobie puściły kolego ... . Taki mam pogląd - ty masz swoj i OK ...

Szacunek dla EDZI - że miały niezły sezon - no ale bez przesady...

przecież każdy będzie zawsze po stronie swojego klubu - to oczywiste przecież...

Mieloszynska grala świetnie - na tyle dobrze że zasłuzyla na kadrę - tego ja ani nikt inny nie kwestionuje...

Nie daj spokoj, bo to juz sie nudne powoli robi, gdzie sie nie otowrzy jakiegos tematu ciagle tylko 'koszykarz' i ciagle placzesz, ze w kadrze nie ma Waligorskiej i Krawiec. Niezly sezon? Fenomenalny sezon! Najlepszy w karierze w tym wieku to nie lada osiągnięcie, wiec chocby za to nalezal jej sie epizod w tej kadrze. Po meczu z Finlandia Edzia juz sie w kadrze nie pojawila, a kogo powola w jej miejsce Koziorowicz? Ani nie Krawiec, anie tymbardziej Waligórska. Rozumiem, ze Ty pewnie do kadry powolabys Bajerska i inne tegu typu wynalazki, dlatego apeluje skoncz juz i pogodz sie z tym, beda mialy okazje sie w tym sezonie w Toruniu wykazac. Swoja droga mnie absolutnie nie dziwi brak w kadrze Waligorskiej, co innego Krawiec..
Obrazek

Mozarthio
Kadet

Postautor: Mozarthio » 10 września 2008, 16:00

koszykarz nudny sie robisz... nie komentuje tego bo juz mi sie odechciewa bo na tych nei wiem 26 stronach jęczałeś ze 10 razy napewno gdzie jest Waligorska itp jezu podoba ci sie ona nie zaprzeczam ladna jest ale jak to mowisz bEZ PRZESADY za ladne oczka ma ja kozior brac do kady ??no comment

a tymczasem troche optymizmu z frontu leszczynskiego :)

Leszno. Dziś ma rozstrzygnąć się, czy skład leszczyńskich koszykarek wzbogaci się o Amerykanki. Negocjacje są możliwe, bo nowy, rozpoczynający się za dwa tygodnie sezon klub zaczyna z nowym sponsorem i nazwą - PKM Duda Superpol Leszno.
Dzisiejsza konferencja prasowa z udziałem władz klubu, sponsorów i kapitan Moniki Siwczak (na zdjęciu dziś z trenerem Jarosławem Krysiewiczem) zdominowały sprawy kadrowe. Trener Jarosław Krysiewicz, który na ten sezon zaproponował krajowy skład czwartej drużyny w Polsce przyznaje, że właśnie dzisiaj ma rozstrzygnąć się sprawa ewentualnego transferu amerykańskiego na pozycję jeden lub dwa.

- Rozważamy dwie kandydatury. Pierwsza to zawodnicza izraelskiego klubu, który wprawdzie nie walczył o medale, ale typowana zawodniczka zdobywała w meczu po 15 punktów i pięć asyst. Grała ponad 39 minut w każdym meczu, jest więc ograna Druga zawodniczka to reprezentantka San Antonio w WNBA. Tu jest problem, bo może ona dołączyć dopiero z końcem września – tłumaczy Krysiewicz nie zdradzając nazwisk kandydatek.

Trener przyznaje, że klub skłania się raczej do wyboru pierwszej z zawodniczek, która gwarantuje udział w treningach w Lesznie w każdej chwili. Szkoleniowiec przyznał, że poza ważącym się wciąż zagranicznym transferem jest zadowolony z bronionego przez siebie wariantu krajowego składu zespołu. – Owszem widzieliśmy w drużynie kilka zawodniczej, jednak stawki jakie nam proponowały przyprawiały o zawrót głowy. Nie można się zgodzić na to, by otrzymywały one stawki o 100 procent wyższe od naszych koszykarek – mówi Krysiewicz.

Nowy sezon klub rozpoczyna z nową nazwą i sponsorem. Leszczyński PWSZ w nazwie zastąpiła firma Waldemara Ciesiółki – Superpol. – Mieszkam tu i chce mieć swój udział w sukcesie tak dobrej drużyny. Nie ukrywam, że nobilitacją było też znalezienie się w nazwie klubu obok takiej firmy jak PKM Duda – przyznaje W. Ciesiółka. Finansowy udział PWSZ w działalności klubu nadal jest jednak widoczny, choć uległ on zmniejszeniu. Ogólnie finanse drużyny wzrosły w stosunku do ubiegłego roku o 30 procent.

Zmiana składu w tym sezonie oznacza, że drużyna musi na nowo zgrać się zespołowo. Pomóc w tym kilkudniowe zgrupowanie w Brzegu, które zaplanowano na październik. Kapitan zespołu Monika Siwczak zapewnia, że nowe zawodniczki w drużynie mają pełne wsparcie koleżanek z ubiegłorocznego składu. – Atmosfera w ekipie jest dobra i mogę zapewnić, że w tym składzie stać nas na wiele – mówi kapitan nie zdradzając jednak jakie są apetyty medalowe zespołu.

Nowy sezon rozgrywek dla PKM Duda Superpol Leszno rozpoczyna się w niedzielę, 21 września spotkaniem z Tęczą PKT Pabianice.

zrodlo : elka.pl

koszykarz

Postautor: koszykarz » 10 września 2008, 16:27

Ivana Matovic już w Gdyni

Ivana Matovic, serbska środkowa pozyskana ze Spartaka Moskwa Region, rozpoczęła już treningi z Lotosem PKO BP Gdynia. Ivana dotarła nad polskie morze w poniedziałek późnym wieczorem a we wtorek zameldowała się już na treningu. Od razu złapała dobry kontakt z koleżankami i została ciepło przyjęta przez zespół.

- Cieszę się ogromnie, że jestem w Gdyni, w klubie z tak bogatymi tradycjami i dużymi ambicjami. Nie żałuję, że opuściłam Spartak Moskwa, klub, z którym zdobyłam mistrzostwo Euroligi. Tutaj będę miała więcej szans na grę i liczę, że będę odgrywać ważniejszą rolę w zespole niż w Moskwie. Miałam wiele ofert, ale zdecydowałam się na Gdynię, głównie z powodu znakomitej opini, jaką cieszy się ten klub w koszykarskim świecie. Zaimponowała mi też determinacja, z jaką gdyńscy działacze i trenerzy starali się o moją skromną osobę. Pomyślałam, że oni naprawdę na mnie liczą i wiążą z moją osobą wielkie nadzieje. Lubię wyzwania i dlatego tu jestem - powiedziała Ivana po wylądowaniu na lotnisku w Gdańsku Rębiechowie.

Ivana Matovic ma 25 lat i mierzy 197 cm wzrostu. Gra na pozycji centra. Kontrakt podpisany został na rok z opcją przedłużenia na dwa lata. W ostatnim sezonie w Eurolidze spędzała na parkiecie średnio 19 minut, a jej średnie to 9,1 pkt i 4,3 zbiórki.

-ŹRODŁO : PLKK.PL
Ostatnio zmieniony 10 września 2008, 19:32 przez koszykarz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 10 września 2008, 19:14

Chorwacka?

Główka pracuje.. Nawet artykułu przekleić z oficjałki nie potrafią.. :roll:
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 10 września 2008, 21:24

sorry za offtop, ale chcę się upewnić. :)
Superpuchar jest w Toruniu 27.09 (sobota) o 19:00 ?
dzięki z góry za info.
ObrazekObrazek

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 11 września 2008, 14:10

Agnieszka Wilk w Enerdze
Energa w ostatniej chwili pozyskała jeszcze jedną koszykarkę. Z "Katarzynkami” związała się Agnieszka Wilk, młoda koszykarka ŁKS Łódź.

- Nie planowaliśmy już wzmocnień, ale Agnieszka sama się do nas zgłosiła. Nie miała wielkich wymagań finansowych, bo przede wszystkim chce w dobrych warunkach uczyć się koszykówki - mówi Krystyna Bazińska, dyrektor toruńskiego klubu.

Wilk w sierpniu skończyła 21 lat, ma 178 cm wzrostu i występuje na pozycji rzucającej. W ekstraklasie debiutowała trzy lata temu w Wiśle Can Pack Kraków, prowadzonej wówczas przez Elmedina Omanicia. Dwa ostatnie lata spędziła w Łodzi, ale nie miała wiele okazji do grania. W ostatnim sezonie na parkietach ekstraklasy zagrała w 16 meczach (średnio nieco ponad 5 min. i 0,9 pkt.) Z lepszej strony pokazała się w Pucharze Polski. Najlepszy występ zaliczyła zresztą przeciwko Enerdze zdobywając w meczu na własnym parkiecie 12 pkt.

- Przychodzę do Torunia przede wszystkim ze względu na trenera Elmedina Omanicia. Miałam z nim okazję współpracować w Krakowie i wtedy najwięcej się nauczyłam - tłumaczy Wilk.

Młodej koszykarce trudno będzie się przebić do składu "Katarzynek”. Być może szansę na zaprezentowanie swoich umiejętności dostanie podczas zaplanowanego na najbliższy weekend turnieju w Toruniu.

ŹRÓDŁO: Gazeta Pomorska
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Awatar użytkownika
bartas
Żak

Postautor: bartas » 11 września 2008, 18:47

Trzecia Amerykanka w Brzegu

Amerykańska rozgrywająca Tysell Bozeman podpisała kontrakt z zespołem Cukierki Odra Brzeg.
28-letnia Bozeman ma 172 cm wzrostu, w ubiegłym sezonie grała w lidze tureckiej w klubie BC Yildrim. - We wtorkowym meczu z jeleniogórzankami zaprezentowała się bardzo dobrze i zdecydowaliśmy się na nią postawić - wyjaśnia Jarosław Zyskowski, trener brzeżanek. Amerykańska rozgrywająca ma zastąpić na tej pozycji odesłaną do domu rodaczkę Da'love Woods. Szkoleniowca napawa optymizmem również coraz lepsza postawa zespołu w meczach kontrolnych, m.in. w wygranym spotkaniu z Kolegium Karkonoskim 56:54. - Generalnie jestem zbudowany postawą drużyny. Jest wiele pozytywnych symptomów, dziewczyny walczą, są zdeterminowane. Widać, że wszystko idzie w dobrym kierunku - wylicza.

Do brzeskiej drużyny nie wróci już Mirela Pułtorak, która wybrała ofertę I-ligowego Lidera Pruszków. - Klub z Pruszkowa musi nam jednak zapłacić za nią jak za ekstraligową zawodniczkę, a nie śmiesznie niską kwotę, którą proponowano nam jakiś czas temu - wyjaśnia Bolesław Garnczarczyk, dyrektor klubu. Znacznie ostrzej sprawę stawia trener. - Nie pojawia się na treningach, nie chce być zawodniczką naszego klubu. Dla mnie nie ma tematu tej pani - irytuje się.

Źródło: Gazeta Wyborcza Opole
Obrazek

gosc7
Nowy na forum

Postautor: gosc7 » 11 września 2008, 19:07

matrix pisze:Agnieszka Wilk w Enerdze
Energa w ostatniej chwili pozyskała jeszcze jedną koszykarkę. Z "Katarzynkami” związała się Agnieszka Wilk, młoda koszykarka ŁKS Łódź.

- Nie planowaliśmy już wzmocnień, ale Agnieszka sama się do nas zgłosiła. Nie miała wielkich wymagań finansowych, bo przede wszystkim chce w dobrych warunkach uczyć się koszykówki - mówi Krystyna Bazińska, dyrektor toruńskiego klubu.

Wilk w sierpniu skończyła 21 lat, ma 178 cm wzrostu i występuje na pozycji rzucającej. W ekstraklasie debiutowała trzy lata temu w Wiśle Can Pack Kraków, prowadzonej wówczas przez Elmedina Omanicia. Dwa ostatnie lata spędziła w Łodzi, ale nie miała wiele okazji do grania. W ostatnim sezonie na parkietach ekstraklasy zagrała w 16 meczach (średnio nieco ponad 5 min. i 0,9 pkt.) Z lepszej strony pokazała się w Pucharze Polski. Najlepszy występ zaliczyła zresztą przeciwko Enerdze zdobywając w meczu na własnym parkiecie 12 pkt.

- Przychodzę do Torunia przede wszystkim ze względu na trenera Elmedina Omanicia. Miałam z nim okazję współpracować w Krakowie i wtedy najwięcej się nauczyłam - tłumaczy Wilk.

Młodej koszykarce trudno będzie się przebić do składu "Katarzynek”. Być może szansę na zaprezentowanie swoich umiejętności dostanie podczas zaplanowanego na najbliższy weekend turnieju w Toruniu.

ŹRÓDŁO: Gazeta Pomorska

sama to ona napewno sie nie zgłosila.. :? :lol:

koszykarz

Postautor: koszykarz » 11 września 2008, 19:36

Na pewno trener Omanić mógłby ją jeszcze pamiętać za czasów Wisły - gdzie ocierała sie o szeroki skład Wisły...
Warto jednak dodać że jest to 15 koszykarka w zespole...

Mam nadzieje że to przyniesie porządany efekt. :D

Mozarthio
Kadet

Postautor: Mozarthio » 12 września 2008, 09:17

Edniesha Curry wzmocni zespół z Leszna
12.09.2008.
ImageWiele wskazuje na to, że Edniesha Curry, grająca w poprzednim sezonie w Hapoelu Tel Aviv wzmocni zespół koszykarek PKM Duda Super-Pol Leszno.

Jak się nam udało dowiedzieć pierwsza część kontraktu, który musi zostać jeszcze podpisany przez władze leszczyńskiego klubu dotarł wczoraj w nocy do Leszna.

- Dzisiaj powinna dotrzeć do nas reszta umowy. Amerykanka ma już zarezerwowany bilet. W samolot wsiądzie w poniedziałek, a we wtorek będzie już w Polsce, skąd uda się prosto na obóz do Brzegu - powiedział Zbigniew Król, wiceprezes PKM Duda Super-Pol Leszno.

Curry ma 29 lat, ma 163 cm wzrostu. Może grać na pozycjach 1-2. W poprzednim sezonie, występując w barwach Hapoelu Tel Aviv (Izrael) średnio spędzała na parkiecie 39 minut. W tym czasie zdobywała średnio 15,3 punktu i miała 5,2 asysty na mecz.

W 2005 roku zawodniczka miała też epizod z WNBA. Zagrała wówczas w 13 spotkaniach w barwach Los Angeles Sparks, w tym dwa pojedynki w play-off. Koszykarka swoje pierwsze kroki w koszykówce stawiała na collegu w Oregonie.

Jak poinformował nas trener Jarosław Krysiewicz klub zrezygnował z usług testowanej przez ostatnie dni Katarzyny Suknarowskiej

zrodlo: panoramaleszczynska

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”