Elżbieta Trześniewska: Czas na pożegnanie

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 07 lutego 2005, 18:49

Marek Kondraciuk: - Po raz dziewiąty jest pani w dziesiątce Sportowców Roku w plebiscycie "Dziennika Łódzkiego", a w 1999 wygrała go pani. Czy te wyróznienia nie spowszedniały?

Elżbieta Trześniewska: - Absolutnie nie. Gala "Dziennika Łódzkiego" jest dla mnie zawsze miłym przeżyciem. Mówię to bez cienia kurtuazji. Ten dzień to przecież jedyna okazja spotkania tak licznej reprezentacji łódzkiego środowiska sportowego. Oczywiście klimat jest zupełnie inny niż przed laty, kiedy były huczne bale. Muszę jednak przyznać, że nawet na tych skromniejszych galach jest swojsko i przyjemnie.

- Jaki był dla pani miniony rok?

- Dobry, bo zdobyłyśmy brązowy medal, a niedobry, bo niezdobyłyśmy srebrnego. Sport jest wymierny, więc dokonania mierzymy zwycięstwami i miejscami na podium. Miarą jest jednak również potencjał zespołu i sposób wykorzystania go. Mogę więc powiedzieć, że w minionym sezonie potencjał PZU Polfy nie został wykorzystany i stąd każda z nas miała niesmak po zajęciu trzeciego miejsca.

- Reprezentacja Polski też miała niezbyt udany rok, ale pani utrzymała w niej wiodącą rolę. Nadal jest pani kluczową zawodniczką.

- Tak, jeśli spojrzymy na osiągnięcia zespołu, to nie było sukcesu, bo przegrałyśmy eliminacje. Jeśli chodzi o mnie, to chyba utrzymałam się na swoim poziomie. Mam nadal wielką motywację do gry, chęć, miłość i pasję, a jednak... podjąłam trudną decyzję o rezygnacji z występów w reprezentacji Polski.

- Przyznam, że to zaskakujące! Rezygnuje pani, mimo że nie osłabła motywacja i pasja?

- Definitywnie rezygnuję. Powiedziałam o tym trenerowi Arkadiuszowi Konieckiemu, ale jeszcze jej nie przyjął. To jednak decyzja ostateczna. Niech kadrą cieszą się teraz inne zawodniczki, bo gra w reprezentacji to wielka przyjemność i nobilitacja. To wielka radość wypływająca z tego, że gra się z najlepszymi, bywa się w najlepszym koszykarskim towarzystwie. Zwycięstwa w koszulce z orłem cieszą szczególnie. To nadzwyczajne przeżycie.

- I nie chce pani już przeżywać tych radości?

- Powody są dwa. Bardzo mnie potrzebuje mój czteroletni synek Filip. Oboje coraz mocniej przeżywamy rozstania, kiedy wyjeżdżam na zgrupowania i turnieje z kadrą. Drugi powód jest zgoła inny: ja sama potrzebuję komfortu w kadrze. Jestem już najstarszą zawodniczką, a kadrę zdominowało pokolenie dwudziesto-, dwudziestoczterolatek. One znakomicie czują się w swoim gronie, bo mają podobne problemy. Nie ma co na siłę upychać mnie tam jako spoiwa, bo one kapitalnie funkcjonują w swoim towarzystwie.

- Nie kusi pani jednak perspektywa olimpiady, nie motywują cudowne wspomnienia Sydney 2000 i koszmar niespełnionych Aten 2004?

- Nie, to już nie dla mnie. Nie chcę sobie stawiać tak odległych celów. To jeszcze przecież trzy lata.

- Mam nadzieję, że nie zmartwi pani kibiców zapowiedzią rozstania z koszykówką?

- O nie, jeszcze nie, choć na tym etapie kariery już się ten moment widzi gdzieś tam w perspektywie, a na pewno onim myśli.

- Ma pani już pomysł na "po skończeniu kariery"?

- Mam cztery warianty, ale to jeszcze tajemnica. Myślę o nich, ważę. Na razie jednak gram i koncentruje się na tym, żeby robić to jak najlepiej. Wierzę w sukces, jakim dla mojej drużyny będzie awans do finału.

Rozmawiał: Marek Kondraciuk (Dziennik Łódzki)

Gość

Postautor: Gość » 07 lutego 2005, 19:33

Ela to babka z klasą.Lepiej odejść w chwale niż zostać wyrzuconym.Ale z pewnością awans do finałów bez Eli bedzie bardzo trudny.Może da sie jeszcze przekonać do gry w kadrze,tym bardziej,że i tak muszą nastąpić pewne zmiany.Kilka zawodniczek sie nie sprawdziło a Koniecki ciągnął je na siłe.Przeprowadził również selekcje naturalną,bo przy tych obciążeniach mało kto wytrzyma.

Awatar użytkownika
Edzia
Junior
Lokalizacja: cztery domy, dwie ulice to są właśnie PABIANICE :-P

Postautor: Edzia » 07 lutego 2005, 20:53

:shock: O ku... !! :shock:

Wątpię, by Ela dała się namówić. A awans przy nieobecności Gośki Dydek będzie (moim zdaniem) niemożliwy. :( :( :(
"Oto jest miłość.
Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem,
a okazuje się, że czekali na siebie całe życie"

Awatar użytkownika
Viallos
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: Viallos » 08 lutego 2005, 00:35

No proszę to się Konieckiemu troszke kadra posypała

zajefajnie

Postautor: zajefajnie » 08 lutego 2005, 00:37

"to juz jest koniec, nie ma juz nic" :(((
ja pierd....

po prostu zajebioza

Postautor: po prostu zajebioza » 08 lutego 2005, 00:39

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

czy ktos w ogole zostal jeszcze ze starego skladu????????????/

gostekk
Żak

Postautor: gostekk » 08 lutego 2005, 08:08

To było jasne, że kiedyś "starsze" zawodniczki podziękują za grę w kadrze. Przecież to nie są roboty, żeby je nastawić i mogłyby pracować non stop. Trzeba uszanować decyzję i podziekować za te lata gry. Bardzo dobrej gry. Dzięki Ela!!!

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 08 lutego 2005, 10:58

Nie ma co dramatyzować z kadrą , bo mimo wszystko myślę ,żę faktycznie tym razem związek stanie na głowie i załatwi i Bibencję i Dydek a one same wystarczą.

we will see

Postautor: we will see » 08 lutego 2005, 14:04

Saletra pisze:Nie ma co dramatyzować z kadrą , bo mimo wszystko myślę ,żę faktycznie tym razem związek stanie na głowie i załatwi i Bibencję i Dydek a one same wystarczą.
zebys sie nie zdziwil!!

Gość

Postautor: Gość » 08 lutego 2005, 16:59

Kobryn ma super sezon i powinna ją z powodzeniem zastąpić +Wielebnowska.No chyba że Koniecki coś znowu sp....

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”