W miniony piątek w hotelu „Novotel Centrum” rozstrzygnięto 47 Plebiscyt „Gazety Poznańskiej” na Najlepszego Sportowca i Trenera Wielkopolski roku 2004. Miniony rok zdecydowanie należał do pań, co znalazło również odzwierciedlenie w plebiscytowej dziesiątce.
Najlepszym sportowcem minionych dwunastu miesięcy uznano medalistkę olimpijską kajakarkę Anetę Pastuszkę Konieczną , drugą pozycję zajęła Beata Krupska Tyszkiewicz kapitan AZS-u Poznań, trzecia pozycja przypadła Marii Liktoras siatkarce Winiar Kalisz.
Najlepszym trenerem minionego roku wybrano ponownie Zdzisława Nowaka trenera poznańskich bokserów WAH PKB Poznań. W tegorocznym plebiscycie głosowano na 112 sportowców i 16 trenerów.
„ Poznań to wyjątkowe miasto”
„Poznań to wyjątkowe miasto”- powiedziała Beata Krupska Tyszkiewicz tuż po odebraniu nagrody za zajęcie drugiego miejsca w 47 Plebiscycie Gazety Poznańskiej na Najlepszego Sportowca i Trenera Wielkopolski roku 2004.
Czym jest dla pani drugie miejsce w tegorocznym plebiscycie „Gazety Poznańskiej”?
- Bardzo się cieszę, że spotkało mnie tutaj takie wyróżnienie. Poznań jest dla mnie wyjątkowym miastem, związana jest z nim cała moja rodzina. Mój sukces, to również sukces całego zespołu, sztabu trenerskiego z którym w zeszłym sezonie wywalczyliśmy srebrny medal. Gdyby nie koleżanki pewnie nie było by mnie na tym balu.
Czy to wyróżnienie „Gazety Poznańskiej” to zaskoczenie ?
- Nie ukrywam, że byłam ogromnie zaskoczona. A to świadczy chyba o tym, że mimo wszystko ludzie w Poznaniu są spragnieni koszykówki , skoro oddali na moją skromną osobę tyle głosów. Mam cichą nadzieję, że tych kibiców będzie również coraz więcej na naszych meczach.
Jak bawiła się pani na balu ?
Bawić się zbyt długo nie mogłam, bo dzień później grałyśmy ciężki mecz w Pabianicach z Polfą. Niestety minimalnie, pechowo przegrany 75:72. Także od górnie miałam nakazane wcześniej wyjść z balu. Ale z tego, co zaobserwowałam zabawa była naprawdę przednia.
Na zakończenie naszej sympatycznej rozmowy proszę panią o pozdrowienie wszystkich forumowiczów z kkforum.pl
A czyli to taki luźniejszy wywiad ok. Do tej pory zadawałeś sztywne pytania, ale wreszcie coś luźniejszego. Pozdrawiam wszystkich miłośników żeńskiego basketu. Oglądajcie koszykarki kibicujcie im i bawcie się dobrze.
Wyniki 47. Plebiscytu ,,Gazety Poznańskiej''
na Najlepszych Sportowców i Trenera Wielkopolski w 2004 roku.
Liczba kuponów: 10 534
Sportowcy:
1. Aneta Pastuszka-Konieczna (Posnania – kajakarstwo)
48 452 pkt.
2. Beata Krupska-Tyszkiewicz (AZS Poznań – koszykówka) 30 118
3. Maria Liktoras (Winiary Kalisz – siatkówka) 28 164
4. Anna Szymul (Start Poznań – lekkoatletyka) 27 993
5. Michał Goliński (Lech /Groclin – piłka nożna) 25 273
6. Henryk Synoracki (LOK Poznań – motorowodniak) 25 006
7. Mariusz Koperski (WAH PKB Poznań – boks) 24 719
8. Ilona Mokronowska
Magdalena Kemnitz (Posnania – wioślarstwo) 24 540
9. Zbigniew Juszczak (Pocztowiec – hokej na trawie) 22 218
10. Agata Kantorska (Warta Poznań – szermierka) 21 624
11. Marcin Jędrusiński (AZS Poznań – lekkoatletyka) 21 110