Postautor: tadziu » 03 listopada 2008, 13:20
ROZMOWA Z ANNĄ BREITREINER – SKRZYDŁOWĄ KSSSE AZS PWSZ GORZÓW WLKP.
Przed przyjściem do zespołu AZS grałaś w uznanych na europejskich parkietach klubach z Gdyni i Valencii. Co zadecydowało o wyborze gorzowskiego klubu?
Poprzednie 2 lata grałam w Lotosie i potrzebowałam zmian. Dlaczego Gorzów? Znam ten klub z rozgrywek ligowych. Budowana była tutaj fajna i silna drużyna i postanowiłam związać się z AZS-em. Ważnym czynnikiem był fakt, że AZS gra w pucharach europejskich.
Mogłabyś porównać własne występy w Gdyni i w Gorzowie? W Gorzowie jesteś liderką zespołu, a w Gdyni byłaś jednak w cieniu Amerykanek.
Lotos miał inne cele, wyższy budżet i dlatego grały tam zawodniczki z wyższej półki jak np. Holdsclaw czy Canty. W Gorzowie zbudowany jest wyrównany zespół, w którym kilka zawodniczek stać na pokaźne zdobycze punktowe. Nie czuję się liderką, tylko staram się grać jak najlepiej, aby pomóc AZS-owi wygrywać mecze.
Co myślisz o bardzo dobrym początku sezonu w Waszym wykonaniu? Dla wielu ludzi jest to niespodzianka.
Jest to niespodzianka, ale jakże mila. Tak jak już wspomniałam mamy dobry zespół i udowadniamy, że potrafimy grac na wysokim poziomie. Mam nadzieje, ze będzie tak jak najdłużej.
Który mecz był dla Ciebie najtrudniejszy, a który uważasz za najłatwiejszy i najbardziej udany w Twoim wykonaniu?
Hmmm, najtrudniejszy z pewnością ten, w którym zmierzyłyśmy się z moim starym klubem czyli Lotosem. Co do najłatwiejszego, to uważam, ze takiego nie było. Wszystkie mecze są trudne mniej lub więcej, ale świadczy to tylko pozytywnie o wysokim poziomie polskiej ligi.
Jak się czujesz w koncepcji gry trenera Maciejewskiego? Lubisz grać szybko w ataku i twardo, a wręcz agresywnie w obronie?
Jak najbardziej. Lubie dużo biegać, walczyć, szybko rozgrywać akcje, więc czuje się bardzo dobrze w takim stylu gry jaki prezentujemy.
Twoim zdaniem, które miejsce zajmie AZS na koniec sezonu?
To już zobaczymy na koniec sezonu. Nie chcę zapeszać, ale będziemy walczyły o czołowe lokaty.
Fani mówią na Ciebie AnaBanana? Skąd wziął się ten przydomek?
Nadały mi go koleżanki z mojego pierwszego klubu. Dlaczego? Po prostu lubiłam jeść banany przed każdym meczem.
Rozmawiał Kamil Zienkiewicz
Anna Breitreiner
Data urodzenia: 07.09.1984
Miejsce urodzenia: Monachium (NIEMCY)
Wzrost: 1.83 m
Pozycja: skrzydłowa
Przebieg kariery: Wasserburg (Niemcy-Bundesliga, 2003-06), Ros Casares Valencia (Hiszpania, 2006-07), Lotos Gdynia (2007-08)
Statystyki w PLKK:
- punkty: 16
- zbiórki: 3,5
- asysty: 2,0
- straty: 1,9
- przechwyty: 1,8
- bloki: 0,1
Hic amor, haec patria est. !POLSKA!