PUCHAR FIBA 2008/09
Moderatorzy: thomas72, kyS, tadziu
-
Endrju
- Senior
- Kontaktowanie:
Drugi mecz KSSSE w Pucharze FIBA
KSSSE AZS-PWSZ wyruszył w środę na drugi mecz w rozgrywkach FIBA EuroCup Women. W czwartek w Targoviste gorzowianki zmierzą się z Municipalem.
Rumunki w rundzie eliminacyjnej pokonały izraelski zespół Electra Ramat Hasharon. Jednak w pierwszym meczu rywalizacji w grupie A Municipal zdecydowanie przegrał w Moskwie - z jednym z faworytów do zwycięstwa w całych rozgrywkach – z Dynamem 59:95. W drużynie z Targoviste występuje m.in. Olga Masilionene, którą jeszcze w poprzednim sezonie oglądaliśmy w barwach CCC Polkowice.
KSSSE AZS-PWSZ w pierwszej kolejce ECW pokonał MBK Ruzomberok 82:76. Zawodniczki trenera Dariusza Maciejewskiego w tym sezonie jeszcze nie przegrały (w Ford Germaz Ekstraklasie gorzowski zespół zwyciężał w ośmiu kolejnych meczach) i tę passę chcą kontynuować także w czwartek. KSSSE AZS-PWSZ do Targoviste dotrze w środę około godz. 16.30. Drużyna przed meczem ma zaplanowane dwa treningi w hali Municipalu.
Początek spotkania w czwartek o 19.00. Kibice z województwa lubuskiego będą mogli wysłuchać relacji z meczu na żywo na antenie Radia Zachód.
Paweł Kozłowski
Dzisiaj o g. 16.00 MBK Ruzomberok - Dynamo Moskwa.
KSSSE AZS-PWSZ wyruszył w środę na drugi mecz w rozgrywkach FIBA EuroCup Women. W czwartek w Targoviste gorzowianki zmierzą się z Municipalem.
Rumunki w rundzie eliminacyjnej pokonały izraelski zespół Electra Ramat Hasharon. Jednak w pierwszym meczu rywalizacji w grupie A Municipal zdecydowanie przegrał w Moskwie - z jednym z faworytów do zwycięstwa w całych rozgrywkach – z Dynamem 59:95. W drużynie z Targoviste występuje m.in. Olga Masilionene, którą jeszcze w poprzednim sezonie oglądaliśmy w barwach CCC Polkowice.
KSSSE AZS-PWSZ w pierwszej kolejce ECW pokonał MBK Ruzomberok 82:76. Zawodniczki trenera Dariusza Maciejewskiego w tym sezonie jeszcze nie przegrały (w Ford Germaz Ekstraklasie gorzowski zespół zwyciężał w ośmiu kolejnych meczach) i tę passę chcą kontynuować także w czwartek. KSSSE AZS-PWSZ do Targoviste dotrze w środę około godz. 16.30. Drużyna przed meczem ma zaplanowane dwa treningi w hali Municipalu.
Początek spotkania w czwartek o 19.00. Kibice z województwa lubuskiego będą mogli wysłuchać relacji z meczu na żywo na antenie Radia Zachód.
Paweł Kozłowski
Dzisiaj o g. 16.00 MBK Ruzomberok - Dynamo Moskwa.
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem
MBK: Podesvova 13, Lukacovicova 13, Fluker 10, Chabadova 3, Kupcikova 2, Duffy 2, Novocka 1, Cernakova, Spodniakova, Simova, Gresnerova, Felixova po 0.
Dynamo: Jekabsone 23, Kuzina 17, Jelavic 14, Burse 14, Selwyn 12, Logunova 10, Snell 10, Latysheva 2, Popova 2, Zakalyuznhaya 0.
Jaka skuteczność rzutowa... lepiej nie patrzeć na liczby
Dynamo: Jekabsone 23, Kuzina 17, Jelavic 14, Burse 14, Selwyn 12, Logunova 10, Snell 10, Latysheva 2, Popova 2, Zakalyuznhaya 0.
Jaka skuteczność rzutowa... lepiej nie patrzeć na liczby

.
W temacie:"X kolejka FGE:Lotos PKO BP Gdynia-AZS KK Jelenia Góra"
są wpisy:
Ależ Kys, trener Maciejewski tego nie powiedział.
Posłuchałem sobie jeszcze raz nagrania wypowiedzi trenera i nie ma tam słowa „priorytet”, ani też nie ma tam nawet stwierdzenia, że mecz ligowy z AZS Poznań jest ważniejszy dla nas niż mecz pucharowy z Dynamo Moskwa.
Trener, o środowym meczu z Dynamem, najpierw mówi:
„ ..... myślę, że czeka nas fantastyczne widowisko i postaramy się zagrać naprawdę bardzo dobre zawody .....”,
potem mówi, że:
” ..... jakby coś nie szło, wtedy podstawowy cel dla nas w tym meczu, to nie „wyplucie” do końca.”
I na koniec mówi:
„Jeżeli będzie okazja na zwycięstwo, zagramy o zwycięstwo, jeżeli nie (mecz się nie będzie układał), trzeba będzie wszystkie siły oszczędzać na to, żeby wywieźć punkty z Poznania.”
Ja nie znajduję nigdzie w tej wypowiedzi tego, że trener z góry odpuszcza mecz pucharowy z Rosjankami na rzecz meczu ligowego z AZS-em.
Natomiast inną sprawą jest to, czy potrzebnie powiedział o tym co zrobi, gdy na boisku będzie taka sytuacja, że dojdzie do wniosku iż Gorzów nie ma szans na zwycięstwo i że trzeba (w końcówce meczu) oszczędzać siły naszego zespołu.
Dlatego Saletra myślę, że w swej opinii niesprawiedliwie potraktowałeś trenera Maciejewskiego.
Ale to tylko moje odczucia i moja ocena tej sytuacji.
.
W temacie:"X kolejka FGE:Lotos PKO BP Gdynia-AZS KK Jelenia Góra"
są wpisy:
Saletra pisze:kyS pisze:kontynując offtopa i chyba już go zamykając:
http://gorzow24.pl/sport/19-koszykowka/news/5096/brzeg-pokonany-na-juniorskim-luzie.html <- Maciejewski wyraźnie mówi, że priorytetem jest Poznań.
Ech i tego nie potrafię zrozumieć - to tak jakby Smuda w noge powiedział, grając mecz z Nancy, że w zasadzie to piorytetem będzie niedzielny mecz z .... zalozmy Odrą Wodzisław...
I teraz zastanowmy się co przy niesie takiemu Lechowi szacunek : porazka z Nancy i zwyciestwo z Odra czy odwrotnie?
Jezeli zalezy nam na zwyciestwach w naszych wspanialych ligach, to moze nie zapisujmy sie do Europejskich Pucharow, a swoje miejsce odstapmy druzynom, dla ktorych Euro to piorytet i ktore zdają sobie sprawę gdzie mozna zzyskać szacunek. ( mam nadzieję, ze takie druzyny są, albo znajdą sie po tym sezonie)
Zycze Wam zwyciestwa z Dynamo a mecz z AZs-em mozecie miec w d.... to tylko potyczka ligowa.
Przyznam, ze na takei słowa Maciejewskiego noz się w kieszeni otwiera
Ależ Kys, trener Maciejewski tego nie powiedział.
Posłuchałem sobie jeszcze raz nagrania wypowiedzi trenera i nie ma tam słowa „priorytet”, ani też nie ma tam nawet stwierdzenia, że mecz ligowy z AZS Poznań jest ważniejszy dla nas niż mecz pucharowy z Dynamo Moskwa.
Trener, o środowym meczu z Dynamem, najpierw mówi:
„ ..... myślę, że czeka nas fantastyczne widowisko i postaramy się zagrać naprawdę bardzo dobre zawody .....”,
potem mówi, że:
” ..... jakby coś nie szło, wtedy podstawowy cel dla nas w tym meczu, to nie „wyplucie” do końca.”
I na koniec mówi:
„Jeżeli będzie okazja na zwycięstwo, zagramy o zwycięstwo, jeżeli nie (mecz się nie będzie układał), trzeba będzie wszystkie siły oszczędzać na to, żeby wywieźć punkty z Poznania.”
Ja nie znajduję nigdzie w tej wypowiedzi tego, że trener z góry odpuszcza mecz pucharowy z Rosjankami na rzecz meczu ligowego z AZS-em.
Natomiast inną sprawą jest to, czy potrzebnie powiedział o tym co zrobi, gdy na boisku będzie taka sytuacja, że dojdzie do wniosku iż Gorzów nie ma szans na zwycięstwo i że trzeba (w końcówce meczu) oszczędzać siły naszego zespołu.
Dlatego Saletra myślę, że w swej opinii niesprawiedliwie potraktowałeś trenera Maciejewskiego.
Ale to tylko moje odczucia i moja ocena tej sytuacji.
.
No ja przez taką wypowiedź rozumiem właśnie, że priorytetem jest Poznań. Jak nie będzie szło, to odpuszczamy, nie ma się co "wypluwać przed Poznaniem.
CokolwiekPomiedzyLudzmiKonczySie
ZnaczyNigdySieNieZaczelo
GdybyPrawdziwieSieZaczeloNieSkonczylobySie
SkonczyloSieBoSieNieZaczelo
CokolwiekPrawdziwieSieZaczynaNigdySieNieKonczy
.
Tuż przed wyjściem na dzisiejszy mecz, tak z ciekawości zajrzałem na oficjalną stronę żeńskiego koszykarskiego klubu Dynamo Moskwa.
Na stronie w j. rosyjskim przedostatni wpis ma datę 31 października i jest to zapowiedź meczu ligowego we własnej sali z CSKA Moskwa.
A ostatni ma datę 03 listopada i jest to info, że trener Hejkova udzieli wieczorem wywiadu radiowego.
O meczu z Gorzowem na stronie nie ma ani słowa.
A na stronie w j. angielskim jest jeszcze gorzej. Ostatni wpis ma datę 21 października.
Widzę, że nasza strona PLKK i nasze polskie strony klubowe (ze szczególnym uwzględnieniem strony klubu gorzowskiego), to złoto. Czy my czasem za dużo nie narzekamy? Doceniajmy to co mamy. Nie jest źle.
http://www.dinamobasket.ru/en/news_en.html
750
.
Tuż przed wyjściem na dzisiejszy mecz, tak z ciekawości zajrzałem na oficjalną stronę żeńskiego koszykarskiego klubu Dynamo Moskwa.
Na stronie w j. rosyjskim przedostatni wpis ma datę 31 października i jest to zapowiedź meczu ligowego we własnej sali z CSKA Moskwa.
A ostatni ma datę 03 listopada i jest to info, że trener Hejkova udzieli wieczorem wywiadu radiowego.
O meczu z Gorzowem na stronie nie ma ani słowa.
A na stronie w j. angielskim jest jeszcze gorzej. Ostatni wpis ma datę 21 października.
Widzę, że nasza strona PLKK i nasze polskie strony klubowe (ze szczególnym uwzględnieniem strony klubu gorzowskiego), to złoto. Czy my czasem za dużo nie narzekamy? Doceniajmy to co mamy. Nie jest źle.
http://www.dinamobasket.ru/en/news_en.html
750
.
Puchar Europy FIBA: KSSSE nie sprostał Dynamu
2008-11-05 19:26
Drużyna Dynama Moskwa okazała się zbyt silnym rywalem dla koszykarek KSSSE AZS-PWSZ Gorzów Wlkp. Podopieczne Dariusza Maciejewskiego uległy utytułowanym rywalkom 64:93.
KSSSE AZS PWSZ Gorzów Wlkp. - Dynamo Moskwa 64:93
KSSSE: Taylor 18, Zohnova 14, Richards 10, Breitreiner 9, Kaczmarczyk 6, Żurowska 3, Czubak 3, Zalesiak 1, Chalibuda 0, Pietraszek 0, Trębicka 0.
Dlaczego Crawford nie wystąpiła?
Drużyna Dynama Moskwa okazała się zbyt silnym rywalem dla koszykarek KSSSE AZS-PWSZ Gorzów Wlkp. Podopieczne Dariusza Maciejewskiego uległy utytułowanym rywalkom 64:93.
KSSSE: Taylor 18, Zohnova 14, Richards 10, Breitreiner 9, Kaczmarczyk 6, Żurowska 3, Czubak 3, Zalesiak 1, Chalibuda 0, Pietraszek 0, Trębicka 0.

-
Endrju
- Senior
- Kontaktowanie:
rzymi pisze:Puchar Europy FIBA: KSSSE nie sprostał Dynamu
Bo grała Taylor i Richards... a 3 zawodniczki z poza europy nie moga wystepowac w pucharach
moim skromnym zdaniem w takich meczach wychodzi kto z kadry AZS prezentuje poziom europejski a kto jedynie ligowy; niestety Polki w tym meczu niczym się nie wyróżniły, oby w Ruzomberoku oraz u nas z Rumunkami było lepiej bo w Moskwie hmmm -40??
ale co tam na razie i tak bilans z Dynamem mamy najlepszy w grupie więc 2miejsce jest jak najbardziej w zasięgu:))
a z Dynamem hmmm rewanż w finale???
ale co tam na razie i tak bilans z Dynamem mamy najlepszy w grupie więc 2miejsce jest jak najbardziej w zasięgu:))
a z Dynamem hmmm rewanż w finale???
Dawcio pisze:Przykro mi,że tak pisze ale lepiej by było jakby azs odpadł z pucharu Fiba bo wyjazdy i cięzkie mecze mają wpływ na gorsze występy w lidze.Przykładem jest to że w Poznaniu nasze się męczyły a mogły wygrać spokojnie różnicą 20pkt.
Z drugiej strony, gdyby AZS nie grał w pucharach nie przyszła by do nas Ane, a byc może także Katka i Sam.
-
Endrju
- Senior
- Kontaktowanie:
Dawcio pisze:Przykro mi,że tak pisze ale lepiej by było jakby azs odpadł z pucharu Fiba bo wyjazdy i cięzkie mecze mają wpływ na gorsze występy w lidze.Przykładem jest to że w Poznaniu nasze się męczyły a mogły wygrać spokojnie różnicą 20pkt.
ZENUA...
-
Endrju
- Senior
- Kontaktowanie:
Porażka z MBK bardzo skomplikowała nam sprawe. Co niektóre osoby nie wierzą już w awans jednak ja chciałbym udowodnić że nie wszystko już stracone.
A wiec przeanalizujmy to z matematycznego punktu widzenia.
Do końca rozgrywek grupowych pozostały w naszej grupie 2 mecze które będą decydowały o kolejności w tabeli.
1. Mecz AZS – Targoviste
2. Mecz Ruzomberok – Targoviste
*przy założeniu że dynamo jest nie do pokonania.
Przy zwycięstwie Targoviste w którymś z meczów zespół ten awansuje z 2 miejsca. Jednak bardziej realne jest że przegra w Polsce i na Słowacji.
Przyjmując założenie 2 porażek Targoviste trzy zespoły (AZS MBK i Targoviste) mają po 2 zwycięstwa.
O kolejności w tabeli decydować będzie bilans spotkań pomiędzy tymi drużynami łącznie.
Na dzień dzisiejszy (nie liczymy spotkań z Moskwą bo nie mają wpływu na nic) poszczególne drużyny mają następujący bilans.
Targoviste (+3punkty(z AZSem) +20punktów z (MBK)= +23pkt)
AZS (+6punktów (z MBK) –3pkt(Targoviste) – 10pkt (MBK) =-7pkt)
MBK ( -6puntków (z AZS) -20pkt(Targoviste) + 10pkt(AZS)= -16pkt).
Patrząc na tą mała tabele możemy na pierwszy rzut oka stwierdzić że najlepszą sytuacje ma zespół z Targoviste a najgorszą z Rużomberoku. Jednak przyjmując 2 porażki Targoviste ich bilans będzie się zmniejszał i tylko bardzo małe porażki z MBK i AZS-em mogą dać im awans.
Najgorszą sytuację jak wskazuje tabela ma Rużomberok. Pomimo iż ma lepszy bilans bezpośredni z AZS-em jednak tak na prawde przy tabeli z 3 zespołami nie robi to nam krzywdy.
Zespół z Rużomberoku ma o wiele gorszą sytuację niż Gorzowianki z tego względu, że żeby awansować musi wygrać z Rumunkami o 9punktów wyżej niż my to zrobimy za tydzień w środe, co na pewno nie będzie łatwe.
Teraz chciałbym przedstawić jaką różnicą punktów muszą wygrać poszczególne zespoły.
Kilka wariantów:
MBK wygrywa minimalnie 1-punktem…
Słowaczki zajmują ostatnie miejsce w tabeli, a AZS żeby wyjść z 2 miejsca musi wygrać różnicą przynajmniej 15 punktów.
Im więcej wygra Rużomberok tym będziemy mieli mniej punktów do odrobienia w meczu z Targoviste, przy czym musimy założyć że MBK nie wygra 9pkt wiecęj od nas.
I tak to się przedstawia przy poszczególnych wygranych MBK
MBK 2pkt(wygrywa z Targoviste) – AZS (musi wygrać różnicą min.) 14pkt
MBK 3pkt – AZS 14pkt
MBK 4pkt – AZS 13pkt
MBK 5pkt – AZS 13pkt
MBK 6pkt – AZS 12pkt
MBK 7pkt – AZS 12pkt
MBK 8pkt – AZS 11pkt
MBK 9pkt – AZS 11pkt
MBK 10pkt – AZS 10pkt
MBK 11pkt – AZS 10pkt
MBK 12pkt – AZS 9pkt
MBK 13pkt – AZS 9pkt
MBK 14pkt – AZS 8pkt
MBK 15pkt – AZS 8pkt
-------------------------------
I tu właśnie kończy się przedział i musimy zacząć patrzeć żeby nie wygrać mniejszą różnica 9pkt niż to uczyni Rużomberok.
MBK 16pkt – AZS 9pkt
MBK 17pkt – AZS 9 pkt
MBK 18pkt – AZS 10pkt
MBK 19pkt – AZS 11pkt
MBK 20pkt – AZS 12pkt
MBK 21pkt – AZS 13pkt… itd
Założenia są oczywiście czysto teoretyczne (niestety to Rużomberok gra ostatni mecz i to nie od nas tylko od nich będzie dużo zależało). Jednak szanse na awans nie są wcale aż tak małe i w środę trzeba postawić bardzo wysoko poprzeczkę.
A wiec przeanalizujmy to z matematycznego punktu widzenia.
Do końca rozgrywek grupowych pozostały w naszej grupie 2 mecze które będą decydowały o kolejności w tabeli.
1. Mecz AZS – Targoviste
2. Mecz Ruzomberok – Targoviste
*przy założeniu że dynamo jest nie do pokonania.
Przy zwycięstwie Targoviste w którymś z meczów zespół ten awansuje z 2 miejsca. Jednak bardziej realne jest że przegra w Polsce i na Słowacji.
Przyjmując założenie 2 porażek Targoviste trzy zespoły (AZS MBK i Targoviste) mają po 2 zwycięstwa.
O kolejności w tabeli decydować będzie bilans spotkań pomiędzy tymi drużynami łącznie.
Na dzień dzisiejszy (nie liczymy spotkań z Moskwą bo nie mają wpływu na nic) poszczególne drużyny mają następujący bilans.
Targoviste (+3punkty(z AZSem) +20punktów z (MBK)= +23pkt)
AZS (+6punktów (z MBK) –3pkt(Targoviste) – 10pkt (MBK) =-7pkt)
MBK ( -6puntków (z AZS) -20pkt(Targoviste) + 10pkt(AZS)= -16pkt).
Patrząc na tą mała tabele możemy na pierwszy rzut oka stwierdzić że najlepszą sytuacje ma zespół z Targoviste a najgorszą z Rużomberoku. Jednak przyjmując 2 porażki Targoviste ich bilans będzie się zmniejszał i tylko bardzo małe porażki z MBK i AZS-em mogą dać im awans.
Najgorszą sytuację jak wskazuje tabela ma Rużomberok. Pomimo iż ma lepszy bilans bezpośredni z AZS-em jednak tak na prawde przy tabeli z 3 zespołami nie robi to nam krzywdy.
Zespół z Rużomberoku ma o wiele gorszą sytuację niż Gorzowianki z tego względu, że żeby awansować musi wygrać z Rumunkami o 9punktów wyżej niż my to zrobimy za tydzień w środe, co na pewno nie będzie łatwe.
Teraz chciałbym przedstawić jaką różnicą punktów muszą wygrać poszczególne zespoły.
Kilka wariantów:
MBK wygrywa minimalnie 1-punktem…
Słowaczki zajmują ostatnie miejsce w tabeli, a AZS żeby wyjść z 2 miejsca musi wygrać różnicą przynajmniej 15 punktów.
Im więcej wygra Rużomberok tym będziemy mieli mniej punktów do odrobienia w meczu z Targoviste, przy czym musimy założyć że MBK nie wygra 9pkt wiecęj od nas.
I tak to się przedstawia przy poszczególnych wygranych MBK
MBK 2pkt(wygrywa z Targoviste) – AZS (musi wygrać różnicą min.) 14pkt
MBK 3pkt – AZS 14pkt
MBK 4pkt – AZS 13pkt
MBK 5pkt – AZS 13pkt
MBK 6pkt – AZS 12pkt
MBK 7pkt – AZS 12pkt
MBK 8pkt – AZS 11pkt
MBK 9pkt – AZS 11pkt
MBK 10pkt – AZS 10pkt
MBK 11pkt – AZS 10pkt
MBK 12pkt – AZS 9pkt
MBK 13pkt – AZS 9pkt
MBK 14pkt – AZS 8pkt
MBK 15pkt – AZS 8pkt
-------------------------------
I tu właśnie kończy się przedział i musimy zacząć patrzeć żeby nie wygrać mniejszą różnica 9pkt niż to uczyni Rużomberok.
MBK 16pkt – AZS 9pkt
MBK 17pkt – AZS 9 pkt
MBK 18pkt – AZS 10pkt
MBK 19pkt – AZS 11pkt
MBK 20pkt – AZS 12pkt
MBK 21pkt – AZS 13pkt… itd
Założenia są oczywiście czysto teoretyczne (niestety to Rużomberok gra ostatni mecz i to nie od nas tylko od nich będzie dużo zależało). Jednak szanse na awans nie są wcale aż tak małe i w środę trzeba postawić bardzo wysoko poprzeczkę.
Wróć do „AZS-PWSZ Gorzów Wlkp.”