BASKET QUIZ! Pytania - tydzień czwarty

Wykaż się wiedzą o baskecie, sam wygraj ligę...

Moderatorzy: BARTOLINO, Moderatorzy

Seba
Oldboy

BASKET QUIZ! Pytania - tydzień czwarty

Postautor: Seba » 07 lutego 2005, 14:53

Oto zagadki na czwarty tydzień Quizu. Tym razem w jednym przypadku będzie inaczej niż zwykle. Odpowiedz na to jedno pytanie zależeć będzie nie od wiedzy, ale jedynie od wyobrazni, umiejętności kojarzenia i wyszukiwania informacji ;)

PYTANIE NUMER 10 (za trzy punkty): Wielkimi krokami zbliża się decydująca faza naszych rozgrywek ligowych. Etap ten jakoś ciągle nie doczekał się polskiej nazwy i z amerykańska zwany jest nadal "play-off". Trzeba przyznać, że bardzo urozmaicił nam zmagania o tytuł, a wiele osób twierdzi, że prawdziwa liga zaczyna się dopiero właśnie wraz z rozpoczęciem tej fazy. To trochę nieprawda, bo przecież przez wiele lat obywaliśmy się w Polsce doskonale bez tych meczy. A teraz pytanie - w którym roku została wprowadzona faza play-off w naszej, żeńskiej lidze koszykówki? Jeżeli ktoś nie będzie znać odpowiedzi, może strzelać - za każde 2 lata pomyłki jednak od trzech bazowych punktów odejmę jeden ;)

PYTANIE NUMER 11 (za dwa punkty): I to będzie właśnie to niezwykłe pytanie, oceńcie czy Wam się spodoba... Mogę się założyć, że o koszykarce tej na tym Forum nie słyszał nikt ;) Mimo że jest jedną z najlepszych zawodniczek uprawiających tę dyscyplinę! Została w 2004 roku obdażona już po raz drugi bodajże tytułem Sportswoman of the Year. Niedawno - 15 stycznia 2005 roku dokładnie - wraz z zespołem zdobyła wicemistrzostwo olimpijskie w Melbourne, w finale ulegając po zaciętej walce zespołowi USA 75:89. Nasza bohaterka w tym finale rzuciła 25 punktów, miała 15 zbiórek i 5 asyst! Nic zresztą dziwnego, bo koszykarka ta wygrała na Olimpiadzie klasyfikację punktową (średnio 27,83 na mecz... druga zawodniczka miała o dziesięć mniej!) oraz zbiórek (18,33 na mecz!!!). Urodziła się 9 pażdziernika 1975 roku, występuje w lidze wraz z jedną z bohaterek naszych wcześniejszych zagadek. Proszę oczywiście podać imię i nazwisko tej zawodniczki oraz wytłumaczyć, co robi ta urodziwa koszykarka na zdjęciu poniżej ;)

Obrazek

PYTANIE NUMER 12 (za jeden punkt): Jedna z najwybitniejszych polskich koszykarek pochodzi z Radomia. W wieku 18 lat debiutowała w 1 lidze w meczu z AZS Poznań, zdobywając aż 19 punktów! Przez kilkanaście następnych lat była czołową zawodniczką w Polsce. Kilkakrotnie była w pierwszej trójce ligowych snajperek. W jej dorobku znajduje się po kilka medali Mistrzostw Polski każdego koloru. Była również jedną z czołowych zawodniczek naszej kadry (ponad 100 meczy), niestety bez większych sukcesów. Nie zrobiła również kariery za granicą. Mimo iż miała wcześniej propozycje, wyjechała późno (do Francji) i po roku powróciła do kraju. Kilka lat temu powiedziała dość i zawiesiła buty na kołku. Nie odeszła jednak z koszykarskiego środowiska. Obecnie jest działaczem. O kim mowa ????

Przypominam, że odpowiedzi można przysyłać do północy w niedzielę 13 lutego! Zachęcam do wzięcia udziału w zabawie - do zmierzenia się z zagadkami oraz wysłania mi własnych propozycji pytań!

Pozdrawiam!
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 14 lutego 2005, 17:03

Dość wyraznie wyklarowała się czołówka walczących w Quizie, ale myślę, że reszta uczestników się tak łatwo nie podda... no i że dołączą nowi! A oto odpowiedzi na zagadki w czwartym tygodniu naszej zabawy:

Odp. 10 - autorka: Kołysanka: Faza play-off w rozgrywkach naszej żeńskiej ligi została po raz pierwszy wprowadzona przed sezonem 1984/1985. Akceptowałem więc tak odpowiedz 1984, jak i 1985.

Odp. 11: Zawodniczką, o której pisałem jest Szwedka Cecilia Ferm, koszykarka Solna Vikings. Naprawdę WIELKI szacunek dla tej koszykarki, bo jest Ona osobą głuchoniemą. Nie przeszkadza Jej to jednak występować w zawodowej drużynie koszykówki i osiągać wspaniałe wyniki w nauce i sporcie. Dwa razy miedzy innymi została wybrana kobietą roku światowej, sportowej federacji niesłyszących. Na zdjęciu urodziwa Cecilia pokazuje w jaki sposób porozumiewa się na parkiecie z koleżankami z zespołu.

Odp. 12 - autor: Szymon: Tą zawodniczką jest oczywiście wspaniała Małgorzata Stodulska-Storożyńska-Urbankowska.

Klasyfikacja czwartego tygodnia Quizu (mam nadzieję, że nikogo nie pominąłem) :
1. Kołysanka, Qiero i Mario po 6pkt;
4. Charles Manson 5pkt;
5. Wojteg 3pkt;
6. Szymon 2pkt
7. KyS 1pkt.

KLASYFIKACJA GENERALNA:
1. Qiero 26pkt;
2. Kołysanka 24pkt;
3. Mario 18pkt;
4. Szymon 17pkt;
5. Wojteg 15pkt;
6. Charles Manson 11pkt;
7. Waldi i Simon po 5pkt;
9. KyS 1pkt.

Wieczorkiem zamieszczę pytania na kolejny tydzień zabawy! GORĄCO ZAPRASZAM!!! Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony 14 lutego 2005, 17:14 przez Seba, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 14 lutego 2005, 17:12

:? :? :? czy mi sie wydaje czy przyznałeś mi Seba o jeden punkt za mało?????
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 14 lutego 2005, 17:15

Szymon pisze::? :? :? czy mi sie wydaje czy przyznałeś mi Seba o jeden punkt za mało?????

Nie, nie... masz ABSOLUTNĄ rację! Wielka SORKA! Zapomniałem, że jako autor pytania, nie musisz na nie podawać odpowiedzi :? Szkoda, że nie zdecydowałeś się powalczyć z dwoma pozostałymi pytaniami :( Może w tym tygodniu... Pozdro!

kołysanka
Nowy na forum

Postautor: kołysanka » 14 lutego 2005, 17:16

Qiero to jest chyba chodząca encyklopedia koszykówki kobiet ... :)

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 14 lutego 2005, 17:18

kołysanka pisze:Qiero to jest chyba chodząca encyklopedia koszykówki kobiet ... :)

:D :D :D hihi... Potwierdzam! Widziałem wczoraj... wiedza aż kipi :))) No ale myślę, że się tak łatwo nie poddasz Kołysanko! A ja postaram się pomyśleć nad czymś trudnym... hmmm...

Awatar użytkownika
qiero
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: qiero » 14 lutego 2005, 17:31

kołysanka pisze:Qiero to jest chyba chodząca encyklopedia koszykówki kobiet ... :)

kieszonkowa mini-encyklopiedia :D
ULUBIEŃCY BOGÓW UMIERAJĄ MŁODO, LECZ PÓŹNIEJ ŻYJĄ WIECZNIE W ICH TOWARZYSTWIE

Awatar użytkownika
kyS
Kadet

Postautor: kyS » 14 lutego 2005, 20:18

Seba pisze:(...)Klasyfikacja czwartego tygodnia Quizu (mam nadzieję, że nikogo nie pominąłem) :(...)

7. KyS 1pkt.

Wiedzialem, ze albo rapuje :wink: , albo w jezyku migowym mowi
To pytanie pokazuje, ze nie majac praktycznie zadnej wiedzy o historii koszykowki, mozna i tak sie niezle bawic w quizie :D
Obrazek

CokolwiekPomiedzyLudzmiKonczySie
ZnaczyNigdySieNieZaczelo
GdybyPrawdziwieSieZaczeloNieSkonczylobySie
SkonczyloSieBoSieNieZaczelo
CokolwiekPrawdziwieSieZaczynaNigdySieNieKonczy

Wróć do „Fantasy PLKK oraz Basket Quiz”