XXVI kolejka FGE: MUKS Poznań - AZS Poznań

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Kuba
Oldboy

XXVI kolejka FGE: MUKS Poznań - AZS Poznań

Postautor: Kuba » 13 marca 2009, 02:07

niedziela, godz. 16:00

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 13 marca 2009, 16:23

Będzie ciekawie to nie ulega wątpliwości :P
Swoją drogą cała kolejka ligi arcyciekawa bo mamy dwa mecze na szczycie tabeli Wisła-Lotos i Gorzow-Polkowice, a także dwa mecze o smaczku regionalnym: derby Poznania i derby łódzkiego.
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 14 marca 2009, 23:11

Derby bez wielkiego ciśnienia

W ostatniej, niedzielnej kolejce rundy zasadniczej ligi koszykarek będą dwa szlagiery - w Gorzowie i Krakowie. Większego znaczenia nie ma jednak jedyny w swoim rodzaju mecz derbowy - dwóch drużyn z Poznania: MUKS z Ineą-AZS. Początek o godz. 16
MUKS już na pewno nie awansuje do czołowej ósemki i w drugiej fazie rozgrywek będzie musiał bronić się przed spadkiem. Może to trochę za dużo powiedziane, bo zespół Iwony Jabłońskiej ma już taką przewagę nad PTK Pabianice, że roztrwonienie jej byłoby dużą sztuką. W przypadku pokonania Inei-AZS, MUKS zajmie jednak prawdopodobnie dziewiąte miejsce po rundzie zasadniczej. Daje to przywilej odpoczynku w najbliższą środę, gdy rozpocznie się drugi etap rozgrywek. Jeśli zaś MUKS przegra, będzie musiał walczyć z ŁKS Łódź.

Z kolei Inea-AZS zajmie najprawdopodobniej szóste miejsce. Może jeszcze spaść na siódmą pozycję, ale tylko w przypadku swojej porażki w derbach oraz jednoczesnej wygranej ROW Rybnik nad Dudą Leszno. A to bardzo wątpliwe, bo pozbawiony amerykańskich zawodniczek ROW nie wygrał meczu od połowy grudnia. Jeśli AZS zajmie to szóste miejsce, wówczas w play-off wpadnie na kogoś z trójki: CCC Polkowice, Wisła Kraków, AZS Gorzów. Sytuacja na górze tabeli jest bowiem bardzo skomplikowana, a jednocześnie najciekawsza od kilku lat. Pierwszego miejsca może być pewien Lotos Gdynia - i to bez względu na wynik swojego meczu z mistrzem Polski - Wisłą Kraków. Znacznie bardziej istotne jest spotkanie w Gorzowie - tamtejszy AZS podejmie CCC Polkowice. Jeśli wygra, będzie drugi, a Wisła trzecia. Jeśli zaś przegra, drugą pozycję zajmie CCC, trzeci będzie AZS, a czwarta Wisła. I wówczas, już w półfinale dojdzie do szlagierowego starcia Lotosu z Wisłą - te drużyny od 2004 r. spotykały się zawsze w walce o złoto, a później grały w Eurolidze. Teraz to miejsce któraś z tych drużyn może stracić. A konsekwencją w dobie kryzysu może być nawet utrata sponsora.

W niedzielnych derbach Poznania chyba po raz pierwszy tak trudno wskazać faworyta. MUKS ostatnio radził sobie bardzo dobrze, w każdym meczu potrafił zdominować rywalizację pod tablicami. AZS zaś raczej zawodził, w ostatnim pojedynku dobrze grały tylko Joanna Walich i wychowanka MUKS Agnieszka Skobel. To może być trochę za mało, by wygrać derby. Na dodatek znów może nie zagrać Okeisha Howard. - Gdyby mecz miał być dziś, to na pewno by jej zabrakło. Decyzja zapadnie pewnie w sobotę, bo choć jest niby lepiej, to ręka wciąż ją boli - mówi Dydek. - A ona wiele dla nas znaczy, kreuje grę - dodaje.

Pod nieobecność Howard, Ineę prowadziła ostatnio Weronika Idczak. W meczu z Energą miała sześć asyst, ale w wielu momentach podejmowała złe decyzje. Katarzyna Dydek nie ma jednak do niej pretensji. - Miała skupić się wyłącznie na rozegraniu i tu mnie nie zawiodła. Z wiekiem przyjdzie jej umiejętność wybierania lepszych rozwiązań, a wtedy będzie klasową koszykarką - ocenia Dydek.

W MUKS sytuacja się ustabilizowała. Prezes i jednocześnie trener koordynator Andrzej Jabłoński uważa, że to AZS będzie faworytem. - Zawsze tak jest, gdy klubik uczniowski gra z zespołem profesjonalnym, a takim jest AZS.

Jednocześnie Jabłoński przyznaje, że w ostatnich miesiącach stosunki między klubami układają się coraz lepiej. - Może nie jest to miłość, ale zrozumienie. Widać to choćby po współpracy wśród juniorek starszych - twierdzi prezes MUKS.

Spotkanie rozpocznie się w hali B przy ul. Chwiałkowskiego w niedzielę o godz. 16. Bilety cegiełki będą do kupienia od godz. 14.30 - kosztują 10 i 5 zł. Na to spotkanie nie obowiązują żadne darmowe wejściówki.

Źródło: Gazeta Wyborcza Poznań

Derby przyjaźni? Aż tak to chyba nie

W poprzednim sezonie derbom Poznania w ekstraklasie koszykarek towarzyszyły wielkie emocje. Zarówno AZS Inea, jak i MUKS, chciały udowodnić swoją wyższość – dla siebie, kibiców, prezesów, sponsorów i władz miast. Tym razem nastroje nie są już tak podgrzewane, bo kluby wkroczyły w fazę małej współpracy.

– Z Katarzyną Dydek zawsze byłyśmy dobrymi koleżankami. AZS wypożyczył nam dwie zawodniczki do drużyny juniorek, korzystał przez tydzień, przed meczem z Wisłą, z hali przy Chwiałkowskiego i wymieniał się z nami przedmeczowymi plakatami. Odnoszę więc wrażenie, że stosunki się poprawiają – stwierdziła wczoraj trener uczniowskiego klubu Iwona Jabłońska.

Od takich opinii krótka droga do konkluzji, że w niedzielę czekają nas derby przyjaźni. – Aż tak to chyba nie. Wiem, że co jakiś czas pojawiają się informacje, że oba kluby się połączą, ale moim zdaniem jest to niemożliwe, zwłaszcza w sytuacji, kiedy prezesem MUKS jest Andrzej Jabłoński.

Osobiście nie mam nic przeciwko istnieniu uczniowskiego klubu. W Poznaniu powinniśmy mieć jak najwięcej drużyn na wysokim poziomie. Szkoda tylko, że szerokim łukiem omijają je sponsorzy, koncentrując swoją uwagę na piłkarzach Lecha – przyznała z kolei koszykarka Inei AZS, Joanna Walich.

Radosław Patroniak - POLSKA Głos Wielkopolski

Awatar użytkownika
FAN PLKK
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: FAN PLKK » 15 marca 2009, 17:48

gratki dla MUKS-u zwyciestwo 64-61 :)
Im bardziej boisz się porażek tym więcej ich ponosisz..

kristofer
Kadet

Postautor: kristofer » 15 marca 2009, 17:53

no to MUKS sobie już zaklepał miejsce w lidze.

Michu23
Młodzik

Postautor: Michu23 » 15 marca 2009, 17:57

Derby przyjaźni? Aż tak to chyba nie

W poprzednim sezonie derbom Poznania w ekstraklasie koszykarek towarzyszyły wielkie emocje. Zarówno AZS Inea, jak i MUKS, chciały udowodnić swoją wyższość – dla siebie, kibiców, prezesów, sponsorów i władz miast. Tym razem nastroje nie są już tak podgrzewane, bo kluby wkroczyły w fazę małej współpracy.

– Z Katarzyną Dydek zawsze byłyśmy dobrymi koleżankami. AZS wypożyczył nam dwie zawodniczki do drużyny juniorek, korzystał przez tydzień, przed meczem z Wisłą, z hali przy Chwiałkowskiego i wymieniał się z nami przedmeczowymi plakatami. Odnoszę więc wrażenie, że stosunki się poprawiają – stwierdziła wczoraj trener uczniowskiego klubu Iwona Jabłońska.

Od takich opinii krótka droga do konkluzji, że w niedzielę czekają nas derby przyjaźni. – Aż tak to chyba nie. Wiem, że co jakiś czas pojawiają się informacje, że oba kluby się połączą, ale moim zdaniem jest to niemożliwe, zwłaszcza w sytuacji, kiedy prezesem MUKS jest Andrzej Jabłoński.

Osobiście nie mam nic przeciwko istnieniu uczniowskiego klubu. W Poznaniu powinniśmy mieć jak najwięcej drużyn na wysokim poziomie. Szkoda tylko, że szerokim łukiem omijają je sponsorzy, koncentrując swoją uwagę na piłkarzach Lecha – przyznała z kolei koszykarka Inei AZS, Joanna Walich.

No rzeczywiście - gdyby chociaż połączyć składy to Poznań śmialo by mógł mysleć o ,,4''...

a tak mamy 2 średniaki...

GRAM FAIR
Nowy na forum

Postautor: GRAM FAIR » 15 marca 2009, 20:19

taa... AZS juz laczyl sklady a co z tego wyszlo mysle ze wiekszosc wie...

WIELKIE GRATKI DLA M U K S! :) derby rzadza sie swoimi prawami, w tym meczu bylo to widac, kapitalne spotkanie i pierwszorzedne emocje! ;)
eM U Ka eS

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 15 marca 2009, 21:14

Mecz pod względem emocji bomba! Doping bomba! Wynik pizda na kółkach i resorach! Czekamy na Gorzów i liczymy na wyjazd do Gorzowa :lol: :lol:

Awatar użytkownika
patrese
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: patrese » 16 marca 2009, 12:29

MARAS pisze:Osobiście nie mam nic przeciwko istnieniu uczniowskiego klubu. W Poznaniu powinniśmy mieć jak najwięcej drużyn na wysokim poziomie. Szkoda tylko, że szerokim łukiem omijają je sponsorzy, koncentrując swoją uwagę na piłkarzach Lecha – przyznała z kolei koszykarka Inei AZS, Joanna Walich.

:shock: Po prostu trzeba znać swoje miejsce w szeregu, pani Walich...
SIAMO SEMPRE CON VOI - LECH POZNAŃ
Obrazek

Awatar użytkownika
Hamplik
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Hamplik » 16 marca 2009, 16:26

Zgadzam się z naszą zawodniczką. Nie mam nic do Lecha, mało tego...bardzo im kibicuje, ale szkoda, że w Grodzie Przemysława mamy tylko jedną drużynę liczącą się w walce o mistrzostwo.

Co do derbów to Maras swoją dosadną wypowiedzią wyczerpał temat. :D
NIE DLA PSA KIEŁBASA
NIE DLA MUKSu EKSTRAKLASA!!!

GRAM FAIR
Nowy na forum

Postautor: GRAM FAIR » 16 marca 2009, 17:00

panowie z leszna jak zwykle blyskotliwie dodaja cos od siebie. ja mam taka zasade ze nie porownuje lecha z jakim kolwiek innym poznanskim zespolem... a juz napewno nie koszykarskim bo jaki to ma sens? Ze sponsorami jest ciezko to wiadomo nie od dzis, a jak juz sie lecha dotykamy to trzeba zauwazyc ze sa to sponsorzy ogolnopolscy (jak nie dalej), ciezko znalesc AZS czy MUKS takich sponsorow. wszystarczy porownac naklady na pilke nozna i koszykowke... nie ma co gadac:)

Emocje bomba! powiedzial bym nawet ze atomowa :D
eM U Ka eS

Mozarthio
Kadet

Postautor: Mozarthio » 16 marca 2009, 20:03

GRAM FAIR pisze:panowie z leszna jak zwykle blyskotliwie dodaja cos od siebie. ja mam taka zasade ze nie porownuje lecha z jakim kolwiek innym poznanskim zespolem... a juz napewno nie koszykarskim bo jaki to ma sens? Ze sponsorami jest ciezko to wiadomo nie od dzis, a jak juz sie lecha dotykamy to trzeba zauwazyc ze sa to sponsorzy ogolnopolscy (jak nie dalej), ciezko znalesc AZS czy MUKS takich sponsorow. wszystarczy porownac naklady na pilke nozna i koszykowke... nie ma co gadac:)

Emocje bomba! powiedzial bym nawet ze atomowa :D

nie panowie z Leszna ! on sie wypowiada za siebie a ty dzieciaczku zrozum ze zbiorowa odpowiedzialnosc to se w domu stosuj jak ci platki owsiane ktorys z rodzenstwa podje...

Tak samo ja bym musial napisac ze jak zwykle Poznan prowokuje ...tylko odrazu zaznaczam bym musial sprecyzowac ze prowokuje ktos tam od Muksa bo jakos do reszty poznaniakow nei mam pretensji , a swoja droga to patrese moze i z leszna a pisal kiedys ze jzu w poznaniu pomieszkuje wiec jak chcesz z nim pogadac to prosze bardzo umow sie z nim na starowce pojdziecie do pubu albo cos zreszta nei moja sprawa.
Tylko mi tu nie stosuj zbiorowej odpowiedzialnosci !!!
Życiowe bitwy nie zawsze wygrywają silni i szybsi, lecz prędzej czy później TYM, który wygrywa, jest TEN, który nieustannie myśli, że może wygrać.

Marek1990
Kadet

Postautor: Marek1990 » 16 marca 2009, 20:30

Brawo MUKS... Jak widac zwycięstwo z nami wcale nie było przypadkowe...
Gratki... :wink:

GRAM FAIR
Nowy na forum

Postautor: GRAM FAIR » 16 marca 2009, 21:12

Mozarthio pisze:...

1 ja nie proponuje panom spotkan w przeciwienstwie do ciebie
2 sadzisz sie chlopie na wszystko co sie rusza nie wiem czy jestes z tego dumny czy jaki to ma inny sens - ogarnij sie
3 przemysl co piszesz.
eM U Ka eS

Mozarthio
Kadet

Postautor: Mozarthio » 16 marca 2009, 21:49

GRAM FAIR pisze:
Mozarthio pisze:...

1 ja nie proponuje panom spotkan w przeciwienstwie do ciebie
2 sadzisz sie chlopie na wszystko co sie rusza nie wiem czy jestes z tego dumny czy jaki to ma inny sens - ogarnij sie
3 przemysl co piszesz.

ad 1 . widzisz cos zlego w spotkaniach z facetami ?

ad 2 . ogarnij sie ? czlowieczku to ty sie dowalasz do wszystkiego co Leszno robi... bo chyba dla ciebei to rozrywka ktorej ci brak najwidoczniej ...nie dosc ze wymyslasz bzdety ze Leszno zle spiewalo i probujesz jakies wojny rozpoczac to teraz lecisz z tekstem ze znowu leszno mialo cos waznego do powiedzenia jak zwykle...no tak widac dokladnie kto kogo tu prowokuje...

ad 3. kazda wypowiedz jest przemyslana moj drogi nowy forumowiczu. nie mam sobie nic do zarzucenia jak sie nei podoba to zamilcz a jawne ataki w jakikolwiek sposob na Leszno z twej strony bede zwalczal.. proste ? czy jeszcze cos przetlumaczyc by wreszcie trafilo do glowki ?
Życiowe bitwy nie zawsze wygrywają silni i szybsi, lecz prędzej czy później TYM, który wygrywa, jest TEN, który nieustannie myśli, że może wygrać.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”