play-off

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Kto, Twoim zdaniem, nie może zdobyć MP?

Lotos Gdynia
4
9%
Wisła Kraków
7
16%
Orzeł Polkowice
12
28%
AZS Gorzów Wlkp.
20
47%

Liczba głosów: 43

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 16 marca 2009, 19:44

hermes46 pisze:a ze jest DEBILIZM to wiem juz dawno. To powinno obowiazywac w meczach o 5-8 miejsce. Lub pólfinałach jako mecz decydujacy! No ale nasze władze obstawiaja ze i tak finał powinien byc Gdynia-Kraków (ale zonk nie bedzie takiego finału

Co ma piernik do wiatraka? Obecnyi system jesat wrecz przeciwko Wiśle czy Lotosowi bo łatwiej w nim o niespodziankę (np gdyby Wisła teraz wpadła na Leszno to musiałaby przy stanie 1-1 pierwszy mecz grac na wyjeździe)

Ni przypominam sobie by w ostatnich latach czy to Lotos, czy Wisła miały problemy z 1 runda PO. Chyba jedna porażka w Pabianicach Wisła a tak to rywalki nawet nie próbowały walczyć, składy bron w 30 sek 1 meczu.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 16 marca 2009, 20:03

Trzeba o tym głośno mówić bo ta reguła jest poprostu niewypałem!
Jak można zaliczać mecze z zasadniczego do playoff przecież to wypatrza całe piękno playoffów gdzie drużyna nizej notowana i nieuznawana za faworyta mogła namieszać. Ale przy stanie dwa do zera to raczej nie możliwe. Więc oby ta reguła była tylko jednorocznym i nieudanym pomysłem PLKK i za rok wracajmy do starego systemu.
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 16 marca 2009, 20:07

MARAS pisze:Trzeba o tym głośno mówić bo ta reguła jest poprostu niewypałem!
Jak można zaliczać mecze z zasadniczego do playoff przecież to wypatrza całe piękno playoffów gdzie drużyna nizej notowana i nieuznawana za faworyta mogła namieszać. Ale przy stanie dwa do zera to raczej nie możliwe. Więc oby ta reguła była tylko jednorocznym i nieudanym pomysłem PLKK i za rok wracajmy do starego systemu.

Zgadzam sie ze pomysł durny. Ale czemu zakładasz e od razu zespol slabszy musiał zaczynać od stanu 0-2? Mogl spokojnie zaczynać od 1-1 (Leszno z Wisła, Torun z Polkowicami czy Gorzowem itd) i wtedy jego szanse były duzo większe nie w normalnym systemie, w ktorym mecze wygaldały tak jak rok temu nasz mecz z Wami. Marzyliście tylko by mecze w Krakowie jak najszybciej sie skocnzyly. I tyle.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Mozarthio
Kadet

Postautor: Mozarthio » 16 marca 2009, 20:17

moim zdaneim,w zasadzie takei same jak Marasa mam te zdanie ...durny pomysl a to z jednego powodu zalozmy ze Tecza Leszno jest na fali to tak na dobra sprawe przystepowanei z nozem na gardle ze ten mecz albo nic moze podciac nie jedną zawodniczke! presja panowie presja ze jak przegramy to jest out nie jest zbyt ciekawa ok, znajda sie tacy co powiedza ze tkaie leszno zagra przynajmniej na max mozliwosci z polkowicami u sibie i mzoe wygraja ...no a ja sie pytam co z tego ? ygramy u siebie jedziemy do Polkowic i w sobote beda baty bo dziewczyny nie wytrzymią tej presji na 2 mecze... powinna byc zasada jak rowny z rownym ...i tak system ze 1 z 8 2 z 7 itd premiuje wyzej rozstawione druzyny. A dzis mamy sytuacje ze wszyscy maja bilnas z dolu 2:0 czgo sie nalezalo spodziewac zwlaszcza jak mamy 2 potentatow i 2 dobrze grajace dzis druzyny czyli Gorzow i Polkowice i tlumaczenia ze leszno moglo miec wisle i by bylo 1:1 tez nic nei daje dla mnie to jest ogolnie strata paru meczow jako kibica i tyle nikt mi nie odda wyjazdu do polkowic przynajmnie j2 i jednego meczu u siebie ...a tka moze byc tylko jeden u siebie ..i gdzie tu promowanie koszykowki zenskiej? jak mi ktos powie ze sezon dlugi i meczacy to strzele chyba w łeb :P ile to przerw bylo na tamto i tamto na lotos i wisle w euro itd panowie z plkk dali ciala !!
Życiowe bitwy nie zawsze wygrywają silni i szybsi, lecz prędzej czy później TYM, który wygrywa, jest TEN, który nieustannie myśli, że może wygrać.

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 16 marca 2009, 20:20

No dobra przyznaje w zeszlym roku wybitnie nam nie poszlo w meczach pierwszej rundy, w pierwszym meczu w Krakowie chyba coś koło czterdziestu pkt rzuciliśmy. Ale patrzą pare lat wstecz nie bylo tak źle bo np. z Włókniarzem walczyliśmy aż w 5 meczach. I o takie emocje i dramaturgię właśnie chodzi.
Więc system pierwszej rundy playoff może wydawać się dobry dla tych drużyn które mają zaliczke dwa do zera w ćwierćfinale i nie męcząc sie w pięciomeczowym maratonie, szybko i bez zmęczenia awansują do półfinałów.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 16 marca 2009, 20:27

Mozarthio pisze:moim ile to przerw bylo na tamto i tamto na lotos i wisle w euro itd panowie z plkk dali ciala !!

Jakie przerwy na Wisłę i Lotos? :| Mecz w pucharze w środku tygodnia. tylko w PO jeden mecz w piątek, wiec 2 spotkania przelozone (spotkania, a nie kolejki). rozumiem ze w pilke powinno tak być ze w środę Lech gra np z Wisła w lidze, a w czwartek w PUEFA?

Przerw w tym roku praktycznie wcale nie było, nawet mecz gwiazd odwołano, suprpuchar grany w weekend w którym były tez rozgrywki ligowe. Granie co tydzień albo i częściej. W lidze jest za dużo zespołów (12 byłoby ok) i nie ma gdzie zmieścić rozgrywek, zwłaszcza przy nowym sposobie rozgrywania kwalifikacji i finałów ME.

Maras: od sezonu 2001/02 (od tego momentu jest archiwum na PLKK..) nie zdarzyło sie by zespół z miejsc 5-8 wyeliminował w 1 rundzie PO kogoś z miejsc 1-4.

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 16 marca 2009, 20:32

Poprostu trzeba zmniejszyc lige do 10 druzyn i problemu nie bedzie ;) a liga moze byc atrakcyjniejsza :)... w dodatku moze takiej przepasci miedzy PLKK a 1 liga by nie bylo :roll:
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

kristofer
Kadet

Postautor: kristofer » 16 marca 2009, 20:44

a może by tak 10-zespołową zamkniętą ekstraklasę zrobić z udziałem zespołów, które mają stabilną sytuację finansową.
A można byłoby ją powiększyć tylko w przypadku znalezienia się zespołu, który te warunki spełniałby. Jeśli liga rozbudowałaby się, np. do 16 drużyn, to też znalazłoby się rozwiązanie. Podzielić na Północ-Południe, bądź słowo 8 zespołów i każdy z każdym (wchodzą cztery zespoły do walki o mistrzostwo Polski - z zaliczeniem wyników z poprzedniego etapu i grają potem system mecz i rewanż z pozostałą czwórką - nie byłoby aż tak dużo spotkań, bo I faza - 14 spotkań, plus 8 spotkań w II fazie, co daje 22 mecze, a więc dwa mniej niż w obecnym sezonie i dalej tradycyjne play-off).

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 17 marca 2009, 00:00

Dziesięciozespołowa liga jest zdecydowanie za mała jak na taki duży kraj jak Polska. Optymalna jest liczba 14 drużyn, a minimalna 12 drużyn. Ale temat niedotyczy wielkościu ekstraklasy tylko zasad rozgrywania playoff.

feri
Młodzik

Postautor: feri » 17 marca 2009, 09:45

MARAS pisze:Dziesięciozespołowa liga jest zdecydowanie za mała jak na taki duży kraj jak Polska. Optymalna jest liczba 14 drużyn, a minimalna 12 drużyn. Ale temat niedotyczy wielkościu ekstraklasy tylko zasad rozgrywania playoff.

Kiedyś też tak uważałem i w gdy żużlu ograniczono liczbę drużyn w ekstralidze do 8 byłem załamany, ale okazało się, że nagle liga zrobiła sie megaciekawa. Zostali tylko najmocniejsi, nie ma mowy o tzw. dotrwaniu do końca sezonu, bo 7 miejsce i już zagrożenie spadkiem... No i efekty takie, że przed obecnym sezonem okazuje się, że liga jest teoretycznie tak wyrównana, że mistrza mogą zdobyć praktycznie 6...7 z 8 zespołów. Rynek "podzielił się" najlepszymi zawodnikami i każdy mecz w sezonie może być emocjonujący.

Nie mówię, żeby od razu ograniczać liczbę druzyn do 8, ale coś trzeba zrobić, żeby było jak najmniej meczów, w których z góry wiadomo, kto wygra, oraz zespołów, które w trakcie sezonu zwalniają najlepsze zawodniczki, bo przekalkulowali budżet... Teraz 1/3 meczów w PLKK to mecze towarzyskie...

ajaja
Młodzik

Postautor: ajaja » 17 marca 2009, 12:02

MARAS pisze:Dziesięciozespołowa liga jest zdecydowanie za mała jak na taki duży kraj jak Polska. Optymalna jest liczba 14 drużyn, a minimalna 12 drużyn. Ale temat niedotyczy wielkościu ekstraklasy tylko zasad rozgrywania playoff.

Masz przykłady w lidze siatkarzy i siatkarek. Po 10 drużyn, poziom bardzo wysoki, mecze ciekawe, z każdej ligi choć jedno w normalnej ogólnopolskiej telewizji. Reprezentacje stojące bardzo wysoko, obie grały na igrzyskach, obie w ostatnich latach zdobyłway medale czy to MŚ czy ME. W Lidze Mistrzyń Muszyna była wśród ośmiu najlepszych ekip, Piła odpadła w 1/8. O męskiej nie piszę (Częstochowa i Skra wśród ośmiu), Jastrzębski jest w Final Four Challenge Cup. Masz odpowiedź, czy mała liga może służyć rozwojowi dyscypliny.

A co do play-off. Przed sezonem widziały gały co brały. Przynajmniej mecze drużyn góry ze środkiem miały sens. Może nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie, ale najgłupsze też nie.

kulka100 tecza
Żak

Postautor: kulka100 tecza » 17 marca 2009, 19:30

Już mamy pierwszego półfinaliste Lotos grtulacje chodź to nie bylo zbyt trudne :D

bigbird
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: bigbird » 17 marca 2009, 22:20

Mysle, ze w jutrzejszych meczach moze byc naprawde ciekawie. Nie zdziwie sie, jesli we wszystkich trzech wygraja gospodarze.
Szkoda tylko, ze przez debilny przepis takie zwyciestwa im niewiele dadza... bo raczej watpie, zeby potem mieli wygrac 2 mecze na wyjezdzie...

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 17 marca 2009, 22:49

bigbird pisze:Mysle, ze w jutrzejszych meczach moze byc naprawde ciekawie. Nie zdziwie sie, jesli we wszystkich trzech wygraja gospodarze.
Szkoda tylko, ze przez debilny przepis takie zwyciestwa im niewiele dadza... bo raczej watpie, zeby potem mieli wygrac 2 mecze na wyjezdzie...

A normalnie graliby dwa mecze na wyjeździe i pewnie oba by przegrali. Czy będzie ciekawie zobaczymy, na pewno każdy z tych przeciwników jest o niebo silniejszy od Rybnika, najtrudniej chyba ma Wisła, oba mecze z Toruniem były zacięte.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 18 marca 2009, 23:07

znamy już więc pierwszą czwórkę tegorocznego sezonu, pary półfinałowe. jesteśmy dużo mądrzejsi niż pare godzin temu ;-) proponuję więc małą ankietę (którą pozwolę sobie zamieścić u góry wątku). wystarczająco jest wszędzie ankiet: "Kto wygra...", "Kto powinien..." etc., dlatego wpadł mi do głowy inny pomysł - otóż zadaję Wam, drodzy Forumowicze pytanie:

Kto nie powinien zdobyć MP?

interpretować można róznie, kazdy na swój sposob. bez napinania się itd - po prostu ciekawi mnie, który klub Waszym zdaniem nie zasłużył/nie jest godzien/nie powinien itd, itp zdobyć Mistrzostwa Polski ;-)

Pozdrawiam :)

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”