Regulamin fantasy PLKK 2008/09

Wykaż się wiedzą o baskecie, sam wygraj ligę...

Moderatorzy: BARTOLINO, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 02 lutego 2009, 12:32

Czarna lista uczestników Fantasy PLKK (Jeśli osoba znajdująca się na tej liście nie wystawi na jedna z dwóch najbliższych kolejek składu, lub wystawi skład z zawodniczkami których już w lidze nie ma, nie zostanie dopuszczona do PO i do ewentualnej kolejnej edycji)

PLKK

Brak

1 liga

Basketos
Waldi

II liga

Nas
Pietroc

Grupa A

Fan KS Odry Brzeg

Grupa B

El Guaje
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 02 lutego 2009, 21:00

W kwesti formalnej: po zakończeniu obecnych licytacji, będą jeszcze licytacje "uzupełniające" tych zawodniczek które zostaną na takich zasadach jak zawsze. Po ostatniej licytacji w każdej z grup będą jeszcze 24 godz na korekty w skaldach - wymiany itd. Potem nastąpi zamkniecie okienka transferowego.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 23 lutego 2009, 21:27

W związku z dyskwalifikacjami w ligach, nastąpią zmiany w systemie rozgrywania PO. Szczegóły wkrótce.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 08 marca 2009, 16:16

Zmiany w rozgrywkach PO:

1. PLKK - bez zmian

2. I Liga

a) miejsca 1-4 - bez zmian
b) miejsca 5-6 - w 1 rundzie PO mecz miedzy tymi zespołami, zwycięzca utrzymuje się w I lidze, przegrany gra baraże z 3 zespołem z II ligi o utrzymanie

3. II Liga:

a) miejsca 1-4: zwycięzca i 2 zespól RS maja zapewniony awans, w 1 rundzie PO grają dwumecz o zwycięstwo w lidze. Zespoły z miejsc 3-4 grają w 1 rundzie ze sobą, zwycięzca zagra baraż z 6 drużyną 1 ligi, przegrany zostaje w II lidze.
b) miejsca 5-6: oba zespoły utrzymują się w lidze, w 1 rundzie PO grają mecz ze sobą o 5 pozycję.

4. Grupy A i B:

a) mistrzowie obu grup mają awans bezpośredni, w 1 rundzie PO grają ze sobą o tytuł najlepszej drużyny obu grup
b) zespoły z miejsc 2-4 w obu grupach:

1 runda PO

zespoły z drugich miejsc pauzują
Mecz A: 3 zespół grupy A - 4 zespół grupy B
Mecz B: 4 zespół grupy A - 3 zespół grupy B

2 runda PO

Mecz C: 2 zespół grupy A - zwycięzca meczu B (wygrany z pary wchodzi do II ligi)
Mecz D: 2 zespół grupy B - zwycięzca meczu A (wygrany z pary wchodzi do II ligi)
Mecz E: przegrany z meczu A - przegrany meczu B - mecz o 7 miejsce w rozgrywkach grupowych.

c) zespoły z miejsc 5-8 w obu grupach - bez zmian

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 05 kwietnia 2009, 15:42

Tabele końcowe Fantasy PLKK sezonu 2008/09

PLKK

1. Ann - mistrz
2. BlackJuRy
3. Greebo
4. Bartolino
5. Betti
6 Fearless – spadek
7 Simon – spadek
8. DaRiO – spadek

1 liga

1. Garnett - awans
2. Fufurek – awans
3. Kuba – awans
4. Ałgaja
5. tadziu
6. Forester – spadek
Basketos DSQ
Waldi DSQ

2 liga

1. siero - awans
2. Jimmy – awans
3. rosso-nero – awans
4. schwarcus
5. KyS
6. diablewcielone:p
Nas – DSQ
Pietroc DSQ

Grupy A i B (wspołnie)

1. Bartas - awans
2. Paulo2907 - awans
3. Michu23 - awans
4. Przemoe – awans
5. Eve
6. Golew
7. Akakiusz
8. Szymon
9. plmichal
10. Endrju
11. koszykarz
12. walker
13. xavery2
14. rodgers – kibic z Torunia
15. Longerinho
16. gilus

Fan KS Odry Brzeg DSQ
El Guaje DSQ

Osoby zdyskwalifikowane nie maja prawa gry w przyszłym sezonie.

Skład grup w sezonie 2009/10 (o ile do niego dojdzie i o ile wszyscy grający w tym sezonie zdecydują się na ponowny udział w zabawie)

PLKK

Tabele koncowe Fantasy PLKK sezonu 2008/09

PLKK

1. Ann (m)
2. BlackJuRy
3. Greebo
4. Bartolino
5. Betti
6. Garnett (b)
7. Fufurek (b)
8. Kuba (b)

1 liga

1 Fearless (s)
2 Simon (s)
3. DaRiO (s)
4. Ałgaja
5. tadziu
6 siero (b)
7. Jimmy (b)
8. rosso-nero (b)

2 liga

1. Forester (s)
2. schwarcus
3. KyS
4. diablewcielone:p
5. Bartas (b)
6. Paulo2907 (b)
7. Michu23 (b)
8. Przemoe (b)

Grupy

1. Eve
2. Golew
3. Akakiusz
4. Szymon
5. plmichal
6. Endrju
7. koszykarz
8. walker
9. xavery2
10. rodgers – kibic z Torunia
11. Longerinho
12. gilus

Jeśli ktoś zrezygnuje lista przesuwa sie „w góre”. Ilość grup regionalnych i ich skład uzależniony od liczby chętnych do gry w przyszłym sezonie.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 05 kwietnia 2009, 19:47

Zmiany w regulaminie na przyszły sezon:

- skład będzie należało wystawić do 1 meczu w którym wystąpi jakakolwiek zawodniczka znajdująca się w kadrze zespołu. (żeby wykluczyć możliwość: w poprzedniej kolejce wystawiłem panią x, ona gra dzień wcześniej niż reszta, wiec jak zagra dobrze to pozostawię dotychczasowe ustawienie, jak zagra źle - to zmienię.)

- aby moc oddać zawodniczkę w licytacji, będzie należało wcześniej przynajmniej raz wystawić ją do składu.

- po każdej przerwie w rozgrywkach PLKK, trwającej dłużej niż 2 tygodnie, a także przed I runda PO obowiązkowo będzie należało wystawić skład (nie będę zaliczał tego wcześniejszego).

Jesli ktos ma jakies inne sugestie/propozycje to proszę pisać.

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 05 kwietnia 2009, 21:01

1) myślałem nad czymś takim, choć zdaję sobie sprawę, że roboty będzie przy tym co nie miara...

mianowicie - system kolejkowy. (coś w rodzaju teraźniejszego naszego play-off) nie tak jak aktualnie - że każdy punktuje sobie, sumujemy, liczymy średnią i układamy tabelę. chodziłoby mi bardziej o rozpisanie KALENDARZA każdej grupy, żeby dochodziło do bezpośrednich "spotkań" jak w normalnej lidze. wtedy liczymy zwycięstwa, porażki i różnice koszy (punktów). i może być, że w jakiejś "kolejce" trafiłyby na siebie dwie drużyny z "czuba" tabeli i decydowałaby dyspozycja dnia poszczegolnych zawodniczek, zeby pokonać przeciwnika ;-)

w każdej z grup jest po 8 teamów, wtedy w każdej kolejce mamy 4 mecze. i można nawet grać systemem szkockim - po 4 spotkania miedzy kazdymi druzynami.

mam nadzieję, że w miarę jasno sie wyraziłem ;-)

2) (wzorem np. NBA) sądzę, że pierwszeństwo w drafcie powinni mieć słabsze drużyny ;-) czyli od beniaminków, do 'mistrzów' :P

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 05 kwietnia 2009, 21:20

Taki system obowiązuje w Fantasy Euroligi :). i w moim odczuciu sprawdza się tak sobie a w PLKK byłoby ciężej.:

System każdy z każdym po 4 mecze - nie realny, bo za mało kolejek przy 8 zespołach w grupie potrzebnych by było ich 28, przy 9 az 36..

Przy graniu tyko mecz i rewanż mielibyśmy z kolei tylko 14 kolejek, ktore wybrac by bylo sprawiedliwie?

Na dodatek jest dużo wiekszy problem w takim systemie z osobami odpuszczającymi grę (a poza PLKK zawsze ktoś taki się znajdywał).

PS. Odwrócony draft, rodem z NBA (WNBA) będzie obowiązywał ale.. w fantasy WNBA ;-) tu jednak zostaniemy po staremu (btw - ostatnie miejsce w drafcie jest bardzo przyjemne.. 3 razy je miałem i były to moje najlepsze sezony: awans do PLKK, wygrana w NWBA i teraz braz w PLKK)

Awatar użytkownika
golew
Kadet

Postautor: golew » 05 kwietnia 2009, 21:20

Moja propozycja nieco inna.

W PO zalicza się do tej pory wynik evalowy miedzy zawodnikami np. +0,35, prawda? Co przy wyniku 120-117 i tak jest nieistotne (120-117,35), liczyłoby się tylko przy remisie.
A gdyby tak wzmocnić znaczenie sezonu zasadniczego i w dwumeczu liczyć też średni eval zawodniczki? Czyli przykładowo powyższe 120-117 w dwumeczu oznaczałoby 12,0-11,7 i wtedy to 0,35 mogłoby przeważyć (12,0-12,05) 8)

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 05 kwietnia 2009, 21:31

ten dodatek był wprowadzony głównie bo to, by nie było problemów z remisami, ale jak się okazało parę razy miał większe znaczenie , ba.. gdyby dzis Edyta Krysiewicz nie oddał niecelnego rzutu w ostatniej sek, to przewaga Bartolino nade mną z sezonu zasadniczego 1.36 dałaby mu wygrana, mimo ze w PO to ja zdobyłbym ten punkcik więcej ;))

0,35 rzeczywiście jest nie istotne, ale juz np 2.89 (było w ktorejs parze) oznaczałoby ze w PO jedna drużyna musi nadrobić 29 punktów , to już bardzo dużo. Zwłaszcza odbiłoby się to na osobach gracjach baraże miedzy ligami. Juz teraz zespoły z wyższych lig maja duzy problem, bo z reguły dysponują słabszym skaldem niz ich oponenci. A wiadomo ze średni eval tez maja sporo niższy.

Ale ogólnie pomysł do przemyślenia.

BARTOLINO
Administrator

Postautor: BARTOLINO » 06 kwietnia 2009, 17:15

Moje propozycje:
- zwiększenia znaczenia sezonu zasadniczego przez zwiększenie handicapu w meczach PO; obecnie żeby uzyskać 1 punkt przewagi w handicapie trzeba mieć około 130 punktów przewagi w sumie. Jak dla mnie zdecydowanie za mała nagroda za taką przewagę. Namęczyłem się w regularnym i zrobiłem przewagę a przewagi handicapu w ogóle nie odczułem. Dlatego proponuję nastepujący przelicznik: 1-40 punktów przewagi w sumie- handicap 0,1; 41-80- handicap 1,1; 81-120 handicap 2,1; 121-160- handicap 3,1 itd. co 40 punktów jeden punkt handicapu więcej. Ta jedna dziesiąta jest tylko dla uniknięcia remisów.
- w przypadku meczów przekładanych na późniejszy termin, co w PLKK jest nagminne, zaliczanie średnich evali zawodniczkom z zespołów których mecz został przełożony; chyba że mecz zostanie rozegrany w ciągu dwóch tygodni od pierwotnego terminu. Zapobiegnie to sytuacjom losowym takim jak kontuzje czy rozwiązania kontraktów.
- jeśli w PO jest sytuacja jak była obecnie w 2 rundzie kiedy część zawodniczek grała w już w środę a kolejne dopiero w sobotę możliwość wymiany zawodniczki która jeszcze nie grała na inną która również ma dopiero zagrać.
"Jeśli człowiek nie odkrył czegoś, za co gotów jest umrzeć, nie jest godzien, by żyć."

https://bartolino78.wordpress.com

koszykarz

Postautor: koszykarz » 11 kwietnia 2009, 14:22

Moje propozycje :

Wydłużyć liczbę zawodniczek z 8 do 10...

w tym roku było mnóstwo roszad i zmian - a jeśli dochodzą do tego kontuzje zawodniczek - niekiedy 8 zawodniczek nie wystarczało...

zwłaszcza że w każdym zestawieniu wyjściowym muszą być 2 G , 2 F i Center - no i dwie Polki w wyjściowej piątce...

10 zawodniczek w tym niech będą 4 albo i 5 Polek obowiązkowo.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 11 kwietnia 2009, 14:42

BARTOLINO pisze:Moje propozycje:
- zwiększenia znaczenia sezonu zasadniczego przez zwiększenie handicapu w meczach PO; obecnie żeby uzyskać 1 punkt przewagi w handicapie trzeba mieć około 130 punktów przewagi w sumie. Jak dla mnie zdecydowanie za mała nagroda za taką przewagę. Namęczyłem się w regularnym i zrobiłem przewagę a przewagi handicapu w ogóle nie odczułem. Dlatego proponuję nastepujący przelicznik: 1-40 punktów przewagi w sumie- handicap 0,1; 41-80- handicap 1,1; 81-120 handicap 2,1; 121-160- handicap 3,1 itd. co 40 punktów jeden punkt handicapu więcej. Ta jedna dziesiąta jest tylko dla uniknięcia remisów.

Ok. Widzę ze kolejna osoba chce zwiększenia znaczenia RS wiec trzeba bedzie to zmienić. Bliższy jestem wersji Bartka niz golew (bo tu jednak znaczenie RS byłoby IMO za duże).

- w przypadku meczów przekładanych na późniejszy termin, co w PLKK jest nagminne, zaliczanie średnich evali zawodniczkom z zespołów których mecz został przełożony; chyba że mecz zostanie rozegrany w ciągu dwóch tygodni od pierwotnego terminu. Zapobiegnie to sytuacjom losowym takim jak kontuzje czy rozwiązania kontraktów.

Ok, przy czym jak juz wprowadzać takie ograniczenie, to wolałbym "radykalnie" - tzn normalne zliczanie evali dotyczyłoby zespołów które rozegrały swój mecz przed rozpoczęciem pierwszego spotkania następnej kolejki (a nie 2 tyg) w innym przypadku - średni eval (lub eval z nastepnej kolejki, jesli to 1 runda rozgrywek)

- jeśli w PO jest sytuacja jak była obecnie w 2 rundzie kiedy część zawodniczek grała w już w środę a kolejne dopiero w sobotę możliwość wymiany zawodniczki która jeszcze nie grała na inną która również ma dopiero zagrać.

Tutaj jestem przeciwny, głownie dlatego ze w PO graja czasami osoby mające te same zawodniczki w składzie. I mogłoby sie okazać ze obie wystawiają panią x do składu, ale potem jedna może zmienić ja na kogoś innego (bo jeszcze np jej drugi C nie grał) a druga nie. Natomiast postaram sie by terminy spotkań sie pokrywały 9o ile PZK-osz mi to umożliwi..)

Oóglnie jest bardzo nie zadowolony z PO. Nigdy nie byłem jego wielkim orędownikiem w tej grze (bo za duza losowosc) ale ten sezon był wyjątkowo fatalny. Glownie dzieki przepisom PZKO-sza (zwłaszcza 1 runda PO położyła grę na łopatki, można było wybierać miedzy pomysłem złym a jeszcze gorszym) Mam nadzieje ze w przyszłym roku wszystko wróci do normy, a jak nie to trzeba będzie sprawę przemyśleć (bo wystawianie skaldów znając evale wszystkich zawodniczek ma niewiele wspólnego z ta gra).

Przy oakzji: dojdzie jeszcze jeden przepis, dotyczący wystawiania zawodniczek z zespołów ktore "pauzuja" (tu tez głęboko wierze w parzysta liczbe druzyn w PLKK..) Do tej pory w drugiej rundzie spotkań i w PO liczyły sie średnie evale, bez względu na to czy dana zawodniczka mogalby zagrac, czy nie. Teraz to sie zmieni: zawodniczce zaliczę średni eval jedynie wtedy, jeśli grała w poprzedniej kolejce w swoim zespole lub jesli akurat w tym spotkaniu kończyłby sie okres jej zawieszenia.

Koszykarz: niestety na 10 zawodniczek nas "nie stac". Juz teraz ciężko znaleźć jakies przyzwoite zawodniczki na liscie wolnych agentów, w sytuacji gdy ktos musi dokonać wymiany. Przy 10-zawodniczkach w zespole byloby to juz zupełnie niemożliwe. Chyba ze liga zostanie powiększona do 16-tu zespołów.

koszykarz

Postautor: koszykarz » 11 kwietnia 2009, 16:12

Szkoda tego ,,powiększenia'' do 10 zawodniczek...

Padały głosy - że choćby JA - robiłem za częste zmiany... a Zwiększenie tej liczby mogłoby zmniejszyć robienie tych zmian...

No ale OK - zabawa i tak jest GIT :)

No i też mam nadzieję że jednak będzie PARZYSTA liczba drużyn - bo te pauzowanie zespołów - nieraz wypaczało wynik ...

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Re: Regulamin fantasy PLKK 2008/09

Postautor: Greebo » 06 sierpnia 2009, 05:31

Czas ożywić temat :)

W kwestii handicapu w PO:

Zdecydowałem że różnicę średnich evali będę pomnażał przez 5. Będzie to w praktyce oznaczało że każde 26 pkt przewagi w tabeli końcowej zamieni się na 1 pkt w PO. (gdyby zasada ta obowiązywała w poprzednim sezonie to np Bartolino miałby w 1 rundzie PO przewagę 6,9 pkt nad BlackJurym zamiast 1,38)

Zasada ta będzie obowiązywała tylko między zespołami z tej samej grupy.

W barażach miedzy grupami z różnych poziomów rozgrywkowych (np PLKK i 1 liga) zespół z wyższej ligi będzie miał stała przewagę = 0,1 (tylko po toby nie było problemów z remisami)

W barażach miedzy grupami regionalnymi w dalszym ciagu handicap będzie równy różnicy średnich evali (bez dodatkowego mnożnika)

Wróć do „Fantasy PLKK oraz Basket Quiz”