JUNIORKI 2008/2009

Newsy dotyczące rozgrywek młodzieżowych

Moderator: Moderatorzy

gość

Postautor: gość » 05 czerwca 2009, 09:28

Przeczytałem wywiad z trenerem lotnika Panem Piotrem i mam wrazenie,że nie wszystko jest napisane .Dokładnie śledziłem wszystkie mecze finałowe,szczególnie statystyki pomeczowe które wiele nam mówią.Lotnik odniósł duży sukces dotyczy to całego zespołu nie tylko jednej zawodniczki,samemu w koszykówkę nie da się grać tym bardziej dotrzeć tak wysoko.Aby ocenić grę zawodnika trzeba brać pod uwagę nie tylko plusy ale też minusy.Prawdę mówiąc jestem troszeczkę zniesmaczony.

krzysio
Amator

Postautor: krzysio » 05 czerwca 2009, 18:10

FAIR PLAY pisze:co sie konczy kolego? co? to ze muks zdobywa medale na wiekszosci mp ? widac to bylo w juniorkach, o starszych nie wspominam bo zapewne byles dumny... nie ja bede ci tlumaczyc ze jestes w bledzie kolego ale pozyjemy... chlopaczku masz jakis kompleks wyraznie to widac, tata ci wpoil do glowki ze muks jest ble no i kontynuujesz w wieku lat 12 to wizje... zastanow sie

w tym roku MUKS zdobył medal tylko w U-18. Oczywiście zdobyłby zapewne też w U-20, gdyby nie poznańska chytrość. Ale już w U-16 i U-14 MUKS-u nie uświadczysz i dlatego napisałem, że ta hegemonia się kończy. Nie wiem z czego miałem być dumny, nie jestem związany z żadnym z klubów, które uczestniczyły w finałach U-20. Tata mój nie ma zielonego pojęcia, że istnieje jakiś MUKS Poznań i te "sukcesy" mu "zwisają". A już skąd masz informację, że mam 12 lat, to naprawdę nie wiem, ale w Poznaniu pewno wszystko lepiej wiedzą... I jak widzę jednak kontynuujesz dialog :lol:

ajaja
Młodzik

Postautor: ajaja » 05 czerwca 2009, 19:52

Tak, podobnie jak się skończy dobranocka i miś Uszatek zaśpiewa "Pora na dobranoc, bo już księżyc świeci" i Krzysio pójdzie spać :)

walker
Amator

Postautor: walker » 05 czerwca 2009, 21:00

Krzysiu niestety ma racje,Muks stracił swoją renomę i za szybko jej nie odzyska.Moim zdaniem Gorzów będzie kierunkiem dla młodych talentów z tej części kraju.Ale w tym roku Gdynia NR 1 :)
AG

gość

Postautor: gość » 06 czerwca 2009, 08:57

Znawcy macie problem kto numerem jeden ,kto dwa.Czy to jest ważne,najważniejsze???Więcej pokory.Nie jestem fanem MUKS-u Poznań,ale trzeba mieć szacunek,że młodzież chętnie tam idzie,chce tam grać i są ku temu odpowiednie warunki/obiekty,finanse/itp.Cieszy mnie że takich ośrodków jest coraz więcej,nie koniecznie w znanych i dużych ośrodkach.Kiedyś gdy przychodziły finały w grupach młodzieżowych można było przewidzieć kto będzie w nich grał.Czy kilka lat temu ktoś słyszał o Wierzawicach lub Kolbutach.

wagar
Nowy na forum

Postautor: wagar » 06 czerwca 2009, 13:30

walker pisze:Krzysiu niestety ma racje,Muks stracił swoją renomę i za szybko jej nie odzyska.Moim zdaniem Gorzów będzie kierunkiem dla młodych talentów z tej części kraju.Ale w tym roku Gdynia NR 1 :)
Gdynia ????? A TO CIEKAWE na jakiej podstawie tak sądzisz ???w Muksie rzeczywiście źle sie dzieje w mlodszych grupach , chyba extraklasa przerosła ich organizacyjnie , mysle że to główny powód braku sukcesów w u16 i u 14 . wszystkie siły poszły na utrzymanie w lidze , bo trudno mówic ze jakichkolwiek uzyto w meczach juniorskich , róznica poziomów między muksiarami a resztą była OGROMNA , za rok pewnie sie jeszcze powiekszy ( chyba że nie będą grały w finałach podstawowymi zawodniczkami )bo trzon zespołu stanowi rocznik 92 . Sześć z nich (same 92 ) dostało się do 18 sto osobowej kadry u 18 ,a trzy do dwunastki , to o czymś świadczy ,

walker
Amator

Re: JUNIORKI 2008/2009

Postautor: walker » 08 czerwca 2009, 08:04

Napisałem Gdynia nr.1 na podstawie czterech finałów MP w tym już dwa złota :!: Wczoraj młodziczki zdeklasowały w finale Wieliczkę,wcześniej juniorki starsze nie dały złudzeń kto jest najlepszy,juniorki szóste i kadetki nie bez szans na medal.Tak że proszę o trochę obiektywizmu z Twojej strony i nie pisz że Gdynia kupuje zawodniczki bo młodziczki i kadetki to w 100% Gdynianki.
AG

ajaja
Młodzik

Postautor: ajaja » 08 czerwca 2009, 13:41

walker pisze:wcześniej juniorki starsze nie dały złudzeń kto jest najlepszy,

Tu zajrzyj przyjacielu
http://www.pzkosz.pl/mmp/stat/2009/juni ... al/4_6.pdf

Późjniej stało jak się stało, siła przebicia klubów z Gdyni, Gorzowa i Polkowic okazała się we władzach PZKosz większa, niż MUKS. Ale ten temat wałkowaliśmy tu już wiele razy.

W każdym bądź razie powyższe stwierdzenie jest lekko humorystyczne :D

Co by nie mówić, tendencja szkolenia młodzieży idzie w kierunku wielkich ośrodków, przynajmniej od kadetek w górę. Ale to dobrze, przynajmniej bezwartościowy SMS straci całkowicie znaczenie. Niech te najlepsze dziewczynki zdobywają umiejętności w Gorzowie, GTK, MUKSie czy Koronie. Może wyrośnie z nich jakaś lepsza rozgrywajka od Pawlak czy Gajdy :)

walker
Amator

Postautor: walker » 08 czerwca 2009, 18:14

Humorystyczne to jest zrzucanie winy na inne kluby za swoje błędy żeby nie powiedzieć próbę oszustwa.Wydaje mi się że się mylisz co do kierunku szkolenia młodzieży-mam nadzieje że przynajmniej do juniorki zespoły takie jak Konin,Wierzawice,Przemków,Kolbudy,Wieliczka czy Szprotawa nie rozpadną się.Link który podałeś nie do końca oddaje siłę zespołów,Gdynia zgrywała się i prawdziwą siłę pokazała dopiero w finałach co nie znaczy że Muks przegrałby tą konfrontacje.Co do SMSu to nie do końca się zgadzam że jest bezwartościowy-na pewno czas na zmiany-a już zupełnie nie rozumiem dlaczego taki potentat szkoleniowy jak Muks nie może mieć szkolenia w młodziczkach czy kadetkach skoro może mieć Gorzów czy Gdynia,pisanie o skupieniu się na utrzymaniu Ekstraklasy jest dopiero humorystyczne bo kadra szkoleniowa w poznańskim klubie to chyba nie dwóch czy trzech trenerów.Moim niepokornym 8) okiem to po prostu chęć pojechania na zasłużonej opinii kuźni talentów i przejmowania częściowo już ukształtowanej młodzieży zamiast wykorzystując swoje doświadczenie szkolić u podstaw.Jak byś nie liczył, kogo byś nie obwiniał Gdynia 4finały na 4(już dwa złota) Gorzów 3 finały- nie chce być wredny pisząc że w łącznej klasyfikacji chyba i Wierzawice powinny być wyżej od MUKSu.Czas posypać głowę popiołem przestać patrzeć na to co było kiedyś bo rocznik 92 w Muksie może się okazać ostatnim który będzie zdobywał medale(a było by to ze stratą dla całej polskiej koszykówki) Nie łudzę się że otworzę Ci oczy na fakty ale prawda jest taka ,że coraz więcej osób ze środowiska koszykarskiego ma ekipę z Poznańskiego Muksu za krętaczy,bufonów i osoby które chcą osiągnąć cel po trupach,a to zaowocuje tym iż trenerzy z mniejszych ośrodków szkoleniowych będą namawiali swoje perełki na kierunek Gdynia,Gorzów,Polkowice,Kraków czy Rybnik(mam nadzieję że w wieku juniorki starszej a nie wcześniej).SMS powinien stwarzać szanse dziewczynom które w swoich klubach po kadetce nie mają już szansy rozwoju a jeśli któryś klub kupi je wcześniej i chce łożyć na utrzymanie i stypendium w SMSie to Bóg zapłać 8)
AG

Stary
Nowy na forum

Postautor: Stary » 08 czerwca 2009, 19:39

walker pisze:Humorystyczne to jest zrzucanie winy na inne kluby za swoje błędy żeby nie powiedzieć próbę oszustwa.Wydaje mi się że się mylisz co do kierunku szkolenia młodzieży-mam nadzieje że przynajmniej do juniorki zespoły takie jak Konin,Wierzawice,Przemków,Kolbudy,Wieliczka czy Szprotawa nie rozpadną się.Link który podałeś nie do końca oddaje siłę zespołów,Gdynia zgrywała się i prawdziwą siłę pokazała dopiero w finałach co nie znaczy że Muks przegrałby tą konfrontacje.Co do SMSu to nie do końca się zgadzam że jest bezwartościowy-na pewno czas na zmiany-a już zupełnie nie rozumiem dlaczego taki potentat szkoleniowy jak Muks nie może mieć szkolenia w młodziczkach czy kadetkach skoro może mieć Gorzów czy Gdynia,pisanie o skupieniu się na utrzymaniu Ekstraklasy jest dopiero humorystyczne bo kadra szkoleniowa w poznańskim klubie to chyba nie dwóch czy trzech trenerów.Moim niepokornym 8) okiem to po prostu chęć pojechania na zasłużonej opinii kuźni talentów i przejmowania częściowo już ukształtowanej młodzieży zamiast wykorzystując swoje doświadczenie szkolić u podstaw.Jak byś nie liczył, kogo byś nie obwiniał Gdynia 4finały na 4(już dwa złota) Gorzów 3 finały- nie chce być wredny pisząc że w łącznej klasyfikacji chyba i Wierzawice powinny być wyżej od MUKSu.Czas posypać głowę popiołem przestać patrzeć na to co było kiedyś bo rocznik 92 w Muksie może się okazać ostatnim który będzie zdobywał medale(a było by to ze stratą dla całej polskiej koszykówki) Nie łudzę się że otworzę Ci oczy na fakty ale prawda jest taka ,że coraz więcej osób ze środowiska koszykarskiego ma ekipę z Poznańskiego Muksu za krętaczy,bufonów i osoby które chcą osiągnąć cel po trupach,a to zaowocuje tym iż trenerzy z mniejszych ośrodków szkoleniowych będą namawiali swoje perełki na kierunek Gdynia,Gorzów,Polkowice,Kraków czy Rybnik(mam nadzieję że w wieku juniorki starszej a nie wcześniej).SMS powinien stwarzać szanse dziewczynom które w swoich klubach po kadetce nie mają już szansy rozwoju a jeśli któryś klub kupi je wcześniej i chce łożyć na utrzymanie i stypendium w SMSie to Bóg zapłać 8)

MUKS szuka (szkoli ?) dzieci nawet na Mistrzostwach Młodziczek w Kolbudach
- one maja po 13-14 lat! Powodzenia!

ajaja
Młodzik

Postautor: ajaja » 08 czerwca 2009, 20:42

walker pisze:nie rozumiem dlaczego taki potentat szkoleniowy jak Muks nie może mieć szkolenia w młodziczkach czy kadetkach skoro może mieć Gorzów czy Gdynia

MUKS - Mistrz Polski Kadetek 2004, 2005, 2006, 2007, 2008.
Ale nie zawsze się udaje, teraz mają przerwę. Mają drużyny w młodziczkach i kadetkach, ale nie weszły do rozgrywek krajowych, w młodziczkach przez głupi walkower z Rawiczem, bo ktoś przepisów nie znał :) A tak miałyby w WLKP drugie miejsce i awans.

walker pisze:Moim niepokornym okiem to po prostu chęć pojechania na zasłużonej opinii kuźni talentów i przejmowania częściowo już ukształtowanej młodzieży zamiast wykorzystując swoje doświadczenie szkolić u podstaw.

Wiesz ile szkół podstawowych i koszykarskich przedszkoli skupia pod sobą MUKS? Nie wiesz, nie pisz bredni. Zapytaj u źródła, zadzwoń do klubu. Dostaniesz dokładne dane. Może ktoś z tego klubu, kto pewnie zagląda na to forum, napisze.

walker pisze:Jak byś nie liczył, kogo byś nie obwiniał Gdynia 4finały na 4(już dwa złota) Gorzów 3 finały- nie chce być wredny pisząc że w łącznej klasyfikacji chyba i Wierzawice powinny być wyżej od MUKSu. Czas posypać głowę popiołem przestać patrzeć na to co było kiedyś bo rocznik 92 w Muksie może się okazać ostatnim który będzie zdobywał medale(a było by to ze stratą dla całej polskiej koszykówki) Nie łudzę się że otworzę Ci oczy na fakty ale prawda jest taka ,że coraz więcej osób ze środowiska koszykarskiego ma ekipę z Poznańskiego Muksu za krętaczy,bufonów i osoby które chcą osiągnąć cel po trupach,a to zaowocuje tym iż trenerzy z mniejszych ośrodków szkoleniowych będą namawiali swoje perełki na kierunek Gdynia,Gorzów,Polkowice,Kraków czy Rybnik(mam nadzieję że w wieku juniorki starszej a nie wcześniej).

Wyżej, to może być tylko GTK, chyba że liczysz model amerykański. Jankesi też się szczycili, że w Pekinie na IO zdobyli więcej medali, niż Kitajce. To, że w złotych przegrali 26:51, nie miało znaczenia :)

Nie da się ukryć, że jak ktoś osiąga sukcesy, to nie jest lubiany. Myślę, że MUKSie też zdają sobie z tego sprawę. A co będzie, przyszłość pokaże. Dla mnie najważniejsze jest to, że w całej Wielkopolsce szkolenie jest na coraz wyższym poziomie, bo to nie tylko MUKS, ale i rosnący w siłę AZS świetnej specjalistki od szkolenia młodzieży pani Łabędzkiej, Konin, Rawicz, Ostrów itd. A efekt miałeś choćby na ostatniej OOM, gdzie Wielkopolska wygrała prawie tak łatwo, jak MUKS MPJ.

ajaja
Młodzik

Postautor: ajaja » 08 czerwca 2009, 20:46

Stary pisze:MUKS szuka (szkoli ?) dzieci nawet na Mistrzostwach Młodziczek w Kolbudach
- one maja po 13-14 lat! Powodzenia!

A Pan, panie trenerze, nie wypatrzył czasem kogoś w Bryzie, Górniku czy innym Koninie?

Ole...

Postautor: Ole... » 08 czerwca 2009, 21:25

Pani Trener Łabędzka juz idzie w ślady MUKS-u i skaptowała poza plecami trenerów dziewczynę z Kasprowiczanki Ostrów. Nie ma to jak poznańska zaradność...:)

walker
Amator

Postautor: walker » 08 czerwca 2009, 21:56

Czyli mogę jako Gdynianin mówić,pisać że Gdynia nr.1 w tym roku?-oczywiście z zaznaczeniem zmowy na linii Gdynia/Gorzów/Polkowice w MPJS i ludzkiego błędu w młodziczkach? 8)
Uspokoiłeś/aś mnie jeśli chodzi o szkolenie najmłodszych koszykarek w Poznaniu,zwracam honor-może po prostu słabszy rocznik się trafił. Nie atakuje Muksu, tylko twierdzę że stracił na renomie i to nie przez brak sukcesów(bo one są: juniorki/mimo wszystko były faworytem MPJS) tylko przez machlojki i samą osobę pana Jabłońskiego a dobra praca z młodzieżą w Polkowicach,Gorzowie,Rybniku,Krakowie czy w wspomnianym przez Ciebie Koninie a nawet rywalu zza miedzy AZS-ie daje młodym koszykarkom i ich rodzicom lepszą alternatywę do rozwoju.

Bez fałszywej skromności :D pozdrawiam ze stolicy polskiej koszykówki
AG

ajaja
Młodzik

Postautor: ajaja » 09 czerwca 2009, 11:07

Już bez tej złośliwej ironii możesz pisać, że Gdynia jest stolicą seniorskiego i młodzieżowego basketu w tym roku. Kobiecego, a pewnie w przyszłym roku i męskiego, skoro Prokom Gdynia będzie w PLK :)

Wróć do „Koszykówka młodzieżowa”