Niechciany klub z Poznania

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Niechciany klub z Poznania

Postautor: Wojteg » 20 lipca 2004, 08:21

Drużyna wicemistrzyń Polski, AZS Poznań, kilka tygodni temu straciła głównego sponsora, a w najbliższy piątek może nie otrzymać licencji na występy w ekstraklasie. PLKK chce bowiem ukarać klub za niespłacanie długów swojego poprzednika, Quaya. Groźba wyrzucenia drużyny z ligi jest całkiem realna, choć jest ona wizytówką miasta.

Akademicki klub otrzymał przed tym sezonem podwyższoną dotację na działalność sekcji (do końca roku miasto przekaże mu 300 tys. zł). ,,Powiem szczerze, że nie zastanawiałem się jeszcze, co będzie jak nie otrzymamy licencji od Polskiej Ligi Koszykówki Kobiet. Może będziemy mogli grać w I lidze, a może nie będziemy mogli w ogóle uczestniczyć w rozgrywkach szczebla centralnego. Liczymy się z taką ewentualnością i dlatego podpisujemy kontrakty z zawodniczkami w ten sposób, by mieć możliwość ich rozwiązania. Nie chcę niczego przesądzać, ale dano nam odczuć, że jesteśmy niechcianym dzieckiem’’ - stwierdził dyrektor i jednocześnie trener akademiczek, Roman Haber.

Obrazek
Czyżby koszykarki AZS-u szukały na parkiecie licencji na występy w PLKK? Fot. A. Szozda

Szczególny przypadek

Zagrożenie wykluczenia AZS-u z ligowej rywalizacji jest poważne, ponieważ poznański klub nie przyznaje się do sukcesji po swoim poprzedniku, czyli Quayu. ,,AZS to szczególny przypadek w skali kraju. Rok temu przejął zobowiązania wobec zawodniczek, ale praktycznie nic z tego nie wynikało. Jesteśmy w stałym kontakcie z byłymi zawodniczkami i nie możemy pomijać ich racji. Właśnie brak spłaty zadłużenia to największa przeszkoda w przyznaniu licencji klubowi przez PLKK’’ - stwierdził prezes tej organizacji, były międzynarodowy sędzia, Wiesław Zych, który bardzo niechętnie udzielił jakiejkolwiek wypowiedzi na niezwykle ważny dla kibiców temat.

Kto kogo powinien rozliczyć

Odmiennego zdania jest Haber, który uważa, że rok temu sytuacja była podobna, a mimo to poznański klub otrzymał zgodę na występy w PLKK. ,,Po pierwsze Quay jest niewypłacalny, a to on podpisywał niebotyczne kontrakty z zawodniczkami. Po drugie koszykarki protestują i kierują sprawy do sądu, ale kwoty zaległości wobec nich byłego pracodawcy nie są znane. Przynajmniej dla mnie. Po trzecie trzeba zadać pytanie dlaczego PZKosz., wspólnie z PLKK, nie dopracował się systemu kontroli finansów w klubach i dlaczego interesuje się sprawą licencji dopiero teraz. Po czwarte wreszcie może lepiej byłoby, gdyby panowie z centrali nie dzielili się na dwie organizacje, tylko stworzyli jedno ,,źródełko’’ dochodów’’ - dodał Haber. Słusznie doświadczony działacz i szkoleniowiec zauważył, że nikt w koszykarskiej centrali nie rozliczył się np. z opłaty za ,,dziką kartę’’ Astorii Bydgoszcz w ekstraklasie koszykarzy. Kwota 500 tys. zł rozpłynęła się jak kamfora, choć działacze zapewniali, że pobierają ją na cele szkoleniowe, a nie administracyjno-biurowe.

Mądra otwiera listę wierzycieli

Wracając jednak do problemów AZS-u, to warto wiedzieć, o ile złotych kierownictwo PLKK chce uszczuplić budżet klubu. Roszczenia zawodniczek mogą sięgać nawet kwoty 200 tys. zł, gdyż poprzednie władze nie miały finansowych ograniczeń przy podpisywaniu umów. Należnych pieniędzy z tytułu kontraktów nie otrzymały Ilona Mądra (klub zalega jej najwięcej, bo aż 80 tys. zł), Karolina Żurkowska, Marta Korgiel, Monika Sibora i Aleksandra Karpińska. Co ciekawe dwie ostatnie są blisko ponownego zatrudnienia w AZS-ie.

W ekipie Habera znajdzie się też prawdopodobnie skrzydłowa Joanna Lorek z Cukierków Brzeg, Joanna Jarkowska z Unii Swerzędz, doskonale znana w Poznaniu, Reda Aleliunaite, a także Monika Ciecierska i Beata Krupska-Tyszkiewicz (obie grały w AZS-ie w poprzednim sezonie). ,,Cieszę się, że Beata została z nami, bo chcę, żeby była gwarancją wiarygodności klubu dla innych zawodniczek. Poza tym założenia są takie, że drużyna ma być związana z Poznaniem i nie powinno być w niej rewolucji kadrowej, co sezon’’ - przyznał trener akademiczek.

Nowe oblicze wicemistrzyń Polski może jednak w piątek zamienić się w papierową wyliczankę. Jeśli PLKK wyda wyrok skazujący, to AZS pogrąży się w niebycie. ,,Nie wiem, co się z nami stanie bez licencji. Pewnie do akcji będą musiały wkroczyć władze sportowe’’ - zakończył Haber.

Wiesław Zych prezes PLKK

Być może do piątku AZS prześle do nas taką informację, która będzie stanowiła przełom w sprawie i ewentualnie wpłynie na naszą decyzję, dotyczącą przyznania licencji poznańskiemu klubowi. Mogę zapewnić, że będzie ona przemyślana i zgodna z wytycznymi PZKosz.

Opłaty i kary pobierane przez PLKK

- wpisowe (w tym licencje zawodniczek i trenerów) 10000 zł
- opłata za formułę open (możliwość zatrudnienia zagranicznych zawodniczek) 10000 zł
- opłata za wypożyczenie zawodniczki 1300 zł
- rozliczenie delegacji sędziego boiskowego 600 zł
- rozliczenie delegacji komisarza technicznego 450 zł
- kara za wycofanie drużyny z ekstraklasy 5000 zł
- kara za rozegranie meczu piłką inną niż Molten 500 zł
- kara za zmianę terminu meczu lub gospodarza 300 zł
- kara za brak logo ligi na tablicy 200 zł

PAT - Gazeta Poznańska

Awatar użytkownika
Viallos
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: Viallos » 20 lipca 2004, 08:37

Może w końcu ktoś pójdzie po rozum do głowy i zrobi porządek. Bo bałagan w tej chwili jest nie do pomyślenia. Z drugiej strony jakiś system kontroli finansów klubów też by się przydał.

A argument Habera że w zeszłym roku dostrali licencję to w tym dlaczego miałoby być inaczej jest śmieszny. Dostali licencje ale mieli spełnić jakieś warunki - nie spełnili ich to papa!

Ktoś musi w końcu podjąć męską decyzję. I będzie to ostrzeżenie dla innych klubów które wypierają się długów i stosują podobne praktyki.

Na koniec dodam iż nie prawdą jest że w Poznaniu były niebotyczne kontrakty. Zapewniam was że tak nie było.

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 20 lipca 2004, 15:07

W obu sytuacjach moze dojść do niebezpiecznego precedensu, Jeśli nie dopuszczą ich do rozgrywek, w panikę wpadnie połowa klubów PLKK i szybko liga może sie zastraszająco skurczyć choć jak na razie tylko AZS jest zagrożony odmową licencji. Jeśli AZS zostanie dopuszczony do rozgrywek to precedens będzie jeszcze niebezpieczniejszy bo oznczać będzie iż wszelkie ostzreżenia, warunkowe dopuszczania do rozgrywek itd nie maja najmniejszego znaczenia a dziewczyny mogą swoich dłużników cmoknąć w przysłowiowy wentyl :?
Obrazek
Obrazek

Gość

Postautor: Gość » 20 lipca 2004, 17:58

Frajerzy z Poznania won z LIGI!!!!
Precz z frajerstwem!!!
Poznań oddaj nasze 2 mln!! :x

Nikt juz chyba nie liczy na to że odzyska jakieś pieniądze z tego p........... Poznania ale tak dla przykładu powini ich kopnąć w dupe.
Słaby na bezrobocie!

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 20 lipca 2004, 18:33

Anonymous pisze:Frajerzy z Poznania won z LIGI!!!!
Precz z frajerstwem!!!

Nikt juz chyba nie liczy na to że odzyska jakieś pieniądze z tego p........... Poznania ale tak dla przykładu powini ich kopnąć w dupe.
Słaby na bezrobocie!

Bez komentarza dziecioku jeden skądkolwiek jesteś! W lidze są bardzie zadłużone kluby niż AZS!!! Co sie tak na nas uwzieliście!! :D
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 20 lipca 2004, 19:01

MARAS pisze:
Anonymous pisze:Frajerzy z Poznania won z LIGI!!!!
Precz z frajerstwem!!!

Słaby na bezrobocie!

Bez komentarza dziecioku jeden skądkolwiek jesteś! W lidze są bardzie zadłużone kluby niż AZS!!! Co sie tak na nas uwzieliście!! :D
Zgadzam sie z Tobą Maras ze wypowiedx tego gościa jest żenująca. Zyczę Poznaniowi tej licencji bo to zasłużone dla polskiego basketu miasto, ale rzucając hasło w stylu "co się nas tak uwzięliście" przypominasz mi posłankę Hojarską co to ma w repertuarze tekst : "... i co z tego ze ukradłam skoro inni kradną więcej...", zwłaszcza ze nie wiesz jakie doładnie długi mają inne kluby, sekcje, moze się okazać ze Quay był w tej dziedzinie liderem :?
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
MARIO
Kadet

Re: Niechciany klub z Poznania

Postautor: MARIO » 20 lipca 2004, 21:55

Wojteg pisze:Opłaty i kary pobierane przez PLKK

- wpisowe (w tym licencje zawodniczek i trenerów) 10000 zł
- opłata za formułę open (możliwość zatrudnienia zagranicznych zawodniczek) 10000 zł
- opłata za wypożyczenie zawodniczki 1300 zł
- rozliczenie delegacji sędziego boiskowego 600 zł
- rozliczenie delegacji komisarza technicznego 450 zł
- kara za wycofanie drużyny z ekstraklasy 5000 zł
- kara za rozegranie meczu piłką inną niż Molten 500 zł
- kara za zmianę terminu meczu lub gospodarza 300 zł
- kara za brak logo ligi na tablicy 200 zł

Niezłe sumki :? netto czy brutto ?? Pamiętacie te śmieszne 5 patyków które trzeba było wpłacić w poprzednim sezonie, a które nękało większość klubów m.in. Ślęzę Wrocław... :?

Jeśli chodzi o AZS Poznań to pozostawię ten twór bez komentarza... ale nieźle kombinują, aby uciec od zobowiązań wobec zawodniczek...ehh...

Awatar użytkownika
majoneez
Kadet

Postautor: majoneez » 21 lipca 2004, 22:37

a mi się wydaje, że sytuacja poznańskiej koszykówki byłaby bardziej normalna gdyby kilka lat temu Olimpia jak to się jej należało weszła do ligi zamiast Quaya. Chocholi taniec między Quayem i AZSem ma teraz swoje reperkusje. Cięzko jest zbudować coś od zera, a zwłaszcza pozyskać grono oddanych kibiców, którzy czasem w ciężkich czasach są w stanie przesądzić o być alko nie być klubu. Zupełnie nie rozumiem dlaczego Poznań pozbył sie Olimpii w ekstraklasie na rzecz Quayoazetesa ( choć ich kibice są "the best" ) :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
MARIO
Kadet

Postautor: MARIO » 22 lipca 2004, 06:43

majoneez pisze:Zupełnie nie rozumiem dlaczego Poznań pozbył sie Olimpii w ekstraklasie na rzecz Quayoazetesa ( choć ich kibice są "the best" ) :lol: :lol: :lol:

Zwłaszcza taki jeden nadpobudliwy kibic :lol: :D :wink:

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 22 lipca 2004, 17:24

Wiem o kogo ci chodzi Mario!! :D :D :D :D

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 22 lipca 2004, 17:55

majoneez pisze:a mi się wydaje, że sytuacja poznańskiej koszykówki byłaby bardziej normalna gdyby kilka lat temu Olimpia jak to się jej należało weszła do ligi zamiast Quaya. Chocholi taniec między Quayem i AZSem ma teraz swoje reperkusje. Cięzko jest zbudować coś od zera, a zwłaszcza pozyskać grono oddanych kibiców, którzy czasem w ciężkich czasach są w stanie przesądzić o być alko nie być klubu. Zupełnie nie rozumiem dlaczego Poznań pozbył sie Olimpii w ekstraklasie na rzecz Quayoazetesa ( choć ich kibice są "the best" ) :lol: :lol: :lol:

W 2002 roku quay był już, mimo sporego budżetu, kompletnym bankrutem. Wielkie długi, brak pieniędzy żeby dograć sezon. Nasz były trener wtedy głosił teorie o przejęciu spuścizny po trupie, między innymi miały wzmocnic Olimpię ekstraklasową niektóre zawodniczki ś.p.quaya (np Karpińska). Przynajmniej tak widział wszystko były trener. Niestety nie był i nie jest człowiekiem, z którym ktokolwiek w Poznaniu chciałby i potrafił się dogadać. Na dodatek kilka osób w quayu (i niestety nie tylko) postanowiło sobie trochę na trupie zarobić. Po Poznaniu rozpuszczono legendę pod tytułem "Ratujmy ekstraklasę dla Poznania" i z budżetu miasta (które już wcześniej dało olbrzymie jak na nasze warunki pieniądze) znowu popłynęły złotówki. Tajemnicą poliszynela jest fakt, że były to podobno środki pierwotnie przeznaczone na pomoc uzależnionym i walkę z nałogami w Poznaniu ;). Pieniążki z quaya nadal odpływały w kierunkach nie bardzo związanych z koszykówką, upadek był już od dawna przesądzony (może nawet zaplanowany). Do przejęcia sekcji przez Olimpię nie doszło. Awans do ekstraklasy wywołał wśród władz miasta Poznania zainteresowanie mniejsze niż zerowe. Konflikt trenera, który wczesniej rozgłaszał wszem i wobec teorie, że znalazł już sam sponsora i że na pewno klub wystąpi w esktraklasie, z działaczami, podsycany przez pewnego redaktora darmowej gazetki, doprowadził do zupełnego rozpadu. Władze PLKK i PZKOSZ interesowały się jedynie dziwnym, majowym terminem na zgłoszenie zespołu - dziwnie sztywnym gdy wezmie się pod uwagę pózniejsze "przygody" kilku zespołów. Władze miejskie od dłuższego czasu dokonują dziwnych czynów (np sprzedaż korzystnie położonych terenów pewnym osobom, znanym również od ubiegłego roku kibicom koszykówki, za pół darmo) co roku wymyślając co raz bardziej desperackie teorie odbudowy czegoś, co sami też niszczyli. Ten rok będzie przełomowy... wydawało się, że współpraca Olimpii i AZSu i poparcie miasta dla współnego projektu może stworzyć podstawy silnego tworu. Znowu jednak ktoś coś namieszał...

Tak widzę ostatnie dwa lata... oby nastepne były już tylko lepsze!
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']

Awatar użytkownika
pietroc
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: pietroc » 22 lipca 2004, 18:38

a ja uwazam ze jesli azs nie rozwiaze jakos tej sytuacji nalezy nie przyznawac licencji. juz w pilce noznej stworzyla sie chora sytuacja, gdzie PZPN po prostu boi sie komukolwiek odmowic licencji. Poco wiec one sa ? Dla przykladu we Wloszech (Fiorentina) czy we Francji (OM) potrafia nawet najbardziej znane kluby zdegradowac. I tak powinno byc. Przepisy (licencyjne tez) sa poto, zeby ich przestrzegac, zwlaszcza, jesli sa one sensowne i maja na celu podniesienie poziomu ligi.

ps. a swoja droga akurat Poznania mi nie bedzie szkoda. Poco Quay, Stary Browar itd. ? Mam nadzieje ze niedlugo odbuduje sie Olimpia.

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 23 lipca 2004, 18:02

A mi nie będzie Łodzi szkoda kiedy sie ŁKS rozleci! A Widzew już dawno poszedł w rozsypke!

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 23 lipca 2004, 23:21

MARAS pisze:A mi nie będzie Łodzi szkoda kiedy sie ŁKS rozleci! A Widzew już dawno poszedł w rozsypke!
Zaczynam mieć powoli wątpliwości co do sensu twojej obecności na tym forum, bo to ze jest z tobą czasem zabawnie i wszyscy się nieźle uśmieją nie zmienia faktu że reagujesz na pewne wypowiedzi nie nawet jak gimnazjalista a jak urażone dziecko z piaskownicy-... zdeptali mi babkę to ja im zdepczę dwie, o! Możesz oczywiście nie lubić ŁKSu, widzewa i kogo tam chcesz, totalnie mnie to wali, ale nie zmienisz tym faktu ze to Olimpia a nie Quay czy Stary Browar budzi i budzić będzie respekt i generować szacunek u większosci forumowiczów. Gdyby to co powiedział pietroc napisał np Szymon lub Mario napisałbyś ze nie byłoby ci szkoda Włókniarza czy Odry, tak na zasadzie słownego odwetu a nie z jakiegoś zasadnego, konkretnego powodu. A niestety nieprawidłowości jakie były udziałem Quaya są powodem dla którego ludziom (bo pietroc nie jest tu jakimś szczególnym wyjątkiem) nie byłoby jakoś bardzo szkoda gdyby AZS nie dostał licencji. I jeszce jedno - ŁKS jest nieomal 100 letnią wizytówką Łodzi tak jak Cracovia lub Wisła Krakowa czy Śląsk Wrocławia. AZSowi do takowej pozycji choćby w samym Poznaniu jeszcze spoooooooooooro brakuje, bo jednorazowy sukces minionego sezonu wiosny jeszcze nie czyni. Mam nadzieję ze kumasz róznice o jakich mówię.
Obrazek

Obrazek

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 24 lipca 2004, 18:19

Kumam ale ktoś musi kuźwa bronić honoru tego AZSu!

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”