ME 2009

Ligi Europejskie, Euroliga Kobiet, EuroCup Kobiet, ME oraz pozostałe rozgrywki.

Moderatorzy: ann, Ałgaja, bart_81

kristofer
Kadet

Re: ME 2009

Postautor: kristofer » 20 czerwca 2009, 21:22

ann pisze:MVP ME została oczywiście Evathia Maltsi :)

Greece forward Evanthia Maltsi was selected as the Most Valuable Player of EuroBasket Women 2009 after leading the Greeks to fifth place and their first-ever berth at the World Championship.

Maltsi led the tournament in scoring with 22.6 points per game as well as steals (3.1) and free throw percentage (91 percent) while averaging 4.2 rebounds and 1.3 assists and shooting 40 percent from three-point range.

"This is so great. Thank you to everybody. They voted for me. And that's most important. People enjoy my game. They like me. I'm so happy," Maltsi said after getting the award.

"But this trophy is for my team-mates. I want to thank them."

At the press conference following the Greece victory, the 30-year-old USK Praha star thanked her coach Konstantinos Missas for bringing her back to the national team again.

"I'm getting older. But he keeps me here. We have a great atmosphere. This is my real team, the national team.

Missas had plenty of praise for his superstar.

"She is the heart of the team and has great talent. But for me the most important thing is that even though she is a star she listens to the coaches like she's a rookie," he said.

http://www.eurobasketwomen2009.com

A najlepsza piątka turnieju to : Gruda-Maltsi-Jekabsone-Dumerc- jakaś Rosjanka...Abrosimova? Stepanova?(skleroza nie boli :oops: )

raczej Stiepanowa, bo brakuje mi drugiej podkoszowej zawodniczki :)

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 20 czerwca 2009, 21:33

a jednak Sveta:)

All-Tournament Team:
Sandrine Gruda, France
Céline Dumerc, France
Svetlana Abrosimova, Russia
Evanthia Maltsi, Greece
Anete Jekabsone-Zogota, Latvia
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 21 czerwca 2009, 08:01

4 pierwsze miejsca dla 4 jedynych w miarę kompletnych i wyrównanych zespołów. Francja zwyciężyła tym samym czym zwycięża Bourges - obroną i dobrze sie stało ze ktos utarł nosa Rosji z jej naturalizowaną gwiazdą.

Co do 5-tki turnieju to wybór Dumerc, Maltsi i Gruda nie podlega dyskusji, z Rosji ktoś tez powinien byc wyróżniony i chyba rzeczywiście Abrosimowa najbardziej na to zasłużyła a co do Jekabsone.. zawodniczka świetna, grała znakomicie ale nie zorbiła tego co Maltsi - nie dała swojemu zespołowi nawet awansu na MŚ. A miała jednak troche lepsze koleżanki i doping za plecami. Dlatego ja bym ostatnie miejsce w piatce przyznał Montananie.

MVP - Maltsi - jak najbardziej zasłużenie. OD końcówki sezonu ligowego utrzymuje sei w życiowej formie, najpierw dała Pradze (a zabrała Brnu) tytuł mistrza Czech, teraz wygrała koleżankom wycieczkę do Czech. Oj.. Bobrovski chyba jej nie lubi ;)
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

kristofer
Kadet

Postautor: kristofer » 21 czerwca 2009, 09:47

ja mam nadzieję, że europejskie zespoły nie dadzą za rok plamy na MŚ, bo od wyniku tych zespołów będzie zależał rozkład zespołów z poszczególnych kontynentów na IO w Londynie. Trzeba wziąć pod uwagę, że słaba reprezentacja, jaką jest Wielka Brytania zabierze jedno miejsce Europie. Dlatego mam nadzieję, że mistrzyniami świata nie będą Australijki, bo znów Nowa Zelandia załapie się na IO. Najlepiej byłoby, gdyby któraś z europejskich drużyn wywalczyła mistrzostwo świata, a tą drużyną może być chyba tylko Rosja.

gaVrone
Nowy na forum

Postautor: gaVrone » 07 września 2009, 09:14

europejska koszykówka jest coraz silniejsza !!!
Mam nadzieję, że dzisiaj rozpoczynające się mistrzostwa to potwierdzą ... :)

darek
http://www.hungry4sport.com

rodgers-kibic z torunia
Kadet

Postautor: rodgers-kibic z torunia » 07 września 2009, 17:16

zobaczymy co te nasze orły wywiną dzis...przy dobrej grze stać nas na to by zapewnić sobie awans do MŚ bądź następnych ME :) na medal natomiast nie liczę.

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 07 września 2009, 21:47

Niestety średnio to wygląda - pierwszy mecz i już w zasadzie zero rotowania składem.

Nie lubię trenerów nie rotujących zawodnikami, a takim jest jak wszyscy podkreslają Katzurin, tak więc not za wysokich u mnie nie będzie miał.

Musimy sobie uswiadomić, ze na eventach turniejowych jakimi są z pewnością ME, najwazniejsza jest długa ławka a także maksymalne wypoczęcie zawodników. Rotowanie składem, pozwala na odpoczynek dla podstawowych graczy, a dodatkowo zespół im dalej w głąb turnijeu, tym nie traci na świeżości.

Tymczasem Katzurin zajedzie nam repę po 3 spotkaniach w grupowych.

Zawodnicy z ławki zdobyli ledwie 4 pkt. Czego jest to efekt? Tego,że są aż tak słabi?

Otóż nie - popatrzmy na statsy, które nie kłamią - Gortat, Lampe, Logan i Ignera spędzili na parkiecie grubo ponad 30 minut. Oni tez podzielili w zasadzie pomiędzy siebie wszystkie pkt. Reszta szanse na pokazanie się miałą iluzoryczne. Owszem Chylina zagrał kiepsko ,ale dlaczego na przykład nie dano szansy Wójcikowi? Najbardziej doświadczony koszykarz, podpora ostatnich eliminacji plus najlepszy w druzynie na ostatnich ME nie powąchał nawet parkietu. Co to ma znaczyć? Uważam, że skoro liczba minut przy jego nazwisku po meczu wynosi zero, to moze nie trzeba było go w ogóle brać ze sobą na turniej- bo co ma siedziec na ławce i zapuszczać wąsy?

Dalej aby bardzije odciąży minutowo podstawowych zawodników powinien więcej grać Wójcik (znaczy w ogóle grać), około 15 minut w meczu, plus powinien być na ME Dylewicz!
On równiez daje mozliwośc rotacji i grać z powodzeniem co najmniej kwadrans- bardoz wszechstronna postać.
Zobaczymy jak będzie dalej, ale przyznam, ze bardzo nie lubię trenerów rypiących ostro pierwsza piątkę- wypacza to sens drużyny, składającej się z 12 zawodników. Myślę, ze Katzurin spokojnie mógłby sobie przybić piątkę z Herktem.

rodgers-kibic z torunia
Kadet

Postautor: rodgers-kibic z torunia » 08 września 2009, 10:58

no właśnie też mnie zirytował fakt, że Wójcik w ogóle nie zagrał w meczu, a rezerwowi grali naprawdę krótko.Przecież Ignerski po tych 30 paru minutach juz nie był w stanie grać...

liczę, że z Litwą i Turcja rezerwy dostana swoja szansę, ale te mecze będą cięższe niż z Bułgarami, więc pewnie Katzurin znów zagra praktycznie jedna piątką....

Awatar użytkownika
BlackJuRy
Młodzik

Postautor: BlackJuRy » 17 września 2009, 14:49

Widzę, że temat o facetach też troszkę...
Wczoraj miałem okazję pooglądać mecz Polska -Hiszpania i tak sobie stwierdzam, że mimo tego, że Hiszpanie póki co mają średnie te mistrzostwa (nie wiem co będzie dalej) to ten mecz pokazal, że Polacy są jeszcze w nieco innej lidze. Miazga po prostu... Wsad Gasola nad Gortatem, trójki Navarro po prostu niesamowite. Ale już przed meczem było wiadomo, że będzie ciężko... może ktoś jeszcze to widział, ale mnie wryło w ziemię... jest sobie godzinka do meczu, na boisko wychodzi Rudy i trenejro z Hiszpanii... Rudy zaczyna sobie rzucać za trzy, trener mu podaje. Powiem tak, nie liczyłem do końca bo mi sie znudziło, ale chłop na około 50 rzutów nie trafił może 5, a może nawet nie!!!
:shock: :shock: :shock:
Ale i tak dziękuję Polakom za grę i brawa dla nich! :)
"Wszyscy ludzie rodzili się równi, dopóki nie pojawił się Michael Jordan."
Rick Barry
Obrazek

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 20 września 2009, 19:58

Hiszpania to koszykarski Dream Team .Na papierze przerasta ich tylko USA a dorównuje może Argentyna.
Obrazek

Wróć do „Rozgrywki w Europie/ME”