12 zespołów w TBL?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Kuba
Oldboy

12 zespołów w TBL?

Postautor: Kuba » 02 marca 2005, 19:09

Obradująca 6 marca w Krakowie Rada Nadzorcza Torell Basket Ligi ma rozpatrzyć projekt poszerzenia liczby zespołów w żeńskiej ekstraklasie z 10 do 12. - Wszelkie zmiany będziemy rozpatrywać pod kątem dobra reprezentacji - powiedział nam prezes TBL, Wiesław Zych.
Prezes ligi jest jednak sceptyczny w sprawie wprowadzenia tego projektu w życie. - Pomiędzy zespołami z czołówki ligi a obecnymi I-ligowcami jest zbyt duża różnica – mówi Wiesław Zych.

Z pomysłem poszerzenia ligi wystąpiły zespoły I-ligowe, które zawzięcie w tym roku rywalizują o awans do ekstraklasy. Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że pomysł pierwszoligowców popierają wszystkie zespoły ekstraklasy, poza Lotosem Gdynią. Z zupełnie osobnym projektem rozgrywek Torell Basket Ligi ma również wystąpić PZKosz. Jednak ostateczna decyzja będzie należała do Rady Nadzorczej TBL, w której skład wchodzą prezesi wszystkich klubów ekstraklasy.

- Pamiętam argumenty, gdy zdecydowaliśmy się na zmniejszenie zespołów do 10. - mówi prezes TBL - Poza tym mecze, w których różnica wynosi 50, 60 punktów, naprawdę nie wpływają dobrze na promocję żeńskiej koszykówki w Polsce - dodaje.

Trudno się z prezesem TBL nie zgodzić, ale warto jednak zauważyć, że liczba zespołów w żeńskiej ekstraklasie jest najniższa z jakichkolwiek żeńskich rozgrywek drużynowych w kraju. Poza tym, przy kulejących rozgrywkach Pucharu Polski zespoły rozgrywają bardzo małą ilość spotkań, a kibice rok w rok czują spory niedosyt sportowych emocji.

W rozgrywkach I-ligi prowadzi obecnie AZS KK Jelenia Góra przed SMSem Warszawa i Wisłą II Kraków. W przypadku przyjęcia projektu, awans do ekstraklasy zyskałyby najprawdopodobniej trzy pierwsze zespoły (obecnie jeden), a szeregi najlepszych zespołów w Polsce opuściłby jeden. Do końca rozgrywek I ligi pozostało dziewięć kolejek.

Andrzej Padniewski
www.sportowefakty.pl / Gazeta Polkowicka

Gość

Postautor: Gość » 02 marca 2005, 19:21

Nareszcie cos rozsądnego i dającego zespołom pograć. Może liga bedzie trwała tyle w innych krajach.

Awatar użytkownika
mati
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: mati » 02 marca 2005, 19:40

Poroponuje żeby dwie drużyny weszły! Wszystkie inne zostają! Dziękuje koniec :wink: Tak myślałem :D

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Re: 12 zespołów w TBL?

Postautor: Szymon » 02 marca 2005, 19:51

Kuba pisze:
Z pomysłem poszerzenia ligi wystąpiły zespoły I-ligowe, które zawzięcie w tym roku rywalizują o awans do ekstraklasy. Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że pomysł pierwszoligowców popierają wszystkie zespoły ekstraklasy, poza Lotosem Gdynią. .

Jak zwykle :twisted: Gdynie ma jakies problemy :twisted: .
Jestem za powiększeniem i popieram pomysł Matiego aby dwie drużyny z I ligi weszły a z ekstraklasy żadna nie spadła.
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

Gość

Postautor: Gość » 02 marca 2005, 20:08

W Gdyni maja mdłości jak pomyślą o grze z maluczkimi.Ale przecież gra ze słabszymi dałaby możliwość ogrania drugiej piątki Lotosu,która wcale nie jest taka genialna.Ale jak znam życie i tak Krawczyk będzie miał decydujący głos.CHYBA,ŻE POWSTANIE SPÓŁDZIELNIA!!!!!!!
I w tym przypadku dałaby korzyść całej polskiej koszykówce.

osesek

Postautor: osesek » 02 marca 2005, 20:27

tez jestem za tym zeby nikt nie spadal z ligi w tym roku... przeciez najbardziej emecjonujacy mecz w Krakowie jaki widzialem w tym roku to szalone widowisko z udzialem Chelmu --- ciezko zapomniec tyle przeklenst :twisted: na trybunach :wink:

Awatar użytkownika
Matii
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Matii » 02 marca 2005, 21:06

Ja tez jestem za tym zeby nikt nie spadl z ekstraklasy przy tym powiekszeniu ligi do 12 zespolow :wink: chetnie za rok odwiedze Brzeg, Pabianice, Lodz, Polkowice gdzie zostalem tak cieplo przyjety oraz Ostrow - znow porywalizujemy z ukochana druzyna matiego i Zizu 8) no i przydal by sie wreszcie wyjazd do Gdynii, spotkac sie z tamtejszymi sympatykami koszykowki, co tak nam kibicuja ostatnio :)

mati, ja juz nie moge doczekac sie tych barazy, a Wy? odwiedzicie nas?

Awatar użytkownika
mati
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: mati » 02 marca 2005, 21:15

Matii pisze:mati, ja juz nie moge doczekac sie tych barazy, a Wy? odwiedzicie nas?

Dzisiaj rozmawiałem z trenerem Wawrzyniakiem. Jest do przodu. Będziemy nawet bojowe zadanie w Chełmie mieli. A więc jedziemy. Choć jutro jeszcze będę rozmawiał z Panem Wiceprezesem ale jestem dobrej myśli. Jak już się treneros zgodził to do Pana Sławka jakoś trafimy z argumentami dlaczego powinni jechać tacy bierne, mierne ale wierne "Internety" jak my :wink: :wink: :wink:

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 02 marca 2005, 21:37

Matii pisze:Ja tez jestem za tym zeby nikt nie spadl z ekstraklasy przy tym powiekszeniu ligi do 12 zespolow :wink: chetnie za rok odwiedze Brzeg, Pabianice, Lodz, Polkowice gdzie zostalem tak cieplo przyjety oraz Ostrow - znow porywalizujemy z ukochana druzyna matiego i Zizu 8) no i przydal by sie wreszcie wyjazd do Gdynii, spotkac sie z tamtejszymi sympatykami koszykowki, co tak nam kibicuja ostatnio :)

mati, ja juz nie moge doczekac sie tych barazy, a Wy? odwiedzicie nas?

no ba ;-) 8)

Ja osobiście równiez popieram pomysł, aby liga liczyła 12 ekip. Zobaczymy co z tego będzie...

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 02 marca 2005, 21:57

Myślę, że sam pomysł powiekszenia ligi jest dobry, ale koniecznie musi zanim iść drugi - obniżenia kosztów organizacyjnych w niej startowania. Obecnie jednak obciążenia dla zespołów dolnej półki są za wysokie.

Drugim pomysłem, który prawdopodobnie zostanie jednak wprowadzony (i dobrze!), jest reorganizacja pierwszej ligi. Dwie grupy zostaną zastąpione większą ich ilością podzielonych na regiony. Koszty wystąpienia w nich będą na szczęście mniejsze niż obecnie, co da szansę takim zespołom, jak np Olimpia.
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']

Awatar użytkownika
pietroc
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: pietroc » 02 marca 2005, 22:02

wedlug mnie obecnie 12 to za duzo. znow beda druzyny, ktore w trakcie sezonu nie beda mialy kasy na jego dokonczenie itd.

aczkolwiek niezbedne jest zwiekszenie liczby spotkan.

Gość

Postautor: Gość » 02 marca 2005, 22:15

pietroc pisze:wedlug mnie obecnie 12 to za duzo. znow beda druzyny, ktore w trakcie sezonu nie beda mialy kasy na jego dokonczenie itd.

aczkolwiek niezbedne jest zwiekszenie liczby spotkan.

odezwal sie ten, ktorego klub ma straszne zaleglosci finansowe wzgledem zawodniczek i to nie tylko z tego sezonu

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 02 marca 2005, 22:21

Jestem jak najbardziej za! A co do postawy Gdyni to po prostu rece opadaja, jak im co nie pasi to zdegradowac ich do I ligi. No w czym Koziorowicze i Krawczyki widza problem :?
Druga sprawa to podejscie do sprawy Zycha, przeciez jak najszybciej powinni tego czleka zastapic kims bardziej kompetentnym, z wieksza charyzma do dzialania! Ten czlowiek stopuje rozwój tej ligi.

Na zebraniu wszystkie kluby ekstraklasy niech glosuja za wprowadzeniem 12 zespolowej ligi. Przeglosujmy tych :roll: Gdynian :evil:
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 02 marca 2005, 23:04

MARAS pisze: No w czym Koziorowicze i Krawczyki widza problem :?:

zapewne w tym, ze ich zespół gra systematycznie w Eurolidze. juz teraz brakuje im terminów i mecze TBL są przekładane, bo Lotos gra Eurolige. Co by bylo, gdyby mieli więcej meczy w sezonie... :roll: nie chcieliby zapewne, aby koszykarki Lotosu musiały jezdzic np. do Jeleniej Góry, a kilka dni potem na mecz Euroligowy. Gdynia ma tyle złego, ze jest położona na północy kraju i praktycznie wszedzie ma daleko :-) no moze poza Poznanien, Gorzowem ;-) Jest to pewnego rodzaju wytlumaczenie, ze nie chca przemeczac swoich zawodniczek, przed wazniejszą dla nich Euroligą. Chociaz zespół taki jak Lotos powinien posiadac równie mocną drugą piątke, wystarczającą na równą walke z innymi zespołami TBL, aby uniknąć przeciązen podstawowych zawodniczek.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
GURU
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: GURU » 02 marca 2005, 23:25

Jak najbardziej jestem za powiększeniem ligi. Chciałbym nawet żeby koszykarskie ligi były tak liczne jak np. hiszpańska liga piłkarska :lol: :lol: :lol: hehe. Same pozytywy, przynajmniej dla kibiców, wiecej meczy i emocji. gorzej z koszykarkami które nie przyzwyczajone są do tylu meczy w sezonie i oczywiście więcej kosztów dla klubu bo to jest przecież wiecej wyjazdów

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”