Euroliga - 2 kolejka

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Euroliga - 2 kolejka

Postautor: Ałgaja » 02 listopada 2009, 12:21

Euroliga to jeden z bardziej "elektryzujących" wątków na forum, o czym boleśnie przekonał się temat o meczu Wisły z Lotosem, a skoro najbliższe euroligowe zmagania za 2 dni, to chyba warto już założyć odpowiedni wątek:

Rozkład jazdy:

4. XI
MKB Euroleasing Sopron- AZS Gorzów, godz. 19
Wisła Kraków- Mizo Pecs, godz. 19:30

5. XI
Lotos Gdynia - Tarbes GB, 18:30

Najtrudniejsze zadanie stoi chyba przed Gorzowem. W Sopronie w porównaniu do ubiegłego sezonu niewiele się zmieniło, z klubem pożegnała się bardzo dobrze grająca rok temu Kathleen Macleod, ale jak wiadomo nie takie nazwiska stamtąd odchodziły i nie odbijało się to znacząco na wynikach drużyny.
Sopron to jeden z tych zespołów przy których używanie słowa "zespołowość" rzeczywiście ma sens...z grających tam pań bogatsze od Euroleasingu kluby chciałyby pozyskać pewnie tylko Jelenę M.,o resztę raczej nikt by się "nie bił", nie są to imponujące nazwiska. Ale razem, szczególnie u siebie na hali, te dziewczyny potrafią naprawdę fajnie grać.

Co do Wisły i Lotosu to tu sprawa jest "prosta"...oba zespoły muszą wygrać i chyba wszyscy wiedzą dlaczego :wink:
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

kristofer
Kadet

Re: Euroliga - 2 kolejka

Postautor: kristofer » 02 listopada 2009, 12:53

Zgadzam się z poprzednim wpisem. Wisła i Lotos muszą a Gorzów może. MIZo Pecs chyba jednak słabsze niż rok temu, mimo że skład właściwie nie zmienił się. Porażka u siebie z Familą Schio pokazuje, że Pecs nie będzie już taką twierdzą jak kiedyś. Jeśli Wisła zagra na swoim normalnym poziomie, to nie powinna mieć kłopotów z drużyną węgierską.
Także mistrzynie Polski są faworytkami w meczu z francuskim Tarbes. Mam nadzieję, że Christon zacznie grać w Eurolidze tak jak w PLKK. Bo w Stambule zabrakło jej punktów, by nawiązać walkę z Fenerbahce od początku spotkania. Alana Beard raczej nie odegra kluczowej roli, może zagra z 10 minut. Na więcej nie ma co liczyć, bo jednak nie będzie jeszcze zgrana z zespołem
Jeśli chodzi o Gorzów to z Sopronem będzie im bardzo ciężko. Nie mają na chwilę obecną żadnej zawodniczki, która byłaby liderem zespołu w Eurolidze. Przynajmniej mecz z Madrytem takowej nie wykreował. A Gorzów jednak nie jest oparty na takiej zespołowości jak Sopron.

Jeśli miałbym obstawiać to:
Wisła 1-8
Lotos 9-16
a Gorzów +20 w plecy

Awatar użytkownika
Wiślak PB
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: Wiślak PB » 02 listopada 2009, 23:49

Jak nam nie rzucą dwucyfrowej liczby trójek, a na parkiecie Doris nie będzie przebywała dwucyfrowej liczby minut to powinno być dobrze.
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych...podania ręki" H. Reyman

feri
Młodzik

Postautor: feri » 03 listopada 2009, 01:26

Na pokonanie Sopronu nas jeszcze nie stać. My istniejemy od 9 lat, a Sopron od 9 lat nieprzerwanie gra w eurolidze i tylko 2 razy podczas tego okresu był poniżej pierwszej 8-ki. Ostatni sezon to przecież final 4. Dodatkowo forma naszych dziewczyn obecnie jest taka, że wynik do -25 mnie nie załamie, -10 będzie sukcesem. Skuteczność Sopronu w meczu z Koszycami marna, ale to nic nie mówi, bo i tak wygrały ten mecz. Musiałoby nam naprawdę siedzieć za 3, żeby trzymać kontakt przez dłuższy czas. Jednak gdybyśmy chcieli pokonać Sopron na ich terenie w debiutanckim występie to chyba musielibysmy wymienić Vidacić na Lauren Jackson...

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 03 listopada 2009, 06:31

Ja bym tak za wcześnie nie skreślał szans Gorzowa. Sopron to dziwny zespół, jego największymi atutami są hala i trener i zgranie bo kadra jest taka sobie, by nie napisać że przeciętne. Na dodatek to ciągle bardzo młody (choć równocześnie bardzo doświadczony..) zespół a to zawsze daje ryzyko że mecz może nie wyjść. Najlepszy przykład mieliśmy rok temu, we wtorek rozbiły nas u siebie rzucając 81 pkt, by 3 dni później nie przekroczyć bariery 40, grajac coś 17 min bez celnego rzutu z gry. Oczywiście jak im Gorzów pozwoli sie rozkręcić to może być powtórka z Madrytu. Ale tak czy inaczej uważam ze ma na zwycięstwo tam większe szanse niz tydzień później w Pradze..

... i niż Tarbes w Gdyni. Francuski co prawda na razie wygrały wszystko w tym sezonie co mogły, ale i w lidze, i w euro mordują się niesamowicie i to z bardzo przeciętnymi rywalami. Jeśli Gdynia zagra tak jak w sobotę w Krakowie i nie da sobie skakać po głowach duetowi Yacoubou-Huston (ta póki co zawodzi, ale potencjał ma i kiedyś sie moze rpzebudzić0 to nie powinna mieć najmniejszych problemów.

No i na koniec Wisła-MiZO. Spodziewam się bardzo cięzkiego meczu. Pecs źle zaczął tydzień temu eurolige i zrobi wszystko by nadrobić tą starte w Krakowie. W porównaniu do drużyny która z nami grała rok temu trochę się wzmocnił. Odeszły Queenan i Coelho ale one i tak g.. grały, a są Ohlde (rok temu przyszła na PO) i powracające z niezbyt udanych zagranicznych wojaży Bujdoso i Fegyverneky. Nie są to wybitne zawodniczki, ale w MiZO pewnie odżyją, wiec lekceważyć ich nie wolno, podobnie jak i Ivany która mimo słabszej formy jest jednak ciągle świetną rozgrywającą. No i jeszcze Vajda.. ona nas najbardziej męczyła rok temu. Byłbym spokojniejszy gdyby mogła już wystąpić Marques, ale na jej debiut będziemy musieli jeszcze poczekać. Naszym atutem powinno za to znów być rozpracowanie rywala. Hernandez w tamtym roku mierzył sie z MiZO 4 krotnie (najpierw porażka na wyjeździe, potem same zwycięstwa),Mam nadzieję że przedłuży ta passę, a my nie powtórzymy dwóch ostatnich sezonów, w których po wyjazdowych wygranych w pierwszych kolejkach przychodziły porażki u siebie w drugich..
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

.:Lukas:.
Żak

Postautor: .:Lukas:. » 03 listopada 2009, 07:39

feri pisze:Na pokonanie Sopronu nas jeszcze nie stać. My istniejemy od 9 lat, a Sopron od 9 lat nieprzerwanie gra w eurolidze i tylko 2 razy podczas tego okresu był poniżej pierwszej 8-ki. Ostatni sezon to przecież final 4. Dodatkowo forma naszych dziewczyn obecnie jest taka, że wynik do -25 mnie nie załamie, -10 będzie sukcesem. Skuteczność Sopronu w meczu z Koszycami marna, ale to nic nie mówi, bo i tak wygrały ten mecz. Musiałoby nam naprawdę siedzieć za 3, żeby trzymać kontakt przez dłuższy czas. Jednak gdybyśmy chcieli pokonać Sopron na ich terenie w debiutanckim występie to chyba musielibysmy wymienić Vidacić na Lauren Jackson...

Więc po co pchaliście się do Euroligi, skoro już dwa dni przed meczem się poddajecie ? I tylko nie opowiadaj o zbieraniu doświadczenia, bo to jest gadka w stylu blablabla...

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 03 listopada 2009, 11:04

A jednak Marques już sie pojawiła w Krakowie, wiec i jej debiut w jutrzejszym meczu jest możliwy :) cudow nie oczekuje, ale fajnie miec takiego straszaka na ławce :)
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

kristofer
Kadet

Postautor: kristofer » 03 listopada 2009, 11:13

super wiadomość. Alana w Lotosie też się pojawi dzisiaj, więc nie ma co oczekiwać ani od Alany ani od Iziane cudów. Jednak obie są takimi typami zawodniczek, które potrafią samodzielnie przeprowadzić skuteczną akcję

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 03 listopada 2009, 11:30

a ja mam takie pytanie: o której w końcu jest środowy mecz?? o 18 30 jak jest na plakatach po mieście czy o 19 30 jak pokazuje program na FIBIE??

i czy gdzieś w tv to będzie??
Cellar Door
No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z
Obrazek

kristofer
Kadet

Postautor: kristofer » 03 listopada 2009, 11:36

widziałem zapowiedź na TVP Sport o 19:30
ale patrzę w program a tam jakieś odgrzewane kotlety
natomiast mecz Lotosu z Tarbes figuruje w czwartkowym programie o godzinie 18:30

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 03 listopada 2009, 11:56

Mecz o 19:30, przeniesiony ze wzgledu na TV.

Wczesniej, o 15-tej w PP nasza rezerwa gra z Odrą Brzeg

feri
Młodzik

Postautor: feri » 03 listopada 2009, 12:13

.:Lukas:. pisze:
feri pisze:Na pokonanie Sopronu nas jeszcze nie stać. My istniejemy od 9 lat, a Sopron od 9 lat nieprzerwanie gra w eurolidze i tylko 2 razy podczas tego okresu był poniżej pierwszej 8-ki. Ostatni sezon to przecież final 4. Dodatkowo forma naszych dziewczyn obecnie jest taka, że wynik do -25 mnie nie załamie, -10 będzie sukcesem. Skuteczność Sopronu w meczu z Koszycami marna, ale to nic nie mówi, bo i tak wygrały ten mecz. Musiałoby nam naprawdę siedzieć za 3, żeby trzymać kontakt przez dłuższy czas. Jednak gdybyśmy chcieli pokonać Sopron na ich terenie w debiutanckim występie to chyba musielibysmy wymienić Vidacić na Lauren Jackson...

Więc po co pchaliście się do Euroligi, skoro już dwa dni przed meczem się poddajecie ? I tylko nie opowiadaj o zbieraniu doświadczenia, bo to jest gadka w stylu blablabla...

A czy ja jestem trenerem, że stwierdzasz, że się poddajemy? Wyśpij się człowieku. Jestem kibicem - realistą... Dla mnie koszykówka, to nie piłka nożna, gdzie Rubin Kazań może wygrać w Barcelonie 2:1, mimo iż w strzałach było 24:3 dla Barcelony. Fakt, może troszkę przeceniłem Sopron, ma rację Greebo, że Praga jest silniejsza, ale to nie zmienia faktu, że nasze zwycięstwo dziś byłoby megasensacją w obecniej formie, gdzie wynik ciągną Polki - debiutantki.

No i na koniec właśnie to powiem, czy się komuś to podoba, czy nie:
Zbieramy doświadczenie w Eurolidze i chcemy zajść najdalej, jak się da.

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 03 listopada 2009, 14:16

Odwołali mecz Szegedu ze Spartakiem, na razie nie wiadomo na kiedy.

Wiadomo z jakiego powodu...
Cellar Door
No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z
Obrazek

Awatar użytkownika
BlackJuRy
Młodzik

Postautor: BlackJuRy » 03 listopada 2009, 14:35

Ja bym się chciał dowiedzieć na czym polega proces wspominanego w tym temacie Zbierania Doświadczenia. Bo tak nie bardzo rozumiem, czy za grę w meczach przyznawane są zawodniczkom jakieś punkty, po uzbieraniu których przeskakują na wyższym poziom doświadczenia pozwalający grać jakoś inaczej? Jeśli tak, to ile takich meczy musi zagrać zespół i ile zawodniczek na "odpowiednim" poziomie doświadczenia żeby przejść z trybu "Zbierania doświadczenia" do etapu właściwej gry? Czy rok "zbierania doświadczenia wystarczy" czy potrzebne są conajmniej dwa, a może więcej. A tak właściwie to do czego potrzebne jest "uzbierane doświadczenie" i czy wpływa na sposób gry? Czy zawodniczka na niższym poziomie doświadczenia nie może grać dobrze?

Piiiiiiękny post napisałem:), oczywiście miał ociekać ironią i kto zechce to zrozumie. Wybaczcie, ale znam taką drużynę, po której aktualnie pozostały wspomnienia... ale była... ta drużyna w swoim debiutackim sezonie w ekstraklasie (czy tam 1 lidze, nie wiem jak to się zwało wtedy) zdobyła wicemistrzostwo Polski. Nie wiem jak to się stało ... czy oni nie wiedzieli wtedy, że muszą mieć doświadczenie... po prostu wygrywali !!!
Taki jeszcze jeden przykład mi się przypomniał z przyrody tym razem ;) otóż podobno trzmiel ma za małe skrzydełka żeby unieść jego cielsko żeby latał... ale on o tym nie wie ;).
Pozdro
"Wszyscy ludzie rodzili się równi, dopóki nie pojawił się Michael Jordan."
Rick Barry
Obrazek

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 03 listopada 2009, 15:45

kristofer pisze:super wiadomość. Alana w Lotosie też się pojawi dzisiaj, więc nie ma co oczekiwać ani od Alany ani od Iziane cudów. Jednak obie są takimi typami zawodniczek, które potrafią samodzielnie przeprowadzić skuteczną akcję

takie pytanko :) na jakiej podstawie piszesz, że Alana pojawi się dzisiaj? Skąd to wziąłeś? :wink:

edit.

Brno - Fenerbahce 74-66

Nigdzie nie będzie łatwo o punkty.
ObrazekObrazek

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”