10 kolejka FGE: TS Wisła Kraków - Energa Toruń 75-61

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Marco
Junior
Kontaktowanie:

Re: 10 kolejka FGE: TS Wisła Kraków - Energa Toruń

Postautor: Marco » 15 listopada 2009, 21:37

wogóle komisarz dzisiejszego meczu to prze k....a! specjalnie przyszedł i sluchał co Omanić powie i notował i jeszcze pod nosem mruczał, że notuje jego krytykę. Jakoś rzadko widuję komisarzy na konferencjach a ten dzisiejszy bałwan tylko na Edo urządził sobie "polowanie" Zapewne wkrótce usłyszymy o karze dla Bośniaka.
Ostatnio zmieniony 16 listopada 2009, 14:19 przez Marco, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek
WislaLive.pl

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 15 listopada 2009, 22:03

Teoretycznie nie ma się czemu dziwić. Wypełniał swoją powinność, bo w końcu będąc funkcjonariuszem PZKosz i PLKK, nie powie (nawet jeśli prywatnie tak uważałby), że granie meczu niecałe 48 godzin po występie w Eurolidze czy Pucharze FIBA i długiej podróży jest absurdem. Zatem każdy, kto publicznie stwierdza, że to absurd, może być w świetle przepisów tej organizacji ukarany. To, że taka sankcyjność tylko będzie mnożyć absudry, to już inna sprawa, niestety rzucająca się cieniem na ligę... A że przy okazji trafiło na Omanicia, który wiadomo jaki jest, to tym łatwiej ukarać. Wątpię czy Koziorowiczowi albo Winnickiemu w podobnej sytuacji coś by się stało...:roll:
Ostatnio zmieniony 15 listopada 2009, 22:22 przez paulo2907, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Awatar użytkownika
P.OLD
Młodzik

Postautor: P.OLD » 15 listopada 2009, 22:21

mi bardziej żal Torunia, który musi przejechać z Chorwacji do Gdyni - RZEŹ

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 15 listopada 2009, 22:23

21.11 gramy z Toruniem na wyjeździe więc do Gdyni nie muszą jechać... Niewiele krótsza droga mimo wszystko.
ObrazekObrazek

flash
Młodzik

Postautor: flash » 15 listopada 2009, 23:18

P.OLD pisze:mi bardziej żal Torunia, który musi przejechać z Chorwacji do Gdyni - RZEŹ

A ktos im broni leciec samolotem??? :roll:
bball

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 16 listopada 2009, 07:25

to jeszcze ja o meczu, a właściwie to nie o samych wydarzeniach na boisku, bo tutaj niewiele jest o czym pisać, gdyż atrakcją spotkania było to czy Ristic w końcu dorzuci do obręczy czy nadal będzie uskuteczniać konkurs "rzutu ziemniakiem" w tablice. swoją drogą współczuje Waligórskiej, że musiała ustąpić miejsca w składzie(tak tak wiem Waligóra ma kontuzję :lol: ) zawodniczce która umie mniej niż ona sama, takie sytuacje bolą.
generalnie chciałam się odnieść do zachowania trenera Omanica na konferencji pomeczowej i być może będę odosobniona w swoich spostrzeżeniach... ale ten Pan jest już w Polsce 4 sezon i komletnie niczego się nie nauczył i swojego zachwania nie zmienił. jak był w Wiśle to nasz klub był wiecznie pokrzywdzony przez władzę ligi, teraz ten pech przeszedł na Energę, dość dziwne to zjawisko.
fajnie by było, gdyby Pan Edo na konfie po meczu Wisła-Energa odniosł się choć trochę do wydarzeń z tego spotkania, ocenił np. swoje zawodniczki, nowe nabytki itp. a nie przez 95% czasu swojej wypowiedzi krytykował sędziów, terminarz i władze PLKK. to że terminarz jest z d... wiemy wszyscy nie od dziś, to że sędziowanie jest takie sobie też więc po co non stop o tym mówić?
nie wiem czy nikt mu jeszcze nie powiedział, że swoim zachowaniem podczas spotkań wcale nie pomaga swoim zawodniczkom, a wręcz przeciwnie, wprowadza na maxa nerwową atmosferę, a przecież dachy to niemal pewne punkty dla drużyny przeciwnej.
dodatkowo odniosłam wrażenie, że Energa robi komuś łaskę że zastąpiła Wisłę w Fibie. Edo krytykując terminarz swtierdził że klub z Torunia jest biedny i nie stać ich na przeloty samolotem. to przepraszam czy ktoś mu wciskał na siłę grę w Fibie? mnie się wydawało, że to jest pewnego rodzaju zaszczyt że można reprezentować Polskę w pucharach, widocznie nie dla wszystkich...
fajnie Józek skwitował wywód Omanica... rzekł że on o problemach Wisły mówił nie będzie, a chciałby się skupić a wydarzeniach meczowych.
podsumowując: Edo jako pierwszy męczennik PLKK daje radę.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
fearless
Kadet

Postautor: fearless » 16 listopada 2009, 07:41

Wśród kibiców przed meczem i zaraz na początku nurtowały następujące pytania:

kiedy Edo dostanie pierwszego dacha?
kiedy Gulak zleci za 5 fauli? (zasadziła dwa łokcie w twarz swoim polskim koleżankom Adze i Ewce)
kiedy Ristic dorzuci do obręczy?

Na pierwsze dwa pytania odpowiedź przyszła już w pierwszej połowie. Na trzecie... trzeba będzie poczekać do meczu następnego.

Statystyki są trochę mylące w aspekcie przechwytów. 23 po stronie Torunia wynikają z 27 strat naszej drużyny, a nie odwrotnie. Tzn, że zdecydowanie! za dużo podań w ręce przeciwniczek. Czystych przechwytów Moni, czy Gladden było kilka...

Bardzo nie podobała mi się gra Agaty Gajdy. Niby ładne statystyki, ale większość zagrań czysto indywidualnych. Asysty wynikające nie z kreowania akcji "pozycyjnych", ale w większości po kontrach.

W pierwszym wejściu podobała mi się gra Wielebnej. Fajnie widzieć zaangażowanie, zwłaszcza w obronie. Nie faulowała bezsensownie. Nareszcie na plus. Mam cały czas mieszane uczucia co do gry Izi. Pkty rzuca z łatwością. Zdarza się często jej odpalać rzuty, co nie uchodzi uwadze trenera.

Byle w środę Ewka była w stanie zagrać, bo potrzeba nam zdominować środek.

kwassek
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: kwassek » 16 listopada 2009, 10:00

fearless pisze:
Byle w środę Ewka była w stanie zagrać, bo potrzeba nam zdominować środek.

Powinna zagrać :).

"W meczu 10 kolejki Ford Germaz Ekstraklasy Wisła Can-Pack Kraków pokonała Energę Toruń 75:61. Podczas meczu kontuzji uległa Ewelina Kobryn.

Mecz Wisła Can-Pack rozpoczeła tradycyjnie w bardzo szybkim tempie i już w pierwszej kwarcie Biała Gwiazda uzyskała znaczącą przewagę, kończąc I kwartę wynikiem 27:8. Przez posostałe 3 kwarty mecz toczył się bardzo wyrównanie. Najskuteczniejszymi zawodniczkami Wisły Can-Pack były Janell Burse oraz Iziane Castro Marques zdobywczyni kolejno 24 i 19 punktów dla Białej Gwiazdy.

W jednym ze starć podkoszowych zawodniczka Wisły Can-Pack Ewelina Kobryn odniosła kontuzję i była zmuszona do zejścia z parkietu. Dokładna diagnoza lekarska będzie znana po wykonaniu badań jeszcze w dniu dzisiejszym.

Na konferencji prasowej trener Hernandez wskazał na sporą ilość strat popełnionych przez swoją drużynę (27). Trener zaznaczył, że ten element musi zostać poprawiony już przez najbliższym meczem Euroligi.

Przed meczem kapitan Energi Toruń Ilona Jasnowska w imieniu drużyny przekazała na ręce przedstawicieli Stowarzyszenia Kibiców Wisły Kraków pieniądze na rzecz Kasi Szewczyk. Tym samym Energa Toruń dołącza do szerokiego grona klubów, firm, organizacji i osób prywatnych wspierających akcję "Gramy dla Kasi". Serdecznie dziękujemy! "

Bardzo dziękujemy kolejnemu klubowi który wsparł naszą akcję !!!

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 16 listopada 2009, 10:19

ann pisze:podsumowując: Edo jako pierwszy męczennik PLKK daje radę.

wszystko rozumiem,ale ten pan zrobił dla Was więcej niż niejeden dobrze ułożony trener..... :wink: Chciałbym,aby Edo zdobywał mistrzostwa Polski z Energą nawet kosztem jednego dacha w meczu... :lol: ,a tak na marginesie moze zastanowimy się kiedy dacha dostaną tacy pajace,jak Rybczyński czy Zyskowski? :wink: ,a zapomniałem to byli znani koszykarze.
PS. Zachowania Bośniaka oczywiście absolutnie nie usprawiedliwiam... 8)
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 16 listopada 2009, 10:56

matrix pisze:
ann pisze:podsumowując: Edo jako pierwszy męczennik PLKK daje radę.

wszystko rozumiem,ale ten pan zrobił dla Was więcej niż niejeden dobrze ułożony trener..... :wink: Chciałbym,aby Edo zdobywał mistrzostwa Polski z Energą nawet kosztem jednego dacha w meczu... :lol: ,a tak na marginesie moze zastanowimy się kiedy dacha dostaną tacy pajace,jak Rybczyński czy Zyskowski? :wink: ,a zapomniałem to byli znani koszykarze.

Na szczęście jest "kilka" osób, które zrobiło dla nas więcej :wink:

Wiesz, Zapolski też zdobył Mistrzostwo i to nawet w trudniejszej sytuacji niż Edo, który miał przez 2 sezonu personalnie zespół dużo silniejszy niż Lotos ...nie ma sensu tu znów wywlekać tematu "Edo w Wiśle", więc ; jego praca u nas przez pierwszy sezon na pewno na +, ale sam Omanić ma chyba większe ambicje niż być trenerem tylko lepszym od Zapolskiego czy Herkta (który w myśleniu o koszykówce zatrzymał się w 1999 r).

Też mam takie wrażenie, że Edo zamiast koncentrować się na tym jak sędziowie go krzywdzą i jaki jest w Polsce uciemiężony, powinien swoje pokłady energii wykorzystać w inny sposób np. na refleksją, w którym aspekcie koszykówki Ristić jest lepsza od Waligórskiej.
A to jego wykłócanie - komentowanie w 1 połowie meczu, gdy przewaga Wisły była już wyraźna, raczej pokazuje jego nieudolność, niż pozytywnie rozumiane emocjonalne podejście do meczu, mogące w perspektywie wróżyć niejedną ważną wygraną, nawet z dachem w tle. :wink:
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 16 listopada 2009, 13:34

ann pisze:fajnie by było, gdyby Pan Edo na konfie po meczu Wisła-Energa odniosł się choć trochę do wydarzeń z tego spotkania, ocenił np. swoje zawodniczki, nowe nabytki itp. a nie przez 95% czasu swojej wypowiedzi krytykował sędziów, terminarz i władze PLKK. to że terminarz jest z d... wiemy wszyscy nie od dziś, to że sędziowanie jest takie sobie też więc po co non stop o tym mówić?.
podsumowując: Edo jako pierwszy męczennik PLKK daje radę.

może faktycznie za dużo,ale o tym trzeba mówić ann,a nie uważać,że wszystko jest w porządku i "maślić" komu trzeba... 8)
Elmedin Omanić (trener Energii):
[b]Bardzo mi miło, że jestem tutaj ponownie, gdzie są tak wspaniali kibice. Niestety mecz został zepsuty, ale nie będę komentował decyzji sędziów. Niech to zrobi trener Hernández, bo jego PZKosz nie ukarze. Zresztą wiele osób, łącznie z komisarzem, komentowało sędziowanie jako fatalne. Nie muszę więc nic mówić, bo kto był na meczu, ten widział. A jak ja coś powiem, to dostanę 500 euro kary. Zresztą i tak będę musiał coś zapłacić. Sam mecz był bardzo dobry, ale dla nas ułożył się ciężko. Zostajemy zresztą w Krakowie dwa dni, gdyż nie wyrażono zgody, abyśmy grali z Wisłą w poniedziałek. Nie chcieliśmy dziś grać, bo przed nami podróż do Chorwacji, a nie stać nas na lot samolotem. Jedziemy autokarem ponad 1000 kilometrów. Tam gramy w czwartek i wracamy 15-20 godzin na mecz z Lotosem. Jego też nie można było przesunąć, bo jest transmisja w telewizji.Dodam, że Wisła Can-Pack to dużo, dużo lepsza drużyna od Energii Toruń. Pokazuje to zresztą w Eurolidze. Gdyby jednak nie było pierwszej kwarty i 15-20 rzutów wolnych, to walczylibyśmy do końca. Ja sam, jak zawsze szybko, dostałem przewinienie techniczne.
http://www.sportowefakty.pl
w zaznaczonym czerwonym kolorem miejscu Edo odniósł się do meczu,bo tyle można o nim powiedzieć skoro faworyt był jeden i ten faworyt zasłużenie wygrał mecz...,a nowe nabytki to narazie trzeba przemilczeć,bo może one same,jak i toruńscy fani basketu potrzebują więcej czasu?
pozostałą część wypowiedzi ja jako kibic Energi Toruń rozumiem,a inni? no cóż przeważnie punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia i wcale się temu nie dziwię.

kolor czerwony to kolor administracji i moderatorów
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Re: 10 kolejka FGE: TS Wisła Kraków - Energa Toruń 75-61

Postautor: ann » 16 listopada 2009, 15:34

trzeba było więc tylko odnieść się do meczu, powiedzieć te 3 zdania i do widzenia, a nie:
Niestety mecz został zepsuty, ale nie będę komentował decyzji sędziów

nie będę, a jednak poźniej następuje cały wywód na temat tego, jaki to on biedny uciemiężony i od razu jako pewnik, że gdyby to Hernendez był na jego miejscu pewnie nie dostałby dacha.

i następne kwestia:
Zostajemy zresztą w Krakowie dwa dni, gdyż nie wyrażono zgody, abyśmy grali z Wisłą w poniedziałek

a czemu niby Wisła miała się zgodzić na przelożenie spotkania? czy my aby przypadkiem nie gramy w środę bardzo ważnego spotkania z Eurolidze? Wisły problem, że Energa nie ma pieniedzy na samoloty i musi ponad 1000 km jechać autokarem? no litości.

Pokazuje to zresztą w Eurolidze. Gdyby jednak nie było pierwszej kwarty i 15-20 rzutów wolnych, to walczylibyśmy do końca

gdyby babcia miała wąsy...bla bla bla
czyja wina że Energa ma słabe zawodniczki na pozycji centra i Janell robiła z każdej z osobna i wszystkich razem wiatrak?
wiem wina Wisły, bo nas było stać na Janell, a Omanic musi się męczyć z Gulak-Lipką, Chomać i Egenti.

jeszcze do wypowiedzi matrixa się odniosę.
po Omanicu w Wiśle byli Herkt i WDZ. i zarówno jednego jak i drugiego uważam za trenerów gorszych niz Edo :shock: (tak, tak!)
co mu zawdzięczamy? na pewno pierwszy sezon, choć i wtedy różnica między potencjałem Wisły i Lotosu była na tyle widoczna, że finał powinien skończyć się 4-2 max, a jednak były męki do końca. jak było w drugim sezonie wszyscy wiedzą i nie ma się co rozpisywać i na pewno jak słusznie zauważyła Ałgaja innym osobom związanym z Wisła w tych sezonach zawdzięczamy więcej, ale to juz jest przeszłość i nie ma co do tego wracać.
Omanicowi i Enerdze życzę powodzenia zarówno w PLKK jak i Pucharze Fiba, ale mam nadzieję, ze pan trener swoją energię spożytkuje w przyszłości lepiej niż dotychczas, np. reagując w odpowiedni sposób na to co dzieje się na parkiecie, przeprowadzając sensowne, przemyślane zmiany, a nie robiąc pokazówki wzdłuż bocznej lini.
na sędziów szkoda nerwów, bo tak było, jest i będzie i Edo przebywając 4 lata w Polsce powinien się do tego przyzwyczaić.

p.s. Zyskowski ostatnio dostał dacha.

edit. aaa i jeszcze mi się przypomniało. chciałam też skomentować zachowanie Patrycji Gulak w stosunku do sędziego Trawickiego. jak się jest słabym to trzeba się wziąć za robotę i ćwiczyć zagrywki w obronie przeciwko centrom lepszym od siebie, a nie obrażać się na sędziego i ironicznie "dziękować" mu za 5 przewinienie. tak naprawdę to żaden jej faul( w moim odczuciu) nie został wydrukowany. więc nie rozumiem oburzenia Gulak-Lipki.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 16 listopada 2009, 21:28

A ja uważam, że na pewno Omanic sam sobie naważył tego piwa, ale też sędziowie "przyzwyczaili się" do rozdawania mu przewinień technicznych i mają mniej wątpliwości w odgwizdaniu mu tego typu występków niż w przypadku innych trenerów. Co by nie powiedzieć, jest on postrzegany w środowisku jako pewien indywiduum, chadzające własnymi ścieżkami. Inna sprawa, że nie pomaga swoim zachowaniem, aby ten osąd zmienić. Na pewno takie skakanie przy linii i wykłócanie się z sędziami nie wpływa pozytywnie na zespół. Właśnie przegrana z kretesem przez Energę pierwsza kwarta przesądziła o dalszym przebiegu meczu. Jeśli Omanic umie wyciągać wnioski ze swojego zachowania, to gdy kolejny raz przyjedzie z toruńskim teamem do Krakowa, powinien trzymać nerwy na wodzy (przynajmniej w pierwszej kwarcie :) ), choćby w myśl przysłowia "do trzech razy sztuka". Jak już napisałem, swoim zachowaniem wprowadził chaos w zespole, co skutecznie wykorzystały - nie grające wcale rewelacyjnie - wiślaczki.
Dziwienie się, że Wisła nie zgodziła się grać w poniedziałek, bo Energa jedzie autokarem do Sibenika i tak byłoby wygodniej, jest cokolwiek zaskakujace. W końcu patrząc przez pryzmat interesów Wisły, lepszym terminem rozgrywania tego meczu byłaby sobota. Swoją drogą, skoro nie stać toruńskiego teamu na wycieczkę samolotem na Chorwację (za to stać na trzecią PG, do tego tak "wybitną"...), to jak będzie wyglądać wyprawa do Saragossy? Tam jest trochę dalej. :roll:
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 16 listopada 2009, 21:33

paulo2907 pisze:Swoją drogą, skoro nie stać toruńskiego teamu na wycieczkę samolotem na Chorwację (za to stać na trzecią PG, do tego tak "wybitną"...), to jak będzie wyglądać wyprawa do Saragossy? Tam jest trochę dalej. :roll:

Oficjalnie mówiło się o tym, że Fiba tak bardzo chciała dodatkowy zespół w Pucharze, że wycieczkę do Saragossy funduje :wink:
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 16 listopada 2009, 21:36

Ann Ona jest typem takiej zawodniczki. Nasi sedziowie juz do tego typu zachowania sa przyzwyczajeni. Mam obawy ze w Chorwacji moze dostac za to dacha
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”