Euroliga-5 kolejka

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
fearless
Kadet

Re: Euroliga-5 kolejka

Postautor: fearless » 26 listopada 2009, 23:35

Nie wiem jak wy, ale ja mam jakieś przekonanie, że Gorzów ma duże szanse wygrać wszystko u siebie. Zresztą dlaczego by tak nie? W tej hali się gra ciężko.

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 27 listopada 2009, 00:17

fearless pisze:Nie wiem jak wy, ale ja mam jakieś przekonanie, że Gorzów ma duże szanse wygrać wszystko u siebie. Zresztą dlaczego by tak nie? W tej hali się gra ciężko.

Równie dobrze Wisła i Lotos mogą zaliczyć po 5 porażek...

A konkrety jakieś masz, czy tylko sobie głośno myślisz? :wink:

I pomyśleć, że mi zarzucono, że przeprowadzam symulację i ocenę szans poszczególnych zespołów na awans do PO po poprzedniej kolejce. 8)
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 27 listopada 2009, 00:52

Parę słów o meczu.

Najlepszy mecz Lotosu obok ligowego z Wisłą. Dziewczyny grały mocno, z sercem i pełnym zaangażowaniem na całej długości parkietu. Gdy moskwiczanki odskakiwały na 5-8 punktów i wchodziły rezerwowe, to odrabialiśmy (nawet w składzie z Sosną w rotacji) i gwiazdy odpocząć nie mogły. Całą czwartą kwartę w Spartaku poginały Taurasi, Lawson-Wade,McCarville, Fowles i jakaś do kompletu (najwięcej wtedy Jekabsone). A byłoby ciągle na remis, gdyby nie fałszywy gwizdek pewnej tłustej łysej pały (Przemek liczy, że dał Spartakowi coś koło +9, nie wiem, ale faktycznie gwizdał przeciwko nam kiedy zbliżaliśmy się na kontakt 3-5 pkt).

Przebłyski swojej gry pokazała Alana (kilka cudownych wejść pod kosz jak za najlepszej współpracy z Catch z ubiegłego sezonu) - spięła się dziewczyna na to spotkanie i w ataku podjęła rywalizację z Taurasi, w obronie też chciała, ale Diana jej unikała...

Bez Alany w drugiej połowie byłby spokojny odjazd Spartaka. Właśnie wtedy rozmnożyły się grzyby pod atakowanym przez nas koszem, w pewnym momencie Erin przewaliła dwa osobiste - gra wąskim składem ma swoje minusy. Bardzo fajnym graczem, z wielkim potencjałem, ale jeszcze "ugotowanym" jest właśnie Phillips. Jeśli będzie Catch, może Erin ochłonie i będzie grać spokojniej - na razie świetne zagranbia przeplata z głupimi, bądź nieprzemyślanymi.
Ivana podjęła walkę z Fowles, ale nie może być tak, że bez problemu gubi Sylvię zwodem i nie trafia do czystego kosza. Jedyne co ją usprawiedliwia, to zmęczenie, bo jak jej nie było w grze, mieliśmy praktycznie 5 obwodowych. Wielkie brawa dla Sosny za kwadrans, w którym przytrafił jej się w sumie tylko jeden głupi błąd, za to zabrała piłkę samej Taurasi - no i fakt gry przeciw najlepszym w Europie i na świecie powinien procentować. Króciutki epizodzik zaliczyła Tomiałowicz, która też ma trochę pecha, że na pozycji Sosny mamy dziurę po Katii, a na dwójko-jedynce oprócz Olivki jest Erin, Paula i Alana.
W statystykach Paulina może wygląda nijako, ale na parkiecie niewiele ustępowała Lawson.
Wszystkim należą się gratulacje za wolę walki, zaangażowanie i nieustępliwość. Sam fakt, że swoją postawą załatwiły karnet na cały mecz dla Taurasi (chyba faktycznie najlepszego gracza świata - ona jest po prostu jak błyskawica), Fowles, Lawson-Wade, a prawie cały mecz hasała po parkiecie McCarville co o czymś świadczy.

Swoją drogą ławkowe Spartaka cienizna - Osipova była naszym wsparciem w obronie i ataku, Korstin dobrze już tylko wygląda, Karpunina też taka zapchajdziura w składzie Spartaka, choć pożyteczna. Nie zauważyłem niestety pojawienia się Petrović na parkiecie, więc się o niej nie wypowiem. :? Miler, gdyby nie dwa celne rzuty, również zaliczyłaby czyściutkie zero z gry. Wyszedł nam fajny mecz, w którym wiele było zagrań najwyższej klasy (dziwnym trafem prym w nich wiodły zawodniczki z WNBA - Taurasi, Beard, Fowles, Phillips, McCarville).

Teraz czeka nas mecz o wszystko (w sensie rozstawienia w grupie). Jak powtórzymy dzisiejszą grę, powinno byc dobrze.
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

Jamel
Nowy na forum

Postautor: Jamel » 27 listopada 2009, 10:01

reaktywacja pisze:
fearless pisze:Nie wiem jak wy, ale ja mam jakieś przekonanie, że Gorzów ma duże szanse wygrać wszystko u siebie. Zresztą dlaczego by tak nie? W tej hali się gra ciężko.

Równie dobrze Wisła i Lotos mogą zaliczyć po 5 porażek...

A konkrety jakieś masz, czy tylko sobie głośno myślisz? :wink:

I pomyśleć, że mi zarzucono, że przeprowadzam symulację i ocenę szans poszczególnych zespołów na awans do PO po poprzedniej kolejce. 8)

Może analizuje na podstawie poprzednich meczów. AZS w Gorzowe licząc cały poprzedni sezon i ten obecny przegrał na własnej hali tylko 2 razy. Raz minimalnie w finale z Lotosem, a drugi raz w meczu praktycznie, który można było przegrać w ost. kolejce z CCC.

Myślę że jak drużyna z Gorzowa wygra jeszcze 3/4 mecze u Siebie to będzie bardzo dobry wynik i może dać awans do TOP 16.

walczacy z wiatrakami
Żak

Postautor: walczacy z wiatrakami » 27 listopada 2009, 12:35

kristofer pisze:z pierwszej piątki obu zespołów dziś poziomem odstawała jedynie Pawlak.

bardzo "trafna" ocena zwłaszcza jak się nie widzi meczu a tylko statystyki :evil:
chyba że szklaną kulę miałeś to sorry :twisted:
i na dobre i na ZŁE!!!

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 27 listopada 2009, 13:22

Taki tam tekścik na zakończenie pierwszej rundy:
http://toiowonasportowo.blox.pl/2009/11 ... -mamy.html
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

kristofer
Kadet

Postautor: kristofer » 27 listopada 2009, 16:11

przemoe pisze:Taki tam tekścik na zakończenie pierwszej rundy:
http://toiowonasportowo.blox.pl/2009/11 ... -mamy.html

nie będę się rejestrował na n-tej stronie, więc pozwolę sobie skomentować tutaj :)
Catch w meczu z Turczynkami nie pomoże, bo mecz już za niecały tydzień. Polska może utrzymać 3 miejsca w Eurolidze. Gdyby awansowały wszystkie zespoły do play-off to jest na to spora szansa, biorąc pod uwagę, że liga francuska cieniuje. W ostatnich latach Bourges ratowało honor, teraz i temu zespołowi nie idzie najlepiej w Eurolidze. Tarbes i Metropole nie mają szans na play-off. Jedynie nadzieję mogą mieć na dobry występ w Pucharze Europy FIBA, gdzie na razie francuskie kluby radzą sobie dobrze. Obydwa polskie zespoły też powinny wejść do play-off, więc szanse na 3 drużyny w Eurolidze są niemałe. Przydałyby się jednak dla większej pewności występy naszych przedstawicieli w Eurolidze w fazie play-off a jednego w ćwierćfinale. Wówczas można być pewnym utrzymania liczby miejsc dla Polski w najlepszych rozgrywkach na Starym Kontynencie.

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 27 listopada 2009, 16:39

Jamel pisze:Może analizuje na podstawie poprzednich meczów. AZS w Gorzowe licząc cały poprzedni sezon i ten obecny przegrał na własnej hali tylko 2 razy. Raz minimalnie w finale z Lotosem, a drugi raz w meczu praktycznie, który można było przegrać w ost. kolejce z CCC.

Myślę że jak drużyna z Gorzowa wygra jeszcze 3/4 mecze u Siebie to będzie bardzo dobry wynik i może dać awans do TOP 16.

Jeśli chcemy ocenić całokształt, czyli lige i puchary, to jeszcze była wysoka porażka z Dynamem Moskwa... No ale jak najbardziej wszem i wobec usprawiedliwiana przez coacha. Niesłusznie, bo z takiego podejścia wziął sie ogólnie kiepski wynik i brak awansu do fazy pucharowej.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”