Przerażone pabianiczanki

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Przerażone pabianiczanki

Postautor: Hersi » 09 marca 2005, 08:22

W finałowym meczu Pucharu Polski w koszykówce kobiet doszło do skandalicznego zdarzenia. Elaine Powell z Lotosu Gdynia sfaulowała pod swoim koszem zawodniczkę Wisły Kraków Jelenę Skerovic z Serbii.

Pokrzywdzona, leżąc na parkiecie, kopnęła stojącą do niej tyłem Amerykankę w nogę i to spowodowało, że czarnoskóra koszykarka wpadła w furię. Popchnęła siedzącą jeszcze Skerovic, a chwilę później uderzyła ją pięścią, czym spowodowała złamanie kości jarzmowej reprezentantki Wisły.

– Cały czas mam przed oczami obraz zajścia, które widziałam w telewizji – powiedziała Elżbieta Trześniewska, zawodniczka Polfy Pabianice. – Jesteśmy z koleżankami przerażone, bo zdajemy sobie sprawę z tego, że każdą z nas mogłoby to spotkać. Dotychczas nie było w meczach koszykówki kobiet nawet namiastki zachowania Powell. Amerykanka została co prawda zaczepiona przez Skerovic, ale nie powinna w taki sposób reagować. Ja zostałam kiedyś ugryziona przez rywalkę. Niestety, sędziowie nie reagują na takie przewinienia, a ich działanie mogłoby utemperować zawodniczki. Są zbyt pobłażliwi dla czarnoskórych koszykarek, które grają bardzo ostro, bardzo brutalnie. Bezkarnie popychają i używają łokci. To powinno się zmienić.

Za ten chuligański postępek, Zarząd PLKK postanowił nałożył na Powell karę bezwzględnej dyskwalifikacji do końca sezonu 2004/05 oraz karę finansową w wysokości 10 tys. zł. Śledztwo w tej sprawie wszczęła też krakowska prokuratura.

– Współczuję Skerovic, ale najpierw ona naruszyła nietykalność cielesną rywalki, kopiąc stojącą tyłem do niej Powell. Powinna za to też zostać ukarana – stwierdziła Trześniewska.

(mm) - Express Ilustrowany

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”