17 kolejka FGE: Energa Toruń - Orzeł Polkowice 64-60
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
17 kolejka FGE: Energa Toruń - Orzeł Polkowice 64-60
Niedziela, 17.01.2010 godz.18.00
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!
https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous
https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous
Re: 17 kolejka FGE: Energa Toruń - Orzeł Polkowice
uwielbiam spotkania z Polkowicami!!! Dlaczego? ano dlatego,że zawsze są to spotkania bardzo zacięte,a takowe chyba najbardziej elektryzują kibiców. Dodatkowy smaczek to obecność w toruńskim zespole Ilony Jasnowskiej,Agaty Gajdy i Natalii Waligórskiej,które w przeszłosci miały już okazję zakładać pomarańczową koszulkę. Energa wzmocniona i Energa ciągle z nadziejami...
Będzie ostra walka....tego jestem pewien!!!
Będzie ostra walka....tego jestem pewien!!!
zapowiada się fajne starcie niedzielno-poniedziałkowe
nie mam nic przeciwko bilansowi 1:1 (my wygrywamy w niedzielę, Energa w poniedziałek). Mało tego - życzę sobie takich właśnie rozstrzygnięć! 
bardzo ejstem ciekaw jak zaprezentuje się cała brygada nowopozyskanych torunianek... strasznie żałuję, że my gramy bez Ford, ale z Carter, Babicką i Parker powinniśmy i tak przeciwstawić się Egenti, Pilav i spółce. o ile pierwsze piątki są w miarę wyrównane, to mam nadzieję, że ławką wygramy my (cały czas mówie o meczu ligowym
). Gajda, Krawiec i Gladden nie odstają od Bortelovej, Jeziornej i Mieloszyńskiej. ale już Radwan, Waligórska czy Gulak to nie to samo co Pietrzak, Coleman, Trafimava... Szkoda Jańci, że ma taką a nie inną pozycję w Enerdze, choć póki co najlepszy mecz tego sezonu rozegrała przeciwko nam, więc kto wie
pozdrawiam i życzę wspomnianego już 1:1
sprawiedliwie - każdemu po równo 
bardzo ejstem ciekaw jak zaprezentuje się cała brygada nowopozyskanych torunianek... strasznie żałuję, że my gramy bez Ford, ale z Carter, Babicką i Parker powinniśmy i tak przeciwstawić się Egenti, Pilav i spółce. o ile pierwsze piątki są w miarę wyrównane, to mam nadzieję, że ławką wygramy my (cały czas mówie o meczu ligowym
pozdrawiam i życzę wspomnianego już 1:1
Kuba pisze:
pozdrawiam i życzę wspomnianego już 1:1sprawiedliwie - każdemu po równo
Ale Kubusiu wymyśliłeś....
O wyższości meczu ligowego nad pucharowym chyba nie muszę pisać....
Szans oceniam po równo....i proszę na początek Edo o piątkę:Gajda,Krawiec,Gladden,Pilav i Fluker!!! Nie mamz nic do stracenia pryeciey
poydro
matrix pisze:Kuba pisze:
pozdrawiam i życzę wspomnianego już 1:1sprawiedliwie - każdemu po równo
Ale Kubusiu wymyśliłeś....z obu zespołów zszedł balast europejskich pucharów i myślę,że zrówno podopieczne Edo,jak i Koziołka będą chciały zgarnąć pełną pulę!!
a ja mam nadzieję, że tylko Wy chcecie pełną pulę - tzn bawić się w Puchar Polski. niekomu do niczego nie potrzebny w sumie
Kuba pisze:a ja mam nadzieję, że tylko Wy chcecie pełną pulę - tzn bawić się w Puchar Polski. niekomu do niczego nie potrzebny w sumie
dla mnie w każdej dyscyplinie sportowej ważniejsza jest liga....i to jest chyba oczywiste.
-
koszykarz
Oba zespoły mają po 10 zawodniczek - które co nie co potrafią...
Energa : Gajda , Waligórska , Krawiec, Radwan , Gladden ,Jasnowska , Pilav, Egenti , Gulak i Fluker - no i Ukrainka kogoś wygryzie ze składu
a CCC ? Wyjściowa piątka - bez Coleman (limit Polek) więc Bortelova , Jeziorna , Mieloch , Carter i Babicka pewnie a ze zmiany RYan , Pietrzak , Toffi i Nadja.
Nawet obie ławki rezerwwowych są porównywalne - bo CCC nie może wystawić Coleman w wyjściowej piątce - no chyba że na ,,1'' wstawi Pietrzak ...
Wogóle są to oba wyrównane teamy - czas wreszcie to co na papierze - przelać na parkiet
Pilav już wniosła dużo więcej od Chomać - bo jest przede wszystkim zwinniejsza niż powolna Ola
Energa : Gajda , Waligórska , Krawiec, Radwan , Gladden ,Jasnowska , Pilav, Egenti , Gulak i Fluker - no i Ukrainka kogoś wygryzie ze składu
a CCC ? Wyjściowa piątka - bez Coleman (limit Polek) więc Bortelova , Jeziorna , Mieloch , Carter i Babicka pewnie a ze zmiany RYan , Pietrzak , Toffi i Nadja.
Nawet obie ławki rezerwwowych są porównywalne - bo CCC nie może wystawić Coleman w wyjściowej piątce - no chyba że na ,,1'' wstawi Pietrzak ...
Wogóle są to oba wyrównane teamy - czas wreszcie to co na papierze - przelać na parkiet
Pilav już wniosła dużo więcej od Chomać - bo jest przede wszystkim zwinniejsza niż powolna Ola
- bart_81
- Senior
- Kontaktowanie:
koszykarz pisze:Oba zespoły mają po 10 zawodniczek - które co nie co potrafią...
Energa : Gajda , Waligórska , Krawiec, Radwan , Gladden ,Jasnowska , Pilav, Egenti , Gulak i Fluker - no i Ukrainka kogoś wygryzie ze składu![]()
Wogóle są to oba wyrównane teamy - czas wreszcie to co na papierze - przelać na parkiet![]()
hehe...napisałeś że piątka CCC bez Coleman z powodu limitu Polek, a potem wpisałeś w piątce trzy Polskie zawodniczki..taka mała nielogiczność
-
koszykarz
no nie do końca. Tak tylko napisałem bo obstawiam raczej że to TOffi lub Nadja mogą wyjść w wyjściowym składzie.
Ale w sumie w CCC jest sporo groźnych koszykarek - podobnie zresztą jak w Toruniu .
Na pewno będzie ciekawie - no i czas najwyższy pokazać się w lidz z dobrej strony. a że z Polkowicami potrafimy grać - to chyba wiadomo
Zresztą trzeba robić wszystko by nie wpaść w ćwierćfinale na Wislę - bo ją będzie ciężko przejść... CCC lub Lotos - wydaje się że ciut łatwiej
Ale w sumie w CCC jest sporo groźnych koszykarek - podobnie zresztą jak w Toruniu .
Na pewno będzie ciekawie - no i czas najwyższy pokazać się w lidz z dobrej strony. a że z Polkowicami potrafimy grać - to chyba wiadomo
Zresztą trzeba robić wszystko by nie wpaść w ćwierćfinale na Wislę - bo ją będzie ciężko przejść... CCC lub Lotos - wydaje się że ciut łatwiej
Obecny teoretyczny skład Energi wygląda bardzo interesująco.Niestety w niedziele może kibiców spotkać przykra niespodzianka.Jeśli spełni się czarny scenariusz to moje grudniowe zapowiedzi staną się faktem.Kasa klubu podobno świeci pustkami i jesli to prawda to szefostwo klubu powinno trafić do psychiatryka bo normalni ludzie takich ruchów jak ściąganie nowych zawodniczek bez kasy nie zrobiliby.
anatol pisze:Obecny teoretyczny skład Energi wygląda bardzo interesująco.Niestety w niedziele może kibiców spotkać przykra niespodzianka.
że co,że niby dziewczyny nie wyjdą na parkiet? między bajki to włóż.....
PS. A jako wierny kibic to chyba anatolu małe co nieco do budżetu dołożysz....
matrix pisze:anatol pisze:Obecny teoretyczny skład Energi wygląda bardzo interesująco.Niestety w niedziele może kibiców spotkać przykra niespodzianka.
że co,że niby dziewczyny nie wyjdą na parkiet? między bajki to włóż.....
PS. A jako wierny kibic to chyba anatolu małe co nieco do budżetu dołożysz....
Mnie wcale nie do śmiechu i niestety pracuje w budżetówce.Praca może i stała ale płaca marna.Nie zdajesz sobie sprawy jak bardzo mi zależy aby czarny scenariusz się nie sprawdził.
anatol pisze:Nie zdajesz sobie sprawy jak bardzo mi zależy aby czarny scenariusz się nie sprawdził.
a wiesz,że ten scenariusz ja już przerabiałem i cały czas się z nim liczę.....
a teraz trochę o samym niedzielnym meczu:
Do Torunia przyjeżdża wielka gwiazda żeńskiej koszykówki
Córka Karla Malone i jedna z najlepszych koszykarek świata Cheryl Ford zagra dwukrotnie w Toruniu. Okazją będą dwa mecze Energi w niedzielę i poniedziałek z CCC Polkowice.
Ford to trzykrotna mistrzyni WNBA. Od samego początku zawodowej kariery (2003) roku broni barw Detroit Shock, a tytuły mistrzowskie zdobywała w latach 2003, 2006 i 2008. W historii najlepszej ligi świata Ford zapisała się przede wszystkim jako jedyna w całej historii tych rozgrywek zawodniczka, która w pierwszym sezonie gry zdobyła mistrzostwo oraz tytuł najlepszej debiutantki roku, czterokrotnie (2004-07) była wybierana do drużyny Gwiazd Ligi (All-Star Team). W sumie w WNBA rozegrała 196 spotkań, w których rzuciła łącznie 2116 punktów i zebrała 1907 piłek. Ford jest córką sławnego Karla Malone, drugiego strzelca w historii NBA. Sławny ojciec stara się oglądać występy córki i jest szansa, że pojawi się również w Polsce.
Wraca Coleman
W ubiegłym tygodniu koszykarka postanowiła związać się z CCC Polkowice. To była spora niespodzianka, bo dotąd gwiazdy takiej rangi zarezerwowane były w polskiej lidze wyłącznie dla zespołów z Krakowa i Gdyni. Ford jeszcze nie grała w środowym meczu Pucharu FIBA (CCC pokonał Botas Spor 69:64, ale odpadł z rozgrywek) i w Toruniu zadebiutuje w nowym zespole.
To bardzo ważny pojedynek dla obu drużyn. Polkowiczanki spisują się w tym sezonie świetnie: w 15 meczach poniosły jedynie trzy porażki (z Lotosem, AZS PWSZ Gorzów i ROW Rybnik) i zajmują trzecie miejsce w tabeli.
Trener Krzysztof Koziorowicz ma do dyspozycji bardzo szeroki i wyrównany skład. Jego największymi atutami oprócz najnowszego nabytku jest Amisha Carter, Daria Mieloszyńska i Veronika Bortelova. Ta pierwsza jest amerykańską środkową i jedną z najbardziej wartościowych koszykarek PLKK (14,9 pkt i 9,9 zbiórek). Mieloszyńska to z kolei jedna z najlepszych polskich koszykarek (14,2 pkt), Bortelova bardzo sprawnie kieruje całym zespołem. W składzie CCC zobaczymy także doskonale znaną w naszym mieście Ryan Coleman. Amerykańska rzucająca w Polkowicach nie pełni jednak tak istotnej roli, jak w toruńskim zespole przed laty (średnio 9,2 pkt).
O ile CCC w Toruniu będzie walczyć o zachowanie szans na miejsce w trójce po rundzie zasadniczej, o tyle dla Energi to szansa na przebicie się do czwórki. Podopieczne Elmedina Omanicia w tym sezonie jeszcze ani razu nie pokonały rywala ze ścisłej czołówki tabeli (dwie porażki z AZS PWSZ, po jednej z Lotosem i Wisłą Can Pack). Najbliżej tego "Katarzynki" były właśnie w starciu z CCC, na wyjeździe uległy jedynie 73:76. Teraz jest doskonała okazja do rewanżu.
Puchar z marszu
Polkowiczanki zostaną w Toruniu na dłużej, bo już dzień później obie drużyny rozegrają mecz 4. rundy Pucharu Polski. Zgodnie z terminarzem miał się odbyć 27. stycznia, ale torunianie zgodzili się na przełożenie, żeby CCC nie musiał dwukrotnie do nas przyjeżdżać. Dla obu drużyn będą to pierwsze pojedynki w PP w tym sezonie, bo jako uczestnicy europejskich pucharów startują dopiero od czwartej rundy. W rywalizacji o to trofeum pozostało już tylko osiem drużyn. W innych parach zmierzą się ze sobą (27 stycznia) Odra Brzeg - AZS PWSZ Gorzów, Lider Pruszków - Lotos Gdynia oraz Wisła Can Pack Kraków - ŁKS Łódź.
Początek meczu w PLKK w niedzielę o godz. 18.00, a pojedynek w Pucharze Polski rozpocznie się w poniedziałek również o 18.00.
www.pomorska.pl
PS. marne pocieszenie z osłabienia rywala,ale coś mi się nie chce wierzyć,że Cheryl do Torunia zdąży...
-
Endrju
- Senior
- Kontaktowanie:
Moze ktos kumaty z Polkowic sie wypowiedziec czy Ford zagra czy nie ?
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem
-
reaktywacja
- Junior
Endrju pisze:Moze ktos kumaty z Polkowic sie wypowiedziec czy Ford zagra czy nie ?
Sami pewnie nie widzą. Stara jak świat zagrywka Koziorowicza, której nauczył się prezesa Lotosu - najlepsza informacja to dezinformacja. Jak dla mnie szansa na występ Ford w Toruniu - 50% na 50% (w końcu Polko grają teraz o dużą stawkę, bo mają ochotę na 2 miejsce przed Po, a ewentualna porażka z Energą zbliża ich do Wisły, zamiast do Lotosu...)
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...
- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...
- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”