Co słychać w Gdyni?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

rzymi
Oldboy

Re: Co słychać w Lotosie

Postautor: rzymi » 26 stycznia 2010, 19:46

Wątpię szczerze mówiąc. Charde póki co siedzi w domku i możliwe, że wyląduje w Hiszpanii. Ale z drugiej strony czemu nie, Ann? :wink: nigdy nie mówmy nigdy, nie wiadomo co się okaże za pare dni :wink:
ObrazekObrazek

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 27 stycznia 2010, 11:38

Jacek Winnicki, trener Lotosu: Nasz styl gry zweryfikują najsilniejsi

Polska Dziennik Bałtycki Rafał Rusiecki

Rozmowa z Jackiem Winnickim, trenerem gdyńskiego Lotosu.

- Spartak Region Moskiewski na początku drugiej fazy Euroligi to chyba nie jest wymarzony przeciwnik?

- Nie ulega wątpliwości, że nie jesteśmy faworytami w 1/8 finału. Rosyjski zespół nie przegrał ani jednego spotkania w Eurolidze. Wspólnie z UMMC Jekaterinburg dysponuje największym budżetem w Europie. Nasza sytuacja jest więc trudna. Postaramy się jednak powalczyć. Nic innego nam nie pozostaje.

- W sporcie wszystko jest możliwe, ale chyba można przewidzieć wynik tej konfrontacji. Widzi Pan szanse na rozegranie trzech, a nie dwóch spotkań?

- Nie chcę daleko wybiegać w przyszłość. Zobaczymy, jak to się wszystko ułoży. Nikt nie stawia nas w roli faworyta. Jaki jest plan na Spartak? Musimy spróbować zagrać w ten sposób, aby nie pozwolić rywalkom rozwinąć skrzydeł. Rosjanki są nastawione na grę w szybkim atakiem. Być może uda nam się je zmusić do ataku pozycyjnego. To będzie jednak bardzo trudne zadanie.

- Przed pierwszym meczem ze Spartakiem czeka was jeszcze spotkanie Pucharu Polski w Pruszkowie i ligowe starcie z Ineą AZS Poznań. To będzie rozgrzewka?

- Na pewno nie będą to łatwe mecze. W Pruszkowie gramy jutro [początek spotkania o godz. 19 - przyp. red.]. Podwarszawski zespół we własnej hali nieraz pokazał, że potrafi grać w koszykówkę. Musimy być więc dobrze przygotowani. Tak samo sprawa ma się z drużyną poznańską. Kluczem do zwycięstwa będzie koncentracja. Przebieg tego meczu, od jego samego początku, będzie zależeć tylko i wyłącznie od nas. Pomoże nam twarda, zdecydowana gra w obronie. Uczulam zawodniczki, bo jeśli zlekceważymy przeciwnika, to możemy mieć spore problemy.

- Godzinę po meczu Lotosu z Ineą AZS w szlagierze kolejki gorzowianki zmierzą się z koszykarkami z Polkowic. Gospodynie zgubią punkty?

- Myślę, że sprawa wyniku w tym meczu jest otwarta. Faworytem na pewno jest Gorzów. My jednak patrzymy tylko na siebie. Polkowice nie- raz pokazały, że potrafią wygrywać. Nie będę mówił, że chciałbym zwycięstwa CCC. Kibicuję tylko tym zespołom, które w danej chwili prowadzę.

- Pana drużyna już się otrząsnęła po kadrowej rewolucji z początku stycznia?

- Cały czas pracujemy. Najważniejsze mecze są jeszcze przed nami. Mam tutaj na myśli Puchar Polski oraz play-offy w lidze. To będą momenty, w których dojdzie do weryfikacji naszego stylu gry.

- Myślę, że wiele ciepłych słów można kierować pod adresem młodych zawodniczek Lotosu, które teraz muszą się bardziej wykazać.

- Młode zawodniczki grają w Gdyni od dawna. Marta Jujka i Olivia Tomiałowicz już w zeszłym sezonie miały dobre momenty gry. Pozostałe trzy zawodniczki [Klaudia Sosnowska, Marta Urbaniak i Magdalena Kaczmarska - przyp. red.] również miały okazję do pokazania swoich umiejętności. Nie jest więc tak, że w Lotosie nie było młodzieży. Te młode koszykarki czeka jednak jeszcze dużo pracy. Stoją przed dużą szansą, którą powinny wykorzystać.

- Tanasha Wright i Louice Halvarsson zdają egzamin w Lotosie?

- Jest za wcześnie na taką ocenę. Trzeba dać im więcej czasu. Nie ukrywam, że bardzo liczę na doświadczenie Wright. Z kolei Halvarsson można określić jednym słowem - młodość. Musi jeszcze popracować nad okrzepnięciem w grze. W Spartaku bardzo dużo trenowała, ale nie miała szansy, aby przebić się do pierwszego zespołu. Na razie brakuje jej więc meczowego rytmu.

- Okienko transferowe zamyka się w niedzielę, 31 stycznia. Czy można się spodziewać, że do tego czasu ktoś jeszcze pojawi się w Lotosie?

- Pracujemy nad tym, aby sprowadzić jeszcze jedną zawodniczkę. Na razie nie mogę powiedzieć nic więcej. Na konkrety trzeba poczekać, bo w grę wchodzą dwie-trzy opcje. Nie jest jednak tajemnicą, że chcielibyśmy pozyskać skrzydłową.

Dżi ej el ej
Młodzik

Postautor: Dżi ej el ej » 27 stycznia 2010, 19:38

Kuba pisze:Pracujemy nad tym, aby sprowadzić jeszcze jedną zawodniczkę. Na razie nie mogę powiedzieć nic więcej. Na konkrety trzeba poczekać, bo w grę wchodzą dwie-trzy opcje. Nie jest jednak tajemnicą, że chcielibyśmy pozyskać skrzydłową.

Mowa tutaj o Ewelinie Gali ;)

koszykarz

Postautor: koszykarz » 27 stycznia 2010, 20:00

z pewnością dobrze by się zaaklimatyzowała bo zna się z większą częścią zespołu , glównie z młodymi koleżankami z kadr młodzieżowych z wcześniejszych lat. Tylko czy aby GALA to wzmocnienie pod kątem obrony ,,majstra'' ? Chyba nie...

Może autor artykułu ma na myśli jakąś Amerykankę na celowniku ? McCougtry , Dupree , Charde Houston to tylko przykłady...

a są sporo tańsze czy Beard czy Catch...

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 27 stycznia 2010, 22:28

Dżi ej el ej pisze:
Pracujemy nad tym, aby sprowadzić jeszcze jedną zawodniczkę. Na razie nie mogę powiedzieć nic więcej. Na konkrety trzeba poczekać, bo w grę wchodzą dwie-trzy opcje. Nie jest jednak tajemnicą, że chcielibyśmy pozyskać skrzydłową.

Mowa tutaj o Ewelinie Gali ;)

Zdziwiło mnie to zdanie i jednocześnie rozbawiło. Chyba nie pisałeś tego na poważnie. Przecież wiadomo, że celem Lotosu jest pozyskanie Amerykanki, mającej za sobą grę w WNBA. O tym mówił kilka razy Krawczyk i to byłoby realne wzmocnienie. A Gala? Bez żartów... Co najwyżej byłaby uzupełnieniem składu, a i tak na pozycjach 4-5 już jest wystarczająca liczba zawodniczek.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 28 stycznia 2010, 17:42

ann pisze:a może jednak Charde Houston, a nie żadne tam Angele czy inne Dupree? :wink:

Jednak miałem rację, że wątpiłem w to.. Ale za to myliłem się co Charde w Hiszpanii, gdyż już jest w Czechach.
ObrazekObrazek

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 28 stycznia 2010, 18:04

Ciekawy ruch USK Praga. Widać, chcą powalczyć z Walencją.
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 28 stycznia 2010, 18:12

Jeszcze ostatnio walnęły Brno 82-68 (Whalen 20, Maltsi 19) więc Walencja może nie mieć z nimi tak łatwo. Ale mimo wszystko, powinno się to zakończyć po 2 meczach.
ObrazekObrazek

flash
Młodzik

Postautor: flash » 29 stycznia 2010, 13:43

Gala już oficjalnie w Lotosie. Co by o niej nie mówić, to wobec odejścia Pawlak, ten ruch może uratować Lotos w fazie PO, jeśli chodzi o rotację Polek...
bball

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 29 stycznia 2010, 13:58

flash pisze:Gala już oficjalnie w Lotosie. Co by o niej nie mówić, to wobec odejścia Pawlak, ten ruch może uratować Lotos w fazie PO, jeśli chodzi o rotację Polek...

z plkk.pl:

Ewelina Gala w Lotosie Gdynia
2010-01-29 13:20

Ewelina Gala jest nową koszykarką Lotosu Gdynia. Silna skrzydłowa przenosi się z Torunia do Gdyni. Zawodniczka w barwach toruńskiego klubu występowała od początku ubiegłego sezonu. W tym sezonie notowała 6,3 punktu oraz ponad 4 zbiórki średnio w każdym meczu spędzając na boisku ponad 17 minut. W barwach Lotosu Gala może zadebiutować już jutro w spotkaniu z INEĄ AZS Poznań.

ag

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 29 stycznia 2010, 14:38

flash pisze:Gala już oficjalnie w Lotosie. Co by o niej nie mówić, to wobec odejścia Pawlak, ten ruch może uratować Lotos w fazie PO, jeśli chodzi o rotację Polek...

Chyba żartujesz. Mamy dwie Polki na środku. Obie (ostatnio) grają i obie dobrze. Co więcej wniesie Gala od Juji, która po raz kolejny pewnie wyląduje w sekcji podawania ręczników, chociaż udowodniła całym styczniem, że zasługuje spokojnie na bycie 7-8 zawodniczką w rotacji a jak trzeba to i więcej?
W obecnej kadrze mamy 4 zawodniczki zagraniczne plus jedna w drodze. Czyli 7 Polek. Gala zabierze miejsce pewnie Madziarze. To jakie Polki do rotacji zostaną na obwodzie? Oliwka i hmm... no właśnie... eee... nikt? Żadna inna nie zagra na 1-2. Moooooże Ela. A nie wierzę, że Ślimak będzie trzymał Madziarę na ławce jako strażaka a odeśli Elę, która co tu dużo mówić - patrz Juja.

Trzeba było trejdnąć Paulę za Skorek i kropka. Małe Polki - tak, duże Polki - nie. No chyba, że zaczynamy rebuilding na przyszły sezon to sorry, nic nie mówiłem.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 29 stycznia 2010, 16:19

Gala fatalna wiadomość.Krawczyk -why????
Obrazek

flash
Młodzik

Postautor: flash » 29 stycznia 2010, 16:50

przemoe pisze:
Trzeba było trejdnąć Paulę za Skorek i kropka. Małe Polki - tak, duże Polki - nie. No chyba, że zaczynamy rebuilding na przyszły sezon to sorry, nic nie mówiłem.

W jakim my kraju żyjemy? Byłeś na plantacji kukurydzy w USA pół roku i już zapomniałeś ojczystego języka, żeś jest taki "hamerykański"?

Sorry za odejście od tematu, ale ciężko się czyta w Polsce takie zdania jak z podwórkowego slangu.
bball

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 29 stycznia 2010, 17:17

Pan Mietek znowu wszystkich zaskoczył. :) Chociaż gdy Gala pocięła się z Toruniem i stwierdziła, że odchodzi, coś mi świtało, że może trafić do Lotosu. Jednak raczej nie w sytuacji, gdy w miejsce Podrug wskoczyła tam Halvarsson i był jakby komplet na pozycjach 4-5. Dlatego zgadzam się w dużym stopniu z Przemoe, że trochę dziwnie skonstruowany jest skład. Pachnie mi Wisłą z zeszłego sezonu, chociaż w swojej ocenie zapomniał jeszcze o Sosnowskiej (może dać dobre zmiany na SF), a według moich obliczeń Kaczmarska i Mukosiej są szóstą i siódmą Polką, czyli obie mogą być w składzie. Twórcza myśl Krawczyka może polegać na tym, że w nowym sezonie klub może pożegnać się z jedną z wysokich Polek. Nie dziwne byłoby, gdyby to była Leciejewska. Ale kibice w Gdyni nie mają się co martwić - w razie czego godna następczyni już jest. :wink:
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 29 stycznia 2010, 17:38

paulo2907 pisze:. Twórcza myśl Krawczyka może polegać na tym, że w nowym sezonie klub może pożegnać się z jedną z wysokich Polek. Nie dziwne byłoby, gdyby to była Leciejewska. Ale kibice w Gdyni nie mają się co martwić - w razie czego godna następczyni już jest. :wink:

I właśnie tego się boje.Odejście w przyszłym sezonie Leciejewskiej (tzw. "droga Polka") -tylko w tedy ten transfer ma sens.
Obrazek

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”