anatol pisze:Kuba pisze:tak mnie naszła taka refleksja odnośnie postawy Energi w ostatnich spotkaniach - czy aby forma podopiecznych Omanicia nie przyszła za wcześnie? wszak mamy dopiero luty, playoff zaczynają się dopiero za ok. miesiąc. wg mnie logicznym powinno być, ze teraz forma nie powinna być najlepsza - czy tylko mnie się wydaje? no, chyba żeby aktualna dyspozycja Energi to był dopiero przedsmak tego, co w czeka nas w playoff
No nie do końca masz racje.Bo jeśli CCC zliczy jakąś wtope a ENERGA wygra wszystko to z 3 miejsca w PO ma olbrzymią szanse na wejście do czwórki.Natomiast każda konfrontacja z Wisłą nie ważne z którego miejsca daje tylko iluzoryczne szanse awansu.
nie rozumiem jednak co to wszystko ma wspólnego z tym, o czym napisałem wcześniej? Chodzi Ci o to, że Energa celowała z formą na luty, żeby wykorzystać to, że inni będą w dołku? ale gdzie tu sens na 'dłuższą metę'? jak przyjdzie do rozstrzygnięć, to forma odejdzie w zapomnienie i Energę pokonać może nawet i drużyna z szóstego miejsca, która formę szykowała na playoff. nie twierdzę tym samym, że Energa bedzie bez formy za miesiąc i odpadnie w pierwszej rundzie niezależnie od tego z kim przyjdzie jej grać.
Fakty są takie - Enerdze zostały do rozegrania jeszcze tylko 3 mecze: Leszno i Gdynia na wyjeździe, oraz ŁKS na zakończenie u siebie.
Orzeł - aż pięć spotkań do rozegrania! Brzeg, Bydgoszcz, Rybnik, Leszno - to na wyjeździe i jedynie AZS Poznań na własnym parkiecie
Wisła - cztery spotkania: ŁKS, MUKS i Lider w Krakowie i wyjazd do Gorzowa.
Gdyby była potrzeba tworzenia 'małej tabeli' dla tych trzech drużyn to kolejność będzie taka:
3. Orzeł (3:1)
4. Energa (2:2)
5. Wisła (1:3)
aktualna tabela:
3. Energa 21meczów, 36pkt
4. Orzeł 19meczów, 33pkt
5. Wisła 20meczów, 33pkt
rozpatrywać można kilka scenariuszy:
1) Scenariusz chyba najbardziej prawdopodobny: Energa przegrywa tylko w Gdyni, Orzeł na czysto a Wisła traci punkty tylko w Gorzowie. 3. Orzeł43pkt, 4. Energa 41pkt, 5. 40pkt.
2) Scenariusz prawdopodobny: Orzeł notuje jedną wpadkę (na co liczą w Toruniu), ale Enerdze nie udaje się wywieźć dwóch punktów z Gdyni, a zdeterminowana Wisła wygrywa swoje spotkanie w Gorzowie. 3. Orzeł 42pkt, 4. Wisła 41pkt, 5. Energa 41pkt (kolejność 4-5 zależeć będzie od stosunku punktów obu zespołów. póki co - Wisła ma lepszy i jeśliby wygrała wszystko do końca, a Energa przegrała w Gdyni, to w tej kwestii nic nie powinno się zmienić)
3) Scenariusz realny: Orzeł z jedną wpadką, Energa i Wisła na czysto do końca: 3. Energa 42pkt, 4. Orzeł 42pkt, 5. Wisła 41pkt.
Jeśli Orzeł nie przegra niczego - nie musi obracać się za siebie i bez patrzenia na Toruń jest 3. w tabeli. w wypadku porażki - liczyć na Lotos i na to, że nie będą kombinować tylko będą chcieli wygrać z Energą. i ten mecz wydaje się być kluczowy - 10.03.10 Lotos - Energa.
Co by nie mówić - nie wszystko zależy od Torunia. i mam nadzieję, że do samego końca sezonu zasadniczego tak właśnie będzie