1 runda Play Off: Energa Toruń - Odra Brzeg 2-0

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

hermes46
Kadet

Re: 1 runda Play Off: Energa Toruń - Odra Brzeg

Postautor: hermes46 » 23 marca 2010, 18:54

Bart ja nawet nie licze ze amerykanki tu zostana! Zatrzymajmy krajowy skład (moze poza paroma przypadkami) a bedzie dobrze.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 23 marca 2010, 19:05

hermes46 pisze:Bart ja nawet nie licze ze amerykanki tu zostana! Zatrzymajmy krajowy skład (moze poza paroma przypadkami) a bedzie dobrze.

Panie i panowie w całej blisko już 20-to letniej historii toruńskiego klubu żadna Amerykanka nie została na kolejny sezon i niech to posłuży za cały komentarz do tej sprawy. 8)
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 23 marca 2010, 21:05

a tu coś na temat takiego elementu,jakim jest presja,którą Roberto bagatelizujesz w drużynie Brzegu....

Zdaniem opiekuna Odry kluczem do zwycięstwa w drugim meczu będzie opanowanie nerwów. - Nigdy nie widziałem, żeby mój zespół pudłował w tak prostych sytuacjach. Presja jest bardzo duża i nie wszystkie zawodniczki są w stanie ją udźwignąć. Muszę im uświadomić, że naprawdę nie ma się czego bać - podkreśla Jarosław Zyskowski. Zadanie tym razem będzie miał jednak znacznie trudniejsze, bo ewentualna porażka jego zespołu kończy rywalizację w tej rundzie.
www.pomorska.pl

Roberto930
Żak

Postautor: Roberto930 » 23 marca 2010, 22:00

To tylko świadczy o ich ambicji i woli zwycięstwa w walce o półfinał i to przez to odczuwają presję, bo na pewno nie jest to presja z zewnątrz (kibice itd.), bo raczej większość uważa, że już zrobiły to co do nich należało.

Co do jutrzejszego meczu:
Osłabiona Odra powalczy z Energą

Tyko i aż cztery punkty zadecydowały o zwycięstwie Energi Toruń w pierwszym ćwierćfinałowym meczu z Odrą Brzeg. Do kolejnej konfrontacji obu zespołów dojdzie już w najbliższą środę hali przy ulicy Oławskiej w Brzegu. Początek o godzinie 18:30.

Energa ma przewagę psychologiczną po zwycięstwie u siebie i ewentualne zwycięstwo w Brzegu oznaczać będzie najlepszą czwórkę w lidze. Odra jest w trudniejszej sytuacji, jednak nie bez wyjścia, chociaż w poniedziałkowym treningu uczestniczyło zaledwie pięć uprawnionych do gry zawodniczek. Marta Żyłczyńska ma podejrzenie pęknięcia kości śródstopia, Justyna Daniel ma nadciągnięte ścięgno Achillesa, na problemy zdrowotne narzekała także Ewelina Buszta. Trener Zyskowski nie ma zbyt dużego pola manewru jeśli chodzi o skład brzeskiego zespołu. W zupełnie odmiennej roli jest trener Omanić.

Mariusz Kolekta

Nie mam pojęcia kim my jutro będziemy grać, bo praktycznie zostały tylko Denson, Sepulveda, Stewart, Małaszewska i juniorki... czyli zapowiada się 4 x 40 min + któraś juniorka.
Ciekawe czy rzeczywiście wszystkie 3 zawodniczki wymienione w artykule jutro nie zagrają. Jeżeli tak będzie to nasze szanse na zwycięstwo diametralnie spadną.

___
Wywiad z trenerem Zyskowskim w GW:
Koszykarskie play off wraca do Brzegu

KOSZYKÓWKA. Po czterech latach play off wraca do Brzegu. W środę koszykarki Odry podejmą w ćwierćfinale mistrzostw Polski torunską Energę. I jeśli marzą o półfinale - nie mogą tego spotkania przegrać.

Łukasz Baliński: Jaki jest przepis na drużynę, która zdominowała rundę rewanżową rozgrywek?

Jarosław Zyskowski, trener Odry Brzeg: Pokonanie ich byłoby sensacją, ale na pewno nie jest to też nie realne. Energa to klub który bardzo wzmocnił się w grudniu i od tego czasu zmiata kolejne rywalki jak tsunami. To jedna z najbardziej ofensywnie grających drużyn w lidze, a my je zatrzymaliśmy na 55 punktach. By mieć z nimi szansę musimy zagrać równie rewelacyjnie w obronie jak w pierwszym spotkaniu, ale i znacznie lepiej w ataku, tak by nie powtórzyła się sytuacja z trzeciej kwarty.

Dziewczyny przestraszyły się wtedy szansy która się przed nimi otworzyła?

Za dużo było zmarnowanych 100 procentowych okazji. Teraz przydałoby się trochę luzu i spokoju, bo przecież to tylko koszykówka. Z drugiej strony dziewczynom należą się też słowa uznania za to, że gdy w pewnym momencie rywalki uciekły na parę punktów to nie poddały się, dogoniły je i toczyły walkę do ostatnich sekund jak równy z równym.

Przeciwniczki nie przebierały w środkach i teraz są poobijane, ale którakolwiek wyjdzie na parkiet podejmiemy walkę. Na pewno przydałaby nam się też pomoc kibiców. W końcu takiego sportowego wydarzenia nie było w Brzegu od lat.

Po ostatnim meczu gorąco było także podczas konferencji prasowej. Doszło do małego starcia na linii - pan kontra szkoleniowiec torunianek Elmedin Omanić

Wyniknęło to z bezpodstawnego oczerniania moich zawodniczek, na co nie pozwolę. Omanić zarzucał wcześniej Brittany Denson, iż za jej postawę na parkiecie w lidze niemieckiej grozi kryminał. To bzdura, przecież Odra to jej pierwszy klub w Europie. To było zachowanie nieetyczne, a trener z klasą nie robi czarnego PR-u.

Odra Brzeg - Energa Toruń
środa, hala przy ul. Oławskiej, godz. 18.30.

Źródło: Gazeta Wyborcza Opole

http://opole.gazeta.pl/opole/1,35087,76 ... rzegu.html

___
Dla kibiców w Toruniu informacja:
Koszykarski play off w Radiu Opole na żywo !

Emocje rewanżowego meczu pierwszej rundy play off w ekstraklasie koszykarek czekają dziś /środa/ kibiców w Brzegu. Odra będzie próbowała odrobić straty z meczu w Toruniu gdzie uległa Enerdze 51:55. Brzeżanki miały w weekend podwójnego pecha bowiem nie tylko, że przegrały to ich powrót do Brzegu odbywał się z wielkimi kłopotami. Trener Jarosław Zyskowski wierzy jednak, że przy odrobinie szczęścia i lepszej dyspozycji rzutowej jego zespół stać na pokonanie faworyta. Początek spotkania, które będziemy transmitować dla kibiców poprzez internet od 18:30. Zapraszamy na http://www.radio.opole.pl

Donat Przybylski

http://www.radio.opole.pl/index.php?kat ... j&id=47104

Będzie można posłuchać relacji live z meczu

anatol
Żak

Postautor: anatol » 24 marca 2010, 06:47

Oj coś wydaje mi się,że niektórzy uczyli się od Maciejewskiego w końcu to trener kadry :lol: Nie zdziwie się jak Odra wybiegnie w pełnym składzie.Coś Zyskowski musiał wymyśleć na Omanicia.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 24 marca 2010, 08:19

anatol pisze:Coś Zyskowski musiał wymyśleć na Omanicia.

jakaś alternatywa musi przecież być,a swoją drogą to zauważyłem,ze polscy trenerzy i to nie tylko koszykarscy zwalają winę na wszystko tylko nie na własną pracę i jej efekty... :shock: ,ale to normalne chyba jest w całym życiu społecznym 8)
PS. A co do relacji radiowej to wolę najbardziej tą na http://www.plkk.pl, bo ta sprawa jest najobiektywniejsza. :lol:

Roberto930
Żak

Postautor: Roberto930 » 24 marca 2010, 16:13

Dzisiaj przeczytałem, że w drodze powrotnej z Torunia, w autokar Odry uderzył samochód prowadzony przez nietrzeźwego kierowcę... szczegóły tutaj: http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article ... /712620866
Prawdopodobnie w wyniku tego zdarzenia doszło do urazów naszych zawodniczek ;/

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 24 marca 2010, 20:12

no szkoda ze zawodniczki miały wypadek. I tak brawa za walke przez 38 minut! Oj Odra to naprwde mocny Team i mam nadzieje ze zawodniczki nie spoczna na laurach i skutecznie powalczy o 5 miejsce!!!!
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

rodgers-kibic z torunia
Kadet

Postautor: rodgers-kibic z torunia » 24 marca 2010, 20:38

no cóż, podejrzewam, że gdyby w Brzegu była szersza ławka to dziewczyny skutecznie powalczyłyby o półfinał...brawa dla obu drużyn za ten dwumecz 8)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 24 marca 2010, 20:45

dlaczego tak krótko grała Małaszewska? :shock: Toruń już ma najlepszy w historii wynik!!! Gratulacje dla zwyciężczyń,ale naprawdę spore słowa uznania dla pokonanych....

anatol
Żak

Postautor: anatol » 24 marca 2010, 22:58

rodgers-kibic z torunia pisze:no cóż, podejrzewam, że gdyby w Brzegu była szersza ławka to dziewczyny skutecznie powalczyłyby o półfinał...brawa dla obu drużyn za ten dwumecz 8)

Masz racje! Ale gdyby Toruń miał szerszą ławkę to wygrałby wysoko.Dziś w Enerdze grało 4 i pół zawodniczki.Jeśli Krawiec się nie obudzi to będą duże problemy z Lotosem.I tak uważam,że Buszta wniosla dużo więcej do gry niż Radwan,która dziś zagrala miernie.

Roberto930
Żak

Postautor: Roberto930 » 24 marca 2010, 23:11

Emocje już nieco opadły więc czas coś napisać...

Mecz bardzo wyrównany. Początek trochę przespaliśmy, ale od drugiej do połowy czwartej kwarty byliśmy na prowadzeniu sięgającym momentami 7-8 pkt. Niestety pod koniec głupie błędy i niecelne rzuty wynikające najprawdopodobniej ze zmęczenia, bo graliśmy praktycznie w piątkę (!), rozstrzygnęły mecz. Istotną rolę odegrali w tym również sędziowie, którzy często nie widzieli brutalnej gry Energi, ale za to nam gwizdali każde zagranie w obronie. Zwycięstwo było jak najbardziej w naszym zasięgu, ale niestety nie udało się.
Myślę, że wynik 2:0 dla Energi nie jest sprawiedliwy, bo przynajmniej to jedno zwycięstwo nam się należało.
Co do sędziów to podczas meczu prawdopodobnie miała miejsce pewna zastanawiająca sytuacja, której ja osobiście nie widziałem, ale pisze o niej inny kibic obecny na meczu: (http://www.forumbrzeg.pl/ppadd/viewtopi ... 396#247396) Mnie zastanawia fakt, że Zyskowski już na początku pierwszej kwarty dostał technicznego, gdy Małaszewska była brutalnie zaatakowana przez którąś z torunianek (uderzyła głową w parkiet bez żadnych konsekwencji dla zespołu Energi), a Omanić cały mecz łaził po boisku, dyskutował z sędziami, a nie dostał nawet ostrzeżenia... tutaj zachęcam do przeczytania relacji z meczu i konferencji w Opolskiej GW (http://opole.gazeta.pl/opole/1,35087,76 ... nerga.html).

Mimo wszystko tak jak wcześniej pisałem nie jestem jakoś specjalnie rozczarowany, a już na pewno nie postawą naszych koszykarek. To co osiągnęliśmy w tym sezonie i tak jest już sukcesem. Wydaje mi się, że w najgorszym wypadku utrzymamy 6 miejsce sprzed PO, bo Tęcza wydaje się być zespołem, z którym sobie poradzimy. W ewentualnym meczu o 5 miejsce spotkalibyśmy się z CCC/Wisłą (stawiam na CCC) i to byłby fajny koniec udanego sezonu.

Enerdze wypada pogratulować i życzyć powodzenia w starciach z Lotosem, chociaż patrząc obiektywnie to Lotos znajdzie się w finale...

Wracając jeszcze do sytuacji związanej z Denson i jej "sprawy w niemieckiej prokuraturze" to w dzisiejszym programie meczowym znalazła się taka oto informacja:

Chcemy sportowej rywalizacji
Mecz w Toruniu poza wymiarem czysto sportowym miał także aspekt pozaboiskowy. Nieprzyjemne (delikatnie ujmując) wypowiedzi trenera Energi podchwycili żądni sensacji, ale marni w swoim fachu dziennikarze. Bardzo niekulturalnie, a wręcz z nienawistną agresją obrażali naszą drużynę, a w szczególności jedną z naszych zawodniczek. Zarząd KS Odry Brzeg złożył w tej sprawie stosowny protest u władz Polskiej Ligi Koszykówki Kobiet, co spotkało się ze zrozumieniem i oczekiwaną przez nas reakcją. Trener Omanić lub władze toruńskiego klubu mają złożyć stosowne sprostowanie (w mediach, gdzie wypowiedzi się pojawiły).
Oczekujemy, że tak się stanie, a w przyszłości niezależnie od sportowych wyników i emocji rywalizacja przebiegać będzie bez "pozaboiskowych" sensacji.

źródło: bezpłatny program zawodów KS Odra Brzeg, nr 13 (160) 24 marca 2010r.

Podczas konferencji z oczu Brittany Denson poleciały łzy spowodowane oczywiście przegraną i kolejną nagonką na jej osobę w prasie, szczególnie tej z "Rydzykowa"...

anatol pisze:
rodgers-kibic z torunia pisze:no cóż, podejrzewam, że gdyby w Brzegu była szersza ławka to dziewczyny skutecznie powalczyłyby o półfinał...brawa dla obu drużyn za ten dwumecz 8)

Masz racje! Ale gdyby Toruń miał szerszą ławkę to wygrałby wysoko.Dziś w Enerdze grało 4 i pół zawodniczki.Jeśli Krawiec się nie obudzi to będą duże problemy z Lotosem.I tak uważam,że Buszta wniosla dużo więcej do gry niż Radwan,która dziś zagrala miernie.

Gdyby babcia miała wąsy to by była dziadkiem... my w 5/6 zawodniczek byliśmy bliscy zwycięstwa, Wy mieliście przynajmniej te 7 zawodniczek w rotacji + 4minutowy występ Jasnowskiej. Na meczu pewnie nie byłeś, więc gwarantuje Ci, że od wysokiego zwycięstwa nad Odrą to Energa była bardzo daleka, a zdecydowanie bliżej miała do porażki..

walkerjm
Nowy na forum

Postautor: walkerjm » 25 marca 2010, 00:35

Wypadałoby jeszcze powiedzieć za co trener Zyskowski dostał "dacha"...... otóż w momencie gdy brutalnie faulowana Małaszewska uderzyła głową o parkiet (po meczu miała nudności i podejrzenia o lekkie wstrząśnienie mózgu), czego wybitny w tym dniu fachowiec od brylantyny nie był w stanie zauważyć - jak zresztą wielu innych zagrań faul zawodniczek Energii, poproszony przez Zyskowskiego o przerwę w grze (Małaszewska leżała na parkiecie a gra toczyła się dalej) z miejsca wyskoczył do trenera z Brzegu i w perfidny sposób okazał swą wyższość - mimo sięgania trenerowi ledwo do ramienia :lol:
Uważam dzisiejsze zachowanie sędziów jako skandaliczne - myślę, że po piłce nożnej wrocławska prokuratura powinna też się zająć panami z plkk (czyżby dzisiejsza fryzura jednego z nich miała coś wspólnego z dziełem "fryzjera").
Pozdrawiam normalnych i grających fair.........

anatol
Żak

Postautor: anatol » 25 marca 2010, 08:00

Roberto930 pisze:Emocje już nieco opadły więc czas coś napisać...

Gdyby babcia miała wąsy to by była dziadkiem... my w 5/6 zawodniczek byliśmy bliscy zwycięstwa, Wy mieliście przynajmniej te 7 zawodniczek w rotacji + 4minutowy występ Jasnowskiej. Na meczu pewnie nie byłeś, więc gwarantuje Ci, że od wysokiego zwycięstwa nad Odrą to Energa była bardzo daleka, a zdecydowanie bliżej miała do porażki..

No właśnie - gdyby babcia - sam sobie zaprzeczasz.A co do Małaszewskiej to też nie przesadzajcie.Kiedyś Jeziorna dużą część meczu leżała na parkiecie a teraz tą role przejęła Małaszewska i zgodnie z przepisami sędziowie nie mogą przerywać akcji bo ktos sie przewrócił bo w ten sposób nie przeprowadzonoby żadnej kontry.No i jeszcze jedno aż mi prawie żal tej delikatnej drużyny z Brzegu jak te agresywne Torunianki fałlował bezbronne Brzeżanki.No i nie zapomnij powiedzieć tego Krawiec bo to jej i nie tylko jej Denson złamał nos.Jakoś nie krytykowałeś gdy po tym ciosie zamiast przeprosić Monikę to cała drużyna przybijała 'piątki' Deson.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”