1 runda Play Off: Energa Toruń - Odra Brzeg 2-0

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Roberto930
Żak

Re: 1 runda Play Off: Energa Toruń - Odra Brzeg 2-0

Postautor: Roberto930 » 25 marca 2010, 18:55

bart_81 pisze:Sorry że się tak troche wtrącam w sprawy Brzesko-Toruńskie, ale koszykarz pisze takie rzeczy że mam ochotę cos odpisac 8)
Czy Odra zasłużyła czy nie..niewiele brakowało a by się tam znalazła..i co z tego że ma skład na miejsca 6-8. Jakby każdy zajmował miejsca adekwatne do składów to sport ogólnie bylby mało ciekawy i przewidywalny, a na tym własnie polega piekno sportu, że zdarzają się niespodzianki..

A juz stwierdzenie, że Denson od zawsze tak gra bo to jej styl jest grubo przesadzone i nie na miejscu, zwłaszcza że zapewne koszykarzu nie sledzisz jej kariery.

Poza tym kiedys trener Orczyk powiedział, że zawodniczki AZSu grają jak piłkarki ręczne, też zarzucając nam bardzo agresywną grę..taka jest dzisiejsza koszykówka, a że Denson czasem za bardzo macha łokciami..cóż na pewno nie robi tego specjalnie..

Nie ma sprawy :P W końcu to ogólnopolskie forum, więc pisz śmiało, tym bardziej, że mądrze piszesz. W 100% się zgadzam.

hermes46 pisze:Robert jestem pod wrazeniem gry Odry. W pewnych granicach taki rodzaj gry bardzo mi sie podoba i odpowiada! Gdyby jeszcze lepiejej brzeżanki grały w ataku byłyby groźne dla wszystkich.
Jednak do dzis mam w pamieci mecz w sesji zasadniczej w Toruniu. Radośc wrecz szał oraz przebijanie piatek przez Britanny, po brutalnym ataku na Monike Krawiec!
Zysek to przebiegły lis, który umie poprowadzic dobrze druzyne. Taki był jako zawodnik i taki jest jako trener.

Koszykarz poza paroma przykłądami Toruń tez ma taki skład! Nie chciane w Wsile, Lotosie ot cały skład.

Nie oceniałem tego wtedy, nie będę oceniał również teraz, bo nie byłem na meczu nie widziałem i mogę się opierać wyłącznie na tym co piszą torunianie, więc jaką mogę mieć pewność, że sytuacja wyglądała w 100% tak jak opisujecie. W prasie to wydarzenie nie było dokładnie opisane, zresztą po ostatnich wydarzeniach, tej toruńskiej i tak bym nie zaufał.
Z drugiej strony nie chce mi się wierzyć, że Denson zrobiła to umyślnie i to jeszcze po wskazówkach od trenera. Sugerujesz, że celem było wyłączenie Krawiec z meczu? Jeżeli tak to czemu dopiero pod koniec 4 kwarty...

Awatar użytkownika
markylipek
Młodzik

Postautor: markylipek » 25 marca 2010, 19:44

Mnie osobiście Denson się podoba, zarówno jej gra jak i uroda i figura :) To kawał naprawdę fajnej zawodniczki. Może rzeczywiście za szeroko używała łokci ale nie wydaje mi się żeby była aż nadto brutalna, o wiele częściej użwa łokci Małaszewska, ale ona ma już taki styl. W pierwszym meczu play off w Toruniu sędziowie byli na to uczuleni, zwrócili jej na początku uwagę gdy przy zbiórce zamachnęła się w kierunku Gulak, potem jeszcze kilkukrotnie próbowała przewracać się w starciu ze środkowymi gdy nie było między nimi kontaktu. Ogólnie jednak bardziej drażni Małaszewska niz Denson :)

Zyskowski jako koszykarz był takim polskim Laimbeerem, zawsze lubiłem twardo grających graczy, w śląsku był od czarnej roboty i przy gwiazdach takich jak Wójcik, Zieliński czy Miglinieks wpasował się idealnie w swoją rolę. On zdecydowanie wie jak dobrze bronić i w tych play offach bardzo dobrze wpoił to swoim zawodniczkom. On też wie jak prowokować, jak grać "brudną" koszykówkę, dlatego trochę śmieszne jest jego oburzenie na psychologiczne zagrywki Omanicia przed tą rywalizacją. Sam tak kiedyś robił, można mu wypomnieć zagranie na Griszczuku w 1993 roku - dla Griszczuka zakończyło się poważną kontuzją kręgosłupa po tym starciu, co do dziś we Włocławku mu pamiętają. Ale rok później w rewanżu z Nobilesem mimo prowokacji kibiców (m.in. obraźliwe plakaty) był ojcem zwycięstwa, jego rzuty osobiste pomogły zdobyć mistrzostwo... No i taki twardziel jak Zyskowski teraz tak bardzo narzeka na sędziów, na jakieś prowokacje ze strony Omanicia, na brutalność dziewczyn z Torunia... Echhh, trochę to do niego nie pasuje

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 25 marca 2010, 20:46

Rywalizację może niezbyt przekonywująco,ale wygrał zespół lepszy,a co najważniejsze lepiej zbilansowany kadrowo....,a zażalenia pozostaną zawsze.... 8) Roberto masz sporo racji,ale nie wiem czy widziałeś akcję Brittany z pierwszego meczu rundy zasadniczej,a jako kibic Brzegu powiesz zapewne,że to przypadek....do Zyska też mam pretensje,bo taki trener powinien studzić niedobre nastroje u swoich podopiecznych i mobilizować je może w inny sposób?
"Brittany napisali o tobie to i tamto to im teraz pokaż!!!" przecież to dziecinada jest... 8)
PS. Aha bajki o podłożeniach Lotosu to też dla mnie dziecinada i nawet już nie licze na to,że ktoś zauważy dwunaste z rzędu zwycięstwo torunianek....
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Roberto930
Żak

Postautor: Roberto930 » 25 marca 2010, 22:38

matrix pisze:Rywalizację może niezbyt przekonywująco,ale wygrał zespół lepszy,a co najważniejsze lepiej zbilansowany kadrowo....,a zażalenia pozostaną zawsze.... 8) Roberto masz sporo racji,ale nie wiem czy widziałeś akcję Brittany z pierwszego meczu rundy zasadniczej,a jako kibic Brzegu powiesz zapewne,że to przypadek....do Zyska też mam pretensje,bo taki trener powinien studzić niedobre nastroje u swoich podopiecznych i mobilizować je może w inny sposób?
"Brittany napisali o tobie to i tamto to im teraz pokaż!!!" przecież to dziecinada jest... 8)
PS. Aha bajki o podłożeniach Lotosu to też dla mnie dziecinada i nawet już nie licze na to,że ktoś zauważy dwunaste z rzędu zwycięstwo torunianek....

A ja na pewno nie uwierzę, że Lotos przegrał z Wami we własnej hali ponad 30 pkt, bo miał słabszy dzień czy też z jakiegoś innego śmiesznego powodu 8)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 25 marca 2010, 22:42

Roberto930 pisze:A ja na pewno nie uwierzę, że Lotos przegrał z Wami we własnej hali ponad 30 pkt, bo miał słabszy dzień czy też z jakiegoś innego śmiesznego powodu 8)

przegrał sobie lekko,łatwo i przyjemnie,a trener Omanić zdaniem drugiego trenera nie miał prawa wziąć czasu na minutę przed końcem tego pojedynku... 8)
PS.Gdyniankom proponuję sie teraz podłożyć jeszcze tylko trzy razy....
na konfie,która przed chwilą obejrzałem Brittany udawadniała,jak bardzo kocha Odrę,a rozpłakaną koszykarkę przytulił.....Zysek!!!

Roberto930
Żak

Postautor: Roberto930 » 25 marca 2010, 23:01

Dzisiaj pojawiła się "odpowiedź" opolskiej Gazety Wyborczej na artykuł "Uwaga na nosy! Denson rusza na Energę" toruńskiego wydania :twisted:

Omanic oczernił Denson

KOSZYKÓWKA. Cieniem na rywalizacji Odry Brzeg z Energą Toruń w ćwierćfinale play-off kładzie się zachowanie trenera rywalek, który w wojnie psychologicznej posunął się poza granice przyzwoitości.

Bośniacki szkoleniowiec torunianek Eledin Omanic już od momentu, gdy dowiedział się, z kim przyjdzie mu grać w ćwierćfinałach, rozpoczął medialną nagonkę na zawodniczki Odry, sugerując ich wyjątkową brutalność. Szczególnie podsycił negatywne emocje kibiców wobec najlepszej naszej zawodniczki Brittany Denson, gdy "Gazecie Pomorskiej" powiedział m.in., że "złamała w karierze kilka nosów, w Niemczech nawet było śledztwo prokuratury w tej sprawie".

To kłamstwo. Odra Brzeg to wszak pierwszy europejski klub Brittany . - To było zachowanie mocno nieetyczne, trener z klasą nie robi czarnego PR-u - nie kryje irytacji brzeski trener Jarosław Zyskowski.

Wczoraj klub z Torunia oficjalnie przeprosił zawodniczkę za te słowa, choć bynajmniej nie uczynił tego Omanic. Działacze Energi twierdzą, że to dziennikarz "Gazety Pomorskiej" przekręcił wypowiedź trenera, któremu chodziło jedynie o to, że w lidze niemieckiej za złamanie nosa jest się mocno karanym, a nie, że Denson się takich rzeczy dopuściła.

- Wydaje mi się, że to raczej zarząd klubu z Torunia, z którym mamy dobre stosunki, próbuje jakoś wyjść z twarzą, ale nie trener - nie kryje prezes Odry Bolesław Garnczarczyk. - On od początku podchodził do nas lekceważąco, mówiąc, że Odra to dla niego tylko "przetarcie przed półfinałami".

Bośniackiemu trenerowi sukcesów odmówić nie sposób. Ale też nie sposób nie zauważyć, że sportowy duch, gra fair są mu raczej w karierze niepotrzebne. Trudno oczekiwać, że będzie miał szacunek do rywalek, skoro nie okazuje go nawet swoim zawodniczkom. Na przestrzeni ostatnich trzech miesięcy szeregi toruńskiego zespołu opuściły dwie zawodniczki, które nie były w stanie z nim współpracować: Ewelina Gala i Natalia Waligórska.

Pierwsza miała go dość, gdy podczas meczu ją zmienił, po czym zaczął na nią wrzeszczeć i szarpał, jak schodziła z parkietu . A gdy już usiadła na ławce rezerwowych, stanął nad nią i wykrzykiwał niecenzuralne słowa.

Rok wcześniej, podczas jednego z treningów najzwyczajniej uderzył Galę za to, że nie chciała, wbrew jego poleceniom, sfaulować taktycznie koleżanki z drużyny przeciwnej.

Waligórska również rozstała się z toruńskim klubem przez Omanicia, gdyż miała już serdecznie dość wszczynanych przez niego awantur.

Tajemnicą poliszynela jest też, że za niewłaściwe zachowanie w stosunku do podopiecznych stracił posadę w Wiśle Kraków. Nikt z władz klubu tego oficjalnie nie potwierdził, ale dla wszystkich było jasne, dlaczego nie chcą go w Wiśle, z którą przerwał hegemonię Lotosu Gdynia.

Źródło: Gazeta Wyborcza Opole

http://opole.gazeta.pl/opole/1,35087,77 ... enson.html

Ten konflikt szybko się nie zakończy...

PS matrix gdzie znalazłeś konferencje?

EDIT
Ok, już mam
http://www.tvk.torun.pl/portal.php?move ... e=&notice=

Septymiusz
Młodzik

Postautor: Septymiusz » 26 marca 2010, 00:02

Wydaje mi się, że na konferencji - tej z Brzegu - Omanic wyjaśnił o co chodziło z tym "śledztwem". Po prostu on podał przykład innego zdarzenia ze złamanym nosem w którym NIE BRAŁA udziału Denson, gdzie wszczęto śledztwo - w domyśle w zdarzeniach z udziałem Brittany mogło być tak samo. Nieporozumienie wzięło się pewnie z przekręcenia słów Omanica, które zostały zacytowane źle w Pomorskiej. Łatwo o pomyłki gdy trzeba przekazać co mówi Omanic, gdyż jego polski nie jest perfekcyjny. Przynajmniej ja to wszystko tak zrozumiałem.

Generalnie nie rozumiem tej wrogości dwóch klubów wobec siebie. Ani Energa ani Odra nie mają prawa czuć się rozżalone obecnymi wynikami. Podejrzewam, że brzeżanki wzięłyby w ciemno 6 miejsce przed sezonem. Oczywiście, że apetyt rośnie w miarę jedzenia i gdy się trafia w 1/4 na Energę, a nie na Lotos, Wisłę czy Gorzów to można myśleć o półfinale. Niewykluczone, że za rok sytuacja się odwróci i to Odra ogra Katarzynki, to tylko sport raz na wozie raz pod.

Mozarthio
Kadet

Postautor: Mozarthio » 26 marca 2010, 07:44

Zasadniczo mocno mi powiewa ten pojedynek Odry z z Energą, ale czy tak ciężko było komuś zrozumieć, że obydwa wyniki Odra sobie wypracowała swoim zaangażowaniem w grze? Przegrywali minimalnie, oczywiście Torun okazał sie lepszy ale lepszy nie oznacza najlepszy.
Omanic to juz dawno powinien trenowac jakis zespół w Niemczech :) a Zyskowskiego jako trenera Odry będę bronił bo pokazał, że sklepał ciekawą drużyne i na początku sezonu kilku drużynom niezle dali sie we wznaki. I jeszcze coś skoro Omanic rozpoczął wojne psychologiczna juz przed meczami to jest to dla mnie nic innego jak slabośc i strach :) , bał sie wtopy z Odra? No tak jakby Torun mial walczyc o 5-8 to by posadke pewnikiem stracił.
Co do Denson widziałem chyba ją raz w grze nie zrobila na mnie ani dobrego ani zlego wrazenia niczym sie agresywnym nie wyrozniala, wiec mam pytanie koszykarza który pewnie sledzi jej kariere i potrafi szybko wyciagac daleko idace wnioski...gdzie ją widziales wczesniej ? 1 mecz rundy zasadniczej u siebie teraz play - off tez jeden to w sumie 2 mecze. Bo podejrzewam na wyjazdach Cię nie było. A nawet jeśli bys widział ją w 4-5 meczach to wydaje mi sie ze ciezk owysunac taki wniosek :) Zresztą kibice Brzegu widza ja na treningach na sparingach na codzien zapewne ktos by przyznal ze gra brutalnie ;) Gdy w LEsznie była Byears to kazdy widzial jak agresywna dziewucha jest ;) i nikt tego nie ukrywał a nei zagrala zbyt wiele w lidze.
Życiowe bitwy nie zawsze wygrywają silni i szybsi, lecz prędzej czy później TYM, który wygrywa, jest TEN, który nieustannie myśli, że może wygrać.

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 26 marca 2010, 15:09

dla mnie temat do zamkniecia, na nic sie zdaja dalsze komentaże, szukanie w gazetkach szczególnie wybiórczej pomównień, szukania w wypowiedziach trenerów sensacji. Naprawde nie ma sie czym podniecac!
Nalezy zachowac zdrowy rozsadek i zaprzestac dalszych wymian zdań. Pamietajcie ze oprócz fanatyków tego sportu forum te czytaja róznego rodzaju dziennikarzyny którzy przyjmuja ze piszacy na dany temat 6 czy 7 stron to dobry temat na artykuł. A że uderza w zespoły i kibiców jednych i drugich? Co tam za miesiac nikt nie bedzie tego pamietał! a pamiec kibiców nie jest taka jak polityków!
A wiec panowie i panie Energa zagrał ogólnie słabo w piewrszej rundzie PO! Mam nadzieje ze nie był to zły prognostyk przed nastepnymi meczami. Odra zagarała tak jak sie spodziewałem, nie miała NIC do stracenia i tak zrobiła!
Mozarthio nie wiem co by było gdyby po raz kolejny sie nie udało, Edo raczej w nowym sezonie nie zajmował sie toruńskim Team-em, połowa koszykarek napewno by nie znalazła sie w Toruniu! A tak mamy w najgorszym wypadku czwarte (najlepsze w historii klubu) miejsce. I ...?
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 26 marca 2010, 16:14

dzisiaj wieczorem dalsza część.... 8)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 26 marca 2010, 19:11

Roberto930
Żak

Postautor: Roberto930 » 26 marca 2010, 19:20

Szkoda, że nigdzie nie ma zamieszczonej relacji z całej konferencji, tam są tylko pojedyncze fragmenty, ale dobre i to.

Co do zamknięcia tematu to najpierw wypadało by przytoczyć jeszcze oświadczenie toruńskiego klubu:

Oświadczenie zarządu MMKS Katarzynki

Zarząd Klubu MMKS Katarzynki Toruń pragnie serdecznie przeprosić zawodniczkę Brittany Denson oraz klub Odrę Brzeg za sytuację, która wyniknęła z nieporozumienia pomiędzy Elmedinem Omaniciem a dziennikarzami.
Owe nieporozumienie zostało wyjaśnione. Klub MMKS Katarzynki zobowiązał dziennikarzy Gazety Wyborczej oraz Gazety Pomorskiej, aby umieścili na swych łamach stosowne sprostowania i wyjaśnienia. Nasz trener Elmedin Omanić wspomniał, iż za podobne przewinienia, jakich dopuściła się Brittany Denson w tegorocznym sezonie, w lidze niemieckiej wszczęto postępowanie przeciwko innej zawodniczce, o czym donosi chociażby strona internetowa http://www.eurobasket.com. Powszechnie wiadomo, iż Brittany Denson jest pierwszy sezon w Europie, a więc to stwierdzenie nie mogło jej dotyczyć.

MMKS Katarzynki

http://www.energa-katarzynki.pl/?page=main

__
Już poza tematem Omanica:
Przyznacie że piękny i co ważne czysty blok 8) :
http://www.tvk.torun.pl/portal.php?move ... e=&notice=
(1min 50sek filmu)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 28 marca 2010, 19:13

pomyłek medialnych ciąg dalszy.....jakiś brzeski dziennikarzyna obejrzał konferencję w Toruniu....
i zadał pytanie o wypowiedź na niej Omanicia,który już wtedy starał się prostować artykuły prasowe....taka polska nerwowa gmatwanina na zasadzie zabawy w głuchy telefon :lol:

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”