Kobiety już nad obręczą !!
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Kobiety już nad obręczą !!
Do niecodziennego wydarzenia w meczach koszykówki żeńskiej na naszym kontynencie doszło we Włoszech.
Amerykanka Michelle Snow jako pierwsza na świecie jedną z akcji zakończyła efektownym wsadem piłki do kosza.
Wydarzenie miało miejsce podczas jednego z meczy tamtejszej ligi pomiędzy Lavezzini Basket Parma, a zespołem Chieti. Zespół gospodyń wygrał pewnie, to spotkanie 75:65, a bohaterka wieczoru pierwsza koszykarka, która w oficjalnym meczu zakończyła akcje wsadem zanotowała na swoim koncie 22 punkty.
Wiem, że ta akcja przyciągnie uwagę osób, które nigdy nie interesowały się koszykówką . Zaczynałam naukę w wieku 16 lat od piłki tenisowej, potem zwijałam w kulę T-shirt, tak by imitował piłkę do kosza i dopiero po tych próbach zaczęłam wsadzać do kosza prawdziwą piłkę" – powiedziała Michelle Snow .
Pierwszą zawodniczką na świecie, której udała się taka akcja, była Amerykanka Lisa Leslie (lipiec 2002 rok).
W naszym kraju wielokrotnie piłkę wsadzała do kosza Małgorzata Dydek. Ostatni raz uczyniła, to podczas styczniowego Meczu Gwiazd Era Basket Ligi rozegranym w Pruszkowie.
Autor: Łukasz "kula" Klin.
www.probasket.pl
Amerykanka Michelle Snow jako pierwsza na świecie jedną z akcji zakończyła efektownym wsadem piłki do kosza.
Wydarzenie miało miejsce podczas jednego z meczy tamtejszej ligi pomiędzy Lavezzini Basket Parma, a zespołem Chieti. Zespół gospodyń wygrał pewnie, to spotkanie 75:65, a bohaterka wieczoru pierwsza koszykarka, która w oficjalnym meczu zakończyła akcje wsadem zanotowała na swoim koncie 22 punkty.
Wiem, że ta akcja przyciągnie uwagę osób, które nigdy nie interesowały się koszykówką . Zaczynałam naukę w wieku 16 lat od piłki tenisowej, potem zwijałam w kulę T-shirt, tak by imitował piłkę do kosza i dopiero po tych próbach zaczęłam wsadzać do kosza prawdziwą piłkę" – powiedziała Michelle Snow .
Pierwszą zawodniczką na świecie, której udała się taka akcja, była Amerykanka Lisa Leslie (lipiec 2002 rok).
W naszym kraju wielokrotnie piłkę wsadzała do kosza Małgorzata Dydek. Ostatni raz uczyniła, to podczas styczniowego Meczu Gwiazd Era Basket Ligi rozegranym w Pruszkowie.
Autor: Łukasz "kula" Klin.
www.probasket.pl
-
Gdynanin
Gdynanin pisze:Waldi pisze:No to która w końcu była pierwsza na świecie, Snow czy Leslie?
Leslie można nawet gdzieś ściągnąć w archiwum WNBA ten filmik.(zresztą z przegranego meczu_)
O tym to ja wiem
-
Autor
Sprostowanie
Fakt panowie źle przetlumaczyłem z włoskiego na nasz i głupio wyszło. To wszystko co pisze w tekście jest dokładnie za La Gazetta dello Sport. Pozdrawiam narazie.
- Edzia
- Junior
- Lokalizacja: cztery domy, dwie ulice to są właśnie PABIANICE :-P
Ej właśnie, zaraz. Skoro i Gośka pakowała wielokrotnie piłkę, to chyba Ona jest 1wszą zawodniczką robiącą wsad
Ale skoro Leslie tesh zapakowała i to w 2002 to może chodzi o to, że w Europie jest to pierwszy wsad kobiety. Ale wtedy to Polka raczej byłaby pierwsza. Osochosi?? 
"Oto jest miłość.
Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem,
a okazuje się, że czekali na siebie całe życie"
Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem,
a okazuje się, że czekali na siebie całe życie"
- hellraiser
- Junior
-
Autor
Odnośnie tekstu
Panowie ja podaje tak jak udało mi się z La Gazetta dello Sport przetłumaczć ich artykuł. Alfą i omegą nie jestem. Mam nadzieje że nie macie mi za złe. Ta Snow według gazety wsad zrobiła jako pierwsza na naszym kontynencie. A na świecie wedle nich zrobiła to Leslie. Małgosia Dydek wiele razy robiła paczkę ale nie w oficjalnych meczach. A "Ptysia" przykład podałem z patryiotyzmu polka też potrafi o.
- hellraiser
- Junior
Re: Odnośnie tekstu
A ja pamietam taki wsad.Pawlak biegła z piłką wyskoczyał do góry i już chciała zapakować ale odbiła piłkę o tablice a do niej wyskoczyła Perlińska i zapakowała z powietrza.To chyba na meczu reprezentacji było ale nie pamiętam kiedy....
Re: Odnośnie tekstu
nie no, co ty - spoko - ale po prostu komentuje artykuł...Autor pisze:Panowie ja podaje tak jak udało mi się z La Gazetta dello Sport przetłumaczć ich artykuł. Alfą i omegą nie jestem. Mam nadzieje że nie macie mi za złe. Ta Snow według gazety wsad zrobiła jako pierwsza na naszym kontynencie. A na świecie wedle nich zrobiła to Leslie. Małgosia Dydek wiele razy robiła paczkę ale nie w oficjalnych meczach. A "Ptysia" przykład podałem z patryiotyzmu polka też potrafi o.
simon pisze:A Stiepanowa czasem wcześniej nie "zapakowała"?
Nie wiem, czy była pierwsza, ale w każdym razie na własne zmęczone oczy widziałem wsad w jej wykonaniu na rozgrzewce meczu Rosjanek podczas meczu mistrzostw Europy w 1997 roku. Z tego, co pamiętam tak się rozpędziła wtedy, że trzy razy pod rząd, nabiegając na kosz przy swojej kolejce, "pakowała" piłkę z góry... i to całkiem solidnie i z gracją
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”