Meblotap AZS Chełm - Ostrovia Ostrów Wlkp 57:56

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
czarny
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: czarny » 13 marca 2005, 15:41

Hersi pisze:
czarny pisze:
Hersi pisze:Przyznam się szczerze, że po raz pierwszy widziałem taką sytuację w której to sędzia odgwizdał faul w ataku jednocześnie zaliczając 2 pkt :shock:

Jesli faul nastąpił po oddaniu rzutu (choć zazwyczaj obie sytuacje dzieją się niemal jednocześnie) to jest to normalka :wink: Czasem jednak przepis jest mocno naciągany...

Skoro po gwizdku to kwalifikuje się to na faul niesportowy, nieprawdaż?

yyy... po jakim gwizdku? ja myślałem o sytuacji, w której zawodnik atakując kosz odda rzut i np. wpadnie przy tym na obrońcę, wtedy zalicza się punkty i faul jednocześnie (pod warunkiem, że rzut oddano wcześniej niż miał miejsce faul). Ale jaki to ma związek z niesportowym faulem? :wink:
Obrazek

you're as good as your last performance

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Hersi » 13 marca 2005, 15:52

Tyle to i ja wiem :wink: ale tutaj była taka sytuacja, że zawodniczka oddała rzut, sędzia zagwizdał, piłka wpadła do kosza, punkty zostały zaliczone i faul w ataku również. Nawet stolikowi byli zaskoczeni, łącznie z komisarzem :lol:

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 13 marca 2005, 15:54

"Przyglądając" sie rozmowie na temat zaliczenia kosza i odgwizdania równocześnie faulu w druga stronę to oczywiście jest to sytuacja bardzo rzadko spotykana, ale jak najbardziej możliwa-zawodnik wychodzi w górę np z dwutaktu, trafia, a spadajac na ziemię wpada na nieruchomo stojacego rywala. Sczerze powiem tez nie wiem o jaki faul niesportowy Hersiemu chodzi-ale moze to chodzi o jakis szcególny przypadek z wczorajszego spotkania :? ??
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
czarny
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: czarny » 13 marca 2005, 15:55

Hersi pisze:Tyle to i ja wiem :wink: ale tutaj była taka sytuacja, że zawodniczka oddała rzut, sędzia zagwizdał, piłka wpadła do kosza, punkty zostały zaliczone i faul w ataku również. Nawet stolikowi byli zaskoczeni, łącznie z komisarzem :lol:

Toż to chyba to samo o czym ja rozprawiałem. Popraw mnie jesli się mylę :P
Obrazek

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Hersi » 13 marca 2005, 16:00

Z tym faulem niesportowym to oczywiście żartowałem, natomiast kilka razy spotkałem się z taką sytuacją, że sędziowie odgwizdywali faul w ataku po wpadnięciu piłki do kosza jednocześnie zaliczając punkty, ale nigdy się jeszcze nie widziałem, żeby przed wpadnięciem piłki do kosza nastepował gwizdek i jednocześnie zaliczenie punktów.

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 13 marca 2005, 16:03

No jeżeli faul nastąpił po tym, jak piłka opuściła ręce faulującej koszykarki, to właśnie zalicza się faul w ataku i punkty. To o taką sytuację chodzi w tym przypadku?

Lepsza schiza "przepisowa" z zaliczeniem punktów w przypadku, gdy piłka wzniesie się ledwo na wysokość obręczy... - jeśli piłkę rzuconą od tablicy, nawet zupełnie z jej boku, zablokuje w locie opadającym ZARAZ po odbiciu gracz w obronie, to kosz zostanie zaliczony... nawet jeśli piłka odbijaja sie od tablicy ledwie na wysokości obręczy i widać wyraznie, że i tak by nie wpadła do kosza ;) Ale taką rzadko widywaną akcję raczej u pań ciężko spotkać - po prostu tak wysoko nie blokują piłek ;) ... hmmm... nie wiem, czy dobrze wytłumaczyłem o co mi chodzi :D :D hihi
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']

Awatar użytkownika
czarny
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: czarny » 13 marca 2005, 16:05

Hersi pisze:Z tym faulem niesportowym to oczywiście żartowałem, natomiast kilka razy spotkałem się z taką sytuacją, że sędziowie odgwizdywali faul w ataku po wpadnięciu piłki do kosza jednocześnie zaliczając punkty, ale nigdy się jeszcze nie widziałem, żeby przed wpadnięciem piłki do kosza nastepował gwizdek i jednocześnie zaliczenie punktów.

aaa... teraz to kumam czaczę. No ale liczy się chyba moment, w którym zawodniczka pozbywa się piłki z rąk a nie ten, w którym piłka wpada do kosza...
Obrazek

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”