Co słychać w Gdyni?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

KrK
Amator

Re: Co słychać w Lotosie

Postautor: KrK » 05 maja 2010, 13:36

dezali pisze:jeszcze w temacie o Gorzowie brakuje tej informacji, wklejaj śmiało. Wszak dziewczyna stamtąd właśnie pochodzi...

w końcu ta wiadomość związana jest z gdyńskim klubem, nie sądzisz?

st
Żak

Postautor: st » 05 maja 2010, 13:41

dezali pisze:jeszcze w temacie o Gorzowie brakuje tej informacji, wklejaj śmiało. Wszak dziewczyna stamtąd właśnie pochodzi...

a nie przypadkiem z Grodziska?

dezali
Amator

Postautor: dezali » 05 maja 2010, 14:24

mój błąd, tak czy siak kolorytu forum by to dodało

fmaster
Żak

Postautor: fmaster » 05 maja 2010, 20:03

Pokey Chatman w Loto sie..... rozmarzyłem... hehehehe :)

Awatar użytkownika
Olo_13
Amator

Postautor: Olo_13 » 05 maja 2010, 20:06

fmaster pisze:Pokey Chatman w Loto sie..... rozmarzyłem... hehehehe :)

Eee tam Pokey, przecież do nas Isma przychodzi :p
Obrazek

MS
Nowy na forum

Postautor: MS » 05 maja 2010, 20:12

Na temat Pokey:ostatni news FIBA, link w odpowiednim dziale,

nie przyjdą też Anete Jekabsone ani Sue Bird (z Pokey do kompletu :)
Ostatnio zmieniony 06 maja 2010, 00:03 przez MS, łącznie zmieniany 3 razy.

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 05 maja 2010, 21:08

Taaaa, jakby ktoś robił sobie nadzieje, że AJZ i Sue mogłyby do nas przyjść. A co do reszty, link był już podany w odpowiednim dziale.
ObrazekObrazek

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 06 maja 2010, 09:06

"Gdyby w Polsce zaproponowali mi sesję w bieliźnie, to zgodziłabym się"

Gdyby w Polsce zaproponowali mi sesję fotograficzną w bieliźnie, to zgodziłabym się - mówi "Przeglądowi Sportowemu" Erin Phillips, rozgrywająca Lotosu Gdynia, najlepsza koszykarka finałów ekstraklasy.

"PS": Jest pani mistrzynią globu i wicemistrzynią olimpijską. Jak znalazła pani motywację do walki o mistrzostwo Polski?

Znalazłam ją przede wszystkim w swojej drużynie. Dla mnie nie ma różnicy, czy gram w reprezentacji, WNBA czy jakimś klubie w Europie. Zawsze chcę wygrywać. To podstawa. Tytuł MVP finałów to miłe wyróżnienie, ale jest tylko bonusem. Chciałam zdobyć mistrzostwo!

"PS": W połowie sezonu Lotos opuściło kilka podstawowych koszykarek, a wiele osób skreśliło wasz zespół z grona kandydatów do złota. W finale koniecznie chciałyście udowodnić, że nie mieli racji?

Podeszłyśmy do tej sytuacji bardzo ambicjonalnie. Po zmianach w zespole praktycznie nikt na nas nie stawiał. Zwyciężyłyśmy na przekór tym niedowiarkom.

"PS": Już kilka dni po finale poleciała pani do ojczyzny. Jakie ma pani plany na tegoroczne lato?

Najpierw urlop i odpoczynek, a potem przygotowania do mistrzostw świata, które odbędą się we wrześniu w Czechach.

"PS": Co będzie pani robić w wolnym czasie? Może, tak jak w młodości, grać w futbol australijski? Co taka drobna istota szukała w takiej dyscyplinie?

Mój ojciec Greg Phillips był świetnym, bardzo utytułowanym zawodnikiem futbolu australijskiego. Jest legendą w moim kraju. U mnie od futbolu wszystko się zaczęło, uprawiałam tę dyscyplinę jako nastolatka.

"PS": Jak sobie pani radziła? Rywale traktowali panią z pobłażaniem, czy tak jak każdego innego zawodnika?

Traktowali mnie zwyczajnie, jak jednego z chłopaków. Muszę pochwalić się, że byłam naprawdę dobra i nie miałam problemów, by sobie poradzić z silniejszymi przeciwnikami. Należałam do najlepszych w mojej kategorii wiekowej. Chłopcy się mnie bali.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 06 maja 2010, 10:00

Winnicki odstrzelony z Lotosu
Z Lotosem zdobył dwa mistrzostwa Polski, Puchar Polski i dwa razy awansował do fazy 1/8 play-off Euroligi. To jednak za mało, aby trener Jacek Winnicki został w Gdyni

Trener Lotosu Jacek Winnicki
- Podczas spotkania z władzami klubu nie została przedstawiona mi oferta przedłużenia kontraktu. Jest to równoznaczne z tym, że rozstaję się z Lotosem - tak brzmi oficjalne stanowisko Winnickiego. Trener mistrzyń Polski przyszedł do klubu przed sezonem 2008/2009. Był to dla niego pierwszy kontakt z żeńską koszykówką. Na początku musiał przystosować się do realiów Ford Germaz Ekstraklasy, jednak już w swoim debiutanckim sezonie zdobył mistrzostwo Polski. Dla Lotosu był to pierwszy tytuł od 2005 r. Wówczas jednak Winnicki miał w składzie jedne z najlepszych koszykarek WNBA - Tamikę Catchings, Alanę Beard oraz jedną z najlepszych europejskich środkowych Ivanę Matović. Z takim zespołem po prostu nie wypadało nie zdobyć mistrzostwa. Przed startem minionych rozgrywek budżet Lotosu znacznie zmalał. Wszystko za sprawą odejścia drugiego tytularnego sponsora PKO BP. Do tego z kontuzją zjawiła się w Gdyni Beard, a formę straciła Emilija Podrug. Do Wisły odeszła w trakcie rozgrywek Paulina Pawlak, na miesiąc z gry z powodu kontuzji wyłączona była Magdalena Leciejewska, a na zatrudnienie Catchings zabrakło pieniędzy. Winnicki musiał pod koniec sezonu regularnego przemeblować skład, a i tak zdobył mistrzostwo Polski. Przełamał tym samym stereotyp, że drużyna, która wygrywa Puchar Polski w tym samym roku, mistrzostwa nie zdobywa.

- Takie jest święte prawo klubu. W kontrakcie nie miałem zapisu automatycznego przedłużenia umowy w wypadku zdobycia mistrzostwa. Wygasa ona z końcem maja i nie ma co dyskutować - dodaje Winnicki.

Od strony klubu sprawa także wygląda klarownie. Prezes Lotosu Mieczysław Krawczyk twierdzi, że obu panów poróżniła wizja budowy drużyny. Prezes chce stawiać na młode, utalentowane polskie koszykarki. Także z Polski powinien pochodzić nowy trener Lotosu. Nie będzie on miał jednak łatwego zadania przy budowie drużyny. Co prawda w Gdyni chcą zostawić Erin Phillips i Tanishę Wright, ale wczoraj z klubem oficjalnie pożegnała się Magdalena Leciejewska. Podkoszowa reprezentacji Polski podpisała kontrakt z Wisłą Can-Pack Kraków.

KOMENTARZ

Marcin Dajos

Ciężko znaleźć wytłumaczenie, dlaczego prezes Krawczyk pozbył się Winnickiego. Takich sukcesów jego klub nie odnosił od 2005 r. Do tego Winnicki pokazał, że mając rok po roku skład o 50 proc. gorszy i coraz większą liczbę rywali grających na wysokim poziomie, potrafi wciąż panować w FGE. Z trenerem Winnickim nie łączyły nas zażyłe stosunki, a jednak jest mi szkoda, że opuszcza on Lotos. Pod jego okiem progres zrobiły młode koszykarki, jak Tomiałowicz, Jujka czy Sosnowska. Paradoksalnie, gdy pierwsze skrzypce grała gwiazda Matović, reszta drużyny radziła sobie gorzej. Kiedy jednak zespół był górą, Lotos sięgnął po mistrzostwo Polski. Ciężko będzie Lotosowi znaleźć na polskim rynku zastępcę Winnickiego. Chyba że prezes Krawczyk przekona do przyjścia do Gdyni trenera reprezentacji Polski i wicemistrza kraju AZS Gorzów Wielkopolski Dariusza Maciejewskiego. Lotos nie tylko traci na sportowej wartości poprzez zwolnienie Winnickiego, ale również dzięki oddaniu kolejnej polskiej koszykarki do Wisły. Magdalena Leciejewska - bo o niej mowa - jest już trzecią po Kobryn i Pawlak koszykarką, która wyszkoliła się dzięki pieniądzom Lotosu, a teraz walczyć będzie o laury dla Wisły. Już niedługo trzeba będzie się poważnie zastanowić, jaki finansowy wkład w ewentualne zwycięstwa Wisły mieć będzie Lotos. A przekracza on zapewne milion złotych.

Źródło: Gazeta Wyborcza Trójmiasto
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 07 maja 2010, 01:25

W Lotosie sześć koszykarek z ważnymi kontraktami
Leciejewska odeszła do Krakowa

Magdalena Leciejewska podpisała kontrakt na najbliższy sezon z Wisłą Can Pack Kraków. Jednak to nie jedyna koszykarka z mistrzowskiej drużyny Lotosu, która nie przystąpi do obrony tytułu. Ważna kontrakty w Gdyni ma tylko sześć koszykarek, z kapitan zespołu, Ivaną Matović na czele. Nową ofertę otrzymała również Erin Phillips, a gratulacje po zdobyciu złota nadesłała do klubu Tamika Catchings. Nie mamy nic przeciwko temu, aby na tych zawodniczka opierała się siła drużyny w nowych rozgrywkach.

- Za wcześnie nawet o spekulacje. Na razie jesteśmy na etapie budowy budżetu na przyszły sezon. Od jego wielkości zależeć będą nasze ruchy transferowe. Nie będziemy angażować żadnej koszykarki, na którą nie będziemy mieli pokrycia w budżecie. Do 15 maja na pewno nie będziemy podpisywać żadnych nowych kontraktów - informuje Marcin Kicior, dyrektor gdyńskiego klubu.

Ale nie wszyscy chcą czekać aż Lotos policzy pieniądze. Firma jeszcze na kolejny sezon ma umowę z klubem, ale każdorazowo wysokość nakładów na zespół jest negocjowana. W minionym sezonie według naszych szacunków sponsor tytularny przeznaczył na koszykarki około 2,5-3 milionów złotych.

- Z uwagi na budowę budżetu, a także jeszcze nie określone plany budowy zespoły na kolejny sezon nie byliśmy gotowi na rozmowy z Jackiem Winnickim. To trener nalegał na spotkanie i nową ofertę. Na pewno go nie zwolniliśmy, a jedynie daliśmy mu wolną rękę w poszukiwaniu nowej pracy. Teoretycznie jeszcze możemy osiągnąć porozumienie - dodaje dyrektor Kicior.

Jednak to rzeczywiście tylko teoretyczne rozwiązanie. Spekuluje się, że nowym szkoleniowcem będzie inny polski trener, a wybór uzależniony jest od tego, ile pieniędzy uda się zgromadzić klubowi. Przy dużym budżecie mocnym kandydatem wydaje się szkoleniowiec reprezentacji narodowej, Dariusz Maciejewski z Gorzowa. Natomiast z koncepcją zakładającą odmłodzenie drużyny mógłby się zmierzyć na przykład dotychczasowy drugi szkoleniowiec Lotosu, Andrzej Curyl.

Poza Winnickim na nową ofertę w Gdyni nie poczekała Leciejewska. Jeszcze bezpośrednio po sobotnim meczu Magda tak mówiła o sportowej przyszłości: - Za wcześnie o tym mówić, dopiero będę analizować oferty z klubów. Jednak ta "analiza" okazała się ekspresowa, bo zgodnie ze spekulacjami "Lecia" po pięciu latach gry nad morzem przeniosła się do Krakowa.

Reprezentantka Polski to trzeci nabytek Wisły Can Pack Kraków. Wcześniej ten klub zdecydował się zaangażować Katarzynę Krężel i Łotyszkę Guntę Basko.

Poza Leciejewską kontrakty w Lotosie skończyły się także: Phillips, Louice Halvarsson, Tanashy Wright, Roneece Hodges, Elżbiecie Mukosiej i objawieniu play-off Marcie Urbaniak. Z tego grona klubowi najbardziej zależy na pozostaniu australijskiej rozgrywającej, która już otrzymała nową ofertę. Na rozmowy zaproszono również Urbaniak.

Ważne kontrakty z Lotosem mają Ivana Matović, Olivia Tomiałowicz, Marta Jujka, Klaudia Sosnowska, Magdalena Kaczmarska, Ewelina Gala. Z nowych twarzy pewny jest tylko angaż dla kolejnej absolwentki SMS, Małgorzaty Misiuk. To 19-letnia skrzydłowa, która juniorskie medale zdobywała w barwach GTK Gdynia.

jag.
Portal regionalny trojmiasto.pl
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

Damkac
Nowy na forum

Postautor: Damkac » 07 maja 2010, 08:35

Witam wszystkich :)
Gratuluję Lotosowi zwycięstwa pomimo przeciwności losu.Teraz czekam na APG i będzie można stwierdzić, że koszykarską stolicą Polski jest Gdynia ;) Podoba mi się pomysł stawiania na młode polskie zawodniczki, oby to zaowocowało kilkoma odkrytymi talentami. Teraz podpisać kontrakty z Erin i Tamiką i idziemy po 12 mistrzostwo ;)
Gdyby w Polsce zaproponowali mi sesję fotograficzną w bieliźnie, to zgodziłabym się - mówi "Przeglądowi Sportowemu" Erin Phillips, rozgrywająca Lotosu Gdynia, najlepsza koszykarka finałów ekstraklasy.

Ostatnio Iwo Kitzinger z Trefla Sopot wziął udział w roznegliżowanej sesji zdjęciowej i było o tym dość głośno. Nie przepadam za czymś takim (szczególnie w męskim wydaniu :P) ale to mógłby być dobry sposób na promocję drużyny. Mogliby nawet się pokusić o jakiś bilboardzik z Erin... Może by przybyło paru fanów Lotosu :D

bigbird
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: bigbird » 07 maja 2010, 09:54

Damkac pisze:Teraz czekam na APG

Przepraszam, kto (albo co?) to jest APG?

kael12
Nowy na forum

Postautor: kael12 » 07 maja 2010, 09:56

Asseco Prokom Gdynia

bigbird
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: bigbird » 07 maja 2010, 10:15

Dzieki. Ze tez sobie nie skojarzylem :oops: A ja sie glowilem co to moze byc za zawodniczka, wiedzialem ze np. Anete Jekabsone-Zogota to AJZ ale kto to jest APG?... :lol:

st
Żak

Postautor: st » 07 maja 2010, 10:19

a swoją drogą ciekawa jestem jak będzie brzmiała nazwa zespołu w przyszłym sezonie...? :oops:

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”