Co słychać w Gorzowie?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Re: Co słychać w Gorzowie?

Postautor: Endrju » 25 lipca 2010, 19:36

bart_81 pisze:Ale to tak
na marginesie, jak będzie miała do nas przyjść to wtedy będziemy się zastanawiać nad Jej zaletami i wadami.

Po to o niej piszemy... (a nóż ktos z klubu przypadkiem trafi i poczyta) i dojdzie do podobnych wnioskow jak czesc osob z Gorzowa. : )

Według mnie jest to osoba z która warto byloby chociaz wstepnie porozmawiac jakie warunki jej by mogl zaproponowac klub a jakie ona by sobie zyczyla (jej menager). [O ile juz nie ma innego klubu].
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 25 lipca 2010, 21:07

friel pisze:Wy chyba meczów nie oglądacie przyjedzie walencja na te przesunięte linie to będziecie płakać że nie ma zawodniczek z centymetrami która mogła by te rzuty przykryć , uważacie że Katka może grać na 3? zastanówcie się na trójeczce trzeba tych centymetrów i ani moja sympatia do tej zawodniczki ani jej rzut za 3 tego nie zmieni bo bronić trzeba mieć kim

Friel nie można mieć wszystkiego..dobrych obrońców to my już mamy wydaje mi się. Teraz potrzeba nam zawodniczki dobrze rzucającej z dystansu, bo takiej zdaje się nie posiadamy. No a już żebyśmy trafili na snajpera, który jeszcze dobrze broni, to musielibyśmy mieć i dużo szczęścia i pieniędzy, których już pewnie wiele nie zostało.

Poza tym w minionym sezonie mieliśmy Spencer o wzroście 188 na poz nr 3 i jakoś nie zauważyłem żeby Ona super broniła rzucające przeciwnika, bo przy swoim wzroście była automatycznie wolniejsza od wielu przeciwniczek i co z tego że była od nich często wyższa..?

Gość-1147
Młodzik

Postautor: Gość-1147 » 27 lipca 2010, 18:15

.
W wywiadzie z 13 lipca, Elena Lewczenko powiedziała, że brak zgody hiszpańskiego Ros Casares na wzięcie przez nią "wolnego" od koszykówki (w okresie po Mistrzostwach Świata, a przed graniem w Hiszpanii), był istotną przeszkodą na drodze do podpisania kontraktu z tym klubem.
Okazuje się, że nie tylko dla E. Lewczenko (a także dla A. Bibrzyckiej) sprawa okresowego odpoczynku od koszykówki jest bardzo ważna.
Podobnie uważa Anastazja Wieremiejenko (Nadieżda Orenburg).
Oto fragment wywiadu opublikowanego dzisiaj na białoruskim portalu o koszykówce.

[ Pytanie ] — Следите за делами в женской НБА?
[ Odpowiedź ] — В Гомеле у нас идет баскетбольный канал, по которому иногда транслируют матчи заокеанской лиги. Жаль, пока не видела поединков с участием «Атланты» Левченко.

— Не пора ли Анастасии Веремеенко последовать за партнером по сборной?
— С одной стороны, осознаю, что неплохо было бы попробовать свои силы. С другой стороны, сейчас каждый год выступаю в национальной команде, мне доверяют много игрового времени в «Надежде». В такой жесткий график очень проблематично вместить еще и WNBA. Да что далеко ходить за примерами: Левченко поехала в США сразу после чемпионата Турции. Затем Лену ждет сборная. Ей повезет, если дадут отдохнуть несколько дней. Потом снова наступит европейский сезон… Безумный круговорот!

— Американки же как-то справляются.
— Извините, но не хочу оставаться без отпуска. Сегодня я не рвусь в WNBA.

I moje (amatorskie) tłumaczenie.

[ P ] - Czy interesuje się Pani tym, co dzieje się w WNBA?
- U nas w mieście Gomel mamy kanał poświęcony koszykówce, na którym czasem transmitują mecze ligi zza oceanu. Niestety, jak dotąd nie widziałam meczów z udziałem Atlanty, w której gra Lewczenko.

[ P ] - A czy nie nadszedł już czas, by Anastazja Wieremiejenko poszła w ślady koleżanki z reprezentacji Białorusi (t.zn. Lewczenko)?
- Z jednej strony mam świadomość tego, że dobrze byłoby spróbować swoich sił (w WNBA). Z drugiej strony, obecnie co roku występuję w drużynie narodowej, a w drużynie z Orenburga ufają mi i dają dużo pograć w czasie meczów. Jest rzeczą bardzo problematyczną zmieścić w tak napiętym grafiku granie w WNBA. Ale po co szukać przykładów daleko: Lewczenko pojechała do USA od razu po Mistrzostwach Turcji. Potem na Elenę czeka reprezentacja Białorusi. I jeżeli jej pozwolą (szefowie reprezentacji) odpocząć kilka dni, to będzie znaczyć, że się jej powiodło. A potem znów rozpocznie się (jej) europejski sezon...... (to) Bezmyślny kołowrót.

[ P ] - Jednak Amerykanki jakoś dają sobie radę.
- Przepraszam, ale nie chcę zostawać bez odpoczynku (urlopu). Dzisiaj (obecnie) nie rwę się do gry w WNBA.

[ źródło: http://www.basket.by/node/2223 ]
----------------------------------------------------------------------------------
36545
.

Gość-1147
Młodzik

Postautor: Gość-1147 » 30 lipca 2010, 11:47

.
Wygląda na to, że Julia Durejko nie zagra w przyszłym sezonie w Gorzowie.

Oto fragment opublikowanego dzisiaj wywiadu z Julią:

- И все же вы, насколько знаю, решили продолжить карьеру в «Горизонте».
- Контракт пока не подписан, поэтому не торопитесь. Однако не скрываю: хочу вернуться в Беларусь. Нет, в Польше все понравилось, в «Гожуве» были очень заинтересованы в продолжении сотрудничества, но кому-то ведь надо играть и в родной стране. Надеюсь, потихоньку сумеем вывести наш клубный баскетбол на приличный уровень.

[ Pytanie ] - Zdecydowała Pani - o ile wiem - kontynuować karierę w klubie «Горизонт» [ Białoruś ]
- Jak dotąd, kontrakt jest nie podpisany, dlatego - proszę nie spieszyć się [ z oceną mojej sytuacji ]. Jednak, nie ukrywam: chcę wrócić na Białoruś. Co prawda w Polsce wszystko mi się podobało, w Gorzowie byli bardzo zainteresowani przedłużeniem współpracy, no ale przecież ktoś powinien grać w kraju rodzinnym. Mam nadzieję, że "po cichutku" potrafimy wprowadzić naszą [ białoruską ] koszykówkę klubową na przyzwoity poziom.

źródło: http://www.basket.by/node/2238

-----------------------------------------------------------------
36750
.

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 31 lipca 2010, 06:42

Lubiłem Yulię, ale my potrzebujemy teraz strzelca zatem sentymenty na bok niestety..

Gość-1147
Młodzik

Postautor: Gość-1147 » 05 sierpnia 2010, 10:46

.
Żadnej nie ma w domu, to nie znaczy, że koszykarki nic nie robią

[ Ireneusz Klimczak, 2010-08-05, ostatnia aktualizacja 2010-08-05 10:03 ]

Początek sierpnia to tradycyjny czas startu przygotowań pierwszej drużyny w Gorzowie. Tym razem jest inaczej. W hali przy Chopina nie spotkamy żadnej z naszych czołowych zawodniczek. Treningi trwają jednak w najlepsze.

Rok temu o tej porze, na starcie przygotowań do nowego sezonu, też brakowało trzech kadrowiczek, ale dołączyły na obóz w górach. Była za to z nami m.in. Australijka Samantha Richards. - Teraz obraliśmy inny, ale to wcale nie znaczy, że gorszy kalendarz - opowiadał Dariusz Maciejewski, pierwszy trener KSSSE AZS PWSZ i drużyny narodowej pań. - Prawie wszystkie zatrudnione przez nas dziewczyny trenują ze swoimi kadrami, w ten sposób tylko zyskają na jakości. Polki mają już za sobą wyjazd i gry z mocnymi rywalkami w USA. Po krótkich urlopach reprezentacja spotkała się ponownie 17 lipca i od tego momentu znów ćwiczymy razem.

Kadra ma za sobą zgrupowanie w Białej Podlaskiej - oprócz naszego sztabu szkoleniowego (również trenerów od przygotowania motorycznego i siłowego) brały w nim udział Justyna Żurowska, Agnieszka Kaczmarczyk, Katarzyna Dźwigalska, Izabela Piekarska oraz zatrudniona latem Agnieszka Skobel. Naprawdę spora gorzowska siła. - Tam główny nacisk kładliśmy na motorykę - powiedział Maciejewski. - Teraz w Szczyrku, gdzie dojechaliśmy 1 sierpnia, koszykówki jest już znacznie więcej.

W przyszłym tygodniu reprezentacja rozpocznie również serię gier kontrolnych. Najpierw wylot do Rosji, potem mocne rywalki w Czechach, wreszcie we Francji i silnie obsadzony turniej w Brazylii - ostatni pojedynek jest zaplanowany na początek września. Wtedy krajowe nasze kadrowiczki wrócą do Gorzowa i rozpoczną pracę nad jak najlepszym zgraniem klubowej drużyny.

Nie ma najlepszych koszykarek, ale hala Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej tak całkowicie nie świeci pustkami. Tam razem z seniorkami - Agatą Chaliburdą (trenowała też w Białej Podlaskiej) i Claudią Trębicką - od poniedziałku ćwiczy młodzież z AZS PWSZ. W przyszłym tygodniu wyjedzie na obóz do Szklarskiej Poręby. - Przy dziesięciu zatrudnionych zawodniczkach, przed młodymi otworzyła się poważna szansa walki o podstawowy skład pierwszej drużyny - stwierdził drugi trener AZS PWSZ Robert Pieczyrak, również współpracujący z seniorską polską kadrą. - Starsze w najbliższym czasie będą się mierzyć z najlepszymi drużynami świata, tylko na tym skorzystają. Młodzież dostanie za to dużo minut na boisku i silnych rywali w akademickich mistrzostwach Polski, w ostatni tydzień sierpnia. W drugi weekend września w naszej hali odbędzie się tradycyjny turniej poświęcony Oli Piotrowskiej. Potem te wyróżniające się osoby zaczną z podstawowym składem bezpośrednie przygotowania do startu w ekstraklasie. Plusy takiej formy przygotowań widać bardzo wyraźnie, a we wrześniu będzie jeszcze chwila czasu, aby w komplecie spokojnie popracować w klubie - dodał Pieczyrak.

Co w tej chwili robią nasze koszykarki zagraniczne?

Jeszcze w sierpniu powinna wyjaśnić się najbliższa przyszłość Australijki Samanthy Richards, która wciąż walczy o udział w mistrzostwach świata seniorek w Czechach (23 września - 3 października). Jeśli Sam nie załapie się do swojej kadry to przyjedzie do Gorzowa we wrześniu. W innej sytuacji na tą koszykarkę poczekamy jeszcze miesiąc. To jednak nie jest żaden problem, bo przecież akurat Richards doskonale zna system gry KSSSE AZS PWSZ.

Amerykanka Kalana Greene gra średnio 17 min i rzuca 5 pkt w WNBA w zespole New York Liberty. Bije się z tą ekipą o awans do play-off. Koniec sezonu zasadniczego jest zaplanowany na 22 sierpnia, mistrz WNBA zostanie wyłoniony na początku września. Greene w połowie przyszłego miesiąca powinna już trenować w Gorzowie.

Najpóźniej do naszej ekipy dołączy Białorusinka Jelena Leuczanka, która na pewno powalczy o mistrzostwo świata w Czechach. Gdy ta impreza będzie się kończyć, KSSSE AZS PWSZ powinien mieć już rozegrane dwa pojedynki ligowe - ekstraklasa wystartuje 25 września. Zespoły, których przedstawicielki będą walczyć o światowy czempionat, będą jednak mogły przełożyć pierwsze mecze.

źródło: http://gorzow.gazeta.pl/gorzow/1,35211,8216108,Zadnej_nie_ma_w_domu__to_nie_znaczy__ze_koszykarki.html
---------------------------------------------------------------------
37095
.

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 05 sierpnia 2010, 16:46

Gość-1147 pisze:.
Żadnej nie ma w domu, to nie znaczy, że koszykarki nic nie robią

[ Ireneusz Klimczak, 2010-08-05, ostatnia aktualizacja 2010-08-05 10:03 ]

Początek sierpnia to tradycyjny czas startu przygotowań pierwszej drużyny w Gorzowie. Tym razem jest inaczej. W hali przy Chopina nie spotkamy żadnej z naszych czołowych zawodniczek. Treningi trwają jednak w najlepsze.

Rok temu o tej porze, na starcie przygotowań do nowego sezonu, też brakowało trzech kadrowiczek, ale dołączyły na obóz w górach. Była za to z nami m.in. Australijka Samantha Richards. - Teraz obraliśmy inny, ale to wcale nie znaczy, że gorszy kalendarz - opowiadał Dariusz Maciejewski, pierwszy trener KSSSE AZS PWSZ i drużyny narodowej pań. - Prawie wszystkie zatrudnione przez nas dziewczyny trenują ze swoimi kadrami, w ten sposób tylko zyskają na jakości. Polki mają już za sobą wyjazd i gry z mocnymi rywalkami w USA. Po krótkich urlopach reprezentacja spotkała się ponownie 17 lipca i od tego momentu znów ćwiczymy razem.

Kadra ma za sobą zgrupowanie w Białej Podlaskiej - oprócz naszego sztabu szkoleniowego (również trenerów od przygotowania motorycznego i siłowego) brały w nim udział Justyna Żurowska, Agnieszka Kaczmarczyk, Katarzyna Dźwigalska, Izabela Piekarska oraz zatrudniona latem Agnieszka Skobel. Naprawdę spora gorzowska siła. - Tam główny nacisk kładliśmy na motorykę - powiedział Maciejewski. - Teraz w Szczyrku, gdzie dojechaliśmy 1 sierpnia, koszykówki jest już znacznie więcej.

W przyszłym tygodniu reprezentacja rozpocznie również serię gier kontrolnych. Najpierw wylot do Rosji, potem mocne rywalki w Czechach, wreszcie we Francji i silnie obsadzony turniej w Brazylii - ostatni pojedynek jest zaplanowany na początek września. Wtedy krajowe nasze kadrowiczki wrócą do Gorzowa i rozpoczną pracę nad jak najlepszym zgraniem klubowej drużyny.

Nie ma najlepszych koszykarek, ale hala Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej tak całkowicie nie świeci pustkami. Tam razem z seniorkami - Agatą Chaliburdą (trenowała też w Białej Podlaskiej) i Claudią Trębicką - od poniedziałku ćwiczy młodzież z AZS PWSZ. W przyszłym tygodniu wyjedzie na obóz do Szklarskiej Poręby. - Przy dziesięciu zatrudnionych zawodniczkach, przed młodymi otworzyła się poważna szansa walki o podstawowy skład pierwszej drużyny - stwierdził drugi trener AZS PWSZ Robert Pieczyrak, również współpracujący z seniorską polską kadrą. - Starsze w najbliższym czasie będą się mierzyć z najlepszymi drużynami świata, tylko na tym skorzystają. Młodzież dostanie za to dużo minut na boisku i silnych rywali w akademickich mistrzostwach Polski, w ostatni tydzień sierpnia. W drugi weekend września w naszej hali odbędzie się tradycyjny turniej poświęcony Oli Piotrowskiej. Potem te wyróżniające się osoby zaczną z podstawowym składem bezpośrednie przygotowania do startu w ekstraklasie. Plusy takiej formy przygotowań widać bardzo wyraźnie, a we wrześniu będzie jeszcze chwila czasu, aby w komplecie spokojnie popracować w klubie - dodał Pieczyrak.

Co w tej chwili robią nasze koszykarki zagraniczne?

Jeszcze w sierpniu powinna wyjaśnić się najbliższa przyszłość Australijki Samanthy Richards, która wciąż walczy o udział w mistrzostwach świata seniorek w Czechach (23 września - 3 października). Jeśli Sam nie załapie się do swojej kadry to przyjedzie do Gorzowa we wrześniu. W innej sytuacji na tą koszykarkę poczekamy jeszcze miesiąc. To jednak nie jest żaden problem, bo przecież akurat Richards doskonale zna system gry KSSSE AZS PWSZ.

Amerykanka Kalana Greene gra średnio 17 min i rzuca 5 pkt w WNBA w zespole New York Liberty. Bije się z tą ekipą o awans do play-off. Koniec sezonu zasadniczego jest zaplanowany na 22 sierpnia, mistrz WNBA zostanie wyłoniony na początku września. Greene w połowie przyszłego miesiąca powinna już trenować w Gorzowie.

Najpóźniej do naszej ekipy dołączy Białorusinka Jelena Leuczanka, która na pewno powalczy o mistrzostwo świata w Czechach. Gdy ta impreza będzie się kończyć, KSSSE AZS PWSZ powinien mieć już rozegrane dwa pojedynki ligowe - ekstraklasa wystartuje 25 września. Zespoły, których przedstawicielki będą walczyć o światowy czempionat, będą jednak mogły przełożyć pierwsze mecze.

źródło: http://gorzow.gazeta.pl/gorzow/1,35211,8216108,Zadnej_nie_ma_w_domu__to_nie_znaczy__ze_koszykarki.html
---------------------------------------------------------------------
37095
.

Trochę mnie to zmartwiło..czy to oznacza że nie będzie już żadnej zawodniczki zagranicznej?

Fanatyk
Żak

Postautor: Fanatyk » 05 sierpnia 2010, 18:05

Wszystko na to wskazuje ze niestety nie. Może więcej szans w grze dostanie Claudia Trębicka. Na kolejne wzmocnienie poczekamy raczej do stycznia.

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 05 sierpnia 2010, 20:54

Fanatyk pisze:Wszystko na to wskazuje ze niestety nie. Może więcej szans w grze dostanie Claudia Trębicka. Na kolejne wzmocnienie poczekamy raczej do stycznia.

Trębicka niech dostaje szanse..ale na pewno nie w Eurolidze..Tam mamy na razie 8 zawodniczek a to troche mało. Trzeba liczyć że transfery Greene i Skobel będą trafione
Z drugiej strony w większości zespołów są podobne sytuacje jeśli chodzi o ilość zawodniczek. Ważne żeby była jakość..

feri
Młodzik

Postautor: feri » 06 sierpnia 2010, 21:37

Ktoś kiedyś pytał na forum, jak powstała koszykówka kobieca w Gorzowie, dziś przypadkowo natknąłem się na artykuł, który zawiera detale o jakich nigdy wcześniej nie czytałem. Dla zainteresowanych link: http://www.lubuskikosz.pl/aktualnosci,n ... entralnych

Awatar użytkownika
zancia_a
Kadet

Postautor: zancia_a » 20 sierpnia 2010, 16:47

Nowa zawodniczka przyjedzie z Ukrainy?
Tegoroczne rozgrywki w Polskiej Lidze Koszykówki Kobiet rozpoczną się z dwutygodniowym opóźnieniem - przynajmniej dla gorzowskiego klubu. Dwie pierwsze kolejki mogą zostać przełożone ze względu na grę wmistrzostwach świata w Czechach naszych czołowych zawodniczek - Samanthy Richards i Yeleny Lauczanki. Ale są też i dobre wieści - być może do naszego klubu dołączy kolejna młoda utalentowana zawodniczka - tym razem z Ukrainy.

NA STRONIE JEST WIDEO!

http://gorzowska.tv/news.php?show=nw1145
Kozak w necie - pizda w świecie!
Obrazek

Awatar użytkownika
jarecki
Nowy na forum

Postautor: jarecki » 20 sierpnia 2010, 17:54

Utalentowanej? dlaczego nie skutecznej, coś mi się wydaje że rozwinie tu talent cena zawodnika wzrośnie i klub zaraz ją sprzeda - ale to tylko moje przemyślenia.
praca nie zając, nie ucieknie

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 20 sierpnia 2010, 18:08

jarecki pisze:Utalentowanej? dlaczego nie skutecznej, coś mi się wydaje że rozwinie tu talent cena zawodnika wzrośnie i klub zaraz ją sprzeda - ale to tylko moje przemyślenia.

Przede wszystkim to klub nie może sprzedać zawodniczki, bo nie jest ona jego własnością. Co najwyżej cena jej może wzrosnąć i może przejść do innego klubu, który da jej większe pieniądze..Ale z tego akurat bym się cieszył, bo to by oznaczało że miała w Gorzowie dobry sezon 8)

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 20 sierpnia 2010, 18:45

A jak sie nazywala Ukrainka ktora w meczu U18 nawrzucala Polsce kilkadziesiat pkt ?
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 20 sierpnia 2010, 18:53

Iagupova. Rzucała wiele punktów (niemal) wszystkim bijać chyba wszelkie rekordy w ilości prób, zwłaszcza w rzutach za 3 (np w meczu z nami oddała 43 rzuty z 72 wykonanych przez cała Ukraine) Sporo też zbierała, a jeszcze więcej traciła. Talent zapewne ma spory, ale jeszcze raczej trochę jej zajmie zanim w koszu seniorskim tez tak będzie szaleć. Co widać na jej statsach z pucharu FIBA:

http://www.fibaeurope.com/cid_KNce8jInH ... 6689.html#{4A0D645F-A8B4-4122-A50B-E5693F5A97AF}

A z Polkami grała tez w meczu kadry U20. i tez sporo nawrzucała (choc poczywiscie nie tyle co w U18) : http://www.fibaeurope-u20women.com/en/c ... 68872.html
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”