Co słychać w Polkowicach??

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Kuba
Oldboy

Re: Co słychać w Polkowicach??

Postautor: Kuba » 03 lipca 2010, 14:11

wydawało mi się, że było coś gdzieś wspominane, że startujemy w FIBA Cup... tymczasem nie ma Orzełka w gronie wylosowanych drużyn :roll:

ma to swoje plusy i minusy niewątpliwie...

koszykarz

Postautor: koszykarz » 03 lipca 2010, 17:43

NO DOKŁADNIE - Energi też nie...

Czyżby nasze drużyny musiały się przebijać ???

Jak patrze na niektóre egzotyczne nazwy drużyn - to trochę dziwi 8)

Fanatyk
Żak

Postautor: Fanatyk » 03 lipca 2010, 19:46

Energa jest w gronie rozlosowanych w grupie J.

piotrek2100
Amator

Postautor: piotrek2100 » 22 lipca 2010, 22:03

Wiadomo coś na temat Amishy Carter oraz czy w najbliższym czasie zostanie zakontraktowana jakaś nowa zawodniczka w CCC???

A.R.C.H.I. ball
Młodzik

Postautor: A.R.C.H.I. ball » 29 lipca 2010, 14:17

Wojciech Spisacki nie żyje

Z wielkim żalem informujemy, że trener, który przez wiele lat pracował w naszym klubie zmarł wczoraj. Zawodniczki, sztab szkoleniowy, zarząd, a także wszyscy pracownicy MKS Polkowice składają wyrazy szczerego współczucia pogrążonej w smutku rodzinie.

piotrek2100
Amator

Postautor: piotrek2100 » 29 lipca 2010, 21:46

A. Majewska: Wracam na stare śmieci

Agnieszka Majewska bardziej znana pod panieńskim nazwiskiem - Pałka od przyszłego sezonu ponownie grać będzie w drużynie CCC Polkowice.

Mateusz Starzec: Powraca Pani do Polkowic?

Agnieszka Majewska: Tak, po pięciu sezonach w innych klubach wracam do Polkowic gdzie grałam trzy lata, więc można powiedzieć że wracam na stare śmieci.

Nie chciała Pani zostać w Krakowie?

W Krakowie spędziłam trzy piękne sezony, gdzie zdobyłam pierwszy złoty medal w swojej karierze i byłam uczestniczką Final Four Euroligi co uważam za duży sukces. W tym sezonie w Wiśle zaszły duże zmiany kadrowe i nasze drogi się rozeszły.

Współpraca z trenerem Hernandezem nie układała się najlepiej?

Trener Hernandez jest dobrym szkoleniowcem co udowodnił wynikami w Europie i nie bez przyczyny został selekcjonerem reprezentacji Hiszpanii. Uważam że współpracowało nam się dobrze i życzę mu dalszych sukcesów.

Gdy przechodzi Pani do nowego klubu to spędza Pani więcej czasu w danym mieście. Przywiązuje się Pani?

Każde nowe miasto ma swój urok i coś za czym się tęskni. W każdym z nich mam znajomych, przyjaciół, dlatego nie sposób się nie przywiązać.

Zamienia Pani duży Kraków na mniejsze Polkowice. Nie szkoda Pani?

Uważam że nie można porównywać tych dwóch miast, są całkiem inne ale każde z nich ma coś w sobie. Zawsze jest szkoda opuszczać miejsca, do których jak wyżej wspomniałam jest się przywiązanym.

Jak ocenia Pani nowy zespół? Walich, Zoll brzmi ciekawie.

Cieszę się że pozostał trzon zespołu z ubiegłego sezonu. Transfer Walich uważam za spore wzmocnienie, a o zawodniczkach zagranicznych ciężko jest mi się wypowiedzieć ponieważ nie miałam okazji z nimi grać. Czas pokaże.

O co będzie walczyć CCC?

O medal. Chcemy swoją grą przysporzyć kibicom wiele radości.

W klubach dochodzi do sporych zmian. Kto będzie rządził w przyszłym sezonie w FGE?

Po dokonanych transferach Wisła wydaje się być faworytem do zdobycia złotego medalu, ale zeszły sezon pokazał że liga jest wyrównana i nieprzewidywalna, dlatego uważam że będzie to kolejny sezon pełen niespodzianek.

źródło: polskikosz.pl

A.R.C.H.I. ball
Młodzik

Postautor: A.R.C.H.I. ball » 08 sierpnia 2010, 13:47

Znamy nazwiska kolejnych koszykarek, które zasilą w przyszłym sezonie szeregi ekipy CCC Polkowice. To Amerykanka Jene Morris, która w bieżącym sezonie rozpoczęła swoją przygodę z najlepszą ligą świata, a także utalentowana Aleksandra Dziwińska.

Od tygodnia polska część składu CCC przebywa na zgrupowaniu szkoleniowym w Szklarskiej Porębie. Tam dziewczyny pod okiem szkoleniowców – Krzysztofa Koziorowicza oraz Arkadiusza Rusina pracują głównie nad siłą oraz kondycją, czyli tymi elementami, które będą mieć bardzo duże znaczenie podczas rozgrywek ekstraklasy. Tymczasem kontrakt z polkowickim klubem podpisały kolejne zawodniczki. Do Sharnee Zoll, Agnieszki Majewskiej Valeriji Musinej oraz Joanny Walich dołączyły Jene Morris oraz Aleksandra Dziwińska. Mierząca 175 cm Morris może występować zarówno na pozycji numer dwa jak i trzy. Bieżący sezon jest dla nowego nabytku CCC pierwszym w najlepszej lidze świata. W WNBA Jene reprezentuje barwy Indiany Fever. Trafiła tam w pierwszej rundzie tegorocznego draftu, z numerem 11. Przed debiutem na parkietach WNBA występowała w akademickiej lidze NCAA, w zespole z San Diego. Notowała tam bardzo dobre statystyki. Zdobywała średnio 16,4 punktu na mecz, 2,6 zbiórki, 3 przechwyty oraz 3 asysty. W Indianie Fever jest zawodniczką wchodzącą. Jej statystyki nie są tak dobre, jak w lidze akademickiej, ale wobec debiutu w gronie najlepszych, a także znacznie mocniejszej konkurencji, jest to zrozumiałe. Na parkietach WNBA Morris notuje średnio 3,6 punktu, a także 0,8 zbiórki i 0,7 asysty. W Indianie Jene gra u boku takich koszykarskich tuzów jak Tamika Catchings, Ebony Hoffman, czy Brian January. Występy w naszym zespole będą dla Morris pierwszymi, poza Stanami Zjednoczonymi.
- Jene jest młodą, perspektywiczną zawodniczką. Myślę, że szybko wkomponuje się w nasz zespół i będziemy mieli z jej gry sporo pożytku. Dysponuje dobrym rzutem z dystansu, lubi też grę jeden na jeden. Liczymy na to, że występy w naszej zespole dadzą nam wiele pożytku, a i ona sama będzie miała okazję podnieść swoje koszykarskie kwalifikacje – mówi nam Krzysztof Korsak, prezes CCC Polkowice.
Drugim nabytkiem naszego klubu jest utalentowana rozgrywająca Aleksandra Dziwińska. Mierząca 170 cm 19-latka z pewnością będzie miała w CCC wiele okazji ku temu, by rozwinąć swoje koszykarskie umiejętności u boku starszych, bardziej doświadczonych koleżanek.
Ze zgrupowania w Szklarskiej Porębie zespół wraca w środę. Od czwartku natomiast będzie kontynuował przygotowania w Polkowicach.

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 08 sierpnia 2010, 14:04

pytanie, czy na pewno są nam potrzebne zawodniczki na pozycje obwodowe...

mamy już szeroki skład:
1) Zoll, Pietrzak, Dziwińska
2-3) Jeziorna, Musina, Morris, Jasnowska, Puss,
3-4) Babicka, Toffi,
4-5) Walich, Majewska,

już jest 12 koszykarek... a przynajmniej jedna wysoka zawodniczka by się przydała... nie mówiąc o dwóch na pozycje 4-5

kadra bogata, zobaczymy jak to wszystko wyjdzie w praniu. oby tylko omijały nas kontuzje, bo kolejny stracony przez urazy sezon to byłoby jakieś fatum.

czy ktoś z ŁKSiaków może coś więcej powiedzieć o Dziwińskiej? bo ona chyba z Łodzi jest, prawda?

Archi - jeszcze jedna informacja prasowa bez podania źródła i będzie ostrzeżenie.

koszykarz34

Postautor: koszykarz34 » 08 sierpnia 2010, 14:32

O ile w poprzednich latach kadra CCC zawsze oscylowała wokół 8 zawodniczek - to w tym sezonie jest już dużo szersza. Spory przepych na obwodzie - podobnie jak w Toruniu - gdzie jest niemal 5-6 zawodniczek na pozycjach 1-2 . i podobnie jak w Toruniu - także w Polkowicach - do pełni szczęścia brakuje zawodniczki wysokiej. Bo w CCC chyba ktoś musi być do pomocy dla Walich i Majewskiej - Trofimova czy Babicka też mogą pograć na ,,4'' ale waszego trenera chyba to nie zadowala.

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 08 sierpnia 2010, 14:35

Koszykarz34 - kadry były dużo szersze niż 8 zawodniczek, ale wręcz prześladowały nas kontuzje, o czym wspominałem. oby tym razem było inaczej ;)

przy okazji - mam nadzieję, że jeszcze przynajmniej jedna zawodniczka z zestawu Carter-Pierson-Ford będzie w Polkowicach... ale zobaczymy :roll:

A.R.C.H.I. ball
Młodzik

Postautor: A.R.C.H.I. ball » 08 sierpnia 2010, 16:23

tylko coś mi się wydaje ze Monika Jasnowska nie będzie u nas grać. Ola Dziwińska to nie ta z LKS - u tylko z Arcus Pz-kosz Łomianki ta z LKS - u ma bardzo podobne nazwisko chyba jedną literką się rózni ale imię chyba takie same :mrgreen:

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 08 sierpnia 2010, 16:27

A.R.C.H.I. ball pisze:tylko coś mi się wydaje ze Monika Jasnowska nie będzie u nas grać. Ola Dziwińska to nie ta z LKS - u tylko z Arcus Pz-kosz Łomianki ta z LKS - u ma bardzo podobne nazwisko chyba jedną literką się rózni ale imię chyba takie same :mrgreen:

Arcus nie ma "swoich" koszykarek. zbiera i szkoli najlepsze z całej Polski. Ola mogla w SMSie grac ale jest prawdopodobnie z Łodzi. ale pewny nie jestem

a odnośnie Moniki - nie wiem dlaczego tak sądzisz

A.R.C.H.I. ball
Młodzik

Postautor: A.R.C.H.I. ball » 08 sierpnia 2010, 16:31

No a skąd wiesz ze ona bedzie w polkowicach. Ja nigdzie nie słyszałem ani nie czytałem o niej żeby ona była w polkowicach a tak po za tym to jej nie ma nawet w Szklarskiej porębie gdzie oni trenują.

A teraz odnośnie hali i imprez:
Kiedy będą treningi w naszej hali ?
Czy będą jakieś mecze towarzyskie w polkowicach?
gdyż słyszałem ze mają tylko jeżdzić do innych miast

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 08 sierpnia 2010, 16:39

no więc wiem to po rozmowie z samą Moniką. jeśli to dla Ciebie za mało - nie jestem w stanie inaczej Cię przekonać.

odnośnie treningów i meczów sparingowych w Polkowicach - będą na pewno. ale poza oficjalnym turniejem (który nie wiem czy będzie rozegrany, rok temu był) nie sądze, by kibice mieli wstęp na halę.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 08 sierpnia 2010, 16:40

A.R.C.H.I. ball pisze:No a skąd wiesz ze ona bedzie w polkowicach. Ja nigdzie nie słyszałem ani nie czytałem o niej żeby ona była w polkowicach a tak po za tym to jej nie ma nawet w Szklarskiej porębie gdzie oni trenują.

nie jestem niestety kibicem Polkowic,ale z tego co się orientuję to Monika podpisała kontrakt tuż po zakończeniu poprzedniego sezonu,a teraz to chyba miała przerwę reprezentacyjną...
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”