Co słychać w Toruniu ?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Re: Co słychać w Toruniu ?

Postautor: matrix » 17 września 2010, 15:12

Energa Toruń zagra u siebie z silnymi rywalami z Litwy i Rosji

(jp)

Jak mocna jest w tym sezonie Energa? Będzie można się o tym przekonać po raz pierwszy podczas turnieju o Puchar Prezydenta Torunia.

Toruński klub planował zaproszenie trzech drużyn, ale ostatnie skończyło się na dwóch rywalach. Zaproszenie Energi przyjęły rosyjski Dynamo Kursk i litewski Lemminkainen Kłajpeda, więc kibice w piątek, sobotę i niedzielę obejrzą po jednym meczu.

Dla toruńskich kibiców to pierwsza okazja, żeby zobaczyć Energę po letniej przebudowie. Trener Elmedin Omanić nie próżnował na wakacjach i wymienił praktycznie wszystkie koszykarki. Tym razem nie było żadnych strzałów w ciemno. - Wybierałem zawodniczki, które znałem i wiem, czego się po nich można spodziewać. Moim zdaniem, to mocniejszy skład niż w poprzednim sezonie - podkreśla Omanić.

W Druskiennikach całkiem nieźle wypadły nowe podkoszowe toruńskiej drużyny Mazić i Perostijska. - Mirnę znam od chyba dziesięciu lat, jeszcze jak grała w juniorkach. To skrzydłowa, która bardzo dobrze radzi sobie pod koszem, ale musi popracować w obronie. Po turnieju w Druskiennikach mówiła mi, że pierwszy raz grała tak agresywnie. Z kolei Vera jest bardzo szybką środkową, ale musi być silniejsza i bardziej zdecydowana pod koszem - ocenia Omanić.

W Toruniu raczej nie ujrzymy na parkiecie Alicii Gladden. To zresztą spory problem dla Energi. Amerykance przeciąga się rehabilitacja po prostym zabiegu kolana i nie wiadomo, kiedy będzie mogła wznowić zajęcia z pełnym obciążeniem. Tymczasem ekstraklasa rusza już za tydzień. Trener Omanić jeszcze chce jednak czekać na Gladden. Trudno się dziwić, to jedna z bohaterek poprzedniego sezonu i koszykarka niezwykle lubiana przez koleżanki z drużyny.

W czasie turnieju będzie można kupić karnety na mecze ligowe i pucharowe "Katarzynek”w cenie 180 zł normalny i 90 zł ulgowy.

Terminarz turnieju: piątek, godz. 19.00 Dynamo - Lemminkainen ; sobota, godz. 18.00 Energa - Lemminkainen ; niedziela, godz. 11.00: Energa - Dynamo
http://www.pomorska.pl
PS.Poczekać na Alicię można zawsze,ale niestety nie w nieskończoność,bo intensywność ligi jest spora,a rywale nie będą się pytać kto w Toruniu kontuzjowany i nie zaszkodzi rozejrzeć się za następczynią.
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 17 września 2010, 20:38

Nareszcie nowiutkie tablice świetlne!!!,a sam mecz drużyn byłej WNP nudny,bo i przewaga Kurska druzgocąca. Na hali wszystkie Katarzynki(Edo z Afanem i Szpila z Majką) z wyjątkiem Moniki,Ali i.....Róży.

Dżi ej el ej
Młodzik

Postautor: Dżi ej el ej » 17 września 2010, 23:24

a czemuż to Róża nie zaszczyciła swoją obecnością na meczu ? pewnie musiała sie uczyc do szkoły haha :D

Septymiusz
Młodzik

Postautor: Septymiusz » 18 września 2010, 11:43

Czy ktoś się orientuje po ile będą bilety w sezonie ? Czy karnety działają na ligę oraz na EuroCup czy tylko na ligę ?

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 18 września 2010, 13:56

Dżi ej el ej pisze:a czemuż to Róża nie zaszczyciła swoją obecnością na meczu ? pewnie musiała sie uczyc do szkoły haha :D

już odpowiadam.Róża ma kłopoty z kostką.Karnety są na ligę+Fiba Cup w cenie 180(normalny) i 90(ulgowy).Podejrzewam,że wejściówki na pojedyncze spotkania będą nieco droższe niż w ubiegłym sezonie.

Septymiusz
Młodzik

Postautor: Septymiusz » 18 września 2010, 14:31

Dzięki, właśnie przed chwilą też doczytałem o tym w Nowościach :) .

Septymiusz
Młodzik

Postautor: Septymiusz » 18 września 2010, 19:48

Pierwszy ogląd naszej drużyny i moje wrażenia są mieszane. Mamy spore problemy ze zdrowiem naszych koszykarek, to chyba nasz największy kłopot. Bardzo szybko potrzebujemy zdrowej skrzydłowej bo na tej pozycji jest dramatycznie słabo. Jak na grę 7 zawodniczkami to aż, dziwne że Dynamo dopiero w dogrywce nas pogoniło. W drogrywce już wyszło zmęczenie, zwłaszcza Małaszewskiej, Gajdy i Cocks. Maksimovic to jest to czego nam od dawna trzeba, w ataku jest bardzo groźna, ma bardzo pewną rękę. Nawet grając z 4 faulami w drugiej połowie bardzo dobrze sobie radziła. Trudno ocenić Mazić to raczej nie był jej dzień. Wera bez błysku, ale dosyć poprawnie. Cocks wizualnie przypomina Richards, oby była podobnie dobra w czasie trwania sezonu ;).

anatol
Żak

Postautor: anatol » 18 września 2010, 20:16

Septymiusz pisze:Pierwszy ogląd naszej drużyny i moje wrażenia są mieszane. Mamy spore problemy ze zdrowiem naszych koszykarek, to chyba nasz największy kłopot. Bardzo szybko potrzebujemy zdrowej skrzydłowej bo na tej pozycji jest dramatycznie słabo. Jak na grę 7 zawodniczkami to aż, dziwne że Dynamo dopiero w dogrywce nas pogoniło. W drogrywce już wyszło zmęczenie, zwłaszcza Małaszewskiej, Gajdy i Cocks. Maksimovic to jest to czego nam od dawna trzeba, w ataku jest bardzo groźna, ma bardzo pewną rękę. Nawet grając z 4 faulami w drugiej połowie bardzo dobrze sobie radziła. Trudno ocenić Mazić to raczej nie był jej dzień. Wera bez błysku, ale dosyć poprawnie. Cocks wizualnie przypomina Richards, oby była podobnie dobra w czasie trwania sezonu ;).

A jakis wynik czy punkciki może ktos poda.

Septymiusz
Młodzik

Postautor: Septymiusz » 18 września 2010, 20:22

Porażka po dogrywce, ale nie pamietam ile ok 10 pkt bodajże, punktacja nie mam pojęcia, ale chyba najwięcej Maksimovic, Cocks i Gajda.

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 18 września 2010, 20:40

Maksimovic- hm nie wiem dla mnie srednio na jeza
Mazic-jaksa dziwna, wystraszona, jakoś mało zadziorna
Bługarka- hm moze cos z niej być
Mała- hm transfer na razie na ogromny plus. Zadziora, nie ma straconej piłki dla niej. Walczak jakich mało. Ostatnio taki walczak byłw Toruniu no ...ładnych pare lat temu. Taka Monia Strugała chyba to wtedy było :lol:
Coks- hm przy Gajdzie i Małaszewskiej wypadała srednio. Gdyby miała pol. obywatelstwo byłaby wzmocnieniem.
Ogólnie poziom jeszcze letni,wrecz forma wakacyjna wiele przypadkowści w akcjach, błedy w obronie. Pod koniec meczu torunianki przerz około 3 min nie potrafiły wyprowadzić ataku z własnej połowy!!!
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 18 września 2010, 21:17

Nie z Kłajpedą,ale z Kurskiem zagrały dzisiaj toruńskie dziewczyny.Wynik po dogrywce 80:89(70-70)
Mecz wyrównany i gdyby nie zatrważająca indolencja Katarzynek z linii rzutów wolnych to podopieczne Edo Omanicia schodziłyby z parkietu zwycięskie w rywalizacji z renomowanym rywalem.Kursk w dogrywce od razu odskoczył na osiem oczek i nie oddał prowadzenia do końca meczu. Jeśli chodzi o nowe zawodniczki zagraniczne to newsa żadnego nie ma,bo Jelena M.-23 pkt(znakomity rzut za trzy doprowadzający do dogrywki) jest klasą samą dla siebie i także w zachowaniu na parkiecie.Potem....długo nic choć to co nie starczyło na podopieczne Algirdasa Paulauskasa może spokojnie na FGE wystarczyć.Zobaczyłem też dziś odnowioną Natalię Małaszewską.Koszykarka ta,jak nigdy pracuje dla drużyny i efektowność skutecznie zamieniła na efektywność.Oby tak dalej Mała!!!Warto też odnotować pierwsze punkty(cztery) po rocznej przerwie Emilii Tłumak.Jest dobrze,a może być jeszcze lepiej.Warunek...brak kontuzji!!!

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 19 września 2010, 09:46

Odnośnie ligi - może działacze Energi też powinni iść za panującymi ostatnio trendami i ..przełożyć pierwsze mecze :lol: :lol: :lol: W zespole są kontuzje - a przecież chodzi o postawę fair play - więc przeciwnicy powinni pójść na rękę 8)
W obliczu kontuzji Krawiec i Gladden , do tego jeszcze obolała Radwan - wychodzi na to że skład mocno sie wyszczuplił - zostało ledwie 7 grajek... : Gajda , Cocks , Tłumak , Mazić , Maksimović - pewnie tak będzie prezentowała sie wyjściowa piątka za tydzień - na zmiany Małaszewska , Perosijska no i młode Ratajczak , Olszak. Coś mi się wydaje , że Jańcia za szybko zakończyła karierę - przecież wiadomo było że Szpila nie będzie w pełni formy.
Terminarz jest ,,łaskawy'' ale nie można tracić głupich punktów . A Lider w sparingach gra całkiem całkiem. Torunianki czeka ciężka przeprawa z Liderem . Liczę przede wszystkim na ...Szpilę - która w obliczu kontuzji - powinna dostać szansę i ją wykorzystać. :P

Septymiusz
Młodzik

Postautor: Septymiusz » 19 września 2010, 11:34

Szpila to widać, że z formą jest bardzo daleko w lesie. Prędzej stawiam na to, że Cocks zagra na 3, ale wtedy - tak jak wczoraj - będzie ciężko o zbiórki. Od biedy również może być taka pierwsza piątka: Gajda, Cocks, Mazić, Gulak, Maksimovic. Taki zestaw daje nam większe szanse w walkach o zbiórki. Mimo wszystko liczę, że Ala nam szybko wyzdrowieje i nie będzie wcale tak tragicznie.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 19 września 2010, 13:21

Dzisiejszy mecz z Kłajpedą 85-55 to już zupełnie inna dyspozycja torunianek z linii rzutów wolnych.Najlepsze punktowo Maksimowić-17(najlepszy strzelec turnieju) i Perostijska-16.Wspominana Szpila machnęła od niechcenia trzy trójki. 8) Już powoli zastanawiam się nad sensem transferu Micaeli Cocks,ale w obliczu kontuzji jej obecność w toruńskim zespole jest teraz niezbędna.Mecz obserwował tajemniczy don Pedro czyli wysłannik z Pruszkowa. 8)
Turniej wygrał Kursk(2 zwycięstwa) przed Toruniem i Kłajpedą.
Wyniki:

Dynamo - Lemminkainen 88:53.

Energa - Dynamo 80:89 (18:15, 15:19, 19:13, 19:24, 9:18)

Energa: Maksimović 23 (2), Cocks 13, Gajda 10 (2), Mazić 10, Pertostojska 9, Gulak 8 (1), Tłumak 4, Małaszewska 3, Olszak 0

Energa - Lemminkainen 85:55 (21:13, 19:11, 27:16, 18:5)

Energa: Maksimović 17, Perostijska 16, Gulak 12, Mazić 12, Tłumak 9 (3), Gajda 8, Cocks 5(1),Olszak 4, Małaszewska 2

Końcowa kolejność:

1. Dynamo Kursk

2. Energa Toruń

3. Lemminkainen Kłajpeda
http://www.energa-katarzynki.pl
PS.Brakuje mi tego "pyczka" na kosz drużyny przeciwnej z 4-5 metra w toruńskiej ekipie.Ala Gladden ma to w genach. 8)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 19 września 2010, 19:23

Galeria zdjęć z meczu z Dynamem Kursk.
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ga ... 744&Ref=PH

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”