Euroliga -I kolejka

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Re: Euroliga -I kolejka

Postautor: Ałgaja » 27 października 2010, 21:11

i jeszcze w imieniu Greebo, który jest offline:

Bardzo chciałbym pogratulować działaczom i trenerom, że zrealizowali t o o czym krzyczeli od maja. Mają drużynę, która w lidze nie powinna mieć wpadek że słabszymi, ale jej umiejętności nie starczą na euroligowego słabeusza.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

BARTOLINO
Administrator

Postautor: BARTOLINO » 27 października 2010, 21:15

Niestety naszej drużynie brakuje strzelca z obwodu i kiedy podkoszowe nie robią 20 punktowych zdobyczy jest ciężko. Do tego dochodzi strata ponad 70 punktów, a dla nas ta granica w Europie przy takim zestawieniu predyspozycji naszych pań będzie w kolejnych meczach raczej trudna do zrealizowania. Mam wrażenie że z takim stylem gry będzie bardzo ciężko o jakąkolwiek wygraną na wyjeździe. Choć może jestem czarnowidzem... I jak napisała Ałgaja raczej nie ma co marzyć już o powtórzeniu pięknego wyniku z poprzedniego sezonu, a bez zwycięstw wyjazdowych raczej trudno myśleć nawet o ćwierćfinale... Czyli wracamy do szarej rzeczywistości. A nasi działacze nie dorośli do budowy zespołu, który będzie radził sobie na dwóch frontach. Szkoda... :cry:
"Jeśli człowiek nie odkrył czegoś, za co gotów jest umrzeć, nie jest godzien, by żyć."

https://bartolino78.wordpress.com

Gość-1147
Młodzik

Postautor: Gość-1147 » 27 października 2010, 21:22

.
Gdyby mi to ktoś przed meczem Gorzowa powiedział, że tak będzie - w życiu bym nie uwierzył.
A jednak.
Po dzisiejszym meczu - jakże zaskakujące i wymowne porównanie:

Leuchanka ____ eval = +5 (eval 40-minutowy = +6,7)
Piekarska ____ eval = +14 (eval 40-minutowy = +37,3)
Żurowska (kapitan) ____ eval = -6 (eval 40-minutowy = -10,4)
.

zibiz
Żak

Postautor: zibiz » 27 października 2010, 21:37

Myślę, że o tym, że Wisła nie będzie błyszczeć w Eurolidze wiedzieliśmy dawno. Pewno jakby grała Lecia byłoby zwycięstwo. Może jednak nie będzie tak źle.
Pytanie czy jest szansa na występ Leci w niedzielę?

flash
Młodzik

Postautor: flash » 27 października 2010, 21:48

Przez 30. min, a nawet trochę dłużej, zupełnie dobra gra, prowadzenie i kontrolowanie wydarzeń na boisku. I wreszcie ta końcówka. Gorzowianki podają zwycięstwo Bourges Basket na tacy. Przegrywamy 50:57.

Gorzowska ekipa zaczęła starcie we Francji, tak jak zapowiadała - drugi sezon w Eurolidze nie ma być już czasem nauki, a mocnego straszenia wszystkich rywalek w każdej hali, nawet tych najbardziej utytułowanych. Za 3 pkt trafiła Johanna Leedham, za chwilę piękna akcja Sam Richards, dwa skuteczne rzuty osobiste naszej Angielki i prowadzenie KSSSE AZS PWSZ 7:2. Takie trzy koszykarskie ciosy jakby zbudziły lwa z Bourges. Dalej to była kwarta Amerykanki Catherine Joens. Kaleczyła nasze akademiczki jeszcze w poprzednim sezonie, w barwach hiszpańskiego Rivas Ecopolis, teraz już na początku spotkania dała trzy "trójki" i dalej też była pierwszoplanową zawodniczką tego pojedynku. Dzięki temu to tym razem gospodynie wyszły na wyraźniejsze prowadzenie. My czekaliśmy na lepsze chwile naszych liderek - Jelena Leuczanka trafiła tylko jeden rzut z pięciu, a Justyna Żurowska tyle samo razy próbowała zdobyć punkty i ani raz to jej się nie udało.

Aktualnie najlepsza środkowa świata wzięła się ostro do pracy od drugiej kwarty. Białorusinka rzuciła w 10. min 10 pkt, do przerwy miała już na koncie 6 zbiórek. Cały KSSSE AZS PWSZ wszedł na naprawdę fajne obroty - dzieliła piłki Richards, a do tego bardzo twardo postawiliśmy się francuskiej ekipie w obronie, wzbudzając tym coraz większe niezadowolenie, żywiołowo reagujących kibiców Bourges. Super pomogły też w tym fragmencie nasze rezerwowe. Katarzyna Dźwigalska nie robiła strat, a koszykarki z rocznika 1989 - Agnieszki Kaczmarczyk i Skobel (w Eurolidze gra z nr 7) walczyły jak umiały i też zdobyły swoje ważne punkty. Tak zbilansowana gra dała nam pewne zwycięstwo w kwarcie 19:10, a w całym spotkaniu prowadzenie 32:27.

W trzeciej odsłonie do naszej przewagi dołożyliśmy jeszcze "oczko". Popisywała się w tej części Iza Piekarska, która godnie zastąpiła mającą kłopoty z faulami Leuczankę. Oszczędziliśmy najważniejszych graczy, ekipa z Francji nie błyszczała, wydawało się, że pierwszy raz w historii damy w Eurolidze radę na wyjeździe!

Niestety gospodynie jeszcze wzmocniły obronę, a pod naszym koszem zaczęły regularnie dogrywać piłki do swoich najgroźniejszych ogniw - graczy wysokich. 22-latka, bardzo sprawna Endene Miyem, momentami w pojedynkę mozolnie odrabiała straty. Znów włączyła się także ze zdobyczami Joens. A my? Zagubieni, nawet nie oddawaliśmy rzutów, za to robiliśmy proste straty - Leuczanka uzbierała ich aż siedem, a cała drużyna - 24. W całej, finałowej kwarcie zdobyliśmy tylko 4 pkt, a ostatniego kosza rzuciliśmy na 4 min przed końcem meczu. Naprawdę szkoda.

Na pocieszenie przypominamy wynik z Bourges z poprzedniego roku: 57:84. Teraz biliśmy się o zwycięstwo do samego końca. Mogło być jednak naprawdę wspaniale

BOURGES BASKET - KSSSE AZS PWSZ GORZÓW 57:50

KWARTY: 17:13, 10:19, 13:14, 17:4.

Bourges: Miyem 20, Joens 18 (3x3), Ndongue 5, Lardy 4, Kaltsidou 2 oraz Burgrova 4, Salagnac 2, Digbeu 2, Miljković 0.

KSSSE AZS PWSZ: Leuczanka 12, Richards 10, Leedham 8 (2x3), Żurowska 2, Green 2 oraz Piekarska 10 (1), Skobel 4, Kaczmarczyk 2, Dziwgalska 0.

Źródło: Gazeta Wyborcza Gorzów
bball

Adasss
Amator

Postautor: Adasss » 27 października 2010, 22:13

Patrząc po statystykach można zgadywać, że Gburczyk zagrała na 4, Basko z Krężel na 3, Phillips z z Jelavić i Pawlak rotowały na 1-2. Można sobie mówić, że z Leciejewską ten układ personalny wyglądałby dziś lepiej. Ja jednak będę się upierał, że bez dobrej Europejki na 3/4 to w Eurolidze za wiele nie zwojujemy :/

P.S. właśnie policzyłem sobie dorobek punktowy "ławek" USO i naszej: 23:9 :/

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 28 października 2010, 08:09

Wy tu gadu, gadu o meczach polskich drużyn a tymczasem mamy pierwszą sensację i obrońca trofeum Spartak poległ z VICI Aistes Kaumas. VICI - Spartak 81 - 79. Rosjankom bokiem wyszedł brak Lauren, chociaż Prints (tak w Europie zwą Epiphanny) robiła co mogła...
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 28 października 2010, 15:54

relacja na żywca z meczu Energi w zakładce TVK live
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Liquidor
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Liquidor » 28 października 2010, 17:02

Ałgaja pisze:i jeszcze w imieniu Greebo, który jest offline:

Bardzo chciałbym pogratulować działaczom i trenerom, że zrealizowali t o o czym krzyczeli od maja. Mają drużynę, która w lidze nie powinna mieć wpadek że słabszymi, ale jej umiejętności nie starczą na euroligowego słabeusza.

Trochę chyba przedwczesna panika, jak na to że to był pierwszy mecz w Eurolidze..
TO MY KINOLE PAPIESKIEGO MIASTA

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 28 października 2010, 17:41

Liquidor pisze:
Ałgaja pisze:i jeszcze w imieniu Greebo, który jest offline:

Trochę chyba przedwczesna panika, jak na to że to był pierwszy mecz w Eurolidze..

Jak przedwczesna jak wtopa jest już stanem dokonanym? Oczywiście do końca daleko, może pójdziemy śladem Hiszpanii (tej piłkarskiej) która po wpadce w meczu inauguracyjnym zdobyła potem MS, ale specjalnych przesłanek ku temu nie widzę, choć oczywiście chciałbym sie mylić bo jakiś wyjazd do Stambułu na F4 kusi mnie niezmiernie.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

szunaj67
Nowy na forum

Postautor: szunaj67 » 28 października 2010, 18:49

Trudno o optymizm po 1 kolejce EL.
Spodziewałem się dwóch zwycięstw a tymczasem mamy bilans 0/3. :cry:

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 28 października 2010, 19:59

Koszykarki Lotosu zagrały to, co potrafią. Efekt -15 punktów w plecy. W sytuacji, jeśli nie będzie wzmocnień (rozgrywająca i środkowa) emocjonować się będziemy w Gdyni jeszcze w jednym meczu z Gospiciem. Ale szansa na bilans 0:10 jest niestety bardzo duża.

Inna rzecz, że do domu powinna już wrócić Wright. Dzisiejsze 6 pkt, 5 strat i 5 przewinień osiągnięte na początku 3 kwarty chyba ostatecznie przekonują wszystkich, że nie należy podążać tą drogą. Oczywiście wariant z Musović nie ma prawa się powtórzyć - najpierw znajdźmy zastępstwo, bo w składzie jest już i tak potężna dziura i dywersją byłoby ją dodatkowo powiększać.

Podobały mi się Babkina, Daria i Ziętara z Kaczmarską. Bjelica gra pokracznie, ale jako trzebia wysoka byłaby bardzo ok - niestety jest pierwszą.

A o meczu najlepiej świadczy stosunek strat do przechwytów - 23 : 4 w Lotosie i 12 :15 w Sopronie...
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 28 października 2010, 20:04

Podobał mi się Miecio na końcu....
Reporterka TVP Sport:-O co będzie grał Lotos w tym sezonie w lidze?
Mieczysław Krawczyk:-O mistrzostwo Polski....dokładając wyraz twarzy,który uwielbiam.
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 28 października 2010, 20:47

Po ciekawym meczu w 4 kwarcie Fene złamało opór Rivas Ecopolis i wygrało 91:82. Trzy zawodniczki Fene zrobiły cały wynik - 37 eval Penny Taylor, niewiele gorsza była Yilmaz (eval 33). Najsłabsza w tym gronie Taurasi - eval "tylko" 21.

Poza tym bez niespodzianek - Famila masakruje Brno (na 6.45 min. do końca jest 72:36), Taranto punktuje Koszyce (59:43 po trzech kwartach).
14 koron:

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 28 października 2010, 20:53

No niestety - trzy mecze polskich drużyn, trzy porażki...
Wiślaczki totalnie zawaliły drugą połowę. Dać sobie rzucić 46 pkt w ciągu 20 minut, w tym bodajże siedem "trójek", to z takim przeciwnikiem masakra. Francuzki wygrały mecz ławką i poza ich ponad 50-proc. skutecznością za 3 pkt ważna była kiepska skuteczność naszych wysokich. Cóż, wypadałoby sie podpisac pod tym, co napisał Greebo... W ekstraklasie ten zespół poradzi sobie bardzo dobrze, bo tam idzie główna koncentracja. Mam wrażenie (może przesadzone), że dla trenerów i działaczy wygrana w Toruniu była ważniejsza niż ta ewentualna w Mondeville. Odwrotnie było rok temu, na co wpływ może tez miała mentalność zawodniczek, szalejących w Eurolidze i "odpoczywających" w PLKK. Teraz w europejskich rozgrywkach może zabraknąć tego błysku szaleństwa Izi, Marty czy Liron, którym nieraz udawalo się przechylić szalę zwycięstwa i stworzyć niesamowitą passę wygranych. Wychodzi na to, że mecz z Pecsem nie będzie łatwo wygrać.
Szkoda Gorzowa, bo dziewczyny walczyły dzielnie i miały duże szanse, ale w ostatniej kwarcie obrona Bourges dała znać o sobie. Nie zrzucałbym gromów na Lewczenko, bo ona dopiero zgrywa się z drużyną, poza tym błędy mogą zdarzyć się każdemu, zwłaszcza pod dużą presją rywala. Wygrać w Bourges jest piekielnie ciężko komukolwiek w Europie - może do trzech razy sztuka.:P Oby w kolejnych meczach było lepiej. Lotos pokazał, że w tym roku awans do 1/8 finału to w zasadzie plan maksimum...

reaktywacja pisze:Po ciekawym meczu w 4 kwarcie Fene złamało opór Rivas Ecopolis i wygrało 91:82. Trzy zawodniczki Fene zrobiły cały wynik - 37 eval Penny Taylor, niewiele gorsza była Yilmaz (eval 33). Najsłabsza w tym gronie Taurasi - eval "tylko" 21.

Poza tym bez niespodzianek - Famila masakruje Brno (na 6.45 min. do końca jest 72:36), Taranto punktuje Koszyce (59:43 po trzech kwartach).

Faktycznie, trzy indywidualności rozstrzygnęły mecz na korzyść Fener. Vajda grała dośc krótko i ciekawe, czy to już będzie stała tendencja.
Ja tam się martwię Wisłą, ale to co się wczoraj stało w Kownie, było szokiem. :shock: :shock: Nawet jeśli weźmie się pod uwage nieco okrojony skład Spartaka (czy jak się teraz zwie ta ekipa, bo już widziałem wersję "Sparta&K" :roll:). Euroligowy nowicjusz grał w zasadzie samymi Litwinkami. :shock: Ciekawe jak zagrają w kolejnych meczach. Spartak pewnie powetuje sobie to niepowodzenie, chociaż raczej już nie będzie taką maszynką do wygrywania jak dotąd.
Schio - Brno 89:44. :shock: Przewidziałem wygraną Włoszek powyżej 20 pkt, ale takiej jesieni średniowiecza to nikt się nie spodziewał. Skera pod względem zbiórek jeszcze lepsza niż w czeskiej lidze. Aż dziw, że to rozgrywająca. :P
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”