Ewelina Kobryn zagra dla Gdyni

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Ewelina Kobryn zagra dla Gdyni

Postautor: Wojteg » 27 lipca 2004, 12:06

22-letnia Ewelina Kobryn ma zastąpić w drużynie koszykarek Lotosu VBW Clima Chasity Melvin. Kiedy zadzwoniliśmy do nowej środkowej gdyńskiego zespołu, właśnie żegnała się z Krakowem i pakowała swoje bagaże przed wyjazdem nad morze.

- Nie żal ci Krakowa?

- Trochę żal, głównie ze względu na rodziców, którzy zostają w Krakowie. Jeśli chodzi o Wisłę, to nie żałuję zmiany. Taką podjęłam decyzję i teraz będę starała się grać najlepiej jak potrafię dla Gdyni.

- Kiedy podejmowałaś tę decyzję nie wiedziałaś jeszcze, że Wisła również uczestniczyć będzie w rozgrywkach Euroligi. W krakowskim zespole pewnie miałabyś szanse na dłuższe granie?

- Na razie na mojej pozycji nie ma Lotosie zbyt silnej konkurencji. Ponadto, nie jest tak, że w Krakowie miałabym pewne miejsce w pierwszej piątce. Niezależnie od tego gdzie się gra, wszędzie trzeba walczyć o swoją pozycję.

- Czy zagospodarowałaś się już w Gdyni?

- Dostałam mieszkanie, ale jeszcze nie miałam czasu w nim pomieszkać. Teraz stale przebywam na zgrupowaniach kadry.

- Trener reprezentacji Arkadiusz Koniecki (od nowego sezonu obejmie Wisłę) na pewno nie jest zachwycony twoją przeprowadzką nad morze. Dał ci już to odczuć?

- W meczach reprezentacji gram mało, ale myślę że nie ma to związku ze zmianą klubu. Mam nadzieję, że trener chce oszczędzić moje niedawno zoperowane kolano.

- Boli cię jeszcze?

- Im mniej gram, tym mniej boli. Przykładam lód, rehabilituję je i generalnie jest z nim coraz lepiej.

- Jaka atmosfera panuje w kadrze po zmianie trenera?

- Bardzo dobra. Przybyło wiele nowych, młodych zawodniczek i jest nam bardzo wesoło. Na parkiecie też rozumiemy się coraz lepiej, choć po rezygnacji Sylwii Wlaźlak, rozgrywającym trudno jest ją zastąpić. Grę prowadzi teraz Beata Krupska Tyszkiewicz, którą zmieniają Alicja Perlińska i Aleksandra Karpińska. Myślę, że Paulina Pawlak, która dołączy do kadry seniorek po zakończeniu młodzieżowych mistrzostw Europy, będzie miała duże szanse.

- Czym różnią się treningi Konieckiego w porównaniu z zajęciami prowadzonymi przez Tomasza Herkta?

- Trener Koniecki wzoruje się na koszykówce amerykańskiej. Chciałby, abyśmy wyglądem przypominały reprezentantki USA i bardzo duży nacisk kładzie na przygotowanie motoryczne.

- Czy zakładacie powrót do gry w reprezentacji Małgorzaty Dydek i Agnieszki Bibrzyckiej?

- Zarówno trener, jak i zawodniczki bardzo na nie liczymy. Wszyscy mamy świadomość, że z "Ptysiem" i "Bibą" wartość reprezentacji Polski jest znacznie większa. Z nimi na pewno nie przegrałybyśmy tak wysoko z Rosją i pokonałybyśmy w Krośnie Ukrainę.

- Co chciałabyś w tym sezonie osiągnąć?

- Nie mam jeszcze żadnego medalu, dlatego marzę o zdobyciu z Lotosem mistrzostwa Polski. W Eurolidze chciałabym zajść jak najwyżej. Mam nadzieję, że z reprezentacją zdołamy zakwalifikować się do finałów mistrzostw Europy.

Adam Suska - Dziennik Bałtycki

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Re: Ewelina Kobryn zagra dla Gdyni

Postautor: Mikey » 27 lipca 2004, 15:06

Wojteg pisze:- Jaka atmosfera panuje w kadrze po zmianie trenera?
- Bardzo dobra.
:lol: :lol: :lol: Czyżby ELWIRO... ? :lol:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
MARIO
Kadet

Postautor: MARIO » 28 lipca 2004, 06:43

Wojteg pisze: Kiedy zadzwoniliśmy do nowej środkowej gdyńskiego zespołu, właśnie żegnała się z Krakowem i pakowała swoje bagaże przed wyjazdem nad morze.

Kurde, nie wolno przeszkadzać w pakowaniu się - jeszcze Ewa czegoś zapomni i co będzie ?? :wink:

Mam nadzieję, że trener chce oszczędzić moje niedawno zoperowane kolano. Im mniej gram, tym mniej boli. Przykładam lód, rehabilituję je i generalnie jest z nim coraz lepiej.

Cieszy fakt, że Ewa wraca szybciutko do zdrowia.

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 28 lipca 2004, 07:39

Mikey pisze:
Wojteg pisze:- Jaka atmosfera panuje w kadrze po zmianie trenera?
- Bardzo dobra.
:lol: :lol: :lol: Czyżby ELWIRO... ? :lol:

to pytanie, na które zawodnik nie kończący jeszcze kariery nie może odpowiedzieć inaczej...

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”