Euroliga- 3 kolejka
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Euroliga- 3 kolejka
Środa, 10.11.2010
17:00 Fenerbahce Stambuł - MKB Euroleasing Sopron
18:00 ZVVZ USK Prague - Sparta&K M. R. Vidnoje
18:30 AZS Gorzów Wlkp. - Frisco Sika Brno
18:30 Galatasaray MP Stambuł - VICI Aistes Kowno
18:35 TTT Riga - Good Angels Kosice
20:00 Rivas Ecópolis - UMMC Ekaterinburg
20:00 Tarbes GB - Halcon Avenida Salamanca
20:00 Bourges Basket - Nadezhda Orenburg
20:30 Beretta-Famila Schio - Ros Casares Valencia
Czwartek, 11.11.2010
18:00 Pécs 2010 - USO Mondeville
18:00 Lotos Gdynia - Gospic Croatia
20:30 Cras Basket Taranto - Wisła Kraków
17:00 Fenerbahce Stambuł - MKB Euroleasing Sopron
18:00 ZVVZ USK Prague - Sparta&K M. R. Vidnoje
18:30 AZS Gorzów Wlkp. - Frisco Sika Brno
18:30 Galatasaray MP Stambuł - VICI Aistes Kowno
18:35 TTT Riga - Good Angels Kosice
20:00 Rivas Ecópolis - UMMC Ekaterinburg
20:00 Tarbes GB - Halcon Avenida Salamanca
20:00 Bourges Basket - Nadezhda Orenburg
20:30 Beretta-Famila Schio - Ros Casares Valencia
Czwartek, 11.11.2010
18:00 Pécs 2010 - USO Mondeville
18:00 Lotos Gdynia - Gospic Croatia
20:30 Cras Basket Taranto - Wisła Kraków
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!
https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous
https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous
Re: Euroliga- 3 kolejka
Lotos - Gospić:
W zespole przyjezdnych występuje bardzo dobrze znana zwłaszcza sympatykom basketu z Poznania M. Reid - zawodniczka z pewnością grająca efektownie, pytanie tylko czy efektywnie. Mam tu na myśli nieco egoistyczną grę, plus totalne odpuszczanie obrony. Dodatkowo dochodzą straty. Z drugiej strony zawodniczka ta ma też niebywałą łatwośc w przechwytywaniu piłek, która nieco równoważy inne przywary. Ale tylko nieco.
Obserwując jej grę w Poznaniu, doszedłem jednakże do wniosku, że tak jak wiele innych koszykarek zza Oceanu, Reid prezentuje streetballowe podejscie do koszykówki. Przy mocnej obronie może sobie nie pograć, a jak wspomniałem w defensywie jest mało przydatna.
Nie zmienia to faktu, że jak na razie jest drugą snajperką Euroligii - zobaczymy jak będzie dalej, musimy mieć jednak na uwadze fakt, że swojego czasu Constance Jinks także szalała w Euro w debiutanckim dla niej sezonie. Jednakże po paru meczach kluby, a raczej ich trenerzy rozpracowali tą zawodniczkę i dalej nie było juz tak pięknie, ten sam los może podzielić Reid.
Na pewno jest to jednak zawodniczka grożna, a Lotos ze swoją rozdziadowaną obroną, moze nie mieć z nią lekko.
Kolejną koszykarką znaną w Gdyni, będzie Miszel Masłowska - wyrzucona z klubu w zeszłym sezonie. Jak to zazwyczaj bywa, będzie dodatkowo umotywowana by pokazać się jak najlepiej. Dla mnie to jednak cieniara - miejmy nadzieję, że obrona Lotosu wychodzi z tego samego założenia i nie da jej poszaleć.
Wyróżniłbym jeszcze ewentualnie Mandir - ale to też zadna rewelacja. Kluczem do wygrania tego meczu będzie gra obronna- jeśli Lotos nei da pohasać Gospiciowi, to przy założeniu dobrej gry Mielocha i Babkiny powinien ten mecz wyjudzić.
Natomiast jeśli przegra z takim zespołem jak Gospić, to może po prostu warto się wycofać i nie zawracać kibicom głowy - bilans 0-10 to byłaby plama na honorze tak utytułowanego Euroligowo klubu jak Lotos - nie ma co się ośmieszać - błąd popelnił Mietek ,że z takim składem pchał się do Euro- trzeba było odstąpić miejsce np Polkowicom i byłby spokój. A tak to potem bilans spotkań z poszczególnymi rywalami, na który pracowało się tyle lat, w jeden beznadziejny sezon pójdzie w przysłowiowe i ordynarne zarazem pi.....u
Obyscie wygrali ( mam tylko nadzieję, że nie będzie to zwycięstwo w stylu 88:87, lecz np 68:67- przynajmniej pod kątem obrony nie będzie kompromitacji)
W zespole przyjezdnych występuje bardzo dobrze znana zwłaszcza sympatykom basketu z Poznania M. Reid - zawodniczka z pewnością grająca efektownie, pytanie tylko czy efektywnie. Mam tu na myśli nieco egoistyczną grę, plus totalne odpuszczanie obrony. Dodatkowo dochodzą straty. Z drugiej strony zawodniczka ta ma też niebywałą łatwośc w przechwytywaniu piłek, która nieco równoważy inne przywary. Ale tylko nieco.
Obserwując jej grę w Poznaniu, doszedłem jednakże do wniosku, że tak jak wiele innych koszykarek zza Oceanu, Reid prezentuje streetballowe podejscie do koszykówki. Przy mocnej obronie może sobie nie pograć, a jak wspomniałem w defensywie jest mało przydatna.
Nie zmienia to faktu, że jak na razie jest drugą snajperką Euroligii - zobaczymy jak będzie dalej, musimy mieć jednak na uwadze fakt, że swojego czasu Constance Jinks także szalała w Euro w debiutanckim dla niej sezonie. Jednakże po paru meczach kluby, a raczej ich trenerzy rozpracowali tą zawodniczkę i dalej nie było juz tak pięknie, ten sam los może podzielić Reid.
Na pewno jest to jednak zawodniczka grożna, a Lotos ze swoją rozdziadowaną obroną, moze nie mieć z nią lekko.
Kolejną koszykarką znaną w Gdyni, będzie Miszel Masłowska - wyrzucona z klubu w zeszłym sezonie. Jak to zazwyczaj bywa, będzie dodatkowo umotywowana by pokazać się jak najlepiej. Dla mnie to jednak cieniara - miejmy nadzieję, że obrona Lotosu wychodzi z tego samego założenia i nie da jej poszaleć.
Wyróżniłbym jeszcze ewentualnie Mandir - ale to też zadna rewelacja. Kluczem do wygrania tego meczu będzie gra obronna- jeśli Lotos nei da pohasać Gospiciowi, to przy założeniu dobrej gry Mielocha i Babkiny powinien ten mecz wyjudzić.
Natomiast jeśli przegra z takim zespołem jak Gospić, to może po prostu warto się wycofać i nie zawracać kibicom głowy - bilans 0-10 to byłaby plama na honorze tak utytułowanego Euroligowo klubu jak Lotos - nie ma co się ośmieszać - błąd popelnił Mietek ,że z takim składem pchał się do Euro- trzeba było odstąpić miejsce np Polkowicom i byłby spokój. A tak to potem bilans spotkań z poszczególnymi rywalami, na który pracowało się tyle lat, w jeden beznadziejny sezon pójdzie w przysłowiowe i ordynarne zarazem pi.....u
Obyscie wygrali ( mam tylko nadzieję, że nie będzie to zwycięstwo w stylu 88:87, lecz np 68:67- przynajmniej pod kątem obrony nie będzie kompromitacji)
Saletra jak zwykle dosadny.
Małe sprostowanie - pani Maslowski grała w Lotosie nie w zeszłym sezonie, a dwa lata temu. Dobre osiągi Reid nie dziwią mnie, bo Gospic chyba dalej - tak jak w zeszłym roku i tak jak kiedyś Sibenik z Jelavic w składzie (cechą wspólną jest osoba trenera) - gra cokolwiek streetbalowo, opierając się na szalonych rzutach z dystansu i totalnym chaosie w grze. Wiśle to przeszkadzało... Zatem playmakerka o takiej charakterystyce jak reprezentantka Jamajki przy takim stylu czuje się jak ryba w wodzie i jest wybijającą sie postacią. Chociaż to trochę moje hipotezy.
Cóż, Polkowice za nic nie wskoczyłyby na miejsce Lotosu do Euroligi, gdyby Mietek przed sezonem uznał, że tym razem to za wysokie progi. Skoro nawet śmieszny i kadłubowy Eurocup mąci w głowach bossom CCC, coby dziewczny na ligę były wypoczęte (a tam już dwa mecze przełożone), to nie ma o czym nawet gadać...
Saletra pisze:błąd popelnił Mietek ,że z takim składem pchał się do Euro- trzeba było odstąpić miejsce np Polkowicom i byłby spokój
Cóż, Polkowice za nic nie wskoczyłyby na miejsce Lotosu do Euroligi, gdyby Mietek przed sezonem uznał, że tym razem to za wysokie progi. Skoro nawet śmieszny i kadłubowy Eurocup mąci w głowach bossom CCC, coby dziewczny na ligę były wypoczęte (a tam już dwa mecze przełożone), to nie ma o czym nawet gadać...
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0
Reid ma w starciach z Lotosem bilans 1-0, bo nawet z Muksem go ograła. Wtedy rzuciła 26, teraz Jekom 20, Fenerbahce 28.
Wygląda ze po tej kolejce wszystkie Polskie zespoły powinny mieć bilans 1-2. Najłatwiej ma Gorzów, Brno Brnem, ale mimo wygranej z Orenburgiem tydzień temu zespól nijak sie nie ma do tego co zwykł prezentować. Przed sezonem odeszło 7 z 8 podstawowych pań, a z tych co przyszły w ich miejsce jedynie Ford budzi większy respekt. Obie Szwedki to ciągle melodia przyszłości, podobnie jak młode Czeszki. Gorzów powinien wygrać pewnie, spokojnie i wysoko.
Lotos będzie miał ciężej, bo i kadrowo jest słabszy spro od Gorzowa, a i rywal choć bez nazwisk to potrafi sie dobrać do skory mocniejszym rywalom. Jak zawodniczki Gospica będą miały dobry dzień w rzutach z obwodu to maja duże szanse na wygrana w Gdyni, jak nie to raczej punkty zostaną nad Bałtykiem. A to ważna sprawa dla Lotosu bo w razi porażki bilans 0-10 byłby bardzo bliski.
No i my.. W teorii najcięższe z naszych spontan w sezonie zasadniczym. Taranto skaldem nie powala, jest nawet słabsze niż było rok temu, (Smith to nie klasa Brunson) ale grać potrafi. Poki co zwraca uwagę ich świetna obrona, a zważywszy na nasze problemy w ataku możemy mieć duuuze problemy ze zdobywaniem punktów. W obronie tez mogą być problemy, zwłaszcza na trojce. Tym niemniej szanse na zwycięstwo są, choć to Włoszki sa faworytkami. Jesli jednak udaloby sie wyrwać zwycięstwo to nadrobimy wpadkę we Francji i dalsza euroligowa perspektywa nabierze zdecydwoanie jaśniejszych barw..
Lotos będzie miał ciężej, bo i kadrowo jest słabszy spro od Gorzowa, a i rywal choć bez nazwisk to potrafi sie dobrać do skory mocniejszym rywalom. Jak zawodniczki Gospica będą miały dobry dzień w rzutach z obwodu to maja duże szanse na wygrana w Gdyni, jak nie to raczej punkty zostaną nad Bałtykiem. A to ważna sprawa dla Lotosu bo w razi porażki bilans 0-10 byłby bardzo bliski.
No i my.. W teorii najcięższe z naszych spontan w sezonie zasadniczym. Taranto skaldem nie powala, jest nawet słabsze niż było rok temu, (Smith to nie klasa Brunson) ale grać potrafi. Poki co zwraca uwagę ich świetna obrona, a zważywszy na nasze problemy w ataku możemy mieć duuuze problemy ze zdobywaniem punktów. W obronie tez mogą być problemy, zwłaszcza na trojce. Tym niemniej szanse na zwycięstwo są, choć to Włoszki sa faworytkami. Jesli jednak udaloby sie wyrwać zwycięstwo to nadrobimy wpadkę we Francji i dalsza euroligowa perspektywa nabierze zdecydwoanie jaśniejszych barw..
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
Ja myślę że jak się nam nie poszczęści to z Brnem może być katastrofa no chyba ,że zrobią to co z Odrą choć bądźmy szczerzy to prawie nie możliwe
Co do przeciwniczek Lotosu to ich akurat bym nie lekceważył ich tak te szwedki nie są takie złe jedna walnie przyczyniła się do tego że w Gorzowie jest ekipa vice mistrza , a nie Mistrza
Co do przeciwniczek Lotosu to ich akurat bym nie lekceważył ich tak te szwedki nie są takie złe jedna walnie przyczyniła się do tego że w Gorzowie jest ekipa vice mistrza , a nie Mistrza
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!
Tylko zwycięstwo nas ratuje i to nie wymęczone 1-2 punktami, ale zdecydowane, żebyśmy od 3 spotkania nie grali z czysto matematycznymi szansami na wyjście z grupy. Generalnie to w spotkaniach euroligowych nie graliśmy jakiejś padaki, żeby lamentować, ale dwie porażki bolą i nieźle komplikują sprawę. Ruskie wtopiły dwa razy, co się już często zdarzać nie będzie, włoszki wygrały dwa razy i czeszki wymęczyły 1 punktem ruskie, co daje im mozna powiedzieć na dzień dzisiejszy pewien handicap w stosunku do nas.
Generalnie liczę na 3 zwycięstwa polskich drużyn w tym tygodniu, chociaż IMO Lotos i Wisła mają cokolwiek trudniejsze zadanie, ale jestem dobrej myśli.
Generalnie liczę na 3 zwycięstwa polskich drużyn w tym tygodniu, chociaż IMO Lotos i Wisła mają cokolwiek trudniejsze zadanie, ale jestem dobrej myśli.
friel pisze:Ja myślę że jak się nam nie poszczęści to z Brnem może być katastrofa no chyba ,że zrobią to co z Odrą choć bądźmy szczerzy to prawie nie możliwe
No to trochę namieszałeś. Pisząc o przeciwniczkach Lotosu, czyli Gospicu, nawiązujesz do Szwedek, które akurat grają w Brnie...
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
-
reaktywacja
- Junior
Gratulacje dla Gorzowa.
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...
- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...
- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.
Nareszcie jest zwycięstwo
I w końcu swoją klasę pokazała Leuchanka mimo nietrafionych 8 rzutów ale double-double jest...
Jak powiedział na konferencji asystent trenera Brna wiedzieli o tym, że Leuchanka i Richards grają dobrze ale zaskoczyła ich Piekarska... Iza
Ostatnio często w Gorzowie na meczach odwiedza nas ktoś z Polkowic jak nie Koziorowicz ostatnio na meczu z Brzegiem, to Trofimowa była już chyba na 3 meczach wiadomo ona akurat przyjeżdża do Leuchanki a dzisiaj oprócz Trofimowej była u nas na hali też obecna Majewska, która po meczu rozmawiała ze Skerovic. Nudzi im się chyba w Polkowicach, a że do Gorzowa blisko...
Jak powiedział na konferencji asystent trenera Brna wiedzieli o tym, że Leuchanka i Richards grają dobrze ale zaskoczyła ich Piekarska... Iza
Ostatnio często w Gorzowie na meczach odwiedza nas ktoś z Polkowic jak nie Koziorowicz ostatnio na meczu z Brzegiem, to Trofimowa była już chyba na 3 meczach wiadomo ona akurat przyjeżdża do Leuchanki a dzisiaj oprócz Trofimowej była u nas na hali też obecna Majewska, która po meczu rozmawiała ze Skerovic. Nudzi im się chyba w Polkowicach, a że do Gorzowa blisko...
Kozak w necie - pizda w świecie!

-
Endrju
- Senior
- Kontaktowanie:
zancia_a pisze:Nareszcie jest zwycięstwoI w końcu swoją klasę pokazała Leuchanka mimo nietrafionych 8 rzutów ale double-double jest...
Jak powiedział na konferencji asystent trenera Brna wiedzieli o tym, że Leuchanka i Richards grają dobrze ale zaskoczyła ich Piekarska... Iza![]()
No i jeszcze Kulfon...
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem
Frida Eldebrink- tą panne kojarze z 3 lata wstecz jak w podpoznańskim Tarnowie Podgórnym był turniej o wejście rocznik U-20 czy U-18 z dywizji B do A. I ona wtedy razem siostrą (bliźniaczką?) wymiatały juz równo. Kto by pomyślał że po tak krótkim czasie będzie już tyle rzucać w Eurolidze.
A Skobel widze równa forma w Euro- średnio 4 pkt na mecz.
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!
MARAS pisze:Frida Eldebrink- tą panne kojarze z 3 lata wstecz jak w podpoznańskim Tarnowie Podgórnym był turniej o wejście rocznik U-20 czy U-18 z dywizji B do A. I ona wtedy razem siostrą (bliźniaczką?) wymiatały juz równo. Kto by pomyślał że po tak krótkim czasie będzie już tyle rzucać w Eurolidze.
To było U-20 - ostatni sezon np młodej Biby, Marty Jujki czy Lidii Kopczyk. Taa, obie siostry wymiatały tak jak powiedziałeś ale równie dobrze radziły sobie dwie blond wieże - Louice Halvarsson i Jenny Lindgren ('wymiatały' nie tylko na parkiecie w TP ale i później na parkiecie w poznańskim Malibu haha

Jak dla mnie cichym bohaterem meczu Iza Piekarska, świetną zmianę dała bodajże w 3 kwarcie i wpadło jej wówczas 5/5 , podobała mi się też Kalana, która pokazała pare solowych akcji.
a za tydzień AZS na oczach koszykarskiej europy 
EUROSPORT 2 / HD 17 listopada, środa
18:45 Koszykówka - EUROLIGA KOBIET: MECZ FAZY GRUPOWEJ: ROS CASARES WALENCJA - KSSSE AZS-PWSZ GORZÓW WIELKOPOLSKI
EUROSPORT 2 / HD 17 listopada, środa
18:45 Koszykówka - EUROLIGA KOBIET: MECZ FAZY GRUPOWEJ: ROS CASARES WALENCJA - KSSSE AZS-PWSZ GORZÓW WIELKOPOLSKI
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”