10 kolejka FGE: Energa Toruń - Lotos Gdynia
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Re: 10 kolejka FGE: Energa Toruń - Lotos Gdynia
heartbroken po prostu.
mecz momentami był już nasz, no ale szlag trafił.
pocieszająca jest postawa Pati i Małaszewskiej. ciekawe tylko co dokładniej z Moniką. no i rozgrywające dzisiaj chyba były myślami gdzieś daleko na wczasach ; )
Gorzów pokonał dziś Wisłę, za 2 tyg gra z nami, jeśli dziewczyny nie zaczną grać spokojniej, a Krawiec lub Perostiyska nie wrócą do gry, to czarno to widzę...
ale Santos ma rację, walczmy dalej!!!
mecz momentami był już nasz, no ale szlag trafił.
pocieszająca jest postawa Pati i Małaszewskiej. ciekawe tylko co dokładniej z Moniką. no i rozgrywające dzisiaj chyba były myślami gdzieś daleko na wczasach ; )
Gorzów pokonał dziś Wisłę, za 2 tyg gra z nami, jeśli dziewczyny nie zaczną grać spokojniej, a Krawiec lub Perostiyska nie wrócą do gry, to czarno to widzę...
ale Santos ma rację, walczmy dalej!!!
dla mnie wielkim rozczarowaniem od początku jest Mazić,bo jeśli już ładnie znajdzie się pod koszem to pudłuje,a indolencja z linii rzutów osobistych jest zatrważająca. To właśnie pojedyncze punkciki w meczach na styku mają ogromne znaczenie. Działacze czekają chyba do stycznia,ale w styczniu to Energa może się obudzić na niezadawaląjacym miejscu w tabeli. Edo w chwilach krytycznych dodatkowo gubi się w decyzjach personalnych.Energa już chyba nigdy nie zagra w tym sezonie w pełnym składzie.
PS. do kolegi,który pisał,aby wziąć Raczyńskiego na asystenta chciałbym dodać,że takowa funkcja jest w Toruniu podwójnie obsadzona i moim zdaniem jest to opcja optymalna!!!
PS. do kolegi,który pisał,aby wziąć Raczyńskiego na asystenta chciałbym dodać,że takowa funkcja jest w Toruniu podwójnie obsadzona i moim zdaniem jest to opcja optymalna!!!
-
Koszykarz (Toruń)
- Kadet
Cóż mogę dodać do wcześniejszych wypowiedzi...Szkoda - bo ten mecz spokojnie powinniśmy wygrać. mńostwo okazji było by odskoczyć na te +10 i kontrolować... Lotos nie grał nic specjalnego...
Oczywiście - absencja Moni w dalszych kwartach miała niebagatelny wpływ na losy meczu - bo grając na 3 małe ...nie graliśmy nic... Rzuty za 3 pkt nie wpadały , Mazić nie dość że nie wykorzystywała ,,setek'' to jeszcze pudłowała osobiste - osobiście mnie to frustrowało.. Nawet VERA - mimo urazu - wniosła więcej...
No i Natalia pokazała że może być przydatna drużynie. w Końcu - nie odpuszczała Mieloszyńskiej - aż myślałem czy to się nie skończy walką bokserską..
Ciągle ktoś nam wypada ze składu - a jednak Katarzynki są o krok pokonania czy to Wisły czy to Lotosu - trzeba się poważnie zastanowić nad zmianami personalnymi - mamy liczną kadrę - ale czy np: zamiast pań Murphy i Mazić nie postawić na jakąś konkretniejszą grajkę ??? Bo Murphy i Mazić przeciwko drużynom powiedzmy z miejsc 6-13 grać potrafią ale nam TRZEBA dziewczyn które będą walczyły z drużynami z miejsc 1-4 !!!
Dziwiło mnie że mimo obecności na boisku Gajdy czy Bortelovej - pilki wyprowadzała...Gladden
Niebywałe ... no i 2 razy traciło się przez to punkty.
Ogólnie rozczarowanie - bo mecz był w zasadzie spokojnie do wygrania - nawet różnića 10-15 pkt. a Jest porażka , uraz Krawiec i w zasadzie pozostaje nam walka gdzieś o miejsce 4-5 po RZ... prawdopodobnie ćwierćfinal z Lotosem nas czeka.
PS. Decyzje personalne EDO to jedno - ale moim zdaniem dziwnie ustawiał zawodniczki na boisku... 3 rozgrywające razem na parkiecie (Gajda , Mała , Vera B.) i nic z tego nie wynikało..
Oczywiście - absencja Moni w dalszych kwartach miała niebagatelny wpływ na losy meczu - bo grając na 3 małe ...nie graliśmy nic... Rzuty za 3 pkt nie wpadały , Mazić nie dość że nie wykorzystywała ,,setek'' to jeszcze pudłowała osobiste - osobiście mnie to frustrowało.. Nawet VERA - mimo urazu - wniosła więcej...
No i Natalia pokazała że może być przydatna drużynie. w Końcu - nie odpuszczała Mieloszyńskiej - aż myślałem czy to się nie skończy walką bokserską..
Ciągle ktoś nam wypada ze składu - a jednak Katarzynki są o krok pokonania czy to Wisły czy to Lotosu - trzeba się poważnie zastanowić nad zmianami personalnymi - mamy liczną kadrę - ale czy np: zamiast pań Murphy i Mazić nie postawić na jakąś konkretniejszą grajkę ??? Bo Murphy i Mazić przeciwko drużynom powiedzmy z miejsc 6-13 grać potrafią ale nam TRZEBA dziewczyn które będą walczyły z drużynami z miejsc 1-4 !!!
Dziwiło mnie że mimo obecności na boisku Gajdy czy Bortelovej - pilki wyprowadzała...Gladden
Ogólnie rozczarowanie - bo mecz był w zasadzie spokojnie do wygrania - nawet różnića 10-15 pkt. a Jest porażka , uraz Krawiec i w zasadzie pozostaje nam walka gdzieś o miejsce 4-5 po RZ... prawdopodobnie ćwierćfinal z Lotosem nas czeka.
PS. Decyzje personalne EDO to jedno - ale moim zdaniem dziwnie ustawiał zawodniczki na boisku... 3 rozgrywające razem na parkiecie (Gajda , Mała , Vera B.) i nic z tego nie wynikało..
Mazić i ewentualnie Murphy do wymiany swoją drogą,ale gdzie były właśnie dzisiaj Nasze rozgrywajki? bo nie wierzę,że nazwa rywala sparaliżowała tak doświadczone i ograne dziewczyny.Nie lubię gdybać,ale szkoda kontuzji Moni,bo jedna z toruńskich liderek naprawdę bardzo dobrze weszła w mecz. Znowu wyjazd do poznańskiej kliniki? Tam to już chyba "kręćka" z koszykarkami Energi mają!!! Mamy dobry zespół tylko przy licznych kontuzjach nie można tego sprzedać!!!
-
adrenalina
- Amator
Tak jak już wszyscy napisali, jedynie Małaszewska i Pati zagrały dzisiaj niezłe zawody. Strasznie denerwuje mnie gra naszych dziewczyn w tym sezonie. Kontuzje kontuzjami, zespół faktycznie może czuć się przez nie rozbity, ale tegoroczny styl gry Energi (nie licząc drugiej połowy i dogrywki w meczu z Saragossą) woła o pomstę do nieba. Inna sprawa, że bez Moniki ten zespół naprawdę traci wiele, a przede wszystkim błysk i charakter.
Sędziowanie było bardzo słabe w obie strony, co chyba przyznają wszyscy. Sytuacji z końca meczu nie będę oceniał, gdyż nie jestem przekonany co do słuszności pretensji Eda i z chęcią obejrzę powtórkę. Trudno, sami sobie powiesiliśmy poprzeczkę na tyle wysoko, że w play off może być bardzo ciężko wejść do strefy medalowej.
Sędziowanie było bardzo słabe w obie strony, co chyba przyznają wszyscy. Sytuacji z końca meczu nie będę oceniał, gdyż nie jestem przekonany co do słuszności pretensji Eda i z chęcią obejrzę powtórkę. Trudno, sami sobie powiesiliśmy poprzeczkę na tyle wysoko, że w play off może być bardzo ciężko wejść do strefy medalowej.
adrenalina pisze: Inna sprawa, że bez Moniki ten zespół naprawdę traci wiele, a przede wszystkim błysk i charakter.
tak,jak napisałem na koniec ubiegłego sezonu w jednym z podsumowań....w drużynie jest 12 dziewczyn,ale nie wyobrażam sobie Energi bez Moni Krawiec,której wolą walki i umiejętnościami można by obdzielić z kilka koszykarek.Miejmy nadzieję,ze dzisiejsza kontuzja nie okaże się groźna.Przegraliśmy bitwę,ale wojna o dobrą ligową lokatę toczy się dalej. Jestem też zadowolony z postawy Małej,którą niektórzy już w Toruniu skreślali. Pomogła i pomoże nieraz jeszcze toruńskiej drużynie,a Pati G. to przykład wielkiej charyzmy i ambitnego szukania formy. Oby sympatyczna olsztynianka na stałe ją znalazła!!!
PS. I jeszcze odnośnie rzutów zza linii 6,75....wydawało się,że każdy niecelny(było ich 14!!!) rzut pognębia psychicznie dziewczyny,które popełniały przy tym inne błędy.
Ostatnio zmieniony 14 listopada 2010, 21:44 przez matrix, łącznie zmieniany 1 raz.
matrix pisze:Mazić i ewentualnie Murphy do wymiany swoją drogą,ale gdzie były właśnie dzisiaj Nasze rozgrywajki? bo nie wierzę,że nazwa rywala sparaliżowała tak doświadczone i ograne dziewczyny.Nie lubię gdybać,ale szkoda kontuzji Moni,bo jedna z toruńskich liderek naprawdę bardzo dobrze weszła w mecz. Znowu wyjazd do poznańskiej kliniki? Tam to już chyba "kręćka" z koszykarkami Energi mają!!! Mamy dobry zespół tylko przy licznych kontuzjach nie można tego sprzedać!!!
No cóż ale Gajda po przyjściu Bortelovej jako zmienniczka straciła pewność siebie i skuteczność z początku sezonu.Może znowu podpadne ale ja osobiście wole oglądać Energe grającą szybko i efektownie nawet kosztem kilku strat z Gajdą niż to co teraz oglądamy.A to co zrobiła dziś w końcówce wicemistrzyni świata to żenada.Nie dość że oddała piłkę Babkinie co może się przydażyć/choć tak utytułowanej zawodniczce nie powinno/to pozwoliła rzucić Babkinie choć drużyna miała dopiero 3 faule.Dla mnie z tego transferu będzie więcej szkody niż pożytku ale to tylko opinia kibica.A do KOSZYKARZA wyjaśnienie.Gladden też umie kozłować
Ostatnio zmieniony 14 listopada 2010, 21:49 przez anatol, łącznie zmieniany 1 raz.
anatol pisze:A to co zrobiła dziś w końcówce wicemistrzyni świata to żenada.Nie dość że oddała piłkę Babkinie co może się przydażyć/choć tak utytułowanej zawodniczce nie powinno/to pozwoliła rzucić Babkinie choć drużyna miała dopiero 3 faule.
tu właśnie widziałem błąd personalny Eda,który nie dał szansy na końcówkę w wykonaniu Agaty,która moim zdaniem nie robiła dzisiaj szału,ale spisywała się lepiej od Czeszki przede wszystkim w defensywie!!!
PS.Zwykle nie oceniam rywalek,ale dobrą robotę zrobiła dzisiaj Marta Jujka.
porażka na wlasne życzenie. Hell ja Wam źle nie życze wiec tego siwego ciesniasa powinniście jak najpredzej sie pozbyć!
Pare uwag do ujadajacych:
1) Z Botrelovej taka vice-mistrzyni świata jak w zeszłym sezonie Pati B miała wpływ na zdobycie brązu,
2) Co z Monią Krawiec mogę zacytować wypowiedź EDa z konfernecji prasowej . U nas codziennie ktoś doznaje urazów, wiec nie mam pojęcia co z Nią
3) Hm po raz kolejny sucha ocena faktów Yanka ma odbicie w rzeczywistości
Chwile po podpsianiu kontraktu przez Bortelova moja znajoma czeszka mieszkajaca w Gdyni powiedziała, że nie ma pojęcia kto to jest Bortelova. Nie zna się? Faktycznie, może ale chyba grajac prezez 7-8 lat e lidze czeskiej ma sie jakies pojecie o koszykówce
PS. Pozdro dla Rzymiego, w lutym bedzie ostro!!!
1) Z Botrelovej taka vice-mistrzyni świata jak w zeszłym sezonie Pati B miała wpływ na zdobycie brązu,
2) Co z Monią Krawiec mogę zacytować wypowiedź EDa z konfernecji prasowej . U nas codziennie ktoś doznaje urazów, wiec nie mam pojęcia co z Nią
3) Hm po raz kolejny sucha ocena faktów Yanka ma odbicie w rzeczywistości
Chwile po podpsianiu kontraktu przez Bortelova moja znajoma czeszka mieszkajaca w Gdyni powiedziała, że nie ma pojęcia kto to jest Bortelova. Nie zna się? Faktycznie, może ale chyba grajac prezez 7-8 lat e lidze czeskiej ma sie jakies pojecie o koszykówce
PS. Pozdro dla Rzymiego, w lutym bedzie ostro!!!
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)
a ja do swojej wypowiedzi odnośnie tego jak ciężko będzie 28 wygrać z Gorzowem dodam jeszcze, że 25 mamy wyjazdowe z Mann Filtrem
jeśli dziewczynom NIE DAJ BOŻE powinie się noga w Hiszpanii i ZAKŁADAJĄC, że w spożywczaku w niedzielę również (a wiadomo, że po powrocie będzie im ciężko do niedzieli odzyskać siły+bardzo mocny rywal)... ciężko by było...
całym sercem mam nadzieję, że do tego nie dojdzie! równie dobrze możemy rozpędzić się ewentualnymi wygranymi z Portugalkami i Poznaniankami, a potem wygrać choć jeden z dwóch meczy-killerów (a w obecnej sytuacji szczególnie ten ligowy) i będzie dobrze : )
tak czy siak trzeba kibicować i trzymać kciuki!!!
jeśli dziewczynom NIE DAJ BOŻE powinie się noga w Hiszpanii i ZAKŁADAJĄC, że w spożywczaku w niedzielę również (a wiadomo, że po powrocie będzie im ciężko do niedzieli odzyskać siły+bardzo mocny rywal)... ciężko by było...
całym sercem mam nadzieję, że do tego nie dojdzie! równie dobrze możemy rozpędzić się ewentualnymi wygranymi z Portugalkami i Poznaniankami, a potem wygrać choć jeden z dwóch meczy-killerów (a w obecnej sytuacji szczególnie ten ligowy) i będzie dobrze : )
tak czy siak trzeba kibicować i trzymać kciuki!!!
jordan pisze:tak czy siak trzeba kibicować i trzymać kciuki!!!
RACJA!!! Oglądałem wczoraj już na spokojnie retransmisję(muszę tym razem pochwalić pana Malinowskiego-jest coraz lepszy) meczu Energa-Lotos i jedno co się rzuca przede wszystkim w oczy to dziwne zachowanie na parkiecie popularnych Katarzynek i to już w nie pierwszym pojedynku. W sytuacjach klarownych nie ma rzutu tylko jest o jedno podanie za dużo do koleżanki,a są za to rzuty oddane z zupełnie nieprzygotowanych pozycji. Tak doświadczone zawodniczki niejednokrotnie,jak to się mówi "zagotowały się",a powinno być akurat odwrotnie,bo to Lotos ma jeden z najmłodszych,jeśli nie najmłodszy zespół w lidze. Do poprawienia są osobiste i na palcach jednej ręki nawet nie można policzyć pań,które ten element koszykarskiego rzemiosła wykonają pewnie(ja mam tylko dwie takie kandydatki).Druga sprawa to z całym szacunkiem do Darii Mieloszyńskiej i jej ambicji na parkiecie. Komu i czemu takie zachowanie było potrzebne?
Na szczęście nikt z Katarzynek,a zwłaszcza Mała(chyba to nie efekt wspólnych występów obu koszykarek w jednej drużynie?) nie dały się sprowokować....
PS.Doping Gdyni bardzo dobry no i ten niesamowity rzymi!!!
-
Koszykarz (Toruń)
- Kadet
anatol pisze:matrix pisze:Mazić i ewentualnie Murphy do wymiany swoją drogą,ale gdzie były właśnie dzisiaj Nasze rozgrywajki? bo nie wierzę,że nazwa rywala sparaliżowała tak doświadczone i ograne dziewczyny.Nie lubię gdybać,ale szkoda kontuzji Moni,bo jedna z toruńskich liderek naprawdę bardzo dobrze weszła w mecz. Znowu wyjazd do poznańskiej kliniki? Tam to już chyba "kręćka" z koszykarkami Energi mają!!! Mamy dobry zespół tylko przy licznych kontuzjach nie można tego sprzedać!!!
No cóż ale Gajda po przyjściu Bortelovej jako zmienniczka straciła pewność siebie i skuteczność z początku sezonu.Może znowu podpadne ale ja osobiście wole oglądać Energe grającą szybko i efektownie nawet kosztem kilku strat z Gajdą niż to co teraz oglądamy.A to co zrobiła dziś w końcówce wicemistrzyni świata to żenada.Nie dość że oddała piłkę Babkinie co może się przydażyć/choć tak utytułowanej zawodniczce nie powinno/to pozwoliła rzucić Babkinie choć drużyna miała dopiero 3 faule.Dla mnie z tego transferu będzie więcej szkody niż pożytku ale to tylko opinia kibica.A do KOSZYKARZA wyjaśnienie.Gladden też umie kozłowaćno i wyprowadza piłki bo takie jest założenie taktyczne w danym momencie.Jak dzisiaj dowiodła Bortelova i rozgrywająca może stracić piłke przy kozłowaniu 1x1
Osobiście to chyba wolałem jak Gajda była jedyną podstawową rozgrywającą - wiadomo było kto za co odpowiada a i sama Agata grała spokojniej. A teraz jest nieraz gra na 3 rozgrywające - z których żadna nie wie która MA ROZGRYWAĆ A KTÓRA RZUCAĆ... Bo ani Gajda , ani Bortelova nie zagrają z przeciwnikiem 1x1 bo po prostu nie umieją... Małaszewska jedynie to w miarę potrafi. Wreszcie Gladden grała bardzo aktywnie - wreszcie przypominała zawodniczkę z poprzedniego sezonu .
Ale jeśli oceniać każdą zawodniczkę z osobna - to cienko to wszystko wychodzi. Waleczna Natalia , ambitna Pati i pod koszem Jelena to było wczoraj trochę za mało. A szkoda bo Lotos też grał cienkie zawody. Ale przynajmniej trafiały za 3 pkt.
Energa 0x3 a Lotos aż 7x3. To daje różnicę aż 21 pkt. My nie mamy strzelb za 3 pkt jak Mieloszyńska , Tomiałowicz czy Babkina - aczkolwiek niektóre Katarzynki - mogły trafić kilka rzutów - bo pozycje były...
Wszystko wskazuje na to że drużyny Lotosu i Energi mogą po rundzie zasadniczej trafić na siebie w ćwierćfinale.. Czołówka uciekła bardzo mocno a Lider raczej na dłuższą mętę to spadnie w tabeli.
Co do Energi - mam wrażenie że po dojściu Bortelovej i Murphy - Gajda i Gladden - tak jakoś słabiej grają - nie wiem czy może poczuły się zagrożone utratą pozycji w zespole. Murphy miała dobre wejście w meczu z Artego , nieźle z Mann Filter - ale ostatnio bez błysku. Mazić - dobrze grała tylko ze słabeuszami.
Wzmocnienie lub wymiana - jakichś koszykarek - jest chyba nieunikniona - jeśli zespół ma walczyć ponownie o medal.
-
Koszykarz (Toruń)
- Kadet
matrix pisze:anatol pisze:A to co zrobiła dziś w końcówce wicemistrzyni świata to żenada.Nie dość że oddała piłkę Babkinie co może się przydażyć/choć tak utytułowanej zawodniczce nie powinno/to pozwoliła rzucić Babkinie choć drużyna miała dopiero 3 faule.
tu właśnie widziałem błąd personalny Eda,który nie dał szansy na końcówkę w wykonaniu Agaty,która moim zdaniem nie robiła dzisiaj szału,ale spisywała się lepiej od Czeszki przede wszystkim w defensywie!!!
PS.Zwykle nie oceniam rywalek,ale dobrą robotę zrobiła dzisiaj Marta Jujka.
jak zwykle przeciwko Toruniowi
hm Edo musi oddejść!!!!!!!!!!!!!!!
Mamy dwóch kandydatów na to stanowisko!!!!!!!!!!!
Lotos przebąkuje o zmianie tenera. Moze tam panowie pojdziecie??
Mamy dwóch kandydatów na to stanowisko!!!!!!!!!!!
Lotos przebąkuje o zmianie tenera. Moze tam panowie pojdziecie??
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)
hermes46 pisze:Chwile po podpsianiu kontraktu przez Bortelova moja znajoma czeszka mieszkajaca w Gdyni powiedziała, że nie ma pojęcia kto to jest Bortelova. Nie zna się? Faktycznie, może ale chyba grajac prezez 7-8 lat e lidze czeskiej ma sie jakies pojecie o koszykówce
Z całym szacunkiem hermes ale chyba selekcjoner reprezentacji Czech Lubor BLAŽEK ma trochę większe pojęcie o baskecie w swoim kraju niż Twoja znajoma.
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”