19 kolejka FGE: Energa Toruń - Odra Brzeg
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
19 kolejka FGE: Energa Toruń - Odra Brzeg
Sobota, 22.01.2011
godz.19:00
godz.19:00
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!
https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous
Re: 19 kolejka FGE: Energa Toruń - Odra Brzeg
będzie to już 23 pojedynek koszykarek Torunia i Brzegu na parkietach ekstraklasy.Na 22 dotychczas rozegrane 15 razy wygrywały Katarzynki,6 zawodniczki z Brzegu,a jedno spotkanie zakończyło się remisem.Stosunek koszy na korzyść torunianek 1664-1571.
-
Koszykarz (Toruń)
- Kadet
PLKK: Energa Toruń podejmuje Odrę Brzeg
Joachim Przybył, joachim.przybyl@pomorska.pl, tel. 56 619 99 25
Teoretycznie to powinien być ostry trening dla torunianek. trzeba jednak uważać na Amerykanki w zespole rywalek i...zmęczenie po pucharowej eskapadzie na Wyspy Kanaryjskiej.
Toruńska drużyna będzie więc miała niewiele czasu, żeby przygotować się do tego spotkania. Do Torunia dotarła bowiem w nocy z czwartku na piątek po męczącej podróży z Las Palmas na Wyspach Kanaryjskich. W takich okolicznościach trudno było nawet zaplanować choć jeden solidny trening przed meczem z Odrą Brzeg.
Po zwycięstwie z Tęczą Leszno Energa awansowała na czwarte miejsce w Ford Germaz Ekstraklasie i tego powinna się trzymać do końca rundy zasadniczej.
Jest szansa na awans?
Uważać trzeba przede wszystkim na Lotos Gdynia, który pod wodzą nowego trenera i już bez euroligowego balastu z pewnością będzie chciał atakować czołówkę ekstraklasy. Trzeba więc pilnować tyłów, a przy odrobinie szczęścia można jeszcze zaatakować trzecie miejsce, które teraz należy do AZS PWSZ Gorzów.
Mimo zmęczenia pucharową przygodą torunianki będą zdecydowanymi faworytkami starcia z Odrą Brzeg. Rywalki to jedna z najsłabszych drużyn Ford Gemaz Ekstraklasy, która do tej pory odniosła tylko trzy zwycięstwa, w tym zaledwie jedno na wyjeździe z ŁKS Łódź.
O różnicy w potencjalne obu drużyn najlepiej świadczy wynik meczu w Brzegu - 104:65 dla Energi. Odra nie myśli już o play off, a szczytem marzeń jest utrzymanie w ekstraklasie.
W składzie rywalek brylują Amerykanki: Aysha Jones (11,8 pkt), Xenia Stewart (12,8 pkt i 4,7 zb.) i Monique Alexander (7,2 pkt i 7,7 zb.), które wspierają najczęściej Magdalena Gawrońska, Justyna Daniel i Marta Żyłczyńska (spędziła kiedyś pół sezonu w Toruniu).
Czy zatem będzie to jedynie formalność dla Energi? Tylko w teorii. Przed rokiem także „Katarzynki” były zdecydowanymi faworytkami meczu z Odrą, a mimo to przyjezdne cieszyły się ze zwycięstwa (a nie miały wówczas dużo mocniejszej drużyny).
Powitanie Hajdany
Kibice Energi będą mogli w tym meczu po raz pierwszy przyjrzeć się Hajdanie Radunović. Doświadczona skrzydłowa (lub w razie potrzeby środkowa) nieźle spisała się w meczu z Gran Canarią (10 pkt, 4 zbiórki), a jutro zadebiutuje w polskiej ekstraklasie. Niewykluczone, że do gry wróci także Emilia Tłumak, która nabawiła się lekkiej kontuzji w meczu charytatywnym przed tygodniem.
Początek meczu Energa - Odra w sobotę o godz. 19 w hali przy ul. Grunwaldzkiej.
PS . Są dwa warianty - dziewczyny będą zmęczone i w dodatku w głowach będzie jeszcze mecz z Gran Canarią - więc Torunianki będą się męczyły. LUB odezwie się sportowa złość , którą dziewczyny będą chciały rozładować na parkiecie.
Na wyjeździe było 104-65. Warto wygrać pewnie
Joachim Przybył, joachim.przybyl@pomorska.pl, tel. 56 619 99 25
Teoretycznie to powinien być ostry trening dla torunianek. trzeba jednak uważać na Amerykanki w zespole rywalek i...zmęczenie po pucharowej eskapadzie na Wyspy Kanaryjskiej.
Toruńska drużyna będzie więc miała niewiele czasu, żeby przygotować się do tego spotkania. Do Torunia dotarła bowiem w nocy z czwartku na piątek po męczącej podróży z Las Palmas na Wyspach Kanaryjskich. W takich okolicznościach trudno było nawet zaplanować choć jeden solidny trening przed meczem z Odrą Brzeg.
Po zwycięstwie z Tęczą Leszno Energa awansowała na czwarte miejsce w Ford Germaz Ekstraklasie i tego powinna się trzymać do końca rundy zasadniczej.
Jest szansa na awans?
Uważać trzeba przede wszystkim na Lotos Gdynia, który pod wodzą nowego trenera i już bez euroligowego balastu z pewnością będzie chciał atakować czołówkę ekstraklasy. Trzeba więc pilnować tyłów, a przy odrobinie szczęścia można jeszcze zaatakować trzecie miejsce, które teraz należy do AZS PWSZ Gorzów.
Mimo zmęczenia pucharową przygodą torunianki będą zdecydowanymi faworytkami starcia z Odrą Brzeg. Rywalki to jedna z najsłabszych drużyn Ford Gemaz Ekstraklasy, która do tej pory odniosła tylko trzy zwycięstwa, w tym zaledwie jedno na wyjeździe z ŁKS Łódź.
O różnicy w potencjalne obu drużyn najlepiej świadczy wynik meczu w Brzegu - 104:65 dla Energi. Odra nie myśli już o play off, a szczytem marzeń jest utrzymanie w ekstraklasie.
W składzie rywalek brylują Amerykanki: Aysha Jones (11,8 pkt), Xenia Stewart (12,8 pkt i 4,7 zb.) i Monique Alexander (7,2 pkt i 7,7 zb.), które wspierają najczęściej Magdalena Gawrońska, Justyna Daniel i Marta Żyłczyńska (spędziła kiedyś pół sezonu w Toruniu).
Czy zatem będzie to jedynie formalność dla Energi? Tylko w teorii. Przed rokiem także „Katarzynki” były zdecydowanymi faworytkami meczu z Odrą, a mimo to przyjezdne cieszyły się ze zwycięstwa (a nie miały wówczas dużo mocniejszej drużyny).
Powitanie Hajdany
Kibice Energi będą mogli w tym meczu po raz pierwszy przyjrzeć się Hajdanie Radunović. Doświadczona skrzydłowa (lub w razie potrzeby środkowa) nieźle spisała się w meczu z Gran Canarią (10 pkt, 4 zbiórki), a jutro zadebiutuje w polskiej ekstraklasie. Niewykluczone, że do gry wróci także Emilia Tłumak, która nabawiła się lekkiej kontuzji w meczu charytatywnym przed tygodniem.
Początek meczu Energa - Odra w sobotę o godz. 19 w hali przy ul. Grunwaldzkiej.
PS . Są dwa warianty - dziewczyny będą zmęczone i w dodatku w głowach będzie jeszcze mecz z Gran Canarią - więc Torunianki będą się męczyły. LUB odezwie się sportowa złość , którą dziewczyny będą chciały rozładować na parkiecie.
Na wyjeździe było 104-65. Warto wygrać pewnie
Koszykarz (Toruń) pisze:
Kibice Energi będą mogli w tym meczu po raz pierwszy przyjrzeć się Hajdanie Radunović. Doświadczona skrzydłowa (lub w razie potrzeby środkowa)
oglądany właśnie pojedynek z Gran Canarią uświadomił mnie już raczej,że skrzydłowej z Hajdy to nie będzie.
-
Koszykarz (Toruń)
- Kadet
matrix pisze:Koszykarz (Toruń) pisze:
Kibice Energi będą mogli w tym meczu po raz pierwszy przyjrzeć się Hajdanie Radunović. Doświadczona skrzydłowa (lub w razie potrzeby środkowa)
oglądany właśnie pojedynek z Gran Canarią uświadomił mnie już raczej,że skrzydłowej z Hajdy to nie będzie.Przybyła po prostu następna zmienniczka Jeli Maksimović.
Zmęczenie po Eurocap nie ma dla mnie absolutnie żadnego znaczenia,bo Energa powinna ten mecz wygrać,jeśli w ogóle mamy zamiar rozmawiać o celach postawionych przez klub,szkoleniowców i zawodniczki.
Ale o jakich celach mówisz ??? Bo ja mam wrażenie że niektórzy zaczynają się..wycofywać z obietnic - że rok temu medal zaskoczył....
Cofnąłem się w czasie do słów sprzed 3-4 lat - gdy Energa była z Taylor , Bond i Raczyńskim - wtedy już była mowa że w ciągu 2-3 lat ma powstać zespól do walki o medale. Tak też się stało - rok temu był już medal. Nie można więc mówić że to był fuks itp. W ubiegłym sezonie - przede wszystkim po TRAFNYM wyeliminowaniu jasłabszych OGNIw - wszystko zatrybiło i Energa - będąc w gazie - zasłużenie zdobył medal.
Teraz jest zupełnie inaczej - bo zespół gra bez żadnej finezji , właściwie co mecz zdarzaja się głupie błędy i nieporozumienia - jakby zespół grał po raz pierwszy razem. Zresztą wszystkie zawodniczki obniżyły loty - mówię o liderkach . W dalszym ciągu ten zespół nie ma liderki z prawdziwego zdarzenia - choć mam co najmniej 3 kandydatki (Krawiec , Gladden u JELA - ona jest temu najbliżej - ale nie może się byle za co obrażać i frustrować. )
Miała być zwinna , skoczna i silna ,,4'' - a przyszła kolejna sztywna środkowa - ,,z tej mąki chleba w tym roku nie będzie'' - nie oszukujmy się. Chyba że jeszcze będą jakieś zmiany. Coś się popsuło. EDO woli ufać zagranicznym niż POLKOM - tak było z Galą , Waligórską - teraz jest z Małaszewska i Gulak. Za rok będzie ciężko namówić jakąś POLKĘ do gry w Enerdze jeśli EDO tak będzie traktował rodzime koszykarki. Przykre to ale prawdziwe.
-
rodgers-kibic z torunia
- Kadet
dla Edo rodzimymi koszykarkami są Serbki, Bosniaczki i je traktuje jak należy 
rodgers-kibic z torunia pisze:dla Edo rodzimymi koszykarkami są Serbki, Bosniaczki i je traktuje jak należy
czyżbyś coś insynuował?
Wiem ze jest transmisja w Tvp Bydgoszcz, a czy moze ktos sie orientuje czy mozna gdzies ogladac Tvp Bydgoszcz On-line?
IDŹ SWOJĄ DROGĄ NIE DAJ SATYSFAKCJI WROGOM
rodgers-kibic z torunia pisze:dla Edo rodzimymi koszykarkami są Serbki, Bosniaczki i je traktuje jak należy
Rodgers a byłes na meczu??
Nowa zwodniczka zawaliła dwie 700% okazje ale czy nasza "gwiazda" nie robiła podobnie? Przy całym szacunku dla zawodniczek Odry moge napisac tyle nasza nowa zawodniczka wypadła przyzwoicie. Melodia przyszłości jest pytanie Jaki pożytek z Niej bedziemy mieli? Przed nami mecze o ...działacze o co gramy z Wisłą??
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)
Nie można pisać kto wypadł dobrze,a kto gorzej,bo to nie ten poziom rywala,a toruńska publiczność powoli do takich pojedynków zaczyna się przyzwyczajać.Nie należy jednak zapominać,że jeszcze trochę lat temu
role z dzisiejszym rywalem były zupełnie odwrócone i to Odra z Jasnowską,Gajdą czy Chełczyńską występowała,jako koszykarski nauczyciel. Mnie osobiście bawiły przede wszystkim popisy(dodam,że nie zawsze udane,ale wynik całkowicie na to pozwalał) Jeli i Małej,które z całym szacunkiem dla przeciwnika wyczuwały charakter tego meczu. I słusznie,bo wiernym kibicom też się coś należy. 
PS.Po dzisiejszym ostrym treningu(197 zwycięstwo w ekstraklasie) nic się nie zmieniło,a "zagrożone" panie raczej karty nie odwróciły....No i nie należy zapominać o pierwszym punkcie w ekstraklasie Pauli Olszak,a osobny szacunek dla prezesa Odry pana Gancarczyka(prawdziwy prezio,który jest z drużyną na dobre i złe).
PS.Po dzisiejszym ostrym treningu(197 zwycięstwo w ekstraklasie) nic się nie zmieniło,a "zagrożone" panie raczej karty nie odwróciły....No i nie należy zapominać o pierwszym punkcie w ekstraklasie Pauli Olszak,a osobny szacunek dla prezesa Odry pana Gancarczyka(prawdziwy prezio,który jest z drużyną na dobre i złe).
-
Koszykarz (Toruń)
- Kadet
W dzisiejszym meczu Maksimović zagrała i zachowywała sie na boisku jak prawdziwa liderka - zagrała z charyzmą - a te dwie kontry które sama kozłem rozprowadziła - PALCE LIZAĆ. Dziś grała bez ,,frustracji '' - z uśmiechem na ustach . Taką JELE chcemy widzieć zawsze !!!
Już teraz chce widzieć Maksimović w przyszłym roku w Enerdze - bez dwóch zdań . I kto wie - czy nie będzie jedyną zagraniczną co do ,,ewentualnego pozostania na przyszły rok'' . I to bez wzgledu na to które miejsce zajmiemy na koniec sezonu.
. Co do reszty zagranicznych - najgorzej wypadła z nich ...Bortelova oczywiście - Murphy z kolei BARDZO CIERPI gdyż ona gra nie na swojej pozycji !!! Ona powinna się zmieniać jak już to z Gladden a nie ze środkowymi. Radunović ,,posturą '' przypomina skrzydłową - to prawda - ale na boisku wykonuje typowe manewry centra. Nie o taką zawodniczkę chodziło...
No i Vera Perostijska - niby trafiała - ale ... nie chcę przesądzać...
Myśle że po meczu w Krakowie - na tle bardzo silnego rywala - poznamy odpowiedź - co do ostatecznej przydatności poszczególnych zawodniczek.
Już teraz chce widzieć Maksimović w przyszłym roku w Enerdze - bez dwóch zdań . I kto wie - czy nie będzie jedyną zagraniczną co do ,,ewentualnego pozostania na przyszły rok'' . I to bez wzgledu na to które miejsce zajmiemy na koniec sezonu.
. Co do reszty zagranicznych - najgorzej wypadła z nich ...Bortelova oczywiście - Murphy z kolei BARDZO CIERPI gdyż ona gra nie na swojej pozycji !!! Ona powinna się zmieniać jak już to z Gladden a nie ze środkowymi. Radunović ,,posturą '' przypomina skrzydłową - to prawda - ale na boisku wykonuje typowe manewry centra. Nie o taką zawodniczkę chodziło...
No i Vera Perostijska - niby trafiała - ale ... nie chcę przesądzać...
Myśle że po meczu w Krakowie - na tle bardzo silnego rywala - poznamy odpowiedź - co do ostatecznej przydatności poszczególnych zawodniczek.
Koszykarz (Toruń) pisze:Myśle że po meczu w Krakowie - na tle bardzo silnego rywala - poznamy odpowiedź - co do ostatecznej przydatności poszczególnych zawodniczek.
tylko na ewentualne korekty czasu czasu coraz mniej...
PS.Odnośnie Jeli to jestem tego samego zdania,a pozostanie na następny sezon? oczywiście,ale o ile Ją Nam "mocarz budżetowy" nie sprzątnie.Krajowe podbieranie jest przecież w modzie....
matrix pisze:Koszykarz (Toruń) pisze:Myśle że po meczu w Krakowie - na tle bardzo silnego rywala - poznamy odpowiedź - co do ostatecznej przydatności poszczególnych zawodniczek.
tylko na ewentualne korekty czasu czasu coraz mniej...
PS.Odnośnie Jeli to jestem tego samego zdania,a pozostanie na następny sezon? oczywiście,ale o ile Ją Nam "mocarz budżetowy" nie sprzątnie.Krajowe podbieranie jest przecież w modzie....
jakie podbieranie? po prostu oferowanie lepszego kontraktu. takie są prawa rynku.
poza tym jeśli tym niby mocarzem ma być Wisła, to z całym szacunkiem dla waszej Jeli, ale jeśli zostanie Can-Pack i cele Wisły się nie zmienią to jestem niemal pewna, że dla takiej zawodniczki w Krakowie miejsce się nie znajdzie. nie jest to gracz tej klasy, żeby coś z nią ugrać w Eurolidze.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!
-
Koszykarz (Toruń)
- Kadet
no dokładnie...
To podobnie jak z Lindsay Taylor swego czasu.
Choć teraz czasy bardzo się zmieniły - i jeśli komuś marzą się Puchary Europejskie to same Amerykanki to za mało - trzeba sięgać po Europejki - a Maksimović jak na toruńskie warunki - to znakomita Europejka i ją trzeba będzie bezwglednie zatrzymać. Amerykanki można zawsze znaleźć - ale dobrego , przydatnego Europejskiego gracza - już nie. A jak tak - to się cenią. Pewne jest też - że za rok czeka Toruń prawdziwa przebudowa składu - jeśli oczywiście działaczom nadal będzie się marzyło bycie w czołówce.
Sporo powie mecz w Krakowie ...właściwie powie wszystko .
To podobnie jak z Lindsay Taylor swego czasu.
Choć teraz czasy bardzo się zmieniły - i jeśli komuś marzą się Puchary Europejskie to same Amerykanki to za mało - trzeba sięgać po Europejki - a Maksimović jak na toruńskie warunki - to znakomita Europejka i ją trzeba będzie bezwglednie zatrzymać. Amerykanki można zawsze znaleźć - ale dobrego , przydatnego Europejskiego gracza - już nie. A jak tak - to się cenią. Pewne jest też - że za rok czeka Toruń prawdziwa przebudowa składu - jeśli oczywiście działaczom nadal będzie się marzyło bycie w czołówce.
Sporo powie mecz w Krakowie ...właściwie powie wszystko .
ann pisze:to z całym szacunkiem dla waszej Jeli, ale jeśli zostanie Can-Pack i cele Wisły się nie zmienią to jestem niemal pewna, że dla takiej zawodniczki w Krakowie miejsce się nie znajdzie. nie jest to gracz tej klasy, żeby coś z nią ugrać w Eurolidze.
a ja z całym szacunkiem dla Waszej Jeli nie widziałem wielkiej różnicy(obie tak samo na przykład się frustrują po nieudanych akcjach
PS.Z całym szacunkiem,ale obie wymienione panie biorą z klubowego budżetu zupełnie inne pieniądze
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”