Co słychać w Poznaniu?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Soku
Żak
Kontaktowanie:

Re: Co słychać w Poznaniu?

Postautor: Soku » 30 listopada 2010, 22:41

Soku
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: Soku » 14 grudnia 2010, 17:00

Krzysztof Szewczyk: Naszą siłą musi być obrona

- Mamy najmłodszy zespół w lidze i młodość ma swoje prawa. Niestety młodzieńcza fantazja czasami zwycięża nad tym, co powinno być - mówi Krzysztof Szewczyk, trener INEI AZS Poznań.

Za nami pierwsza runda Ford Germaz Ekstraklasy. Z 12. spotkań INEA AZS wygrała 4. Jak Pan ocenia postawę swojego zespołu na półmetku rozgrywek?

Krzysztof Szewczyk: - Można ją ocenić dwojako. Gdybyśmy wiedzieli przed sezonem, że teraz akurat taki skład będzie, to byśmy cztery zwycięstwa brali w ciemno. Patrząc jednak na to jak graliśmy, jak dziewczyny pracowały, czujemy niedosyt. Chodzi tutaj szczególnie o dwa mecze w Łodzi, które nieszczęśliwie przegraliśmy.

Po jednym ze spotkań mówił Pan, że faza play-off to mrzonki i głównym zadaniem zespołu jest walka o pozostanie w FGE. Podtrzymuje Pan swoje zdanie?

- Najpierw musimy sobie zapewnić utrzymanie, bo wiadomo jakie były założenia przed sezonem. Plany były takie, że miały przyjść trzy zawodniczki z zagranicy o określonej klasie i pod tym względem dobieraliśmy polski zespół. Cały czas z myślą, że będą te trzy zawodniczki z zagranicy. Mamy jeden problem tego zespołu, że jest on bardzo niedoświadczony. Właśnie z powodu braku doświadczenia przegraliśmy te mecze w Łodzi.

Bardzo ważną zawodniczką była Candice Champion. Klub rozstał się jednak z najlepszą snajperką drużyny. Dlaczego Amerykanka nie jest już koszykarką INEI AZS?

- Z Candice był ten problem, że ona miała swoją filozofię koszykówki. O stylu gry zespołu decyduje jednak trener. Ona starała się realizować, to co od niej chcieliśmy, ale przyszedł taki moment, w którym jej styl gry został rozszyfrowany. Trenerzy innych klubów zorientowali się, że jest to zawodniczka kreująca grę głównie pod siebie. Champion gdy już dostanie piłkę, to rzadko ją oddaje. Dopóki nie było podwojeń na niej, to dawała sobie radę. W końcu przyszły mecze, gdzie zaczęły się podwojenia. Ona nie wyciągała wniosków, nie odrzucała piłek, dalej grała w sposób indywidualny. Nie było to z korzyścią dla zespołu. Rozmawialiśmy z nią niemal po każdym meczu, żeby więcej podawała. Dzięki temu byłoby jej łatwiej. Nie chciała tego zrozumieć. W meczu z Toruniem nastąpiła taka kulminacja, gdzie wyjścia były tylko dwa. Albo ona podejmuje decyzję, że jednak spróbuje się zmienić i gra tak ja od niej oczekuję, albo gra dalej tak jej się wydaje, że jest dobrze. Nie była w stanie tego zrozumieć. Nikt nie miał zamiaru trzymać jej tutaj na siłę. Z niewolnika nie ma pracownika.

Cały wywiad tutaj: http://www.sportowypoznan.pl/koszykowka ... brona.html

tommiiii
Młodzik

Postautor: tommiiii » 25 stycznia 2011, 11:39

na oicjalnej stronie AZS pojawił sie komentarz o wycoaniu sie INEI od przyszłego sezonu i planach wycoania druzyny z ekstraklasy od nastepnych rozgrywek...ktos wie cos na ten temat????

od dłuższego juz czasu w Poznaniu chodza sluchy ze Klepka nie ma czasu a Zarzycki stawia wszystko na druzyny mlodziezowe i nie ma kto sie tym zajac....jesli tak to bedzie katastrofa

a niestety sa ku temu przeslanki
Klepki coraz czesciej na meczach nie ma a Zarzycki to juz nawet na ławce z druzyna ostatnio nie siedzi......czesciej widac go na treningach druzyny młodziezowej gdzie nawet raz go widzialem jak trening prowadzi:)

tommiiii
Młodzik

Postautor: tommiiii » 10 lutego 2011, 15:51

po sezonie w AZS chyba zmiana trenera.....Szewczyk dostał podobno propozycje pracy od nowego sezonu z innego klubu PLKK troche lepiej zorganizowanego i druga w lidze męskiej na asystenta.......powrót Habera?????
ktoś coś wie na ten temat?

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 10 lutego 2011, 23:23

tommiiii pisze:po sezonie w AZS chyba zmiana trenera.....Szewczyk dostał podobno propozycje pracy od nowego sezonu z innego klubu PLKK troche lepiej zorganizowanego i druga w lidze męskiej na asystenta.......powrót Habera?????
ktoś coś wie na ten temat?

Do prawdy tak jest rozrywany? Przeanalizujmy sytuację.

1. Wisła- za wysokie progi
2. Lotos- za wysokie progi
3. Polkowice- Koziorowicz (niepodważalna pozycja)
4. Gorzów- Maciejewski (niepodważalna pozycja)
5. Toruń- Omanic (niepodważalna pozycja)
6. Bydgoszcz- Ziemiński (niepodważalna pozycja)
7. Pruszków- Koniecki (niepodważalna pozycja)
8. Leszno- Krysiewicz (raczej też niepodważalna jak wprowadzi zespół do playoff)
i zostają

8. Widzew
9. Odra
10. Rybnik
11. ŁKS

Rybnik i ŁKS nie sądze aby był bardziej stabilnym klubem od AZSu Poznań. Odra też zawsze do krezusów ligi nie należała, więc pozostaje opcja Widzewa( tylko za co mieliby wywalić Gajica, skoro prawodopodbnie utrzyma ich w ekstraklasie).
Więc najbardziej stabilny na chwilę obecną wydaje się być Widzew, a spekulacje co do dalszych drużyn pozostawiłbym do momentu gdy te się utrzymają.
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 11 lutego 2011, 08:22

II liga meska.
Tu akurat Toruń ma Grzegorza Sowińskiego i bardziej doświadczony trener by sie przydał. Z drugiej strony widzac co robi Szewczyk w meczu w Bydgoszczy zastanawiałbym sie czy nie bedzie lepijej dla Was jakby on przestałby byc Waszym trenerem w najbliższym czasie. Bo z niewolnika nie ma pracownika.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

tommiiii
Młodzik

Postautor: tommiiii » 11 lutego 2011, 10:21

z tego co słyszałem w Lesznie Krysiewicz odchodzi po sezonie do pracy w lidze meskiej a w Widzewie Gajic jest skonliktowany z dzialaczami no i w Odrze tez Czeczuro raczej nie zostanie....tak wiec jesli chodzi o PLKK to chyba te dwa - trzy zespoły wchodza w gre......a co do drugiej propozycji to nie II liga meska tylko druga propozycja z ekstraklasy meskiej na asystenta
a co do jego pracy to ja ocenilbym ja raczej na plus niz na minus.....z tym skaldem jak wygramy z ŁKS i Rybnikiem bedziemy mieli 7 zwyciestw czyli dokladnie tyle samo co w zeszłym sezonie a sklad zdecydowanie słabszy i budzet mniejszy

tommiiii
Młodzik

Postautor: tommiiii » 11 lutego 2011, 10:24

noo i Hermes dlaczego piszesz z niewolnika nie ma pracownika......nigdzie nie napisalem ze on sie zgodzil i nie chce w Poznaniu pracowac a tylko ze ma propozycje a to znaczaca roznica....a co do asystenta w ekstraklasie to wydaje mi sie ze to odradzajacy sie Slask bo on jest z Wroclawia

Awatar użytkownika
Łukasz-fan
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Łukasz-fan » 12 lutego 2011, 09:42

tommiiii pisze:na oicjalnej stronie AZS pojawił sie komentarz o wycoaniu sie INEI od przyszłego sezonu i planach wycoania druzyny z ekstraklasy od nastepnych rozgrywek...ktos wie cos na ten temat????

od dłuższego juz czasu w Poznaniu chodza sluchy ze Klepka nie ma czasu a Zarzycki stawia wszystko na druzyny mlodziezowe i nie ma kto sie tym zajac....jesli tak to bedzie katastrofa

a niestety sa ku temu przeslanki
Klepki coraz czesciej na meczach nie ma a Zarzycki to juz nawet na ławce z druzyna ostatnio nie siedzi......czesciej widac go na treningach druzyny młodziezowej gdzie nawet raz go widzialem jak trening prowadzi:)

Człowieku siejesz zament, a katastrofą jest Twoja osoba, co chwile wymyślasz jakieś newsy z kapelusza, że już się czytać nie chcę. AZS ma się dobrze i jeszcze długie lata ma zamiar grać w ekstraklasie, nie po to właśnie jak piszesz stawiamy między innymi na młodzież, żeby ta potem nie miała gdzie grać. Zanim będziesz siał kolejne dywagację to przemyśl co piszesz, za chwile na stronie pojawi się komentarz, że w przyszłym roku walczymy o Mistrzostwo Euroligi i też to podchwycisz? Więcej rozumu...
INEA AZS POZNAŃ => www.azs.poznan.pl

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 12 lutego 2011, 10:13

Tommiii dwa fakty:
- mecz w Poznaniu Energii Toruń. Już miał pan Szewczyk odejśc mówiono o Brzegu.Jak sie skonczyło?
- teraz sytuacja sie powtarza.

Jaki to jest trener? Dla mnie jeden ze słabszch. Swoje błedy zrzuca na zawodniczki. W tym sezonie widziałem Go już dwa razy, ale nie pozostawił mi złudzeń ze najwiekszym problemem poznańskiego klubu jest osoba TRENERA!

PS. Pozdrowienia dla Hamplika, Kuli, Marasa. Do zobaczenia w Toruniu!
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Soku
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: Soku » 11 maja 2011, 08:40

Trener Krzysztof Szewczyk opowiada o minionym sezonie: http://www.sportowypoznan.pl/koszykowka ... wczyn.html

tommiiii
Młodzik

Re: TRANSFERY, plotki, informacje SEZON 2011/2012

Postautor: tommiiii » 02 czerwca 2011, 09:38

ciezkie czasy nadchodza dla koszykowki zenskiej (i nie tylko zenskiej) w Poznaniu...miasto obcina pieniadze pod dziwnymi pretekstami
koszyowka zenska dostanie mniej pieniedzy od miasta AZS i MUKS po okolo 300 tys ( w poprzednich latach kluby dostawaly po 450 -500 )
a np PBG dostanie 400 tys a dostawalo 800 tys.....ciekawe jaka przyszlosc klubow bo np dla AZS wyrwa w postaci 200 tys przy plotkach o obnizonej kasie z INEI to moze byc przy zeszlorocznym budzecie w granicach 800 tys to juz duzy problem....dlatego nie dziwi pomysl pana Jablonskiego o przeniesieniu druzyny do Kornika..

http://poznan.gazeta.pl/poznan/1,36006, ... owych.html

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 02 czerwca 2011, 10:09

Trzeba dodać że ten projekt nie został jeszcze przeforsowany.
Lepiej żeby nie przeszedł, bo potrzeby klubów są zgoła odmiennej, dla takiego Lecha albo Warty 200 tys. w tą czy w drugą to kwota nie robiąca wrażenia, a dla AZSu suma gwarantująca występ w ekstaklasie. Szopki sobie robią, siano na jakieś duperele typu piłka ręczna i rugby zamiast wspierać w pierwszej kolejności druzyny reprezentujące nasze miasto w ekstaklasie.
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

ajaja
Młodzik

Postautor: ajaja » 02 czerwca 2011, 18:32

Ale zapewne będzie. Może i dobrze, bo wreszcie może zmusi działaczy koszykarskich by starali się, aby np. mecz z mistrzem Polski oglądało więcej niż 70 osób (jak ostatnio AZS - Lotos).

Alexx
Amator

Postautor: Alexx » 02 czerwca 2011, 21:43

Finansowanie Lecha przez miasto to wspomaganie prywatnego biznesu p. Rutkowskiego , który i tak niezle sie kula :
- wplywy za bilety
- wplywy za transmisje telewizyjne
- wplywy z reklam
- wplywy od sponsorów
- wplywy z UEFA
- wplywy ze sprzedazy zawodników
- itp. itd
Miasto powinno pomagac wlasnie takim dyscyplinom jak koszykówka , pilka reczna , waterpolo , lekkoatletyka i wszystkim dyscyplinom olimpijskim jezeli sa spelniane minima olimpijskie. Ale juz futsal to lekka przesada. Kto chce ogladac pilke nozna to niech idzie na Lecha. Najwieksze pieniadze powinny otrzymywac zespoly ekstraklasowe (oprócz pilki noznej )
Ostatnio bylem na meczu Warty z Podbeskidziem (rezultat 1: 1 ) Totalna zenada pierwszy strzal Warciarzy w kierunku bramki zostal oddany w 30 min. A wiec czekalem pól godziny zeby zobaczyc mierny strzal a w zasadzie podanie do bramkarza druzyny przeciwnej. Nie wiem czy taka slaba Warta zasluguje na dotacje miejskie.
Wracajac do koszykowki zenskiej to wielkim bledem dzialaczy AZS-u bylo wyprowadzenie druzyny do Krzesin.
A inna sprawa to wstyd aby miasto nie posiadalo hali na 2-3 tys. widzów.
Mam nadzieje ze radni stana na wysokosci zadania bo marne 300 tys. PLN to pogrzebanie koszykówki na poziomie ekstraklasy.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”