BASKET QUIZ! Pytania - tydzień dziewiąty

Wykaż się wiedzą o baskecie, sam wygraj ligę...

Moderatorzy: BARTOLINO, Moderatorzy

Seba
Oldboy

BASKET QUIZ! Pytania - tydzień dziewiąty

Postautor: Seba » 22 marca 2005, 17:00

Po tygodniowej przerwie na przemyślenie dalszego kształtu i sensu zabawy najwyższa pora wrócić do walki z pytaniami dotyczącymi wiedzy o żeńskiej koszykówce - polskiej i nie tylko. Póki co zmianą, która w tym tygodniu będzie miała miała miejsce, jest wprowadzenie pięciu pytań zamiast trzech. Myślę, że powinno to dać szansę każdemu Forumowiczowi na znalezienie czegoś dla siebie. Pozostałe zasady bez zmian - przysyłać odpowiedzi można do północy w najbliższą niedzielę. A oto już najważniejsza rzecz, czyli pytania...

PYTANIE 25 (za pięć punktów): Jest legendą naszej ekstraklasy, zawodniczką cenioną tak w Polsce, jak i na Litwie. Występowała w reprezentacji swojego kraju między innymi na mistrzostwach świata, niestety nie dane Jej było uczestniczyć w największym sukcesie Litwinek - zdobyciu mistrzostwa Europy w Budapeszcie w 1997 roku. Oczywiście nie muszę pytać o kogo chodzi, bo myślę, że każdy Forumowicz wie, że tą zawodniczką jest Ełkaesianka - Daiva Jodeikaite. Moje pytanie brzmi natomiast - wychowanką jakiego klubu jest ta urodzona w Rokiszkis koszykarka?

PYTANIE 26 (za cztery punkty): Może kogoś zdziwi ta informacja, ale początki koszykówki na terenach Polski wiążą się właśnie z basketem w wykonaniu pań. To właśnie one rozegrały pierwsze mecze tej dyscypliny i to właśnie kobiecej reprezentacji Polski przypadł honor rozegrania pierwszego meczu międzypaństwowego. Było to 29 czerwca 1930 roku na boisku Cracovii, która to rok wcześniej jako pierwsza zdobyła mistrzostwo Polski. Spotkanie to było meczem eliminacyjnym do nieoficjalnych mistrzostw Europy, które pózniej zresztą przyniosły nam nieoficjalny tytuł wicemistrzowski. Pytanie więc - kto był pierwszym rywalem naszych zawodniczek i jaki wynik padł w tym spotkaniu?

PYTANIE 27 (za trzy punkty): W ostatnich 15 latach z powodu zmian politycznych, czy tego chcemu czy też nie, każdy sport uzależniony jest od obecności w nim pieniędzy. Żaden zespół nie może osiągać sukcesów bez sponsorów. Często kosztem tego jest zastąpienie historycznej nazwy klubu nazwą firmy sponsorującej lub conajmniej jej uzupełnienie. Poniżej wymienione są firmy, które w ostatnich latach wiązały się z zespołami polskiej ekstraklasy i pierwszej ligi. Zadaniem Uczestników zabawy jest dopisanie do tych sponsorów nazw klubów, które wspomagały finansowo. Oczywiście jeden klub może mieć na tej liście dwóch lub więcej dobrodziei...

SIPMA
HESTJA
ATLANTIS
ROKITA
PEPSI
WARTA
MADAH
ALCON
STARFOODS
PERFOPOL
ŻYWIEC
HUGART
POLYCOLOR
DEKORAL
COMES
WHIRLPOOL
TELETOP
DAJAN
CLUB "S"
PZU

Trzy punkty przyznam osobom, które wskażą conajmniej 18 z 20 nazw klubów. Za podanie mniejszej ilości przypadną odpowiednio dwa punkty (15-17 zespołów) i jeden punkt (12-15 drużyn).

PYTANIE 28 (za dwa punkty): Koszykarka ta kilka lat temu należała do zdecydowanie najtrudniejszych rywalek rozpoczynającej karierę reprezentacyjną Gosi Dydek pod koszami - i to nie tylko jeśli chodzi o umiejętności, ale również i wzrost. Nasze zawodniczki ochrzciły tę dwumetrową koszykarkę, trzeba przyznać pasującym jak ulał, pseudonimem "Pszczółka Maja". Z Jej udziałem w mistrzostwa świata wiąże się największy zdecydowanie sukces w historii kraju, który reprezentowała - zdobycie wicemistrzostwa globu. W półfinale nasza Pszczółka pozbawiła marzeń o wiktorii zespół gospodyń, zdobywając przeszło połowę punktów dla swojej drużyny (36) i trafiając niesamowitą ilość 16 z 17 rzutów z gry. Dodała również 14 zbiórek. W finale jednak, mimo 27 punktów i 11 zbiórek lepsze okazały się inne legendy koszykówki. Jak więc nazywa się zawodniczka widoczną na zdjęciu poniżej?

Obrazek

PYTANIE 29 (za jeden punkt + bonus): W którym roku rozpoczęła swoją egzystencję zawodowa liga koszykówki kobiet w USA (WNBA)? Punkcik bonusowy dostaną osoby, które będą również potrafiły odpowiedzieć, które dwa zespoły rozegrały między sobą ten pierwszy, historyczny mecz.

Życzę wszystkim POWODZENIA i przypominam, że odpowiedzi można przysyłać do mnie na priv, maila, gg lub w inny sposób :D Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 19 kwietnia 2005, 14:50 przez Seba, łącznie zmieniany 1 raz.
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 19 kwietnia 2005, 14:35

Długo trwała przerwa w naszej zabawie, ostatnio jakoś okoliczności nie sprzyjały jej kontynuacji. Pora jednak podać odpowiedzi na zamieszczone ostatnim razem pytania i podsumować, jak poradzili sobie z nimi Forumowicze. Pomysł z pięcioma zagadkami był chyba ciekawym rozwiązaniem, a mimo dość sporej trudności liderzy nie zawiedli. Kłopotów nastręczyło zwłaszcza pytanie numer 26 - o pierwszy mecz międzypaństwowy w historii polskiej koszykówki. Jak zwykle jednak prowadzący Qiero zaskoczył wspaniałą wiedzą i bez najmniejszych problemów podał, że Polska pokonała wtedy Szwecję 30:13. Pytanie za największą ilość punktów było trochę podchwytliwe, bo legenda naszej i litewskiej koszykówki - Daiva Jodeikaite, jest wychowanką najsłynniejszego klubu na Litwie, który jednak wtedy nazywał się trochę inaczej - Kibirksztis Wilno (obecnie Lietuvos Telekomas Wilno). Jak pokazało pytanie o znajomość sponsorów, inwestowanie i reklamowenie swoich firm po przez żeńską koszykówkę ma duży sens, gdyż kibice bardzo łatwo przyswajają potem nazwę firmy, zapamiętując ja na długie lata. A oto kluby i ich sponsorzy:
- Sipma - Start Lublin
- Hestja - AZS Poznań
- Atlantis - Olimpia Poznań
- Rokita - AZS Wrocław
- Pepsi - Wisła Kraków
- Warta - Bałtyk Gdynia
- Madah - Stal Brzeg
- Alcon - Lech Poznań
- Starfoods - MTK Włókniarz Pabianice
- Perfopol - STK Star Starachowice
- Żywiec - ŁKS Łódź
- Hugart - RMKS Rybnik
- Polycolor - AZS Szczecin
- Dekoral - Ślęza Wrocław
- Comes - Unia Tczew
- Whirpool - Olimpia Poznań
- Teletop - AZS Zielona Góra
- Dajan - Gdynia
- Club "S" - Lech Poznań
- PZU - MTK Włókniarz Pabianice
Dodam, że powyższe pytanie o sponsorów jest autorstwa Pepsa, któremu BARDZO dziękuję za super pytanie i wzięcie udziału w naszej zabawie!

Nazwisko Chinki z pytania numer 28, której nasze reprezentantki przydzieliły tak urocze przezwisko, brzmi oczywiście Haixia Zheng, a pierwszym historycznym spotkaniem w WNBA było starcie gigantów (a raczej ich gigantycznych centerek wtedy) - New York Liberty - Los Angeles Sparks, a mecz ten odbył się 21 czerwca 1997 roku.

Gratuluję wszystkim, którzy odpowiedzili choć na jedną zagadkę - postaram się zaraz wyszukać wszystkie głosy i jakoś to ogarnąć ;) No i jeśli dam radę - dziś póznym wieczorem nowe pytania...

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
qiero
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: qiero » 19 kwietnia 2005, 14:47

Postaraj się Seba jak najszybciej wymyślić pytania, bo w piatek rano jadę na ćwierćfinał MP juniorek do Zgorzelca i będę miał mało czasu na odpowiedź. Pozdro :D
ULUBIEŃCY BOGÓW UMIERAJĄ MŁODO, LECZ PÓŹNIEJ ŻYJĄ WIECZNIE W ICH TOWARZYSTWIE

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 19 kwietnia 2005, 15:01

qiero pisze:Postaraj się Seba jak najszybciej wymyślić pytania, bo w piatek rano jadę na ćwierćfinał MP juniorek do Zgorzelca i będę miał mało czasu na odpowiedź. Pozdro :D

Chyba zrobimy znowu okres dwutygodniowy na odpowiedz - ten tydzień to spore zamieszanie (ćwierćfinały juniorek + decydujący mecz Włókniarza), a na znalezienie odpowiedzi na pięć pytań jednak potrzeba trochę czasu.

A oto klasyfikacja tego tygodnia... prosiłbym o uzupełnienie, jeśli kogoś pominąłem. To, że pominąłem jest bardzo prawdopodobne, bo na privie znalazłem jedynie odpowiedzi czterech osób.. wydaje mi się, że było ich więcej. Brakuje mi na przykład rozwiązań podanych przez Wojtega i Mario...

Wyniki:
1. Qiero 15pkt (wszystkie poprawne i wyczerpujące odpowiedzi! BRAWO! I wielkie gratulacje!);
2. Peps 13pkt (świetny debiut!!! Za pytanie o pierwszy mecz międzypaństwowy postanowiłem przyznać 1 pkt, bo faktycznie Polki wygrały);
3. Kołysanka 9pkt (Niestety brakuje odpowiedzi o wspomniany wyżej mecz i kilku klubów połączonych ze sponsorami - za to pytanie 1pkt niestety tylko);
4. Simon 7pkt (za pytanie o sponsorów 2 pkt)

Proszę jak już wspomniałem o uzupełnienie moich informacji.
Pozdrawiam.

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 19 kwietnia 2005, 15:05

Wyniki łączne:
1. Qiero 67pkt;
2. Kołysanka 57pkt;
3. Wojteg 35pkt;
4. Mario 32pkt;
5. Charles Manson 21pkt;
6. Szymon 19pkt;
7. Peps 16pkt;
8. Simon 13pkt;
9. Waldi 5pkt;
10. Mati 4pkt;
11. KyS 1pkt.

Mam nadzieję, że nikogo nie pominąłem - jeśli (odpukać) tak by się stało, to proszę głośno krzyczeć! ;)

Wróć do „Fantasy PLKK oraz Basket Quiz”