o miejsca 5-8: Artego Bydgoszcz - Energa Toruń

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
ann
Administrator

o miejsca 5-8: Artego Bydgoszcz - Energa Toruń

Postautor: ann » 25 marca 2011, 06:05

Sobota, 26.03.2011
g.18:00
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Re: o miejsca 5-8: Artego Bydgoszcz - Energa Toruń

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 25 marca 2011, 12:54

Przed sezonem nie spodziewałem się że możemy na koniec sezonu grać z Artego niemal o to samo.

Walczymy o miejsca 5-8 z Artego , Tęczą gdzie budżety klubów i gaże zawodniczek są dużo niższe.

Na ocenę sezonu będzie jeszcze czas - ale dla Energi sezon się zakończył wraz z odpadnięciem w ćwierćfinale.

Trzeba jednak to dograć do końca i wywalczyć to 5 miejsce - które zapewne także będzie przepustką do FIBACUP.

Ale czy coś to da ??? Może lepiej skupić się na lidze - tak jak to CCC zrobiło w tym roku. Oni nie mieli ograniczeń względem Amerykanek a Energa w Pucharach tak.

EDO narzekał po spotkaniu w Gorzowie - na brak zaangażowania ławki rezerwowych. Tylko że właściwie TRUDNO okreslić kto jest rezerwową a kto nie... Liderki nie liderowały przecież.

Edo powoli zaczyna zrzucać odpowiedzialność na zawodniczki - a w sumie zawiódł on - gdyż to trener odpowiada za transfery Bortelovej , Radunović - które wcale nie okazały się lepsze od Gajdy czy Gulak.

Więc na przyszły rok poproszę dużo lepszą rozgrywającą (przed chwilą mi wpadła do głowy Montgomery z Izraela ) załatwić papier naszej Cherry Szczechowiak - wzmocnić się dobrą środkową - i wcale nie musi być mega rewolucji w składzie.

W przyszłym roku budżet ma być jeszcze większy - choć brak półfinału może to trochę zmienić - ale zobaczymy jak to będzie. Trener Omanić też ma podpisaną umowę na przyszły rok . Więc tematu odejścia raczej nie ma. Ten sezon był raczej eksperymentem - bo trzeba było budować skład nie w stylu 3 Amerykanki+ Polki . A bardziej Europejski. I trzeba sobie jasno powiedzieć że się NIE UDAŁO. Choć i tak o mało co nie weszliśmy.

Tak więc na przyszły rok : rozgrywająca z prawdziwego zdarzenia , do tego dobra Europejka , dobra Polka , powrót Egenti + to co mamy (bez tych niewypałów) - a powinno być dobrze. 8)

Teraz trzeba to 5 miejsce zdobyć i tyle

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 25 marca 2011, 15:44

pytań jest mało i tylko jedno: Czy dziewczynom będzie się chciało?
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 25 marca 2011, 17:39

Co to za pytanie ? :shock: Przecież to ich praca !!! Cel nie został osiągnięty . Po troszę wszyscy są za to odpowiedzialni. Działacze , zarząd , trener , zawodniczki - ale jeszcze kilka meczy zostało. Więc oczekuję profesjonalizmu od każdej z zawodniczek !!!

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 25 marca 2011, 17:46

Koszykarz (Toruń) pisze:Co to za pytanie ? :shock:

Masz rację,ale ja myślę o tym co siedzi w głowie człowieka(szczególnie kobiety,która podobno zmienną jest 8) ),po przegranej szansie,a walczeniu o przysłowiową "pietruchę"(FGE chyba nie płaci klubom za miejsca w tabeli niczym Canal+ 8) ). To normalne dla mnie jest,że ranga spotkań wyzwala inne emocje choć derby dla mnie to zawsze derby. To chyba Juras Połomski śpiewał:
"Bo z dziewczynami nigdy nie wie oj nie wie się,
czy dobrze jest czy może jest może jest już źle,
jaka będzie przez najbliższe dni
przygarnie cię czy zatrzaśnie drzwi."(przepraszam za off top 8) )
PS.Odsyłam do artykułu na http://www.pomorska.pl, gdzie dziennikarz samym tytułem dmucha dla Bydgoszczy balonik. 8)

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 26 marca 2011, 00:42

Koszykarz (Toruń) pisze:Co to za pytanie ? :shock: Przecież to ich praca !!! Cel nie został osiągnięty . Po troszę wszyscy są za to odpowiedzialni. Działacze , zarząd , trener , zawodniczki - ale jeszcze kilka meczy zostało. Więc oczekuję profesjonalizmu od każdej z zawodniczek !!!

Gdyby Toruń miałby skład Mistrzów WNBA tez byłoby źle bo na tyłku liderki sa trzy krosty. Prawda jest taka ze chyba zadna zawodniczka zagraniczna w przyszłym sezonie nie zagra w Toruniu. Poniekad mam z tego tytułu satysafakcje. Jak przed sezonem mówiłem ze nazwiska nie graja to mnie wyzywaliście. Licze ze dzisiaj ( 0.40 na osi) beda grac prawie wszystkie rezeerwowe.

Na pozegnanie tego sezonu zaspiewajmy Hajdana, hajadaana!
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 26 marca 2011, 07:10

hermes46 pisze: Jak przed sezonem mówiłem ze nazwiska nie graja to mnie wyzywaliście.

ale to samo tyczy się niektórych Polek(nie co ponad połowę drużyny stanowiło międzynarodowe towarzystwo),bo to co starczyło na tą ligę jeszcze sezon temu nie zawsze musi wystarczyć na teraz. 8) Hermes mam pytanie....Kto buduje drużynę w Toruniu na miarę zbyt mocno rozbudzonych oczekiwań kibiców,którzy ciągle chcą czegoś więcej ponad stan posiadania(choć przed każdym niemal sezonem wciska im się medialne kity typu: przychodzi do Torunia kadrowiczka Chorwacji Mirna Mazić,która spokojnie zastąpi inną kadrowiczkę Charity Egenti)? Z tą informacją o całkowitym wymarszu międzynarodowego towarzystwa z Torunia jeszcze bym się wstrzymał bynajmniej do czasu czynów,a nie słów(jeśli do tego odejdzie dodatkowo kilka Polek to trzeba będzie budować całkowicie nowy zespół,a to napawa już sporym optymizmem,bo jakoś nie wierzę,że Energę wzmocni np. 6 nowych Polek i 3 Amerykanki 8) ).
PS.Spieszę też donieść,że akurat niejaki free matrix nigdy cię nie wyzywał,a to z Hajdaną to leci tak: Hajdana,Hajdana dana dana da,Hajdana da? Fajne,ale chyba śpiewałem sobie właśnie to podczas ostatnich kilku spotkań na Spozywczaku :P

Toruńskie liczby? 49 zawodniczek zagranicznych(za kadencji Eda 19 pań) w ciągu 14 ekstraklasowych sezonów. W sezonie 2010/2011 w sumie 8 koszykarek,co stanowi było nie było prawie 1/6 całej sumy.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 26 marca 2011, 11:06

Hermes - nikt Cie nie wyzywał odnośnie tego że nazwiska nie grają. Każdy miał prawo wyrażenia się i tyle. A przeważnie tak jest że ile głów tyle opinii 8) /Swego czasu pamiętam że uczepiłeś się Maksimović za jej pamiętne fałdy. Ale nie ma co wracać już do tego - myślę. Jelena w sumie najgrosza się nie okazała - choć ,miała być jedną z liderek.
Moim zdaniem niewykorzystana.

Co do nazwisk które nie grają... No myślę że to działacze ostro nakręcali za każdym razem - KAŻDY TRANSFER. Praktycznie przy każdej zawodniczcze , Cocks , Mazić , Perostijskiej - widniała etykietka - REPREZENTANTKA .

a już po przyjściu Bortelovej - sięgło to zenitu bo przecież przyszła vice-mistrzyni świata :lol: :lol: :lol: :lol:

Tylko co z tego wyszło ???? NIC- Bortelova nie grała ja vicemistrzyni - grała i gra gorzej niż w CCC . Nie grała / nie gra lepiej od GAJDY - a przecież WZMOCNIENIE to powinno być LEPSZE niż Gajda.

Radunović - na pewno jest to inteligentna koszykarka - ale najlepsze lata ma już zdecydowanie za sobą (w końcu 32-33 lata) jak działacze mogli ją zakontraktować ? skoro ona nie grała przez ostatnie pół roku (mogli wziąć chociaż L . Atkinson) lub masę innych koszykarek. Wybrano najgorszą opcję..
Warto zazanaczyć że siła podkoszowa ENERGI słabła z meczu na mecz . Na początku ligi już był kłopot (słaba Mazić , nierówna Perostijska , kontuzja Jeleny) a mimo to zarząd nie wzmocnił drużyny.
Każdy chyba do końca jednak wierzył że mimo wszystko - ten ZLEPEK w końcu zatrybi - bo przebłyski były. Ale nie wyszło...

Omanić jasno mówi że drużyna się ,, ZESTARZAŁA ''- potrzebna jest nowa krew. No ale to przecież ten sam Omanić odpowiada za transfery wiekowych Radunović i Bortelovej.

Rewolucji być nie musi - ale 2-3 wzmocnienia muszą być (kwestia z obywatelstwem EGENTI też musi być brana pod uwagę przy budowie składu. Obywatelstwo polskie MOCNO TO UŁATWI - choćby rotację wśród Polek , siłę podkoszową , ) przede wszystkim fajna jedynka - wśrod POLEK takiej nie ma , Europejki drogie więc zostaje Amerykanka i taka powinna być (Swanier , Perkins , Montgomery - taki poziom)

adrenalina
Amator

Postautor: adrenalina » 26 marca 2011, 13:47

o zwycięstwo będzie bardzo ciężko, gdyż w zespole toruńskim nie zagrają Krawiec i Gladden...
oby dwumecz był tylko do przodu!

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 26 marca 2011, 14:41

adrenalina pisze:o zwycięstwo będzie bardzo ciężko, gdyż w zespole toruńskim nie zagrają Krawiec i Gladden...
oby dwumecz był tylko do przodu!

rozumiem,ale malkontenci co do miejsca w tabeli toruńskiej Energi niech sobie przypomną ile takich sytuacji już było...

jordan
Nowy na forum

Postautor: jordan » 26 marca 2011, 16:40

a dlaczego nie zagrają? jakieś kłopoty zdrowotne?

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 26 marca 2011, 17:32

Gladden to chyba kontuzja po środzie? :roll: Monia no cóż
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 26 marca 2011, 17:40

co do Gladden - no dziękuję Alicji :evil: za cały marny sezon :twisted:

Wzialem ją do barażu w Fantasy - więc jak spadnę z ligi - to nie chcę jej w drużynie :lol: :lol: :lol:

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 26 marca 2011, 20:53

no i fajnie to dzisiaj wyszło.Zejście presji podziałało in plus na dziewczyny.
PS.Pierwsze punkty z gry Pauliny Olszak.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 26 marca 2011, 21:28

matrix pisze:no i fajnie to dzisiaj wyszło.Zejście presji podziałało in plus na dziewczyny.
PS.Pierwsze punkty z gry Pauliny Olszak.

Najniższy wymiar kary jaką mogły zafundować koszykarki Energi - koszykarkom Artego.

Bydgoszcz już wyraźnie spuściła z tonu... Szkoda troszkę...

Energa bez Krawiec i Gladdden - dziś nic nie straciła ze swojej wartości... Przynajmniej Artego nie pozwoliło na takie odczucie. 8)

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”